Премиерът Станишев отказа да търси 1.7 млрд. долара

Премиерът Станишев отказа да търси 1.7 млрд. долара

© Анелия НиколоваМинистър-председателят Сергей Станишев няма намерение да използва ресурсите на изпълнителната власт, за да направи опит да изясни съдбата на най-голяма задгранична инвестиция на държавата – дружествата с българско участие зад граница. Това се разбира от писмо на самия премиер до народния представител от СДС Лъчезар Тошев, с което "Дневник" разполага. То е отговор на парламентарен въпрос на депутата към Станишев за действията на правителството за изясняване състоянието на задграничните дружества и инвестираните държавни средства в тях.Станишев посочва, че поради липсата на "действен механизъм за контрол на тези дружества, сега, след толкова години, е нереално да бъдат предприети кой знае какви мерки за изясняване на тяхното състояние към момента". Той препоръчва на народния представител да потърси отговор в архивните документи по този въпрос в Държавния архив или да инициира законодателна инициатива, която да хвърли повече светлина по въпроса. Отказът правителството да предприеме действия Станишев обяснява с аргумента, "че това не е липса на воля, било то политическа или професионална, а обективни трудности, с които се сблъскват българските правителства през последните години". "Министър-председателят ми препоръчва лично да проведа проучване в Държавния архив, вместо изпълнителната власт да предприеме адекватни действия. Една от функциите на народния представител е да контролира как държавните институции, включително и правителството, изпълняват своите задължения и аз съм направил това", заяви пред "Дневник" депутатът Лъчезар Тошев.
В писмото си председателят на Министерския съвет посочва, че в периода 1986-2004 са извършени ревизии на 245 задгранични дружества. В тази връзка депутатът вече е задал парламентарен въпрос на министъра на финансите Пламен Орешарски какви са резултатите от тези ревизии.


През 2002 народните представители Лъчезар Тошев и Йордан Нихризов от парламентарната група на СДС и ОДС инициираха подписка за създаване на независима парламентарна комисия за проучване на задграничните дружества. През септември същата година предложението е отхвърлено от парламента.


През 2003 Лъчезар Тошев сезира парламентарната комисия за борба с корупцията В резултат на това през септември 2004 парламентът прие решение, с което натовари правителството да създаде междуведомствена комисия за проучване на състоянието на задграничните дружества с българско участие, както и инвестираните държавни средства в чужбина в периода до 1990. Комисията трябваше да отговори и каква е тяхната съдба и да изясни действията на държавните органи по управлението на държавната собственост във външнотърговските дружества след 1990 г.


През април 2005 комисията констатира, че по данни на Министерството на икономиката от 311 дружества са получени данни за 51, които са ликвидирани, три действащи и две недействащи. За останалите информация не е представена. 128 са приватизирани, като капиталът им е продаден от Агенцията по приватизацията. В доклада на междуведомствената комисия се посочва, че "не се установиха данни за точно водени регистри на задграничните дружества с българско участие за периода 1963 - 1994".


Инициативата на народните представители беше след доклада на комисията правителството да предприеме действия за окончателно изясняване на проблема. Такива обаче не последваха от страна на Министерския съвет. Първият такъв опит датира от 1991 при коалиционния кабинет на Димитър Попов.


Докладът на междуведомствената комисия и регистъра на задграничните дружества, съставен от Министерството на икономиката обаче не са изчерпателни. В документално разследване, базирано на правителствените архиви в Централния държавен архив и дело №4 за икономическата катастрофа на Главна прокуратура в. "Дневник" и публикувано през февруари 2008 г., беше установено, че за периода 1961-1990 в над 450 дружества са инвестирани най-малко 712 млн. долара. Отделно по данни да българското контрарузнаване през 1991 в страната не са били преведени около 1 млрд. долара печалби от задграничните дружества, натрупани в предишните години, а злоупотребите с тези средства са започнали веднага след политическите промени. Също така в новосъздадените от 1989 значителен брой задгранични фирми, но не на Запад, а предимно в СССР, са инвестирани около 265 млн. рубли.


През 1993 прокуратурата успя да върне в страната валута в размер 115 млн. лева. само от печалбата на две задгранични дружества в Швейцария и Холандия на тогавашната външнотърговска организация "Химимпорт".


За разлика от България, където през прехода различните парламентарни мнозинства не водеха последователна политика по издирването на тези средства в Германия бяха издирени и върнати в държавния бюджет 1.6 млрд. евро, скрити след падането на Берлинската стена от компартия в бившата ГДР в тайни банкови сметки и фирми.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Haftor
  *****
  Неутрално

  "Питайте Огнян Дойнов" каза серГей...

 2. 2 Профил на G.
  *****
  Неутрално

  Що, да ги търси, като много добре знае къде са ?

 3. 3 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 758 Гневно

  Ми нали те са ги прибрали тия пари, за какво му е да се прави, че търси нещо, което знае къде е!

  Крадци долни!

 4. 4 Профил на Червенотиквеничковче
  *****
  Весело

  Червено клекало е Станишев! И червен боклук!

 5. 5 Профил на Question Mark
  Question Mark
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Тази новина предизвиква обществен интерес и би било хубаво да е на първа страница!

 6. 6 Профил на отврат
  *****
  Неутрално

  ГейСер=Долен, мръсен, червен боклук!
  Какво стана с 4-те млрд.лв. (~2 млрд.€) от излишека прахосани от същият този боклук и неговото правителство за месец и половина. И за тях ли липсва "действен механизъм за контрол", а?

 7. 7 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ! ! ! НАГЛОСТ ! ! !

  Лумпен пролетарий
 8. 8 Профил на Боян
  *****
  Гневно

  Той да не е луд да ги търси. Нали ще го отстрелят веднага, независимо че е премиер. Става дума за милиади долари!!! С тези пари генералите от ДС си създадоха Кюлев и Павлов за параван. Крупните крадци дирижират политиката и те управляват страната в сянка. И сто години да минат никое правителство няма да събере куража да каже истината в очите на хората.

  Има шанс единствено, ако темата се превърне в обществен скандал и българите излязат на улицата! Все пак става дума за ТЕХНИТЕ ПАРИ И ПАРИТЕ НА ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ. Това не са някакви имагинерни суми, за които не си струва да се говори, а нагла кражба от пормонето на всеки един от нас.

  До прехода само малка част от изработения от всеки един българин капитал се връщаше у него под формата на заплата, останалото отиваше в общата сметка> инфраструктура, икономика и тези прословути задганични дружества.

  Ако преположим, че на основа откраднатото в ГДР в България за завлечени мин. 1,5 млрд. долара, то това е кражба в размер на 200 $ от всеки човек (вкл. деца и пенсионери).... Според мен тази сума е далеч по-голяма!

  Това не само, че е тема за първа страница, както някой написа по-горе. Това е повод - не по-лош от ракопаването на природата ни или от неизплатените субсидии, за да излезем пред Парламента и не стоим там, докато не чуем имената.
  Имената на най-големите крадци в историята на България и нейни съвременни кукловоди!

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1543 Разстроено

  Така де, по логиката: "кой ял - ял, кой крал - крал, който е.ал ..." Да не мътим водата на "национално-отговорния бизнес" и да не задаваме въпроси с понижена трудност как определени хора са заработили първия милион...

  Народе, о6те 50 години "оправия" заслужава6....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на ит
  ит
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Писмото започва с НЕГРАМОТНОСТ. Изписване на 40 с римски цифри изглежда така "ХL" , а не "ХХХХ".

 11. 11 Профил на master
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на DEMOкрат
  *****
  Неутрално

  ПРИКАЗКА ЗА МРАВКАТА!
  ...
  КАКВИ СА ПОУКИТЕ ОТ ПРИКАЗКАТА:
  1. Не позволявай Оси, Търтеи и Мухи да ти ограбват труда и зърното безнаказано!
  2. Вземи дебела, здрава сламка и им счупи крадливите криле и то сега и веднага! Не оставяй това за после, във времето!
  3. Намери начин да си върнеш поне част от парите от откраднатото ти, събирано с голям труд и лишения, висококачествено зърно и да вкараш крадците в кошера-затвор за това!
  4. Не чакай някой друг, “външен консултант”, да ти свърши тази работа, ами сам си я свърши!
  5. Довери се и обедини усилията си, за изпълнението на тази нелека задача, с: Бръмбарa-инженер; Хлебарката-еколог; Паяка-финансист; Щуреца-икономист... Те също са лъгани, ограбени и ограбвани като теб!
  6. Свърши това сега и веднага! Иначе си обречен на жалко съществуване и то не само ти, но и твоето бъдещо поколение!
  7. Отстоявай непрекъснато правото си за достойно заплащане на труда и нормален, достоен живот за теб и твоето поколение!

 13. 13 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Браво на Христо Христов. На това му се казва гореща тема. Браво и на депутата Лъчо Тошев. Макар че може би само вдига предизборна пушилка.

 14. 14 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  Ами защо беше грандиозният пожар в "партийния дом" през август 1990? Нали? Странно събитие ... тайнствени хора подпалват с напалм архивите ... професионално и напълно осведомени къде да палят. За да изгорят счетоводните архиви там и .. да лапнат паричките. Късно е ..

 15. 15 Профил на Nabliudatel
  *****
  Неутрално

  А как пък ще се съгласи!?!?!?

  Нали това означава да се разкрие генезиса на партийните канали за наркотрафик, пране на държавни пари, юго-каналите ... общо взето всичко което изгради олигарсите на България, мафията, пост-скомунистическата държава и партия...

 16. 16 Профил на митко
  *****
  Весело

  има давност а и нема кво да рови лайн... щото ше замиришат......важното е да гледаме на пред.........и да си оправиме кошера щото вече много търтей се навъдиха.......а момчето работи не го закачайте сега!!!!!!.......??????

 17. 17 Профил на Real AK
  *****
  Неутрално

  Че той си е подсигурен човека, защо да ги търси тези пари? На него не му е нужно и да се корумпира - милионер е "по наследство" Затова и БСП го натресе "начело" - да будалка електората им

 18. 18 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  др. Иванов - нека др. Иванов да ни светне... Къде си другарю?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 19. 19 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1441 Весело


  Приятели, хайде и ние да се откажем да търсим Станишев и коалиционните му партньори за нов мандат във властта!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 20. 20 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  парите от вьншнотьрговските дружества и самите дружества си функционират обаце вместо да има постьпления в хазната като бьджетен приход тези които управляват капиталите от тези дружества в цужбина склюцват сделки с известни фирми и компании по света да откриват представителства и развиват деиност в бьлгария като покриват разходите направени от медународните глобални компании в бьлгария та даже и дават парите за заплати на назнацените служители в бьлгария ако има некои по надарен може и международната фирма да му плати нещо ако е допринесьл с нещо
  така и вьлкьт сит и агнето цяло
  вместо да си играеме на дьржавни порьцки и работницеско мениджерски предприятия
  верно пак децата на номенклатурците са на рьководни дльжности
  а будните бьлгарцета са работницеската класа лошо нема

 21. 21 Профил на Има данни-3 закон на Нютон
  *****
  Любопитно

  Дори и да сте скрили и или унищожили архивите в България,дружествата са регистрирани в западна Чужбина и има достатъчно пълни и точни архиви ,за да ви вкарат доживот в затвора до девето червено коляно.НИЩО НЕ Е ЗАГУБЕНО ,ВСИЧКО СЕ ЗНАЕ И СЕ ЧАКА ВИДЕВ ДЕН-до края на 2009 година!

 22. 22 Профил на tili
  *****
  Весело

  Дийп блу, буквата " ч" се намира горе, в ляво под "ескейп". Иначе има нещо вярно в това, което казваш, но е отвратително!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK