ДПС и БНД протакаха цял ден закона за референдумите

Депутатите успяха да обсъдят едва шест текста за пет часа

Още по темата и изявленията на Янаки Стоилов (БСП) и Лютви Местан (ДПС) - във видеорепортажа

Близо пет часа пленарно време и само шест обсъдени текста. Това е равносметката от дебатите в сряда в Народното събрание по законопроекта за пряко участие на гражданите в управлението. Резерви към закона имаха ДПС и бившите царисти от БНД.


Депутатите на Ахмед Доган повтаряха многократно тезата си, че законът е противоконституционен, репликираха се един друг и искаха извънредна почивка. Традиционно мълчаливият Христо Бисеров (ДПС) пък поиска да отпаднат три члена и една алинея от общо шестте обсъждани в сряда текста. Множеството еднотипни реплики предизвикаха гнева на опозицията, на БСП и НДСВ. Те обвиниха хората на Доган, че умишлено протакат темата, без да дискутират текстовете по същество.
ДПС и БНД се противопоставят основно на текста, според който 600 хил. души ще задължават парламента да насрочва референдум. До дебат точно по тази разпоредба обаче не се стигна в сряда, тъй като новодемократите и хората на Доган започнаха с критиките на закона още от заглавието му. Според Илко Димитров (БНД) от него ставало ясно, че гражданите ще се включат в управлението на всички нива, дори и в съдебната власт.


Срещу наименованието се изказа и Четин Казак (ДПС). Той допълни, че след приемането на проекта, той задължително трябва да мине през преценката на Конституционния съд. Според ДПС и БНД със закона ще се прехвърлят правомощия на Народното събрание към гражданите, а това противоречи на основния закон.


На няколко пъти опоненти на разпоредбите заявиха, че можело да се стигне до резултати от референдум, които не могат да бъдат изпълнени или дори са антиконституционни. Може да се стигне до сблъсък между обществените очаквания по ключови въпроси и реално възможното, което да качи градуса на напрежението дотам, че да се стигне до обществени конфликти, каза Казак. Утре може да има и референдум за връщане на смъртното наказание и той почти сигурно ще бъде позитивен, заявиха на няколко пъти от ДПС.


От двете партии казаха, че биха приели вариант, при който парламентът дава окончателното разрешение за референдум, дори и това да са поискали над 600 хил. души. Колко референдуми е отказало да постанови Народното събрание, защо се внушава, че голямата пречка за допитване е такъв евентуален отказ, попита Лютви Местан (ДПС). Из кулоарите на парламента пък се чуваха реплики, че избирателите в България са прекалено емоционални и могат да вземат на референдум "неразумни решения". Как същите тези 3 млн. души са умни и могат да изберат депутатите, а след това стават неразумни и нямат думата по ключови въпроси попитаха от трибуната представители на левицата и на НДСВ.


Очаква се в четвъртък шестте текста да бъдат гласувани, а другата седмица законопроектът отново да е в дневния ред на парламента.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мол
  *****
  Гневно

  То ако ДПС знае българската конституция. Май искат да ни наложат законодателството на Шериата, който забранява народната воля. То и в Конституцията пише, че партии на етническа основа са забранени!!! Защо не се самосезира ВКС???

 2. 2 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Как избирателите са достатъчто отговорни, когато избират депутатите, а ще бъдат безотговорни, когато ще вземат решения на евентуален референдум? Уместен въпрос! Тези наши храненици в парламента докога щех се гаврят с правата и интересите на собствените си избиратели, след като те са заложени и в основния закон на България-Конституцията. Май наистина плачат за едно неокастрено дърво по не дотам чистите им четирибуквия. То бива наглост, но такава не бива.

 3. 3 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Пряката демокрация се надценява.
  Илюзия е, че само политиците и депутатите са корумпирани, лоши и невежи.
  Народът (сбирщината от различни класи, народности, възрастови групи, сдружения, фирми, семейства и пр.) е не по-малко корумпиран, невеж, некомпетентен.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 4. 4 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ДПС не е партия на етническа основа - в учредителните й документи няма изискване за членство на хора от определени етнически групи. Фактът, че мнозинството от членовете й са турци и/или мюсюлмани, е ирелевантен.
  Мнозинството от членовете на Атака са българи.
  Ако ДПС е етническа партия, то и Атака е етническа партия - в нея напр. дали членуват турци или цигани, или евреи?
  Всяка партия у нас може да мине за етническа.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 5. 5 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не може да има задължение за Народното събрание да обяви референдум.
  Самото то решава свободно дали да вземе решение за произвеждане на национален референдум. - така изрично чл. 84, т. 5 от Конституцията.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 6. 6 Профил на Тинчо
  *****
  Неутрално

  Очевидно е, някои смятат народа за глупави овце. На референдум щели да гласуват безумни идеи? Повтарям за сетен път: значи е умен да избира депутати, а е глупав да взема решения. добре, представете си два отбора, като единия определя правилата, без да пита другия. Какъв ще е резултата от играта? Сещате ли се? Същото е и тук. Тези от единия отбор (депутатите) определят самите те как ще ги избираме, без да ни питат нас. Естествено мнозинството от тях ще си нагласят такъв закон, който да им осигури безметежно пребиваване в парламента. Да, ще чакаме 4 години за да можем да сменим едните "мухи",дето са се нагушили, с нови гладни и отново същото.

 7. 7 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1520 Весело

  ДПС и БНД прЕтакаха цял ден закона за референдумите???

  И кво и кво... Колкото и да му баят е ясно - никакви промени не се о4акват в последниа момент...

  А това 4е БГ народ няма зрялостта и полити4еската култура как се борави с референдуми и допитвания за съжаление е вярно...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 8. 8 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тинчо,
  същата логика може да се използва и срещу всички социални закони.
  Ако хората са достатъчно умни, за да могат да избират кой да се разпорежда със спастяванията им, то те могат и сами да решават как да спестяват сами за старините си.
  Следователно отменяме Кодекса за социално осигуряване и от утре 2та милиона пенсионери да се оправят сами.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 9. 9 Профил на мол
  *****
  Гневно

  До комуниста albert v. dicey

  Държавата е затова, да обслужва интересите на народа. Какъвто щял и да бъде. Ти ще ме убедиш, че няма смисъл и от парламентарни избори, защото народа е "корумпиран, лош и невеж"??? Правителството е корумпирано!!!

  Партия на етническа основа: Ако шефа на партията е с двойно гражданство и/или 33% от членуващите в нея също, то тази партия да се обяви за етническа! Да го приемат по-бързо като закон

 10. 10 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Няма такова нещо като народ, точно както няма такова нещо като общество.
  Има индивиди и всевъзможни организации, групи и сдружения, в които не могат да членуват, принадлежат или допринасят. Както огромен конгломерат от противоборстващи си идеи и интереси.
  Точто затова са изборите и представителното управление - те пречистват или по-точно спетенуват предпочитанията в обществото и така пречат на мнозинството винаги на печели над малцинството. Или по-точно спомагат да формирането на коалиции от разнообразни интереси.
  При референдума има само две възможности - ДА и НЕ. Мнозиството виначи печели.
  При изборите аз няма непременно да гласувам за партията, която подкрепя становището, което аз имам по въпроса от референдума - ще гласувам за нея само ако считам въпроса от референдума са важен и съм готов да преглътна другите позиции, които тя има по други въпроси, с които не съм съгласен.
  Така се постига еднот степенуване на предпочитанията на избирателя, което не е възможно при референдума.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 11. 11 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Партия на етническа основа: Ако шефа на партията е с двойно гражданство и/или 33% от членуващите в нея също, то тази партия да се обяви за етническа! Да го приемат по-бързо като закон"

  Само че не могат да приемат такъв закон. Причината е проста - Конституцията.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 12. 12 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1760 Разстроено

  А бе не знам народ дето галсува за БСП и за втори път избира Първанов. Не е истина

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 13. 13 Профил на мол
  *****
  Неутрално

  до albert v. dicey

  Как се дефинира тогава партия на етническа основа? Не може нещо да е забранено, без да е ясно, какво се забранява. Никоя партия няма да се самонарече етническа.

  Референдума да има право да променя конституцията, освен парламента. Въпроса, който да се задава при референдума? Може да се погледне практиката в Западна Европа.

 14. 14 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Абе тия няма ли да спрат да приемат радикални закони баш преди изборите?! Три години какво се мотаха? Като не могат да се разберат, да оставят за следващите и толкова, до септември едва ли ще се организира референдум така или иначе.

  Много по-важен е законът срещу конфликт на интереси, но него го замотаха, нали.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 15. 15 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 367 Неутрално


  мол,

  "Как се дефинира тогава партия на етническа основа? Не може нещо да е забранено, без да е ясно, какво се забранява. Никоя партия няма да се самонарече етническа."

  Конституцията казва - "Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа..."

  Какво следва да се разбира под "политическа партия на етническа основа", това е въпрос за Конституционния съд, но не и за Народното събрание. Народното събрание няма никакви правомощия да "доразвива" Конституцията.

  Колкото до спора в Конституционния съд за това какво е политическа партия на етническа основа, вж. решението (или по-точно липсата на такова) от 1992 г.:

  http://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=33

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 16. 17 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Ето ви "бившата" Държавна сигурност в действие !!!!

  Да връщат парите и да си ходят !!!!

 17. 18 Профил на МП
  *****
  Неутрално

  Да Ви напомня, за тези които не помнят - 1990, януари, първите социологически проучвания в страната - 94 % за затваряне на АЕЦ Козлодуй и спиране на строежа В Белене. Години по-късно, знаете как е. Ето опасността от безалтернативността на въпросите в един референдум. Всъщност, аз съм от тези, които са за референдуми, но не смятайте, че те са панацея за всички беди в страната. Опасността от популизъм винаги е на лице.

 18. 19 Профил на преминаващ
  *****
  Неутрално

  Браво на ДПС! От това че не им се налага да се подмазват популизки на електората си чат-пат има полза.
  По идиотски законопроект комунистите отдавна не бяха предлагали. Те за да се подмажат преди избори са готови на всичко.

 19. 20 Профил на mom
  *****
  Неутрално

  До алберт дисей:И ти какво разбра от решението на Конституционния съд?

 20. 21 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Винаги може да има полза от референдум. Започва се от най-простите решения:
  1. Депутатите да бъдат 120;
  2. Бивши комунисти и сътрудници на ДС - извън властта;
  3. Отзоваване на депутати от гласувалите в избирателния им район;
  4. Не повече от два мандата последователно за 1 лице;
  5. Без ограничения в мандатите на мажоритарно избраните
  и т.н. и т. н. нещата бързичко се понаместват.

  Петърчо
 21. 22 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Абе какво се занимавате с ван дайси, не го ли знаете от предишни постинги, че е детенце на комунисти-убийци, а тук във форума се упражнява в лафове юридически стил... Сигурно така се чувства по-мъж, а може и да има комплекси, че дядо му е слязъл от Балкана, за да насилва софиянки, да краде сирене от долапите им и да бие с камшици мъжете им в мазетата на София.

  Какво искате... Единственият добър комунист е мъртвият комунист.

 22. 23 Профил на suaf
  suaf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Браво на albert v. dicey. Най-сетне истински смислено говорене във форума. Освен това елементарна обща култура се изисква, за да стане ясно, че не е комунист.

 23. 24 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  АНКЕТА НА ТЕЛЕВИЗИЯ СКОТ: ЩЕ ЗАЩИГИ ЛИ БГ -НАРОДА СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ: ОТГОВОР А : ДА ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ НИ РЕДОВНО ПОСЕЩАВАТ ЧЕРКВИТЕ В НЕДЕЛЯ. ОТГОВОР Б:ДА ЗАЩОТО ПОЛИТИЦИТЕ НИ ИМАТ ПОЗНАНИЯ В ОБЛАСТА НА РЕЛИГИЯТА. ОТГОВОР С :ДА ,ЗАЩОТО СА ТОЛЕРАНТНИ КЪМ СВОБОДАТА НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА И ДРУГИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ. ОТГОВОР Д: ДА ЗАЩОТО ИМАМЕ ДЕВИЧЕСКИ МАНАСТИРИ И УЧИЛИЩА ,В ТОВА ЧИСЛО И ДРУГИ МАНАСТИРИ ПЪЛНИ С МОНАСИ И МОНАХИНИ. (ПРОЧЕТЕ ЗА ЛОТ-БЛ....ГЛ....СТ...ЕДИ КОИ СИ .-.И КОЛКО ПРАВЕДНИКА Е ИСКАЛ ГОСПОД ДА ИМА В СОДОМ И ГОМОРА ПРЕДИ ДО ГО РАЗРУШИ).АКО СИ ОТГОВОРИТЕ ПРАВИЛНО ..И ПРАВИТЕ НЕОБХОДИМОТО И В ТАЗИ НАСОКА ...БГ-НАРОДА ЩЕ ЗАЩИТИ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ- МАКАР И СВЕТСКИТЕ НЕЩА ДА СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ- ...И ТЕ СЕ ГРИЖАТ И ЗА МААТЕРИАЛНОТО НИ БЛАГОПОЛУЧИЕ

 24. 25 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  БеГе народа в момента квичи и грухти понеже наближава ВИП брадър.

  Майната им на референдумите!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 25. 26 Профил на простия
  *****
  Неутрално

  всичко това са празни дрънканици да отвлекат вниманието на хората и да ги настройват едни срещу други а керванът да продължи да върви и да влачи

 26. 27 Профил на Бусманци
  *****
  Неутрално

  Чета с удоволствие форума на Дневник. За пръв път обаче коментарите са изключително емоционални и напълно неадекватни.
  Изобщо да ме еня какво казал Лютви Местан, не съм гласувал за него. Аз съм делегирал моя глас на ДСБ, затова следя Костов.
  Но: Аз лично считам, че идеята за референдумите е популистка и дава удобна възможност за манипулиране на резултатите.
  Един пример:Референдум с въпрос:
  Трябва ли да подкрепим НАТО срещу Милошевич?
  Каква част от великия и мъдър народ щяха да имат куража да защитят стратегическия интерес на България и нямаше да гласуват емоционално? Изобщо имаха ли достатъчно информация и потенциал да стигнат до правилното решение? Та аз дори за себе си не съм сигурен как щях да гласувам на удобно формулиран въпрос.
  Да не си губим времето с глупости.
  Всеки 4 години има референдум. ГЛАСУВАМЕ.
  Да се гласува масово, разумно и без емоции. Това е правилният път.

 27. 28 Профил на някой си.....,
  *****
  Неутрално

  НОВА АНКЕТА ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ СКОТ:ЗДРАВОСЛОВНО ЛИ ЖИВЕЕТЕ И СЕ ХРАНИТЕ? ОТГОВОР А : ДА ,ЗАЩОТО ЗНАМ ,ЧЕ "ХРАНАТА Е ЗА ТЪРБУХА , А ТЪРБУХА ЗА ХРАНАТА"-БЛ....ЕВ...ГЛ...СТ...ЕДИ КОИ СИ ...(,НО И ЕДНОТО И ДРУГОТО... НЯКОГА НЯМЯ ДА ГИ ИМА).ОТГОВОР Б: ЗАЩОТО ЗНАМ ,ЧЕ АКО СЪМ ВЯРВАЩ ХРИСТИЯНИН ,МОГА ДА ЯМ ВСЪКАКВА ХРАНА " ...БИЗ ВСЯКАКВО ИСЛЕДВАНЕ (ВЗЕТА ОТ МАГАЗИНА)"-БЛ...ЕВ ..ГЛ....СТ.....ЕДИ КОИ СИ.ОТГОВОР С:ЗАЩОТО ЗНАМ ,ЧЕ "ХРАНАТА НЕ НИ ДОБЛИЖАВА ДО БОГА , А НИ ОТДАЛИЧАВА"-БЛ....ЕВ...ГЛ...Т....ЕДИ КОИ СИ.ОТГОВОР Д: ЗАЩОТО ЗНАМ ,ЧЕ "ТОВА1 КОЕТО ВЛИЗА В УСТАТА" (КАТО ХРАНА И В ТЪРБУХА ), НЕ ОСКВЕРНЯВА ,ЧОВЕКА , А ТОВА КОЕТО ИЗЛИЗА -ЗЛИТЕ ИМ ПОМИСЛИ ,ДЕЛА И Т.Н.-БЛ....ЕВ....ГЛ....СТ.....ЕДИ КОИ СИ. ОТГОВОР Е : ЗАЩОТО ЗНАМ ,ЧЕ ВСЕ ПАК ,ХРАНАТА И ПИТИЯТА СА ЗА ДА "ПОТКРЕПЯТ СЪРЦЕТО" И "ЗА ДА РАДВАТ ДУШАТА" БЛ....ГЛ....СТ...ЕДИ КОИ СИ...-ТАКА ,ЧЕ МНОГО МОЖЕ ДА СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ И В ТАЗИ НАСОКА.НО В МНОГО ОТ СЛУЧАИТЕ. И ВАЖЕН ФАКТА ЗА ПО- ВИСОКИ СТАНДАРТИ НА ЖИВОТ НА ХОРАТА СЪСТАВЛЯВАЩИ ВСЕКИ ЕДИН НАРОД... ОБРАЗАВОНАСТТА И М В ТАЗИ НАСОКА Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ И ЗА МАТЕРИАЛНОТО БЛАГОПУЛУЧИЕ." С ПОСТ И МОЛИТВИ ГРЕХОВЕ СЕ ПОКРИВАТ"....БЛ...ГЛ....СТ....ДИ КОИ СИ,КАКТО И СЪС МИЛОСЪРДИЕ И БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ.....НО НАЙ- ВЕЧИЕ С ...ПОЗНАНИЯ В ОБЛАСТА НА РЕЛИГИЯТА.

 28. 29 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  БРАВО # 27 - НО, КАК ДА НАКАРАМЕ ВСИ4КИ ДА ГЛАСУВАТ ???

 29. 30 Профил на Кой насра гащите
  *****
  Неутрално

  ДПС и сие насраха гащите. Като видяха накъде отиват нещата и скочиха. Щом ДПС е против значи закона е добър и трябва да се приеме. Дали нещо е противоконституционно го решава конституционния съд. Едно е сигурно ДПС беше етническа партия доста дълги години. Сега малко козметика и позамазаха положението, но дефакто продължават да са си етническа партия. Това е държава на Българите и те решават кое трябва и кое не, както междувпрочем и в Турция, и в Гърция и т.н.

  Не знам дали народа е тъп, но депутатите със сигурност са такива, видяхме без референдуми какво могат "умните" депутати, сега ще трябва и гражданите да се намесят по-активно. Един добре формулиран закон за допитванията и всички горепосочени недостатъци ще бъдат сведени до минимум - съвършен закон и съвършени хора няма. Хубавото на референдумите е, че ако бъде взето грешно решение резултата от него ще се усети и ако това решение се окаже несъстоятелно ще бъде отменено на следващ референдум.

  Показателен е факта, че за 20г. няма проведен нито един референдум, а живеем в демокрация. Какви интереси обслужва това нещо всички знаем.

  Извод: Ползите от референдума са повече от вредите.

 30. 31 Профил на Смех
  *****
  Неутрално

  Това е, няма да пуснат кокала. Просто не им изнася и в никакъв случай няма да оставят народа да си решава сам. Няма да го направят и сините ако имат мнозинстео, както не го направиха преди десет години. Сегашните политици (всичките все "демократи" искат да запазят този принцип и затова не искат нито референдуми, нито мажоритарни избори. Ето това е демокрация по български.

 31. 32 Профил на мол
  *****
  Неутрално

  До N27

  Разгледах, как е в Западна Европа. Пряка демокрация, както е в Швейцария, не може да бъде приложена в България.

  Всяко изискване за референдум трябва да събере подписите в рамките на 3 месеца. При подписване, всеки гражданин на България трябва освен име,постоянно местоживеене в момента, юридическо/частно лице, ЕГН, трябва да напише и настояща дата на подписване.
  За да се признае референдум за общи въпроси(600.000 подписа), трябва да участват минимум 25% от гласоподавателите(Quorum), за промяна на конституцията(800.000 подписа)-33% участие. 50%+1 глас("действителни бюлетини", ако не-"действителни бюлетини" е повече от 4%, от гласувалите, референдума се повтаря) е признатият вот на гласуване.

  Преди да има гласуване за референдум. Трябва минимум 6 седмици преди това в "масовите медии" - вестици, интернет, телевизия, в рядкост и радио, да се съобщава.

  Относно въпроса, който ще бъде поставен на референдума, оставям на юристите да решат. Дали ще го решава парламентарна група, парламента, президента или инициаторите на подписката, или ...

 32. 33 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Аман от доган Калпазан

 33. 34 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Tъпото си тъпо! Тарикатите са си тарикати!(1)

  Aма аз пак опитвам!

  Колкото от изборите има файда, по времето на ЕДНОПАРТИЙНА СИСТЕМА! Толкова и от РЕФЕРЕНДУМ ще има! Или пък, има ФАЙДА от какъвто и да е избирателен закон!
  ТОВА Е САМО– МИЖИ ДА ТЕ ЛАЖЕМ!

  Докато не се проведе ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ на комунисти (дс)ченгета и радата им, НИЩО НЯМА ДА ВИРЕЕ!
  Това не го казвам на на Бригадата- ТЕ ГО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ!
  Казвам го на шараните, жертвите, наивниците, нещастните малоумници, на които разчита СИСТЕМАТА!

  Запомнете ми думата:
  Всички сравнително почтени хора , рано или късно ЩЕ ДОЙДЕТЕ НА МОЯ АКЪЛ. В С И Ч К И!
  И сега само губите ценно време, когато все още имаме възможност да дочакаме Нормална България, да я имаме поне за децата или внуците си!

  Продължава...

 34. 35 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  Tъпото си тъпо! Тарикатите са си тарикати!(2)

  На тези с недостатъчно мозък, но с все още добре запазен морал и почтеност,и почти са съгласни с мене, които ДЕЖУРНО питат : "Добре де , как ще стане тази ЛУСТРАЦИЯ?", отговарям!
  – Вие за това не се грижете! Вие само застанете на ТАЗИ ПОЗИЦИЯ, и РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ ИСТИНАТА! Не и пречете с ТЪПОТИИ! Р А З П Р О С Т Р А Н Я В А Й Т Е Истината!
  И "ЧУДОТО" САМО ЩЕ СТАНЕ!
  (не че нямам обяснение , но хайде да не ви обиждам)

  Продължава...

 35. 36 Профил на Mickey
  *****
  Неутрално

  И последно: Tъпото си тъпо! Тарикатите са си тарикати!(3)

  Ако ме разберете: Разбира се няма да е лесно, да се спре ЧЕНГЕСАРСКИЯ рев, че е късно за Лустрация! И то МНОГО КЪСНО....(ха-ха-ха).
  Че махането на БСП от власта означва, автоматически(за кой ли път), махането на комунистите от власта(още по: ха-ха-ха)!
  Че ако застанете на моята позиция, всъщност заставате на Бай Ганьовата позиция - "Всички са маскари"(безотказен ченгесарски трик)

  Няма да ви е лесно. Цялата БРИГАДИРСКА машина(а и на жертвите им- ШАРАНИТЕ), ще се стовари като върху ви, като ЖЕЛЕЗНИЯ ЮМРУК НА ПАРТИЯТА!
  Но, поне ще бъдете ПОЛЕЗНИ!

 36. 37 Профил на лаик
  *****
  Неутрално

  Референдумите са удобен начин за управляващите да си измиват ръцете. Също като Пилат Понтийски.

  Защото Христос е бил разпнат след референдум! Пилат три пъти е попитал: "Кого искате да ви пусна - Тогова или Варава?" Това си е бил чиста проба референдум - допитване до народа.
  Още повече, че в този момент почти целия народ на Ерусалим е бил на площада е участвал в допитването.

  Какъв е бил резултата знаем всички...

 37. 38 Профил на k
  k
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Темата е изключително важна.

  Бих искал да поздравя "albert v. dicey" за участието му в дискусията. Като цяло съм съглсен с довдите му.

  Учудвам се обаче на отрицателните оценки. Според мен са механични.

  Убеден съм, че в нашите географски ширини, засилването на пряката демокрация е доста опасно. Замислете се какъв би бил резултата от референдум със следните въпроси:

  "Съгласни ли сте хомесексуалните връзки да бъдат криминализирани?"

  "Съгласни и сте с изселването на ромското население от градовете и настаняванете му в специално определени територии?"

  "Съгласни ли сте с пенсиониране, при навършване на 40 години?"

  "Съгласни ли сте с въвеждането на безплатен транспорт, безплатен хляб и безплатна 20-дневна почивка на всички под 18 и над 50 години?"

 38. 39 Профил на baudolino
  baudolino
  Рейтинг: 8 Любопитно

  тъпи копелета, толкова ли не могат да отворат една западноевропейска конституция и да препишат дори ако трябва текстовете, то е ясно, че когато конституцията ти е саката по рождение ще има място за такива малоумни дебати и недомислени законопроекти!
  много интересно как в италия се свиква референдум при 500.000 подписа, а населението е близо 60 млн...това ако не бъркам е 1/120, което е под процент. Във въпросния законопроетк се говори за 600 хил при населения около 7 млн, макар и всички да сме наясно, че одавна е под 7 млн, това значи около 8,5 процента от цялото население да даде своя подпис...много интересен законопроект!

  забележка - и при двете сметки не е взето под внимание броя на неотговарящи на изискванията за даване на подпис - което като заключение значи, че процента става още по-голям, което просто е абсурд!!!

 39. 40 Профил на Botio
  *****
  Неутрално
 40. 41 Профил на extra
  *****
  Неутрално
 41. 42 Профил на идола на БСП
  *****
  Любопитно


  Форменное безобразие
  В столице растет число преступлений, связанных с коррупцией
  Ирина Пуля

  "Российская газета" - Центральный выпуск №4844 от 6 февраля 2009 г.


  Почти половина из раскрытых в прошлом году преступлений в Москве - на совести приезжих, заявил вчера руководитель Следственного управления СКП РФ по Москве Анатолий Багмет.

  Он уточнил, что в прошлом году иногородние совершили около 40 процентов убийств и почти 70 процентов изнасилований. Впрочем, и сами приезжие, прежде всего из стран СНГ, нередко становятся жертвами нападений, зачастую - на почве ксенофобии. В прошлом году в столице было совершено 80 преступлений на национальной почве. "Это больше, чем в предыдущие годы", - заметил Багмет. По его словам, сейчас следователи московского управления расследуют преступления националистической группировки, подозреваемой в совершении более десяти убийств иностранных граждан и нескольких взрывов - в частности, в ресторане "Макдоналдс" возле метро "Кузьминки", в храме на юге города, на железной дороге... Напомним, что еще в январе были задержаны трое молодых людей в возрасте 17-20 лет и 17-летняя девушка. "Уголовное дело в отношении этих лиц будет направлено в суд", - заверил Багмет.

  В последнее время прибавилось следователям работы и в сфере коррупции. Так, например, во вторник задержали подполковника правоохранительных органов, подозреваемого в получении взятки в 12 миллионов рублей. Как заметил Багмет, это не единственный случай, когда в поле зрения следователей попадают люди в погонах. Особенно часто москвичи жалуются на противоправные действия сотрудников ОВД.

 42. 43 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Все пак, за да бъде смислен резултатът от един референдум - грамотността на гласуващите е задължително условие. Същевременно преценката дали един въпрос е уместно да се реши с референдум или не - изисква дори повече от обща грамотност. Не може да се отрече с лека ръка, че това е първото смислено и отговорно действие на ДПС от много време насам...

  here be dragons...
 43. 44 Профил на Serena23Mcmillan
  *****
  Неутрално

  Do you acknowledge that this is high time to receive the <a href="http://lowest-rate-loans.com">loan</a>, which would realize your dreams.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK