Съветът на коалицията се отлага поне със седмица

Съветът на управляващата коалиция, който според твърдения на водещи политици от мнозинството трябваше да се събере в близките дни, няма да заседава тази седмица. Това научи "Дневник" от депутати, които традиционно участват в срещите на ръководството на БСП, НДСВ и ДПС. Политици говорят, че среща може и да има другата седмица, но по-вероятно било разговорът за антикризисната политика на правителството и за начина на провеждане на изборите да се отложи за неопределено време.


В сряда в НДСВ и ДПС бяха силно недоволни от отлагането на срещата. Някои разказаха, че са питали "отговорни лица" в БСП защо се протака, но получавали само отговор: "Така." Царисти и представители на партията на Ахмед Доган смятат, че отлагането е, защото в левицата няма единно мнение дали изборите за евродепутати и за национален парламент да бъдат в един ден. Макар президентът неколкократно да подкрепи идеята гласуванията да са едновременно, в БСП имали разчети, че от това ще загубят. Анализите сочели, че при битка между твърдите електорати социалистите ще имат преднина пред ГЕРБ, докато при по-голяма избирателна активност и активизиране на свободен електорат партията на Борисов ще има преднина с около 5 процентни пункта. Това е и причината социалистите да не искат по-голяма избирателна активност, каквато ще има при избори "2 в 1", коментираха царисти.


Близки до Станишев пък обясниха, че причина за отлагането било пътуване на Станишев по партийни дела в чужбина от петък до неделя. Посочиха, че визитата е свързана с консултации за евроизборите в рамките на ПЕС. Отрекоха причината да е свързана с отложената позиция на БСП за избори "2 в 1". Според тях левицата ще вземе решение другия вторник, когато ще е ясно дали Конституционният съд ще образува дело по искането на партията за тълкувателно решение дали и как могат да се слеят двата вида избори.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK