Депутати и Брюксел се разминаха за закона за конфликт на интереси

Меглена Плугчиева<br />

© Анелия Николова

Меглена ПлугчиеваСамо ден след като от Европейската комисия дойде недвусмислен сигнал, че блокирането на закона за конфликт на интереси може да спре достъпа на България до Кохезионния и структурните фондове, българските депутати, инициирали отлагането, дадоха да се разбере, че няма да се откажат от намерението си да направят и цялостна ревизия на нормативния акт. В същото време вицепремиерът Меглена Плугчиева обяви, че важността на закона е нараснала в пъти, и обеща да предаде на парламента посланието на комисията "да се отнесе отговорно и бързо да намери решение".


В сряда еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер предупреди, че законът за конфликт на интереси е "неотменно условие" за издаването на оценки за съответствие на оперативните програми - процедура, без която София не може да получи достъп до 11-те млрд. евро, предвидени за страната до 2013 г. В четвъртък Плугчиева каза, че за влизането на закона в сила час по-скоро са настояли и комисарите по земеделие, по рибарство, по предприятия и индустрии и по социална политика, както и шефът на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер.


И сега законът си е работещ, репликира задочно Четин Казак от ДПС. Действа, в сила е, някой явно е подвел комисар Хюбнер, че той е отменен или блокиран, добави той. ДПС, БСП, депутати от БНД и няколко независими успяха да бламират закона миналия петък.
Според основния инициатор на промените - Татяна Дончева (БСП), "няма как конфликтът на интереси да бъде обвързан със спиране на европейски средства, защото едното няма връзка с другото". Има процедури за кандидатстване по проекти, реализация и това не е обвързано с промяната в закона, е мнението й. "Какво да направим - да обесим 5000 души, като не сме гледали, когато сме приемали закона ли", попита Дончева. При обсъждането на спорната поправка в парламента миналата седмица от БСП призоваха партньорите си от НДСВ и опозицията "да не размахват ЕС като плашило".


Критиките на Брюксел дадоха повод на защитниците на закона от НДСВ отново да отбележат, че е било грешка удължаването с два месеца на срока за подаване на декларациите за обвързаности, както и на проверката по тях. Отлагането и задаващите се по-сериозни промени на закона ще доведат до това хората в сегашната власт да не бъдат засегнати, каза Олимпи Кътев - председателят на парламентарната комисия, която трябва да провери декларациите на висшите държавници. Според него ще бъде направено всичко възможно законът да бъде "окастрен" и да се защитят интересите на кметове и общинари. Предупреждението от Брюксел е естественият ход на нещата, след като сме отчели като постижение приемането на такъв закон, а сега се отмятаме от прилагането му, добави Кътев.


Елеонора Николова (независима) отбеляза, че преценява риска, поет от парламента, да даде с поправката лош сигнал към Брюксел. Отлагането било правен способ да се огледат текстове, които смущават хиляди хора, предимно от местната власт. Трябвало сериозно да се помисли и за дефиницията на т.нар. свързани лица. Има воля до 10 дни новите законови поправки да влязат в парламента, за да стане ясно в Брюксел, че няма желание да се скрие конфликт на интереси, каза Николова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK