Порой от дела във Велико Търново

Според новата кадастрална карта и регистри във Велико Търново няма държавна собственост, 31 общински имоти също не са вписани или са сгрешени. Над 3000 възражения са подадени срещу кадастралната карта на града, съобщи шефът на Агенцията по кадастъра Цветен Боев. Той определи грешките като допустими при 75 хил. описани имота. Сто и десет жалби са депозирани в административния съд в града, през миналата седмица започнаха и първите дела.


Пететажната сграда на областната администрация с площ от 1785 кв.м и подземен гараж от 849 кв.м в кадастралната карта е посочена като едноетажна и общинска. Имотът не се води на никакъв адрес, въпреки че от 1990 г. е записана на пл."Център" 2, обяснява Петя Райкова, главният юрисконсулт на областната администрация. Държавните сгради, в които се помещават Сметната палата и Административният съд, също са записани като общински. Подобна е съдбата и на Младежкия дом. Според кадастралната карта община Търново е собственик на 28-те декара на бившия медицински колеж. Теренът беше предоставен на областния управител с решение на правителството от миналата година, а актът за държавна собственост е от юли 2006.


Губят се и общински апартаменти, незастроени имоти и дори улица. Общото във всички случаи е, че е сбъркан БУЛСТАТ-ът на кметството, по който стават справките, каза Маринела Джартова, началник-отдел "Общинска собственост".
Редица несъответствия с имотите си откри и Великотърновският университет. Стотина квадратни метра "са се изгубили" от земята, върху която са построени Пети корпус и Факултетът по изобразителни изкуства, университетска собственост пък е станала общинска.


Кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев също е "изгорял" с кадастъра - бащината му къща на ул. "Караминков" е обединена със съседния имот.


По договор с Агенцията по кадастъра картата на В. Търново е трябвало да бъде завършена през 2003 г. За нея са били отпуснати 121 651 лв. Първи със задачата през 2002 г. се захваща софийският консорциум "Геокорпорация Лео II". Фирмата бави подаването на данни и агенцията прекратява договора. Следва нов с "Дунав кадастър". Справка в ДАКСИ показва, че една четвърт от собствеността в новата фирма са на първия изпълнител. Проблемите според Ромил Георгиев, управител на "Дунав кадастър" са, че много хора не искат да дават информация за имотите си и липсва информация в подадените от общината и от поземлените служби данни.


Срокът за безплатно обжалване на кадастралната карта - 13 ноември м.г., е изпуснат заради липсата на разгласа - обявен е само в Държавен вестник и на вратата на службата по кадастъра. Сега, за да поправят грешките, собствениците на имоти трябва да плащат 50 лв. за изваждане на етажна схема и 10 лв. такса за вписване. Още по-тромава и скъпа е процедурата, ако се наложи заснемане на имота.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gg
  *****
  Неутрално

  хубава работа-ама българска! и накрая кой плаща!

 2. 2 Профил на galapagos
  *****
  Гневно

  za poreden pat se ubejdavam 6to za skapana darjava sme

 3. 3 Профил на мен
  *****
  Неутрално

  пита се кои са седели зад бюрата 60 години и са вземали заплата от гърба на народа и до сега няма потърсена отговорност като за строеж,покупка,заменка всеки отива в общината и взима документ с адрес а да няма план на населеното место говори само за едно-помислете какво.

 4. 4 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Случайно поаднах на тази стара статийка и информацията в нея не знам, не ме изненадва много като че ли ...
  Значи "Фирмата бави подаването на данни и агенцията прекратява договора. " - а какво става с парите, които са и изплатени до момента? После "другата" фирма предава същите данни, докато и най-тъпите се усетят и шитнат и нея...

  И накрая да кажа само, че всичко е заложено още чрез смешната сума от 121 651 лв, която е смешна за кадастър на град като В. Търново.

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK