Бели петна по картата на Варна

Варна е на финалната права от изработването на цифрова кадастрална карта. Процедурата е приключила за три от районите. Текат последните дни, в които все още могат да се правят възражения от зоните в идеалния център на града "Одесос" и "Приморски".


"Цените на имотите около нас надвишават 2 хил. евро/кв.м, как мога да се примиря, че кооперацията ми я няма на картата", казва Димитричка Ганева, която се е наредила пред едно от гишетата в регионалната служба по картография и кадастър. Коридорите на ведомството се пръскат по шевовете. Правят се списъци с чакащи.


Общо около 6000 са подадените възражения срещу кадастралната карта на града по данни на Цветен Боев, шеф на агенцията по кадастъра. Началникът на регионалната служба Красимира Божкова определя случаите като единични, свързани предимно с нови жилищни блокове, строени след 2007 г., защото общината подава със закъснение информацията за тях.
"Оправдават се. Живея в кооперация в "Одесос", строена през 30-те години. Единият вход е описан подробно с петте си етажа, нашият е бяло петно. В регистрите е едноетажна постройка", казва Теодора Спасова. Зад нея на опашката са подредени поне тридесетина души със същия проблем - или целият блок го няма на картата, или апартаментът им не граничи със собствениците по нотариалните актове, или пък са объркани етажите.


Други пък са на опашката, за да пишат... възражения на възраженията. Причината е, че обжалват приключилите вече разработки за другите три района. Подали са молби, но неточностите не са отстранени в законовия едномесечен срок. Заради изтеклия срок на молбите трябва да подават нови.


Картата на Варна е дело на благоевградската фирма "Геометрал България" и струва 2.4 млн. лв. Според управителя на дружеството Захари Донев проблемите идват от слабата заинтересуваност на гражданите и нежеланието им да сътрудничат - да пускат хората ни в имотите си или да предоставят нотариалните актове, за да се изработят картите. Не повече от 40% от варненци се отзоваха на поканите ни, каза Донев.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aristo
  *****
  Неутрално

  Някой отново не си е свършил добре работата - да не му се плаща !

 2. 2 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Цялата работа с регистъра е гнила и направена мърляшки. Само в район Средец имаше някакъв ред, защото на собствениците им бяха пуснали в пощенските кутии листовка за уведомяване къде и кога да отидат, за да дадат информация за имотите си. От тези листовки случайно научих, че върви същата процедура и за район Оборище, където ми е имотът. От целия ни блок никой нищо не знаеше.
  За Варна, където имам имот, няма от къде да се информира човек кога да си занесе документите. В район Одесос са обработени само два микрорайона, а на 9 (7?) февруари се очаква да се пусне и центъра, но нито в сайта на Кадастъра, нито в сайта на Варна има каквато и да е информация. От една година все се обаждам във Варненската служба на кадастъра да питам за моя микрорайон и добре, че хората са случайно любезни и отговарят на въпросите. Но какви процедури са минали и какви предстоят - от никъде не може да се прочете черно на бяло.
  Чудя се това балканската ни мърлящина ли е или се прави нарочно.

 3. 3 Профил на Стефко
  *****
  Гневно

  Евала все някой се е сетил да тури нещо в ред. Ама без участи не хората нищо не може да стане.
  Не може да седиш на дивана и да гледаш новините, а през това време некви хора да гледат в тавана и да ти опишат на кой етаж е апартамента ти. Най- малко трябва да станеш да им отвориш и да им покажеш нот.акт примерно...
  Всеки знае да псува и да обвинява другите, но не се замисля,че той нищо не е свършил за да има поне право да псува...

 4. 4 Профил на Мондиана
  *****
  Неутрално

  Стефко, май се изказваш без да си наясно за какво става дума (не се учудвам, така сме свикнали).
  Първо не са звънели по вратите, а събираха документите на на място (примерно в общината), което е добре, защото ако ми звъннат на вратата, няма как да се легитимират по сигурен начин и да докажат, че не са мошеници.
  Лошото е, че никой не информира (с изключение на Средец в София), че върви подобна процедура. Трябва на ДОСТЪПНО за всички място/места да се публикува инфо къде се събират документите и през какви процедури минава цялата операция. На първо място най-лесно е да се публикува тази информация в сайтовете на Кадастъра и на общините. Даже и да наизустиш закона от четене, пак не е ясно как и кога ще станат нещата по общини. Елементарно, Уотсън.

 5. 5 Профил на възмутен
  *****
  Гневно

  Картата/кадастралната/ на Одесос е пълен хаос. Фирмата "Геометрал" е лапнала маса пари за абсолютно мърлява работа. Няма какво шефът и да се оправдава. Фирмата трябва да бъде съдена от гражданите, защото в голямата си част грешките не са от мърлящина, а умишлени. Всик ,на когото се налага заснемане поради неотразяване ,да съди фирмата за впретърпени вреди. И кой изнамери тая благоевградска фирма да прави кадастър на Варна. Колко струва обществената поръчка, ако въобще е правена такава.

 6. 6 Профил на Galia
  *****
  Разстроено

  Трябва да се борим за удължаване на безплатния срок за геодезическо заснемане на пропуснатите блокове, входове и т. н. , тъй като не сме уведомени от фирмата? ТПО?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK