Президентът Първанов търси от руския патриарх подкрепа срещу Европейския съд

Президентът Първанов търси от руския патриарх  подкрепа срещу Европейския съд

© ДневникИзбори 2022

Президентът Георги Първанов е призовал новоизбрания руски патриарх Кирил да изрази своята позиция "по много болезнения въпрос" за решението на Европейския съд за правата в Страсбург за разкола в Българската православна църква. Първанов е подчертал, че това решение на съда може да се превърне в проблем не само за България, съобщи РИА Новости.


Двамата са нарекли казуса предизвикателство за цялото православие и са се споразумели за организирането на широка обществена дискусия по този прецедент, допълва агенцията.


Европейският съд в Страсбург в края на януари даде три месеца на българската държавата и на т.нар. алтернативен синод на Инокентий да се разберат по най-спорния въпрос между двете страни - за собствеността на над 100 имота (църкви и манастири). Съдът постанови, че България е нарушила свободата на изповядване на религия, държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK