Парламентът отложи решението за следенето в интернет

Парламентът отложи решението за следенето в интернет

© Георги КожухаровДепутатите оставиха за следващата седмица решаването на спорния въпрос за достъпа до данни от интернет.


Гласуването на текста от промените в закона за електронните съобщения, който в окончателния вариант в доклада на транспортната парламентарна комисия би позволил безпроблемен достъп на спецслужбите до информацията, трябваше да е днес.


Минути преди редовната почивка на парламента, народните представители стигнаха точно до тази разпоредба, но председателстващият заседанието Юнал Лютфи реши, че времето няма да достигне, за да се приеме спорния текст.
Скандалът за новия опит на МВР да си осигури лесен достъп до данните започна тази сряда, когато се оказа, че в окончателния доклад на транспортната комисия сред законите, по които ще се напише наредбата за съхраняването и достъпа до данните, е включен Законът за МВР. Депутати, участвали в заседанието на транспортната комисия на 22 януари, заявиха, че са гласували бъдещата наредба да се съобрази само с три закона - за специалните разузнавателни средства, за защита на личните данни и Наказателно-процесуалния кодекс. Стенограмата от дискусията в края на януари също показва това.


В Закона за МВР се предвижда оперативно-издирвателната дейност да се извършва както в случаите на застрашена национална сигурност, така и при заплаха за обществения ред. По-широка категория от обществен ред няма - така всеки ще може да рови из данните за когото си пожелае, коментираха политици и експерти.


Независимо дали промяната в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), разрешаваща безпроблемен достъп на МВР до данните от интернет трафика, се е прокраднала в окончателния вариант на проекта след процедурно нарушение или не, ако разпоредбата бъде одобрена в пленарната зала, оборването й ще стане много трудно. Ако отхвърлената от Върховния административен съд (ВАС) практика за нерегламентирано поискване на данните, предвиждана доскоро в Наредба 40, бъде пренесена в закона, той може да бъде обжалван само пред Конституционния съд или да се търси вето на президента. Политици обаче прогнозират, че нито държавният глава ще блокира закона, нито ще е лесно да се отмени текстът като противоконституционен.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  Другари , недейте така..)
  Плащайте поне за доносите и ..следенето...Иначе , КАКВО ще рабити МВР ??..) Да НЕ искате- да опандизва НАШИТЕ ОЛИГАРСИ ???..))

 2. 2 Профил на Преводач
  *****
  Гневно

  "Политици обаче прогнозират, че нито държавният глава ще блокира закона, нито ще е лесно да се отмени текстът като противоконституционен."
  Да се чете :
  "Продажниците смятат, че нито марионетката ще се осмели та дори нито опита да даде вето, нито някой зачита най-важния от всички закони".

 3. 3 Профил на bisserk
  bisserk
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да не се окаже след 3 дни, че законът е бил приет, пък депутатите не са разбрали, че са го гласували?!...

 4. 4 Профил на Ч Ч Ч
  *****
  Неутрално

  Че защо им е закон на тъпите комуняги, ченгетата и сега се ровят където си искат.

 5. 5 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Законът противоречи на европейсктото законодателство , но клатикурите омбудсмани-гиньогани си траят. Също и разните дружества за защита правата на матрияла

 6. 6 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1093 Любопитно

  Народната милиция се опита да направи финт и да си разреши следенето по мрежата и ГСМ-те с наредба, ама ВАС ги напляска и номерът не мина. На тях, обаче, много им се иска да се ровят в личния живот на хората. Я, Миков да излезе и да каже колко престъпления са били разкрити с използване на СРС - та и каво е съотношението между използваните СРС-та и разкритите престъпления. Какви ще бъдат критериите за разрешаване на достъп до личната информация в мрежата - според тях, това щяло да се разрешава само за тежки превстъпления, т.е. такива, за които НК предвижда наказание над 5 години. Да, де, ама на етапът на който се иска разрешение за надзъртане в личното пространство няма как да бъде ясно дали става въпрос за тежко престъпление и, дали изобщо става въпрос за престъпление. Сега ще се оправдаваме, че не могат да се разкриват извършителите на престъпления, защото нямаме достъп до електронната им кореспонденция. Направо ми се иска тази поправка да мине в НС, за да видя с какво ще се оправдаваме след това.

 7. 7 Профил на европеец
  *****
  Гневно

  Закон който ще позволява на радетелите на българската организирана престъпност - милиционерите - да рекетират безнаказано своите жертви.
  Леле какъв рекет ще падне само! От сега сигурно им текат лигите на ченгетата. Ще има "Искаш ли да пратим разпечатка на кореспонденцията ти на конкурента ти? Ако не искаш ше тряа да почерпиш". Ще им дойде като златен дъжд на долната ченгесарска мързелива леш.

 8. 8 Профил на завзек
  *****
  Неутрално

  как така текст на законопроект променен с процедурни нарушения ще стане нормативен акт се пита в задачката? има стенограма, която доказва, че текста поставен на второ четене е променен неясно от кого, но ясно защо?
  пък що за юридически нихилизъм е да игнорираш решение на 5 членен състав на ВАС за да преследваш съмнителни политически цели?

 9. 9 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  Ченгетата никога не са спирали да следят всеки оперативно интересен индивид без всякакви закони.Проблема беше да се узакони това незаконно подслушване,за да може спокойно да се използва натрупаната вече информация.

 10. 10 Профил на bisserk
  bisserk
  Рейтинг: 8 Гневно

  Самият факт, че толкова се натиска да мине в предизборна обстановка, ме навежда на мисълта, че сигуно искат да използват компроматен материал, събран към момента...

  Единствено искат да премахнат законовата пречка, за да не ги обвинят, че са ги ползвали до момента.

  ...Размисли и страсти....

 11. 11 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  за да има следене в интернет полицията трябва да мине през проваидьрите и да пита като са осигурили достьп до интернет дали на компютьра е инсталирана лицензирана операционна система и ако няма такова нещо да спрьт достьпа до интернет на потребителя.
  щото както е сега всеки има достьп до интернет ще стане като с максим стависки полицаите ще са на пьтя ще го проследят с поглед и после два живота по малко
  и после ама проваидьра ли е виновен доставил интернет ама полицаите ли це са проследили ама не са направили нищо ама маикрософт ли щото не си блокира нелицензираните операционни системи ама някои ми влязьл с паролата в акаунта ама друг му я дал

 12. 12 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  това за лицензиите и сега го има като закон за авторското право ама полицаите не правят нищо

 13. 13 Профил на Жена
  *****
  Гневно

  Предлагам да ни монтират и скайп-камерки над леглата, та да ни следят дали нощем правилно се е...

 14. 14 Профил на Ченгета forever
  *****
  Неутрално

  Идеята е да се крадат данни, които да се ползват за какво ли не - от нелоялна конкуренция до изнудване на хора и вадене на компромати.

 15. 15 Профил на написано е
  *****
  Неутрално

  В книгата на Оруел всичко е написано още през 1948г.-има го и тоталното следене на всички,и промяната на историята ,когато се нареди такава промяна.Затова тази книга трудно се намираше при комунизъма.Да не би дапознаем строя в който живеехме.Сега при децата на комунистите от политбюро се повтаря същото-те така разбират свободата-свобода за нтях и тотално следене на всички,защото с кръв сме я взели с кръв ще я дадем.

 16. 16 Профил на Free Thinker
  *****
  Неутрално

  не ставайте смешни !!!
  тоталният шпионаж в България е комичен вариант на същото при поредния Голям брат, а именно САЩ. ЩАЗИ ряпа да яде в сравнение с вакханалията след 11.09
  Така 4е отлагането е заради нужда от иснтрукции. Спомнете си как беше решен Конституционния казус за продажба на земя на чужденци - с гласуването на текст преведен директно от писмо (директива) на Държавния департамент.
  Иначе не твърдя , че няма нищо общо с комунизма и болшевизма. В крайна сметка Лео Бронщайн , по-известен като Троцки тръгна с 20 000 000 $ в брой именно от Ню Йорк, заедно с около 200 съсектанти за да палят Великата Октомврийска и да подложат на геноцид славяните в империята, но същи и наследниците на Волжско- Камска България и много други. ЦК на болшевиките беше поне 95 % от тази секта. Не 4е обкръжението на Керенски е било много по-различно. И така и до наши дни - справка потеклото на "руснака" - Медведев. Да, да - за президентина става дума.
  Накъдето и да се обърнеш все тия. В общи линии резултата е пълно оглозгване и захвърляне на бунището на историята за всеки народ , държава поддала се на проказата.

 17. 17 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Страхувам се, че ако приемат този закон, привикванията за кратки справки и случайни смърти на арестанти пак ще скочат. Не много, щото няма много "мат'рял", обаче достатъчно, за да се прати пак държавата тотално в н-та глуха

 18. 18 Профил на Свинемразец
  *****
  Неутрално

  Свине.
  Всъщност, да не обиждаме горките животни - Ушев смърди по-мазно.

 19. 19 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо бе чоджум - би казала баба ми Велика - няма да ни следите ? - Следете ни : Едно че не ни пука за вас като хора защото сте отрепките на Обществото - Второ това ще изцеди малкото Ви останали сили да окажете съпротива на Справедливостта !

 20. 20 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Целта все пак Е : Въвеждането на НЕСВЕТОВЕН РЕД и създаване на общество от Комунисти с Фашистки души - много сме - Имената ни са повече от Легион - Христос го няма да ни вкара в стадото си от свине каквито сте господа Властимащи - Друго си е Животинската Ферма на убития Джордж Оруел -
  Да влязат мъртвите в света на живите - Това е заповед !

  Иначе казано причината Е : Писна ни да живеем в Глад и Мизерия !!! Да бъде Светлина ... и светлината да изгори този Свят на гадни,мръснии и долни ДЕМОКРАТИ !

 21. 21 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Гневно

  Тази Цивилизация е : Snakepit full with all kinds of Venomous Snakes
  Това Е >>>

 22. 22 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  I am a 100 Headed Lamia named CHAOS >>>>>>
  waiting for FEEDBACK !

 23. 23 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  The SS is 100 Eyed Dragon named SAVAOT !

 24. 24 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Разстроено

  СИЛНИТЕ УПРАВЛЯВАТ ХАОСА - СЛАБИТЕ ВЪВЕЖДАТ РЕД >>>>
  ДЗЗД Shulz - инж.Пламен Пенев от Велико Търново >>>>

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK