Към всяка фирма - служител по защитата на личните данни

Проект за промени в закона товари бизнеса и институциите с нови задължения и санкции

Във всяка фирма, институция, гражданско сдружение, които събират лични данни, да бъде назначен специално оторизиран служител с функции по защитата на данните, който да премине през задължително обучение. Това предложение в проекта за промяна в Закона за защита на личните данни, изготвен от работна група на едноименната държавна комисия, предизвика най-оживени спорове на вчерашното обсъждане, организирано от парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Промяната цели да се постигне по-ефективно прилагане на закона от самите администратори на лични данни и по-добра координация между тях и надзорния орган - Държавната комисия за защита на личните данни, се посочва в мотивите на проекта. Наличието на такъв служител - data protection officer - в повечето европейски страни е другото основание на авторите. Въвеждането на такса за регистриране на администраторите на лични данни в комисията, без да е изяснено дали това задължение ще се отнася и за регистрираните вече администратори на лични данни, които са над 290 хиляди юридически и физически лица, е другата възбудила спорове идея.


Назначаването на специално оторизиран служител ще натовари финансово бизнеса, което в условията на задълбочаваща се криза не е маловажно - това е едно от възраженията на Института за пазарна икономика. Но по-същественото е, че няма конкретна аргументация, още по-малко пък изчисления, които да доказват очакваните ефекти от промените, коментира Светла Костадинова от Института за пазарна икоомика. Регистрацията в Държавната комисия на всички администратори на лични данни не може да бъде превръщана в разрешително условие за упражняване на дейността им като фирми и следователно не може да бъде обвързвана с такса, възразяват и от Програма Достъп до информация. Резерви към идеята за таксата изрази и председателят на парламентарната вътрешна комисия Минчо Спасов. "Трябва да се стремим към ограничаване на таксите", коментира по принцип Спасов. Той се въздържа от позиция по предложението за назначаване на специален служител по защита на личните данни към всяка фирма.


Предвиденото задължително обучение на евентуалните служители по защита на личните данни, без да е посочено кой ще осигури финансовия ресурс за това, също оживи дискусията и дори хвърли сянка на съмнения в действителните мотиви на предложителите. Дали това задължително обучение няма да подсигури работа на някое предварително избрано учебно заведение, което може да ги обучи и дистанционно, питаха се в кулоарите участници в обсъждането.
Като безспорни се очертаха две предложения за промени, които да сложат ред в търсенето на административна и наказателна отговорност при нарушаване на закона от администраторите на личните данни. Никой не се нае да прогнозира дали и безспорните текстове от проекта ще бъдат приети до края на парламентарния мандат.


Проектът е несистематичен и като цяло неприемлив в този вид. Обезпокоени сме от лекомисленото отношение към промени в закон с толкова сериозно значение за правата на личността, и особено такъв, който има пряко отношение със законодателството на Европейския съюз, коментира Гергана Жулева, изпълнителен директор на Програма Достъп до информация.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1266 Весело

  Че ние си го знаем от едно време - Личен състав. Сега е Human Resorsies. Какво ново казвате?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1266 Весело

  Нищо ново не е научено, нищо старо не е забравено!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на Paula
  *****
  Неутрално

  Само променят и никакъв резултат, по-точно, обратен резултат. Този закон за защита на личните данни от 2002 г., когато беше приет, е променян вече три пъти, сега ще му е четвърти. А как са защитени личните ни данни, като банките и МВР даже не пускат комисията да припари до тях, не питайте. Затова не вярвам в някакви благородни мотиви на новите промени. Да търсим истинските мотиви - все ще излязат на светло.

 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1266 Весело

  Абе всъщност ако искаш да направиш кариера по партийна линия - чукай личния състав!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на много просто
  *****
  Неутрално

  да видим кой е планиран да прави обучението и ще стане ясна далаверата, размера, и кой ще се облажи. В някои случаи направо пишат "еди кое си ЕТ или ООД" направо в нормативния акт! Пример - вижте наредбата за безопасност на подвижния жп състав и на жп инфраструктурата - задължително обучение на служители по безопасност, а ЕТ еди кое си е написано като единствен обучител. Друг пример, частната американска фирма "Институт за Вътрешен Одит" си направи и тука институт, направи се закон и се изписа за единствен обучител!!! ХА-ХА-ХА!!!

 6. 6 Профил на служител
  *****
  Гневно

  Я вижте таксиджийте например - на половината от тях ЕГН-то стои на касовата бележка като булстат. За каква защита на лични данни говорим, ако институцията Булстат издава номер по булстат = ЕГН ?! Май държавата трябва да започне от себе си, а не от фирмите.

 7. 7 Профил на геро
  *****
  Неутрално

  Уважаема. На въпроса за създаване на подобен служител, трябва да се погледне отвъд привидната логика на разума. Подобно предложение е до толкова оправдано, колкото и цялата армия от повече от 100 хиляди т.нар. охранители в части фирми, които се "грижат" за сигурността на клиентите си /докато дремат в автомобили и се забавляват и се правят на "гардове"/ . Въпросът е повече от важен, защото под формата на някаква необходима сигурност, която МВР и тумба "специалисти" по въпросите на сигурността не могат да осигурят на гражданите, ще се въдворят по фирми и обекти "специалисти по сигурността на информацията" които ще си придават важност и на всичкото отгоре ще предават без капка свян всичко на когото трябва. Озадачаваща е активността на властта да превърне България, нашето Отечества в "Северна Корея" от Европейски тип. Не се шегувм.

 8. 8 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  След маймунския софтуер на НАП / с който освен Бълагрия, работят само в Зимбабве и Боствана / - френско-африканската далавера на Орешарски струваща 30 милиона долара и неработеща добре , защото се оказала напълно несъвместима с родните условия. , с който мъчат хората , сега и човек да назначават фирмите заради личните данни. И кой ще му плаща запалтата - този, който прави предложението ли. (( има немалко фирми, които се обслужват от счетоводни къщи и не поддържат офиси . къде ще стои това назначено лице - на столче в магазина или кафенето ли, или до сергията . или заради това 'лице' фирмите ше трябва да се бръкнат здраво, да плащат и офис заради поредната безумица на държавата .

  да не говорим че личните данни на всички собственици на фирми са цопнати в сайта на Търговския регистър и там всеки може да види три имена, ЕГН, данни от лична карта и адрес на местоживеене и .....банкови сметки, подписи / защото данните се сканират /.

  Така че каква е тази поредна простотия , която гласят и който е я измислил няма грам акъл в аглавата си . АМАН от некадърници в тая държава и безумните им идеи .

 9. 9 Профил на Кр
  *****
  Неутрално

  "Наличието на такъв служител - data protection officer - в повечето европейски страни е другото основание на авторите"
  А аз ще си назнача " Fuck off the administration officer" или казано простичко, по български: Да ви е.. майката тъпа!

 10. 10 Профил на СерГей
  *****
  Весело

  Нали ви обещах 100 000 работни места и да гласувате за мен.

 11. 11 Профил на КРАДЦИ
  *****
  Неутрално

  Евала № 9!

  Долу ръцете от бизнеса, малоумни чиновници. Не стига краденето и корупцията, а сега и тези кръвопийци дето си купиха 5 чисто нови БМВ-та и по цял ден си драпат едни неща.

  Това е морала на чиновника- крадец!

  Какъв служител, какви глупости? Как не ги е срам тия мошеници да ядат хляба на народа с тези малоумия?

 12. 12 Профил на ppx
  *****
  Неутрално

  Чудя се защо на всеки трудов дотговор трябва да е записано ЕГН на работодателя? В този договор има булстат на фирмата и
  дата и при необходимост управителя може да бъде открит лесно.

 13. 13 Профил на ДС
  *****
  Неутрално

  Едно време имаше милиционери във всяко държавна структура, които докладваха.

 14. 14 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  Дошло е време за дясно управлени е в България. Казвам това,защото една от основните характеристика на дясното е ПЕСТЕЛИВОСТ.Тия момчета ,които от данъците на народа правят три милиарда излишък , който после разпределят без да обесняват за какво ,същите които раздуха държавната администрация до небивали размери само, за да задоволят котериините интереси на партиините си структури ,същите които увеличиха броя на лицензите ,които в момента са в пъти повече в сравнение на същите в останалите еропейски дяржави незабавно да бъдат изхвърлени от управлението на държавата и икономиката.

 15. 15 Профил на гошо
  *****
  Неутрално

  Това е страшна простотия ако е вярно. Вземете един закон от Европа за да видите как е решен този въпрос. Никъде не става въпрос за "специален служител" или "звено" или някаква такава глупост, а за това дали фирмата оперираща с лични данни спазва законодателството за тяхната защита . Питайте ако не знаете.

 16. 16 Профил на тухла четворка
  *****
  Весело

  И к'во шъ праим сега...
  Служител-милиционер-Служител-милиционер...

 17. 17 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Институтът за хазартна икономика пак се е изказал.

 18. 18 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Няма по-идиотска държава! Моята фирма е от един човек. Като ми платите заплата за така ценния служител за лични данни, обадете ми се да го назнача.

  Оная руса патица ще точи милиарди, а депутатите мислят за поредната простотия... вместо да свършат за 2 ст работа.

 19. 19 Профил на SD
  *****
  Неутрално

  Между другото, ако търсите нарушители на ЗЗЛД, може да започнете от Търговския регистър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK