Токови удари блокираха работата на ГКПП Кулата

Токови удари блокираха работата на ГКПП Кулата

© Асен ТоневПри последователни токови удари цялата информационна и комуникационна инфраструктура на ГКПП "Кулата" е изгоряла тази нощ. Това съобщи директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" в Смолян комисар Тодор Георгиев, цитиран от Агенция "Фокус".


Токовите удари на "Кулата" са станали между 00.30 и 01.00 часа през нощта. Заради тях е станала невъзможна работата на пункта и през нощта е спряно пропускането на автомобили и хора в двете посоки.


Тази сутрин пред българския граничен контролно-пропускателен пункт е имало два километра опашка от чакащи да преминат в Гърция автомобили - около 150 леки, 80-90 товарни коли, няколко автобуса, уточнил комисар Георгиев, цитиран от БТА.
Благодарение на предприетите действия за работа при тежката аварийна ситуация, в които през нощта е включен целият инженерен персонал на "Гранична полиция", са били доставени и включени свободна техника и компютри от други пунктове и звена.


След 8.10 часа е започнало пропускането на автомобили и хора през пункта. Около 9.15 часа опашката е била значително стопена, но положението остава много сериозно, защото изникват допълнителни технически проблеми, каза комисар Георгиев.


Тепърва ще се изясняват причините, довели до тежката ситуация. Преките и другите загуби по думите на началника на регионалната дирекция на Гранична полиция са значителни. Много дни ще се необходими за възстановяването на системата и поразената информационна инфраструктура на ГКПП Кулата, добавя той.


ЧЕЗ не поема отговорност за аварията


Електроразпределителното дружество ЧЕЗ, което обслужва Югозападна България, съобщиха, че причината за аварията е след границата на собствеността във вътрешната електрическа мрежа. Поддръжката на вътрешната мрежа е отговорност на държавните служби, които работят на територията на граничния пункт, информират от ЧЕЗ. През миналата нощ диспечерските екипи на дружеството не са регистрирали прекъсвания в електрозахранването към ГКПП "Кулата". Не им е бил подаден и сигнал за проблема.

Коментар на началника на пункта Йордан Недялков и потърпевши шофьори - във видеорепортажа

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нещастници
  *****
  Неутрално

  Оти не купихте некоя дурасел от рушветите?

 2. 2 Профил на любопитен
  *****
  Неутрално

  Аре на бас, че са изгорели всички данни и архиви и някой е "пропуснал" да направи backup...

 3. 3 Профил на Ant Z
  *****
  Неутрално

  Някой да е чувал за UPS?

 4. 4 Профил на ХАХ
  *****
  Неутрално

  същото си миселх и аз , случайно някои от данните ще бъдат безвъзвратно загубени ... в нечии сейф

 5. 5 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Бих помислил, че в тези служби работят пълни аматьори относно работата и сигурността на компютърната им мрежа...
  Както Ant Z (Мравката Z) писа по-горе, не са ли чували за UPS или автономно захранване? Или за (евтино струващи) предпазни филтри? Изглежда на всички равнища в страната ни цари пълно безхаберие. Но водещо до нечие обогатяване...

  Post tenebras spero lucem
 6. 6 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Загубите и разходите по възстановяване на работата на Кулата ще струват многократно повече от предпазните мерки, които биха могли да вземат предварително. Но у нас се мисли за тези неща след като се случи най-лошото...

  Post tenebras spero lucem
 7. 7 Профил на kontakten
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е Вие коментиращите, ерногледи ли сте или ей така по навик плюете? Защо не се замислите, че може и да сте прави, но отговорните за бездействието хора са на високите етажи - тези, които определят бюджета за техниката, а не служителите(визирам изказването на номер1). Хората на пункта са изпълнители и обикновенни чиновници в системата. За 300 лева не могат без дребните подаяния за да пререди някой камион.
  Иначе съм съгласен за загубените данни и престъпната немарливост и некадърност на управляващите тази огранизация в министерствата. Те са за съд и назидателна присъда!

 8. 8 Профил на АБФК
  *****
  Неутрално

  Вероятно мрежата им е била инсталирана след грижливо организиран конкурс, където са се състезавали 5 фирми собственост на Ковачки или Гергов. Спечелената поръчка е била на конкурентна цена от около 120 млн евро, а може би и по-малко, около 119 млн

 9. 9 Профил на Dirk Struan
  *****
  Неутрално

  Като са им малки заплатите на КПП-то, да си ходят по родните села. Земите им пръхнат. Пролет иде - да тичат след козите и да викат "Ррррр". За друго не стават.

 10. 10 Профил на друг черногледец
  *****
  Неутрално

  дали наистина трябва случилото се да се отнася към случайно или рутинно безхаберие. Не изгоря ли наскоро архивата или част от нея на един друг ГКПП. Получава се поредица от "случайности".

 11. 11 Профил на Мустафа Ибрахим
  *****
  Неутрално

  На ГКПП Кулата от 20 години няма елементарен АГРЕГАТ ЗА АВАРИЙНО ЕЛ.ЗАХРАНВАНЕ !!! На всички гръцки гранични пунктове има агрегати, които се включват автоматично.
  Да не говорим за Афганистан и Иран.
  Къде сме ние - кандидати за Шенген ???

 12. 12 Профил на мдаа
  *****
  Неутрално

  всичко до което се докоснат чеврените некдърници се разкапва

 13. 13 Профил на Majorsf
  *****
  Неутрално

  Не са виновни хората,който работят там,а именно управляващите некадърници!Всеки гледа да гепи ,а нищо да не дава.Тука в България това става по най-тъпия възможен начин.То и в другите държави се краде,и то много,но там поне са направили така, че хората да имат благоприятна среда за развитие и ефикасна инфраструктура във всички звена.Недейте да "храните" хората които работят по КПП-тата, затова че нямат нужните ресурси и техника да работят като европейските такива.Поздрави на всички и успешна седмица!

 14. 14 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ant Z - UPS -ите са за неплатежоспособните като нас - На ГКПП,,Кулата " техниката е купена с нашите данъци - за какво са им UPS-и , на кой му пука - щом не ти излиза от собствения джоб
  сумата !!!
  Виж ако границата беше частна собственост на някое подставено от БСП лице - компютрите нямаше да изгорят - щяха да горят - и то здраво преминаващите през пункта - Пример: Табели на Границите на България ,,Частна Собственост на БСП " и ,, Преминаването разрешено срещу традиция 50 € " !
  Друго си е нали !

 15. 15 Профил на topor
  *****
  Любопитно

  А колко ТИРа минаха в тъмното, преди да спрат трафика!

 16. 16 Профил на случайно ли е ?
  *****
  Неутрално

  Миналата седмица горя митница "Калотино", сега "Кулата". Нещо много пожари по митниците.

 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Весело

  16+
  Абе нещо много аджамийски организирана система - чак да загубят информацията . Децата у дома за рисувани филмчета вечи си правят РАЙД-масиви, тия си играят на шикалки. Или май нас правят на маймуни.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на Шерлок Холмс
  *****
  Весело

  skara, то и маймуната има малко акъл за да се усети за тези работи.
  Но, маймунджилъците на нашите крими-управници тепърва се завихрят с ножа сила...

 19. 19 Профил на Expert
  *****
  Неутрално

  Не ги защитавам а просто искам да ви обясна. Генератор и стар UPS или offline UPS - няма да ви спасят от токовите удари. Трябва On-line UPS в специално помещение и смяна на батериите на всеки 3-4 години. Raid масив също няма да ви спаси данните от внезапно спиране на тока ама за това ми трябва повече време да ви обяснявам.

  Аз мисля че просто преди 10 години някой е взел offline (по-евтини) UPSи и може би е направил и Raid масив и решил че си е свършил работата за вечни времена.

 20. 20 Профил на e
  *****
  Неутрално

  Е данните не са ли били качени на дискове както се прави.
  За база данни говоря.
  Май е добре дошло от тези токови удари .

 21. 21 Профил на Expert
  *****
  Неутрално

  На дискове е със сигурност едва ли е на дискети. проблема е че при обработка данните се качват в паметта и ако спре тока се губи консистентността на данните защото едни транзакции са отворени започнати други зависими от тях не са и в крайна сметка ти остава само възстановяване от ленти (ако си правил резервни копия) на състоянието от последното резервиране - вероятно предишната вечер. Ако са умни и имат късмет са направили резервно копие в края на деня около 19.00 ама знае ли човек.....

 22. 22 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  21 Експерт
  А не е ли да се загубят последните данни - тия които се обработват в момента, да не се бяга до предния ден? Че то ако е както го описваш и Disaster Recovery Center няма да ги спаси?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 23. 23 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  ДР център е върха на сладоледа но ако се направи както трябва. там е още по-опасно самозалъгването че всичко е ОК. Има значение разстоянието м/у центровете и какво има в центъра и какво резервираш. Може да резервираш обработката като направиш някакъв вид клъстер м/у сервърите или данните като направиш копие м/у сториджите. Но си прав ако сървъра ти спре внезапно нищо не те спасява затова са батериите на УПС-а и на сървъра и програмите, които казват на ОС-а на батерии работим затова започвай да си приключваш операциите и да ги връщаш надлежно по дисковете.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 24. 24 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  а още нещо све пак говоря за обработка на бази данни. А имайте предвид че това не става на митницата на кулата а в ДЦ в София така че данни не би трябвало да се згубят освен ако не го поискаш нарочно
  Линукса не ми дава възможност да си напиша ника

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  24 Ей това беше!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на Expert
  *****
  Неутрално

  до Skara
  23 и 24 пак бях аз но от друг компютър и съжалявам за правописа малко бързах пък и съм наработа

 27. 27 Профил на KOSAN
  *****
  Неутрално

  Аз съм проектант на повечето вестникарски печатници в България и трябва да ви кажа, че редакциите и издателствата поддържат огромни масиви с архиви,които се обслужват с електронна техника. На базата на моя опит смея да кажа следното. Другари от финансовото министерство и всичките ви подделения, от изказванията ви могат да се направят следните заключения:
  1. Кой е пректирал вашата компютърна система? Основен принцип при такива мрежи е минимум двойното захранване от независими източници!
  2.Когато ел.захранването изключи от единия източник през системата на АВР се включва автоматично второто захранване. В случай на липса на второ захранване се задейства UPS системата, която държи комп. система около 15-20 минути, през което време се задейства агрегат за резервно ел.захранване. Системата на UPS предпазва като буфер компютърната мрежа и от споменатите от вас токови удари. Подобна система може да захранва практически неограничен брой компютри, но да приемем една цифра от максимум 100 маяини. Ако всички тези мерки са предвидени в проекта на системата, тогава всякакви оправдания със ЧЕЗ са абсолютна глупост. Ако пък компютърната мрежа не съдържа тези елементи за сигурна и безопасна работа , значи не сте подбрали подходящите проектанти или не сте им написали необходимото за този случай техническо задание. Което говори за слабо управление на капиталното строителство на МФ или пък говори за умишлена повреда целяща загуба на информационни масиви и оттам губене на информация с оглед последбите разкрития около НАП

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK