Президентът Първанов търси от руския патриарх подкрепа срещу Европейския съд

Президентът Първанов търси от руския патриарх подкрепа срещу Европейския съд

© ДневникПрезидентът Георги Първанов е призовал новоизбрания руски патриарх Кирил да изрази своята позиция "по много болезнения въпрос" за решението на Европейския съд за правата в Страсбург за разкола в Българската православна църква. Първанов е подчертал, че това решение на съда може да се превърне в проблем не само за България, съобщи РИА Новости.


Двамата са нарекли казуса предизвикателство за цялото православие и са се споразумели за организирането на широка обществена дискусия по този прецедент, допълва агенцията.


Европейският съд в Страсбург в края на януари даде три месеца на българската държавата и на т.нар. алтернативен синод на Инокентий да се разберат по най-спорния въпрос между двете страни - за собствеността на над 100 имота (църкви и манастири). Съдът постанови, че България е нарушила свободата на изповядване на религия, държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква.

Коментари (217)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Копирано от другаде, задава интересни въпроси:

  Първанов призова руския патриарх да се намеси в българските църковни дела

  Българският президент Георги Първанов призова новия руски патриарх Кирил да вземе отношение по решението на съда в Страсбург, което се отнася до ситуацията в Българската православна църква (БПЦ). Това е станало на срещата между двамата в Даниловския манастир в Москва, предаде в петък БТА. Визитата на българския държавен глава при руския патриарх е в рамките на посещението на официална българска държавна делегация в Русия.

  В съобщението не се казва в ролята на какъв Първанов е поискал от руския патриарх да взема отношение по въпрос, който засяга независимата БПЦ. Съобщението съдържа протоколните любезности, които Кирил е изрекъл, а именно за добрите отношения между руската и българската православна църква и активната им роля за развитието на нациите. Отбелязва се още, че българският президент е акцентирал върху "съществуващите коректни отношения между църквата и държавата у нас, както и че държавата не се намесва в църковните дела, а се опитва всячески да ги подпомага".

  "Ненамесата" на българската държава в църковните дела е особено силна в последните десетилетия, а безпрецедентният призив на Първанов на срещата му с руския патриарх Кирил е една от най-ярките илюстрации за тази ненамеса.

  По времето на комунистическата власт член на висшия църковен клир почти без изключение се ставаше само с благословията на БКП. Включително избирането на патриарх Максим е станало с изричното съгласие, дори настояване на ЦК на БКП.

  След Десети ноември съпротивата на духовници и миряни срещу назначаваното с протекциите на БКП църковно ръководство бе упорито и цинично смазвано с активната помощ на държавата.

  Последната разправа с привържениците на непризнатия от Максим алтернативен синод, начело с Инокентий, бе през 2003 г., когато с помощта на органите на реда свещенослужителите, противници на Максим, бяха изхвърлени от храмовете и манастирите, където служат. Така кризата за моралните устои на ръководството на БПЦ бе разрешена с грубата намеса на държавата по начина, по който го е правила и в недемократичния период на развитието си.

  Хората на Инокентий подадоха жалби в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, който се произнесе преди броени дни в смисъл, че е погазено правото на хората на свобода на вероизповеданието, като са им отнети храмовете и свещениците. Съдът призова спорещите страни – синодите на Максим и на Инокентий - да се споразумеят, като им даде тримесечен срок. А на държавата бе вменено задължението да огледа добре закона за вероизповеданията, който с промяна от 2002 г. въведе привилегията на БПЦ единствена като вероизповедание да не регистрира ръководството си със съдебно решение, текст, който бе направен с цел синодът на Инокентий да не може да поиска от съда регистрация.

  Не е ясно какво общо има с тези вътрешни въпроси руският патриарх Кирил. Още по малко не става ясно какво общо има и президентът Първанов с църковните проблеми като довчерашен член на партия, проповядваща като официална доктрина атеизма. Не е ясно и защо Първанов иска от чужд духовен водач да взема отношение по решение на Европейския съд в Страсбург, което България безусловно трябва да изпълни.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 2. 2 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ех, Гоцко, лошите чичковци от Страсбург те напляскаха по нааканото дупенце и ти тръгна да се оплакваш на началството си в Москва. А след няколко месеца като напердашат тройната ти коалицийка на парламентарните избори какво ще направиш - ще викаш другаря Путин да помага ли?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 3. 3 Профил на хахахаха
  *****
  Неутрално

  ДС иска от КГБ съзействие!

 4. 4 Профил на ау
  *****
  Неутрално

  Това вече надхвърля всякакви граници. Дали БПЦ ще се кипри на фона на тези новини, без да протестира срещу тази безпрецедентна намеса и още по-безпрецедентен призив за намеса?

 5. 5 Профил на Някой си
  *****
  Неутрално

  Ей на това му се вика да се оплачеш на арменския поп

 6. 6 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 863 Весело

  Това е оста на българските политици, ха-ха-ха ...
  Започва от Брюксел, където ги правят на бъз и коприва, обясняват им колко са некадърни и ги натирват. В последно време се забелязва нежелание в Брюксел да се занимават с нашите герои.
  Селдва София, където опитите да докажат на "матеряла" или "електората" че всъщност това по тях е роса, а не плюнки водат дотам, че хората не им вярват, но за сметка на това те самите започват да си вярват.
  Трета спирка- Москва (може и Сочи), където чичко Путин ги изслушва мноооооого внимателно и ги препраща- към Украина, патриарха, международното положение или светлото бъдеще.
  20 години по тази ос и още 45 васалство- и после кажете, че не сме промити мозъци!

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 7. 7 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Е тоя тапир сирищнишки вече направо прекали. Долна и мръсна комуноидна гнида да коментира църковни въпроси само по себе си е абсурд, но и да ги коментира с чужд църковен лидер вече е и предателство. Какво ще е следващото предложение на Гоце - да се откажем от нашата патриаршия и да минем на подчинение на североизточната ли? С викове "Православието е в опасност!" няма да спасиш престъпното управление, селянин прост. А пък на съда в Страсбург хич не му дреме какво мисли за решенията му ДС доносникът Гоце Архароубиеца. И слава Богу.

 8. 8 Профил на нина
  *****
  Неутрално

  БСП немедлено да отнесе въпроса в ЕК за ..., е те ще измислят, заедно с въпроса за Бат' Бойко

 9. 9 Профил на Mama-im-stara
  Mama-im-stara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хаха - това заглави ми оправи настроението.

 10. 10 Профил на проскомунист
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  на руския или на арменския?

 12. 12 Профил на у
  *****
  Неутрално

  Ама тоя наистина е голям идиот! И нарушител на коституцията!

 13. 13 Профил на Седефчов
  *****
  Неутрално

  И аз досега и не разбрах ние членове на Европейския съюз ли сме или бивша република на СССР и сега поделение на руската федерация.Гоце чукни в нета къде е България и на какво е член,моля те не се излагай повече-излагаш и българите,защото другите си мислят,че сме като тебе.

 14. 14 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Наглостта на тоя направо надхвърля всякакви граници. Гоце нито има право нито трябва да се бърка в църковните въпроси. Още по-малко да ги обсъжда с чужди църковни лидери. Напълно съгласен с Alien, Гоце сигурно няма нищо против Българската църква да мине под контрола на Москва... Аман от руски протежета...

  Tu Stultus Es
 15. 15 Профил на slavi81bg
  *****
  Гневно

  Вече няма никакво съмнение. Президентът на България Георги Първанов, а.к.а. Гоце е Троняският кон на Русия в България. Иван Бедров вече писа за новата му книга издадена само на руски език с предговор, не на който и да е, а на Евгений Примаков. Иво Инджев описа и безславната "битка" на Гоце и правителството му да получи някакви компенсации за газовата криза.
  Днешното съобщение за призива на Гоце към руския патриарх Кирил да вземе отношение по решението на съда в Страсбург, което се отнася до ситуацията в българската православна църква ми дойде в повече.
  След като, той и правителството му направиха всичко възможно да ни поставят в пълна енергийна зависимост от Русия, честват се години на Русия и България, валят покани към Путин, за да го наградят във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" , сега дойде и този призив. Наследниците на Комунистическата партия и сегашни управляващи ( 90% завършили в СССР) решиха, че всичко направено досега не е достатъчно и се захванаха да довършат започнатото. "Големият шлем" ще бъде завършен с пряката намеса на РПЦ в българското и поделение. Все пак Кирил и Максим са се обучавали в една и съща школа. Имайки предвид здравословното състояние на Максим, според мен призивът на Гоце е доста навременен.

 16. 16 Профил на боби
  *****
  Неутрално

  бахахахахаха. Дъртият комунист се оплаква на православната цръква на РУСИЯ!!! хахахаха. благодаря, чи ма разсмяфти..

 17. 17 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  революционно мислене-революционно действие-готино а?

 18. 18 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Що така бе ГОЦЕ,кой ти ака в гащите.Малко ли ти бяха наказанията за лошо свършените ти работи.

 19. 19 Профил на стан
  *****
  Неутрално

  ето ви пример на НЕКАЧЕСТВЕН МАТЕРИАЛ. да се смееш или да плачеш. какво очаква този и аз не знам какъв да го нарека. а бе хей, за посмешище станахме на цял свят. в рамките на 1 месец толкова много "акита", че незнам до кога ще мирише.
  1. тоалетната в Брюксел и нашата реакция.
  2 Бойко в Чикаго и нашата реакция
  3. Президентът пък се жалва от Стасбург на руския Патриарх. ами що не отскочи до Ереван и там да се оплаче и на Арменския поп.
  на мен пък заглавието съсвсем ми развали настроението. Започвам да си мисля че ние не сме хора, родени от хора а сме някакъв лабораторен експеримент.

 20. 20 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Гоце,предлагам първо МЕШЕРЕТО-циганския съд , да ПРИЗОВЕШ…После -може и ходжите да се .изкажат.::))) .И в Синагогата да отидеш - за съвет..)

  Гоце, защо си мислиш-че като ТИ си имаш СЕЙБИЯ-шеф, трябва и БЪЛГАРСКИТЕ НЕ - ДС - свещенници , да си ИМАТ ???..:))
  Или караш по старата ЛИНИЯ…ДС- е подчинено на КГБ..Т.е. Максим , ще послуша КГБ-Руския ??..Може , може и такава “логика” , да следваш..Има логика ..)..ха,ха,ха,хаааа..))

 21. 21 Профил на макс
  *****
  Неутрално

  Бойко, братче колко си прав. ако имаш още срещи, що не го упоменеш и това наше, родно недоразумение, което ни се води за Президент. Стан, може и да си прав. май наистина сме някакъв експеримент, при това крайно несполучлив.

 22. 22 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 534 Неутрално


  Този разговор може да бъде разбран само в контекста на служебните отношения между съответните лица:

  Гоце (агент на ДС и КГБ), ходатайства пред патриарха Кирил (щатен офицер, вероятно генерал от КГБ) да се установи трайно властта на патриарх Максим (щатен офицер, вероятно полковник или генерал от ДС).

  Най-вероятно обаче инициативата е била наопаки: генералът от КГБ се е поинтересувал как Гоце смята да укрепи властта на ДС в Българската православна църква...

  .

  think different
 23. 23 Профил на e
  *****
  Неутрално

  Е аз като казвах,че дядо Максим ходи да ходатайства при президента да се намеси властта/държавата/ в спора директно.Това правилно ли е?Сигурно за малоумния електорат.
  Сега и от Москва и КГБ се иска намеса-помощ.
  Ако това е независима държава здраве му кажи.
  Поне да беше отишъл в Концтантинопол да се оплаче на вселенския патриарх.
  Дали щеше да го приеме е отделен въпрос?

 24. 24 Профил на лъжци
  *****
  Неутрално

  Допреди 20 дни ни лъжеха,че нямало посредници ,а само дъщерни фирми,сега ни сервират новината-отсега вече след намесата на др.Гоце вече НЯМАЛО да има посредници.Ало Враца-ние помним повече от един месец.

 25. 25 Профил на gaida01
  gaida01
  Рейтинг: 5 Весело

  Май да се готвим за Президентските избори предсрочно. Ебати кампанията прави Първанов. Губи от раз.

 26. 26 Профил на бравос
  *****
  Неутрално

  Както е тръгнало остава след изборите Гоцко да извика военна помощ от Русия,защото лошите хора от опозицията спечелили и му се подигравали открито-ама той е държавна глава не е на петела гребен.

 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Весело

  Що се чудите?
  Понеже нашата църква се управлява от ДС, а ДС от КГБ, нормално е да се оплаче човека на патриарха от КГБ. Вика му се субординация.
  Гоцка ти нали беше историк бе? Да си чувал нещо за независима църква? Или за отделяне на църква от държава?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 29. 29 Профил на Zulu
  *****
  Неутрално

  В Русия Параванов щял да се види и с новия руски патриарх Кирил, полковник от КГБ с псевдоним „Михайлов”. И всичко си идва на мястото.

 30. 30 Профил на Суворов
  *****
  Неутрално

  Този триперлив, бракониерстващ доносник какво се е загрижил за православието?

 31. 31 Профил на Мечо Пух
  *****
  Весело

  Виж го, бе, виж го каква е гъба тоя пернишки селяндур Гледа попа като циганче шоколад. Просълзявам се... от смях. Или тоя не е българин или аз не съм, щото не може да сме от едно племе...

 32. 32 Профил на Tojaga
  *****
  Неутрално

  Б.Борисов май има пълно право!Гоце Трипев потвърждава много явно тезата на Б.Борисов... Е, не вси4ки, де, ама гоце носи знамето!
  Радуйте ся, людие!!!!

 33. 33 Профил на Срам за България
  *****
  Разстроено

  [04.02.2009] Ех Гоша Гоша тебе в не хотят ни в Болгарии, ни Европе, ну и хорощо пошел на восток, но не остановляйся, иди иди, тебе ждут в Бурятии и Чувашии тоже.Вообще погуляй хорошо пока мандат кончится. Спонорьй тоже забери , в Новокаменки мест найдется.
  гласоподавател

 34. 34 Профил на Мечо Чух
  *****
  Неутрално

  Разбира се че не сме от едно племе. Гуци е циганин, ром, хитано, циганьор, джипси. Презимето Седефчов да ви говори нещо, а?

 35. 35 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ненормално, скандално... нямам думи. Руснаците пак ще ти се смрят Гоце, не усещаш ли че те взимат на подбив вече не само на запад но и на изток. А тук само те псувме...

 36. 36 Профил на Акцент
  *****
  Неутрално
 37. 37 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  И ако си мислим, че вече нияо не може да ни учуди... моля

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=148752&srcpos=1

  Импийчмънт!

  А от църквата - отлъчване!
  Между другото дали Първанов въобще е кръщаван?!

 38. 38 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Става ми едно такова мило...
  Отишъл значи нашия светски лидер, при някакъв духовен фосил, за да се оплаква от решение на светски съд, в демократична държава, и който съд е формиран на база на най-голямото единство от нации в световната история.

  И при не кой фосил, а духовното началство на една такава набожна, кротка, всепрощаваща и добра страна като русия.

  Не`ъм думи.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 39. 39 Профил на mun4o
  *****
  Весело

  "Дневник",много ви моля,бъдете по-внимателни със заглавията-помислих,че Европейския съд съди др. Първанов!

 40. 40 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ах Гоце, Гоце.... Пак се ос...а!

  Лумпен пролетарий
 41. 41 Профил на Един млад човек
  *****
  Неутрално

  Синдромът "Първанов"
  България е болна от един тежък синдром, от който не може да се изправи на крака, лежи и цялата се тресе, говори невнятни работи, страда от депресия, има шизофренично разтроение и постоянно й се гади.
  Това е синдромът "Първанов", когато начело на държавата е провинциален, незнаещ чужди езици, подлагащ се на Кремъл, постоянно предаващ партньорите от еропейските страни, нямащ никакви принципи политически шмекер. Този полупрезидент, полуинтелигент, полуловец, полугражданин, полуагент полуГоце се е препречил пред бъдещето на страната ни и не й дава да оздравее. От големите си дела до малките, той има един и същи стил, един и същи манталитет! Както предава националните интереси на високо равнище, така и в най-дребното е еднакво опасен и безпардонен. Казвам това не само защото от всичките му абсурдни и вредни за България посещения в Кремъл това е най-абсурдното и най-опасното и показва какво е синромът "Първанов" на най-високо равнище. А какво е синдромът "Първанов" на най-ниско равнище може да видите как неговите протежета се разправиха с един човек, само защото се е опитал да каже какво е правил пет години, докато е бил в президентството - вижте www.nslatinski.org. Наистина, вижте до какво ниско ниво може да падне президентството за да наказва с безработица един човек, който не им угажда и не се бои да казва на глас какво мисли. Аз познавам този човек и ви гарантирам, че е почтен и не му пука, че президентът е силен и безмилостен.

 42. 42 Профил на Благо
  *****
  Неутрално

  Нещо не разбирам.Българският, светски съд не може да се произнася по канонични проблеми, но пък Страсбургският, понеже е също светски - може. Сигурно, понеже е съдил по папски дела. Не разбирам, защо имайки среща с Патриарх Кирил да не говорят по църковни въпроси или е трябвало и с него да обсъжда газовите проблеми .Да оставим споровете в църквата да се решават по Каноничното право, сигурно имат начини. Най - важното според мен е да не се допуска отново разколване на Светата Православна Църква!!! Нека всички миряни и създадем възможност да извършва Духовната си дейност сред нас независимо с какви убеждения, ценз и материален статус сме! Със здраве форумци и стига сме се мразили - лукс, какъвто не можем повече да си позволяваме, предвид намаляващата ни численост.

 43. 43 Профил на Стамболов
  *****
  Неутрално

  с поредното си изпълнение Гоце Авджиев спокойно може да претендира за наградата "най-голям национален предател" , нещо което не вярвах ,че може да стане след като предишните "отличници"-Георги Димитров и Васил Коларов са отдавна мъртви.Но уви колко съм грешал!!!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 45. 45 Профил на знам
  *****
  Неутрално

  Ние сме вечни 200год гръцко,500год. турско,65год.руско което нашите оправници налагаш бетер от чорбажиите през турско. Какво остана от нашата хилядолетна история . Главата на тоз народ неувира,камък ще уври по-бързо. Продадоха и Святата вяра За тях и адът е малко.

 46. 46 Профил на Читател
  *****
  Гневно

  Долу гнусното леке, националния предател Георги Първанов - подлога и гъзоблизец на Кремъл. Долу мръсния изменик на Родината!

 47. 47 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До #42

  Съдът в Страсбург е постъпил точно както Вие искате.

  Решението гласи, че съдът в Страсбург не може да се произнася по църковни спорове. Констатира се, че Българска държавна институция е взела страна в спора без да има право и се дава срок последствията да се корегират.

  Не разбирам какво те тревожи.

 48. 48 Профил на ai stiga be - do Blago n¤42
  *****
  Гневно

  четях невярващо коментарите до тук : веднъж всички да сме на едно мнение ! невероятно ! докато стигнах до Благо. И се вкиснах. Това е положението - докато има Благовци, ще има и Гоце. А това за съжаление явно ще е още доста дълго време.

 49. 49 Профил на лекар до юрист
  *****
  Неутрално

  НЯМА ЛИ ЮРИСТ В ТОЯ ФОРУМ ДА НИ СВЕТНЕ - С ТАЗИ ИЗДЪНКА МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИСКА ИМПИЙЧМЪНТ НА ТОЯ ДЕБИЛ ГОЦЕ?

 50. 50 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Помните ли, че Първанов беше награден от руската православна църква със наградата "За единство на православните народи"/ която върви с 50000 долара/.
  Сега е време е за връщане на услугата. С лихвите.
  Апропо, ако все още някой смята че Гоце , кръгът около него не работят настървено срещу Европа и България, значи е кръгъл идиот.

 51. 51 Профил на EU
  *****
  Неутрално

  Този "Благо" май е като един друг или трети известен нашенец от свещената ромска империя. Другият проучваше дали призракът на комунизма има почва у нас, каква почва е благоприятна и пр. Излезе, че няма по-добра от руската почва.

 52. 52 Профил на Чернишевски
  *****
  Неутрално

  На това му казват годината на България в Москва.

 53. 53 Профил на пепо
  *****
  Неутрално

  Рапорт даден.
  Рапорт приет.

 54. 54 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Изглежда ВЕЧЕ е крайно време , ГОЦЕ - да бъде ОСВИДЕТЕЛСТВАН за ПСИХИЧНО заболяване..) Може и Алцхаймер да е ..))
  Гоце , ВЕЧЕ ставаш ОПАСЕН , НЕ- само за твоите си гласоподаватели, но за ВСИЧКИ НОРМАЛНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ.....
  Народното събрание- събудете се , този мутант може да е прихванал - "луда крава"..)))

 55. 55 Профил на Трубадурите
  Трубадурите
  Рейтинг: 434 Весело

  страхотни са коментарите

  Someday a real rain will come and wash all this scum off the streets.
 56. 56 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Двама патриарси - КГБисти.
  И един президент - ченге.
  Компания добра!

 57. 57 Профил на До Пепо
  *****
  Неутрално

  Радвам се,че мислим еднакво.

 58. 58 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Е, национални предателю и доноснико Гоце, какво ти отговори агентът на КГБ/избран сред други трима агенти на КГБ за патриарх на Руската църква/? Радват ли се московските ти господари , жалка руска подлога ...

 59. 59 Профил на памет
  *****
  Неутрално

  Помните ли интервюто по телевизия бТВ на един селянин от рожденното село на Президента по повод спора на две села в кое е роден - "О-о-о от наше село е, с мойо заедно пасаа овцете" - това е цитат. Ами въпроса на репортера към клисара на местната черква - " Какво ти каза президента". Ухилен до уши
  и силно смутен клисаря каза: "Ами да бия камбаната по партийному". Та няма да ходи в СССР за инструкции и съдействие срещу противния ЕС. Много трудно се сменят навици, ей.

 60. 60 Профил на Защото
  *****
  Неутрално

  Могат ли селяни, които са ходили в нужника на двора да управляват съвременна европейска държава?

 61. 61 Профил на конституция на Р. България
  *****
  Любопитно

  член 1
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
  Дори и Гоце -Гоша няма право да прави това което прави!

 62. 62 Профил на Той не отговаря!
  *****
  Любопитно

  Чл. 7. Държавата отговоря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

 63. 63 Профил на Семкаджия
  *****
  Неутрално

  Най-евтиният президент на света.Насам моля.

 64. 64 Профил на Сваляне от пост
  *****
  Любопитно

  По тоя член на конституцията може да му се иска ИМПИЙЧМЪНТ на Гоце ! КБ чл.24 точка 2 :
  Чл. 24. (1) Външната политика на Република България се осъществява в съответствие с принципите и нормите на международното право.

  (2) Основни цели на външната политика на Република България са националната сигурност и независимостта на страната, благоденствието и основните права и свободи на българските граждани, както и съдействието за установяване на справедлив международен ред.

 65. 65 Профил на Янчо Ганчо
  *****
  Неутрално

  Агент Гоце иска от агент на КГБ да свие перките на Европейския съд?!!?
  Да се смееш ли, да плачеш ли?
  Има ли Конституция тая България? Гоце знае ли какво е това Конституция?
  Какво ще кажат българските юристи?
  Какво би станало, ако сме бяла държава, а не руски подлиги?

 66. 66 Профил на Mojito
  *****
  Неутрално

  reakciite sa suvsem zakonomerni. tozi idiot paravanov e ne samo mnogo prost, no mislia, 4e ve4e ne znae kakvo pravi. nadiavam se sled vsi4ki negovi izunki nai-nakraia bulgarite, koto glasuvat da mu dadat 4erven karton. ne samo na nego, a na cialata DS kamarila, koiato dovede Bulgaria do nova nacionalna katastrofa.

 67. 67 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Най-обичам стотия за църквата, защото всички помияри обезумяват.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А Агент Гоце сети ли се случайно да поиска връщането на $38 млн. които полковник Максим преведе на Московската патриаршия покрай разкола?

  Не май...

  The biggest risk in life is not taking one.
 69. 69 Профил на ИМПИЧМЪНТ
  *****
  Неутрално

  за агент Гоце

  "член 1
  (3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

  Дори и Гоце -Гоша няма право да прави това което прави!"

  Противоконституционствувателства най-вредителски, това прави.

  Шут за безсрамника от Суверена и прочее компетентен орган.

 70. 70 Профил на НК -Престъпление
  *****
  Неутрално

  Чл. 11. (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо.

  (2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.
  (5) Когато законът квалифицира деянието като по-тежко престъпление поради настъпването на допълнителни общественоопасни последици, ако не се изисква умисъл за тези последици, деецът отговаря за по-тежкото престъпление, когато по отношение на тях е действувал непредпазливо.
  МОЖЕ ДА СЕ ИСКА ИМПИЙЧМЪНТ НА ТОЯ ДЕБИЛ ГОЦЕ!
 71. 71 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Комунист-доносник търси подкрепа от поп.
  Сюжет за сатирик.
  Ако беше жив Радой, щеше да го спретне.

 72. 72 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Забележете снимката - кагебееца отвръща отвратено поглед от мазно усмихнатия подлец.

 73. 73 Профил на НК -НАКАЗАНИЕ
  *****
  Любопитно


  Раздел I


  Чл. 35. (1) Наказателната отговорност е ЛИЧНА.

  (2) Наказание може да се наложи само на лице, извършило предвидено в закона престъпление.

  (3) Наказанието е СЪОТВЕТНО на престъплението.

 74. 74 Профил на НК - Видове наказания
  *****
  Любопитно  Раздел II
  Чл. 38. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 153 от 1998 г.) (1) Наказанието доживотен затвор без замяна, предвидено в особената част за даден вид престъпление, се налага само ако конкретно извършеното престъпление е изключително тежко и посочените в чл. 36 цели не могат да бъдат постигнати чрез по-леко наказание.
  /за национално предателство/

 75. 75 Профил на ПетроФ
  *****
  Весело

  Многоуважаеми Др. Иванов,
  Винаги с нетърпение съм чакал наситените с мъдрост и дълбоко философска проникновение Ваши слова във форума. И винаги, когато прочета написаното от Вас, цяла нощ стоя буден и размишлявам за дребните войнишки радости, ценностите на социалната ни действителност , за имагинерната същност на преходното ни битие, изискващо трансцендентна отговорност, творчески заряд и кураж за споделяне на невинаги лесно разбираемата за нас "шаячната правда" а и интимни копнения и търсения на Вашия вечно неспокоен творчески разряд.

  В този смисъл, простете мен невежия, моля разтълкувайте
  последният си постинг:
  "Най-обичам стотия за църквата, защото всички помияри обезумяват".
  Мисля че тази квинесециална експресия на най-най- върховна възвишеност, може, не трябва да се изпише на мраморен постамент на мястото на бившият мавзолей.

  Между другото записах вече горната мисъл в бележника си който ще оставя на поколенията.
  Ваш ПетроФ

 76. 76 Профил на Н А Р О Д - Български
  *****
  Гневно

  ЧАКАМЕ ТЕ ГОЦЕ НА VIP ПЕРОНА!

 77. 77 Профил на мирянин
  *****
  Неутрално

  Дядо Инокентий - патриарх български!

 78. 78 Профил на Бакалов
  *****
  Неутрално

  Независимост за БПЦ - Инокентий начело !
  Той е моралния победител !

 79. 79 Профил на Васил Петров
  *****
  Неутрално

  Владиката Инокентий излъчва мощ, лидерство,духовна сила.
  За разлика от физическите и духовни пигмеи на Максим - всички с петолъчки на челото от миналия век още.

 80. 80 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Ех че смешно. За какво се смеят тия двамата, я !?

 81. 81 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Аха, за българькият прецедент значи. Ами Първанов е идота в случая

 82. 82 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Коментар номер 60, много, много си прав.

 83. 83 Профил на Христо
  *****
  Неутрално

  Абе благо ти точно какъв вид духовна услуга искаш !?

 84. 84 Профил на 2+2
  *****
  Неутрално

  уместно е да се припомни, че сегашния съвецки патриарх в качеството си на епископ ходи в КНДР да открива местна ПАРТИЙНА!!! православно-комунистическ чучхе църква с цел по-нататъшно задружие между съвецките и чучхейските свинье.

 85. 85 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Съвсем наскоро, професор Желев, директор на дирекция "Вероизповедания" бе уволнен. Говори се, че той се е скарал с митрополитите, защото е отказал да им дава парите предназначени за БПЦ като неотчетни (т.е. само на митрополитите). Предполага се, че митрополитите са се оплакали на Станишев, или Гоце.
  Сега Гоце вика на помощ руския патриарх, а не Вселенския! Това не е ли първата стъпка на подчиняване на БПЦ на руската?

 86. 86 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Продължение:
  Православните църкви са независими една от друга. Вселенският (константинополският) не е началник на никой, но е първи между равните, т.е все пак си е авторитет. Вярно е, че руският е най-силен, след като РПЦ е най-голямата.
  Но това не оравдава лайняната подлога Георги Седефчов Първанов! Е.а ти свинята!
  затова чехите представиха БГ като турски кенеф (може би трябваше като руски или сибирски).
  Сибирски кенеф-2 кола, единият е забит в земята, за да не те отвее сибирския вятър, а с втория се браниш от нападащите те вълци.

 87. 87 Профил на 24 Януари
  *****
  Неутрално

  Толкова е смешно,че ме е срам.Този същия прави всички българи за срам.СРАМ.СРАМ.СРАМ.

 88. 88 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1126 Гневно

  Абе тоя за 2 дни забърка такива глупости, че направо е трагично вече. Комунист говори с чужд Патриарх и го моли! Цирк! Следващата му визита е Куба!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 89. 89 Профил на Донка Жечева
  *****
  Неутрално

  Нима църквата в една държава трябва да стои над управлението на държавата? Та тя ползва имоти ,коита са част от териториалната цялост на България. Какво ще стане ако тя започне да ни казва как да живеем?! Църквата ще ни върне назад, към нейната религиозна позиция за света и населението на Земята никога няма да излети в Космоса за да не нарушим покоите на"Бог".Кой е бог?? Извънземните които са се настанили на Земята,скрили са се в подземията на Ватикана, живеят по високите ятажи ,където няма да могат да бъдат идентифицирани,взели са си за съпруги жени със силна кръв и се крият зад тях !!!???Това ли е църквата , това ли е ЕС? За кого всъщност работи ЕС - за населението на Земята или за извънземните????!!!! Затова ли влязохме в ЕС за да ни диктуват какво да правим, или това е умишлено целенасочено обединяване ?? Защо се месят във вътрешната политика на страната?! Още малко ще ни поставят на колене.

 90. 91 Профил на Роберт Чипърфийлд
  *****
  Неутрално

  Никой от коментаторите не разбира естеството на повдигнатите въпроси. Страсбург осъди българската държава
  и Първанов като Президент има всяко право и задължение да се занимава с този въпрос.

  Съдиите в Страсбург са се водили по протестантски правила
  като са решавали въпроса за схизмата в България. Така те са приложили протестантска практика в третирането на въпроси засягащи православието - което не им е работа. Това пък
  засяга цялото православие и съвещанието на Първаном с Патриарх Кирил е напълно на място.


  Схизматическата църква в България беше назначена от правителството на Филип Димитров да 25 май 1992 г. Та ако се касае до намяса на държавата в църковните работи, по- фрапантен случай от този няма в цялата българска история.
  Църковните канони - канон ХХХ от апостолските правила -осъжда на анатема владици които приемат назначение от светските власти. По тази линия нашите схизматици са осъдени от каноните. Така естои въпроса с Инокентий.

  Църквата не е въздържателно дружество, което може да се разцепи и разцепването да няма никакви последствия. Но ако и когато една светска организация се разцепи, то съда не позволява на отцепените да си служат с името на организацията от която са се отцепили. Нашите схизматици
  искат да бъдат регистрирани като "Българска православна църква." Това не се позволява от светските закони. Нека те си правят каквато църква искат, но не под същото име.

  Имущественитне отношения се решават от светски съдилища.
  Там се решава кой е собственикът на имотите на църквата. И понеже БПЦ има 1,150 годишна история, тя има право на името и на имотите си. В пронестантските църкви ако една такава се разцепи, то тогава се рашава пак от светските закони кой има право на имотите. Там църквите имат записано членство и съда присъжда в полза на мнозинството. В Православните църкви няма записано членство и всички имоти принадлежат на ръководството на епархията или енорията. Нашите православни църкви в Америка имат записано членство и когато те отидат га съд поради разцепване, съдииите решават в полза на мнозинството членове.

  Всички се сърдят на Първанов, но забравят, че те си го избраха,
  жълт или червен. Ако им стягаше пипето, той нямаше да бъде избран. Нашите антикомунисти - десните де - загубиха своята революция, по-право те я предадоха ощ в началото и сега мръхтят като овци на пладнище..

  Най-после, ако Страсбург се меси в тези работи, то къде отиде нецзависимостта на България?

 91. 92 Профил на ПетроФ
  *****
  Неутрално

  Донке, мари булка ти от Марс ли падаш , от Сатурн ли? Не виждаш ли че не ЕС, а КГБ- партиарха на Русия се бърка в работите на автоефалната БПЦ, "информиран" надлежно от президента ни Гоце. Инокентий , който изгониха с палки има право да търси правосъдие където иска. И дане бяхме член на ЕС /за твое съжаление сме/ , той пак можеше да търси правосъдие навън.
  И още, за твоя информация, именно българския комунистически има куража да се произнесе преди 15 г. че синодът на Максим, е нелегитимен , защото не е регистриран по устава на Православната ни църква.Доказано графологично бе че една и съща ръка е писала " да " на всички бюлетин за дедо Максим и то без да се свиква ЦНСъбор. Чувала ли си случайно за това?Тогава бе регистриран друг синод на дядо Пимен и единствено той е легитимен и до днес. Всъщност, юридически, "алтернативен" е именно синода на дедо Максим.Във всички нормални страни свободата на вероизповеданието включва и свободата на регистриране на нови деноминаци още повече, се регистрира главното, традиционно вероизповедание
  а не секта. За комунистите обаче, правилния синод е синода туреният от Тодор Живков начело на БПЦ Максим. Именно за това почнаха врясъци, крясъци, анатеми , заклеймявания на отцепниците , в които сляпото ни атеистично общество
  повярва. Вместо да вярва в Бога

 92. 93 Профил на az
  *****
  Неутрално

  Гоце се държи като президент на държава член на Руската Федерация, не на ЕС.
  не 'троянски кон', а руско магаре в ЕС е България.
  няма да се учудя ако по време на посещението е подал молба за членство в Руската Федерация.
  флагът на ЕС мистериозно изчезна от новогодишното обръщение на Първнов. догодина най-много приляга да се появи флага на Руската Федерация на негово място.
  да се надяваме че дотогава Русия ще е фалирала заради цената на петрола.

  къде са сега всички форумци които се възмущаваха как България била подчинена на Запада?!
  колкото повече време минава толкова повече уважавам Петър Стоянов като президент.

 93. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  91,

  ти у ред ли си? Имаш ли идея откога в европата църквата е отделена от държавата?

  Съдиите в Страсбург са се водили по протестантски правила
  като са решавали въпроса за схизмата в България.

  Ми страсбург не е ли във Франция? Та там май католиците преди неколко века изклали протестантите. И съдът им е светски. И е задължителен за всички в ЕС. И изобщо не се занимават с разкола в църквата. В ЕС и БГ има свобода на вероизповеданията. Не е работа на държавата да се намесва. Точно това казаха и съдиите. А страна членка на ЕС да обсъжда вътрешен проблем с кгб патриарха просто нямам думи да го опиша.

  А края ти е страхотен:
  Най-после, ако Страсбург се меси в тези работи, то къде отиде нецзависимостта на България?
  Ти нещо за ЕС чувал ли си въобще? Що не прочетеш а за органи, структура, правомощия... Цял сайт са направили хората за гражданите на съюза белким се научат.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 94. 95 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Весело

  А за тъпите ти църковни канони. За втория вселенски събор и решенията му чувал ли си?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 96 Профил на един българин
  *****
  Гневно

  За всички трябва да стане ясно,че агента Гоце е срам за България.Ако е наистина историк би трябвало да знае какво е т.нар.Руска православна църква.Форумци мислете.Новото ченге Кирил го поздравяват с гръцкото,,Аксиос'',така че за никакво православие не става дума ,а за византизъм от висша проба.Гоцето пак избра антибългаризма.Сигурно са му обещали някой овен за награда.Животни от Подмосковието пазете се,защото идва т.анр.български перзидент.Току-виж Моксовска област би останала без вълци,овни,козли,пуйки,гъски,патки и др.животински видове.Следва ПИЙВАНЕ с водка,разбира се.Печели този,който издържи.

 96. 97 Профил на Смешко
  *****
  Неутрално

  Ейййй големи смешни четива стават и вестници,и сайтове,и форуми...и чудесии!
  Да те побъркат от смех.! Чити заглавията и се весели! А ако зачетеш и съдържанието-може и да перколясаш от смях!
  Хашек ряпа да яде..а той си измисляше всичко човека! А тука нищо не е измислено-истина е! Истини-смехории!

 97. 98 Профил на Илиев
  *****
  Неутрално

  След като неможаха за 45 години да забранят религия,изключваха студенти или ученици ако видят в църквата,комунистите я превзеха отвътре като избраха по препоръка на Тодор Живков сътрудника от Държавна сигурност Максим за патриарх.И затова православната ни църква е в такова трагично състояние.Сношението на висшия клир с Червения дявол дава своити плодове.Нов истински народен църковен събор да измете червените фарисеи от църквата и избере истински Патриарх независим от руското КГБ и генерал Кирил!

 98. 99 Профил на Спешно!
  *****
  Неутрално

  Първанов май си мисли, че България е член на ОНД, а не на ЕС. Като отиде в Москва и съвсем се забравя. Сделки с Газпром на четири очи, разговори с руския патриарх по въпроси засягащи Българската църква ... Интересно какви ли други глупости е успял да сътвори Гоце по време на краткия си престой в околностите на Червения площад.

  Всеки път като излезе от България другарят президент прави по някое изпълнение. Крайно време е на всички да стане ясно, че Първановите пътешествия по света са крайно опасни - моля, ако е възможно озаптете го поне до края на мандата му в района София-Перник! Така пораженията за хората и околната среда ще бъдат сведени до минимум.

 99. 100 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1556 Весело

  99,

  Съгласен. Пък може и някой уличен помияр да утепа. Все ще е от полза.

  Covid live matter. Stop the genocide.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK