"Алфа рисърч": Енергийният и вътрешният министър са рекордьори по отрицателни оценки

Две ключови тенденции доминират началото на 2009 за българските граждани:
- Поредицата от кризисни събития, с които започна настоящата година.
- Задълбочаващото се разочарование от управлението на страната


Още преди седем месеца доверието в правителството се стопи до минималните граници между 8% и 10%, поради което събитията от януари не повлияват номиналната стойност на рейтинга му. В началото на февруари той остава 9%, а отрицателните оценки за дейността на кабинета се покачват леко от 54% на 56%.


Това обаче съвсем не означава, че кризисните ситуации не се отразяват на обществените нагласи. Напротив, разочарованието от управлението се задълбочава, намирайки израз в подчертано висока критика към съответните ресорни министри:
Газовата криза скова значителна част от икономиката и населението на страната и в резултат индексът за дейността на енергийния министър Петър Димитров достигна рекордна за него отрицателна стойност (-16.2 пункта).


"Силовият" подход на полицията по време на гражданските протести и в отношението към задържани в районните управления носи своеобразен отрицателен рекорд (-8.5 пункта) и за вътрешния министър Михаил Миков.


Озадачаващите за много граждани "разкрития" за състава на произвежданите у нас млечни продукти предизвикват остра критика и към дейността на земеделския министър Валери Цветанов (-10.2 пункта).


Проблемите в сферата на здравеопазването засилват неудовлетвореността от работата на здравния министър Евгений Желев до -11.5 пункта, още преди взаимните обвинения в корупция между заместника му и Търговска лига да добият публичност.


Едновременното наслагване на негативни за управлението събития и на критични обществени нагласи би трябвало, в идеалния вариант, да предизвика нарастваща подкрепа за неговите политически опоненти. С неубедителното си представяне обаче опозицията все още не успява да мотивира разочарованите избиратели, а електоралният й потенциал е съпътстван от значителна за мащабите му неустойчивост.


През първите месеци на годината, в която ще се проведат изборите за европейски и за национален парламент, нагласата за отказ от гласуване остава по-ясно изразена, отколкото подкрепата за водещите опозиционни партии. Намерение да не се явят на изборите заявяват около 40 на сто от пълнолетните жители на страната. Това не са само традиционно негласуващите през последните години избиратели в лошо социално и материално положение. Все по-силно колебание проявяват и представители на икономически активните социални слоеве в София и големите градове, хора с добра работа, високи доходи и добър социален статус.


Разочарованието на икономически слабите социални слоеве води до най-съществена ерозия в подкрепата за БСП, която през последния месец продължава да губи доверието на симпатизантите си, а електоралният й потенциал спада на 14.9% от общия брой избиратели. Най-съществен отлив е налице в малките населени места. В градовете това носи позитиви за ГЕРБ, а в селата – за ДПС.


Политическите колебания на икономически активните избиратели обаче възпретятства изграждането на устойчива електорална база за опозицията. Подкрепата за всяка от дясно-центристките партии е твърде неустойчива и силно влияеща се от ситуативни фактори.


ГЕРБ продължава да държи лидерска позиция с потенциал от 21 на сто, но публичното поведение на неформалния й лидер води до отлив на доверие. След изявленията от Чикаго, одобрението за Бойко Борисов спада от 41% до 39%, а делът на отрицателните оценки за партията за първи път започва да надвишава положителните (34%:31%). Противоречивото отношение на избирателите към ГЕРБ е една от основните пречки пред формирането на устойчив електорат и крие висок риск от непрогнозируемо поведение от тяхна страна в реална изборна ситуация.


Избирането на Мартин Димитров за лидер на СДС дава положителен заряд на синята партия. С подкрепа от 2.2% в началото на февруари тя е една от малкото, които бележат по-значимо подобрение на електоралните си позиции, които обаче тепърва трябва да бъдат утвърждавани и евентуално разширявани. Обратно, вътрешнопартийните противоречия, довели до напускане на депутати, имат неблагоприятен ефект за ДСБ. Доверието в партията и лидера й Иван Костов бележи спад, а потенциалът на тъмносините към днешна дата е свит до 1% от общия брой избиратели.


1.9% от избирателите са готови да дадат подкрепата си за Движение "Напред". Коалицията между ВМРО, ЛИДЕР, ЗНС и Гергьовден е един от малкото политически субекти, които успяват да не загубят привърженици в общата криза. Същественото предизвикателство пред тях остава придвижването "напред" в електоралната надпревара.


С неустойчивост се отличава и подкрепата за НДСВ. През последната половин година потенциалът на жълтата партия се колебае под и над 2 на сто от пълнолетните жителите на страната. Често променящите се позиции на партията по актуални политически въпроси разклаща ориентирите на избирателите. В резултат, към февруари НДСВ получава подкрепата на 1.9%.


Неповлияна от цялостната динамика остава подкрепата за ДПС и Атака. Както и през последните месеци, двете партии имат близък по обем потенциал, който за момента ги прави другите двама сигурни представители в новия парламент, освен ГЕРБ и БСП. ДПС получава традиционните си 6.9%, а Атака – 6.4%.


Така, въпреки наситената с кризисно-скандални събития политическа обстановка, общата електорална картина запазва познатите от по-рано акценти: сигурни четири партии в парламента и неясни шансове за по-малките формации. Зад привидната застиналост на електоралните предпочитания обаче се оформя тенденция към демотивация на избирателите, която рискува ограничаване на избирателната активност, а оттам и отваряне на шансове за непредвидени играчи и неочаквани изборни резултати.


Данните са от представително за пълнолетното население на страната изследване, проведено от агенция Алфа Рисърч през периода 30 януари – 13 февруари 2009 г., сред 1021 души по поръчка на вестник "Дневник".

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на разочарован
  *****
  Неутрално

  Като гледам най-голям шанс да спечели властта има партията на негласуващите . Предлагам се за неин шеф и обещавам , че като оглавя нацията ще разпусна парламента и всички партии . Този народ има нужда или от пълна анархия или абсолютна монархия .

 2. 2 Профил на OT
  *****
  Неутрално

  Само НДСВ е партията която може

 3. 3 Профил на сОЦИОЛОГ
  *****
  Неутрално

  Стига вече с тези сициологически манипулации.Лъже се безсрамно и безогледно.Целта е да се внуши определена електорална нагласа ,която няма нищо общо с действителността.НА СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ АГЕНЦИИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЯРВА!

 4. 4 Профил на Ivan
  *****
  Неутрално

  Кой ни е вътрешния министър? До сега не съм чул нищо от него

 5. 5 Профил на havana
  *****
  Неутрално

  А, имаме ли финансов министър? Икономистите на това правителство: пламен орешарски и пешо димитров.
  Ха-така. Това е смешно.

 6. 6 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  КАК ДА УБЕДИМ ТЕЗИ 60% НЕГЛАСУВАЩИ , ДА ГЛАСУВАТ ???
  НЕМОГАТ ЛИ ТЕЗИ ХОРА ДА РАЗБЕРАТ ,ЧЕ ТОВА Е САМОУБИЙСТВО???? ВЕРНО Е - всички са маскари,предатели грешали,неблагонадеждни.....и какво ли още не.....ТОГАВА , ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ТАКА ЛИ ?? ПРОМЯНА ИМА САМО ПРИ ИЗБОРИ !!ЕВРОПА ТОВА ПРИЗНАВА ! ДАЙТЕ РЕЦЕПТИ , разумни,изпълними за и във днешната ситуация при налочните личности.....други няма....ЧАКАМ МНЕНИЯ ОТ ХОРА В "КУХНЯТА", насърчителни...да гласуваме,а не да сме безразлични....

 7. 7 Профил на havana sled usa
  *****
  Неутрално

  Няма как! Прекалено малко сме в БГ. Прекалено малко се завърнаха. Прекалено много са. Партия ДС е на власт ... поне в идните няколко години.
  Забрави!!!

 8. 8 Профил на dodo - offtopic
  *****
  Неутрално

  извън темата:

  може ли автора на статията г-жа петрова да остави някакви контакти?

 9. 9 Профил на Храбър
  *****
  Неутрално

  Вчера вестник "Седем" публикува едно друго и доста по-различно от горното социологическо проучване. Откровено казано вярвам на публикуваното в "Седем".

 10. 10 Профил на .dru
  *****
  Неутрално

  Наистина ли некой приема на сериозно тия "социологически проучвания"?

  Резултатите от всички проведени до сега избори са се различавали съществено от прогнозите на разните му там агенции, които не се знае кой ги издържа и кой им поставя задачите.

 11. 11 Профил на Евгени
  *****
  Неутрално

  Подобни социологически проучвания спомагат за бетониране на статуквото. Само осъзнати граждани (а не прост електорат) могат да го разчупят - спомнете си предречената и несъстояла се преди десетина години победа във Варна на Д. Митев срещу К. Йорданов. Сега, за радост на политиците, обезверените са повече, а овчедушните не намаляват. Всичко ще бъде в ръцете на малкото твърди поддръжници (те не са и истински избиратели, защото нямат избор - всичко им е предопределено!), които биха вкарали с дирижирания си вот гореспоменатата пасмина да руши и богатее, "докато смъртта ни раздели". Как да обясним (освен с неефективните заклинания "Гласувайте!" та "Гласувайте!", че ако повечето хора отидат до избирателните урни и дадат гласа си дори за най-невзрачната от десетките партийки, ще увеличат процента на гласувалите, и тогава например на етническата партия няма да й стигнат уредените 50 автобуса с дежурни гласоподаватели. Тогава няма да се промъкват несменяемите тарикати в парламента с 5000 гласа, защото тези уредени 5000 гласа ще станат капка в морето на фона на милионите избиратели с право на глас и просто няма да са достатъчни, а тарикатите няма откъде да намерят още! И обратното - при традиционно ниската избирателна активност скоро ще може, и със стотина купени гласа, в управлението да се промъкне сульо и пульо. А това, че в управлението се влиза за да се краде, е друга тема. И аз да разполагам с власт и да разпределям пари, без контрол, без отговорности, несменяем и заобиколен от лапачи - няма да блея я...

 12. 12 Профил на Попов
  *****
  Неутрално

  Дрън - дрън! нагласена работа !!!

  Как така хем всички министри т.е. правителството на БСП главоломно падат, хем електоралната подкрепа за БСП си остава същата !!!

  60% не искали да гласуват - след месеци обяснения от Европейската комисия стана вече ясно и на леля Пенка че няма такова нещо като милиционерската приказка "всички са маскари"!

  излизаш, гласуваш за партията която ти предлага най-добра предизборна програма или..оставаш за още един мандат последна дупка в Европа и руски лакей !!!

 13. 13 Профил на q
  *****
  Неутрално

  Данни от проучването на НЦИОМ между 28 януари и4 февруари 2009:

  ГЕРБ - 24,3%
  БСП - 19,2%
  Атака - 10,0%
  ДПС - 8,2%
  СДС - 4,0%
  ДСБ - 2,2%
  Напред - 2,0%
  НДСВ - 1,5%
  Друга - 2,6%

 14. 14 Профил на нциом
  *****
  Весело

  чудесен пост с данните на НЦИОМ - показва 73% гласували!

  Алфа Рисърч - 59% гласували.

  хайде да видим кое ще е вярно?...

  някой да помни кога у нас за последно са гласували 73%?...

 15. 15 Профил на Internet
  *****
  Неутрално

  Както вече беше посочено, масовото гласуване ще затрудни партиите с твърд електорат и купени гласове.

  Поради тази причина и нямаме електронно правителство и гласуване през интернет. Вече забелязахме, че интернет помага за политическата активност на хората до ок. 35-40 г. Обама спечели по-младите чрез интернет.

  ИСКАМ ГЛАСУВАНЕ ПРЕЗ ИНТЕРНЕТ - НЕ Е ТРУДНО, НЕ Е СЛОЖНО, НЕ Е СКЪПО!!! Дори "наште хора" могат да лапнат някой и друг милион от цялата работа - win-win.

 16. 16 Профил на неразбрал
  *****
  Любопитно

  Не мога да разбера,двамата министри са направени от много качествен материал,а в същото време получават отрицателни оценки?

 17. 17 Профил на Темелко Ненков
  *****
  Неутрално

  Защо никой не включва раздаването на пари, това прави прогнозите непредвидими. Не се заблуждавайте, че това няма да се случи, просто жандармерията ще пази даващите парички, но само някои.

 18. 18 Профил на Prismehulka
  *****
  Гневно

  Тия баби4ки и дядовци из селата няма ли да се нау4ат, 4е като гласуват за извратените комунисти, няма да си помогнат!!!!ДОРИ НАПРОТИВ! 6е направят така, 4е да не се оттървем от пиявиците о6те 4 години, достатъ4но, за да се затрие Българския народ тотално! Но те няма да го доживеят да го видят, ве4е 6те са хвърлили топа!!!!!!!!
  Вдигал се процента на електората на ДПС в селата! Да ги хване6 вси4ките в редица и да ги изпозастреля6 до един!!!! Тъпи промити безнадеждно загубени умира6ти мозъци!!!!!!!!!

 19. 19 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Винаги е имало разлки при различните социологически изследвания на тема избори, но на тия избори разликите ще са смехотворни. Подкрепата за четири партии се колебаят между 1 и 2 %, което при изследвания с извадки от по 1000-1500 души е в диапазона на грешката. А от друга страна залогът е голям.
  Според мен е още много рано за такива изследвания. Тепърва ще има коалиране, а може да има и разцепване. Новата лява партия на Божилов като нищо може да вземе 4-5% подкрепа за сметка на БСП и Атака. А ще съм ужасно изненадан ако СДС и ДСБ не се обедият. Не го ли направят със сигурност няма да имат евродепутати и почти сигурно ДСБ няма да влезе в парламента

 20. 20 Профил на stoyan
  *****
  Неутрално

  Какво може да се очаква от социологическите проучвания след като корифеите на този занаятса Кънчо и Райчев .Те двамата са събирателния образ на българския комунист.Непрекъснато ни разиграват театара на абсурда . 70% от целокупния български народ не одобрява правителството а във същото време другия мастит социолог асланов,който е член на висшия съвет на бсп тихо нашепва от телевизионния екран " бсп почти се изравнява със герб".Кафка ,ИОНЕСКО и Бекет са направо нищо в сравнение с червените български социолози.

 21. 21 Профил на Гражданин!
  *****
  Неутрално

  1. Да не бъдем по-подозрителни, отколкото е здравословно - по принцип социолозите НЕ ЛЪЖАТ. Самият факт, че макар да правят проучвания за различни възложители,те представят сходни резултати говори за това. А и накрая изборните резултати в общи линии потвърждават социологическите. не забравяйте, че социолозите не правят ПРОТНОЗИ, а само дават снимка на актулното състояние-до деня на изборите винаги настъпват промени и резултатите принципно трябва да са различни от тези преди 2 или 4 месеца.
  2.за "Партията на негласуващите"- първият постинг я споменава на шега, но шокиращото е,че тя ...се създава точно днес - 20 февруари! Доколкото знам група граждански активисти и организации стартират обединение на Гражданите СРЕЩУ ПАРТИИТЕ, залагащо на нови принципи, на нов модел демокрация- Гражданската Демокрация (първи експеримент в Пловдив от преди няколко години-виж сайта на"Пряко гражданско участие". Негласуващите са отвратени от партийното израждане - еднаГражэданска Алтернатива за демокрация ще ги върне пред урните.

 22. 22 Профил на Esq.
  Esq.
  Рейтинг: Неутрално

  са гласували идиоти или интервютата са били такива:

  1. икономическия министър получава негатива на фактическият престъпник- Овчаров, който промени договорът на двойна цена с аргумента "гарантираме газ за дълго време напред" трънки.

  2. Бас държа че от 100 човека, едва 5 могат да кажат кои са Тачева и/или Цветанов.

  3. Гагаузов е без нито една свършена работа, освен престъпна шуробаджанащина?

  4. Къде е любимката на претапортетата?

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гагаузов с ръст от декември насам.

  Че защо бе? Нещо да не би да е свършил с Батко и Братко ООД?

  Костов обаче с уверен спад.

  На тия от Алфа Рисърч само мога да има кажа:

  Лъжете дами и господа, много нагло и плоско лъжете и за друго не ставате!

  The biggest risk in life is not taking one.
 24. 24 Профил на Гражданино! Не лъжи!
  *****
  Любопитно

  Всички тия фаршиви социологически изследвания имат за цел да манипулират обществото и да подготвят общественото съзнание да приеме за верни фалшифицираните резултати от изборите. Защото изборите нито ще се прозрачни, нито честни. Резултатите от изборите ще бъдат фалшифицирани. И това всички нормални граждани на страната го знаят и точно за това и вече не ходят да гласуват. Защото няма никакво значение кой и за кого ще гласува. Единствено важното е: Кой и Как ще брои гласовете??????? А за това единствено важно нещо са взети отдавна мерки и резултата ни го показват от сега продажните социологически агенции.

 25. 25 Профил на 1Наум
  *****
  Неутрално

  Не си много прав 24. Има опити за манипулации, но те са разнопосочни. Различни политически сили поръчват на различни агенции. А иначе съм съгласен с теб, че предстоящите избори са заплашени от небивали измами (купуване на гласове, купуване на комисии). Има голяма опасност от непризнаване на изборните резултати и потъване в нещо като гражданска война. В този смисъл социологическите сондажи са важни за да маркират рамките на възможните измами

 26. 26 Профил на lp
  *****
  Неутрално

  Колкото и да се издънват БСП и ДПС, подкрепата не спада, както беше с НДСВ. Така ли има фанатични вярващи на тях? Ако някой си мисли, че с едно корумпирано правителство, а при всички ще е такова при коалиция на БСП и ДПС, може да има растеж на жизненият стандарт, се лъже жестоко. Вижте Латинска Америка и Мексико, корупцията там е обхванала всички нива на държавата. В Чили,

  Групата на неориентирите от над 40% е доста. При най-мрачни прогнози при изборите 2009 ще спечелят пак комунистическите партии ДПС и БСП, но ще им трябва ощще един коалиционен партньор, понеже НДСВ няма да влезне в парламента. БСП и ГЕРБ? И нищо няма да се промени, всичко по старому.

 27. 27 Профил на Герш
  *****
  Весело

  Как удобно би било СДС и ДСБ да се съюзят в похода си към новото управление на държавата. Ще решат дилемата на много свои привърженици, а може да вдъхнат надежда на още повече. Вярвам, че ще се случи, защото е необходимост.

 28. 28 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  ДСБ и СДС ЗАЕДНО!

  Надежда за Европейска България!

 29. 29 Профил на Mama-im-stara
  Mama-im-stara
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Алфа рисърч" да се преименуват на "Комунист рисърч"

 30. 30 Профил на Аа
  *****
  Неутрално

  Да идват по-бързо изборите за да се отървем от крадците. Този път с удоволствие ще гласувам срещу крадливата пасмина. Това положение става нетърпимо. С две ръце гласувам за мажоритарен избор. Подкрепям Слави Трифонов в идеята му за референдум.

 31. 31 Профил на BetaResearch
  *****
  Весело

  Алфа рисърч“ тоя път не лъже в броенето, само в тълкуването
  Проф. Петър Иванов психолог


  Алфа рисърч" е агенция, която е известна с това, че в своите изследвания и прогнози обикновено бърка. Тя, ако съдим по името й, едва ли е българска и не знам защо следва да й имаме някакво доверие. На парламентарните избори през 2001 г. например, според нейните прогнози червените трябваше да спечелят 107 депутатски места, жълтите - 49, а сините 31. Както знаем действителността беше коренно различна - 120 места за жълтите и само 48 - за червените. На по-предишните избори за президент тя предсказа категоричен успех на Петър Стоянов с цели 43% срещу 22% на спечелилият ги впоследствие за голямо учудване на агенцията Георги Първанов.
  Допустимата стохастична грешка в едно социологическо изследване е между 1 и 3 процента, обикновено 2,5%. По белия нормален свят, ако една социологическа агенция сбърка над тази стохастичната грешка с един-два процента (не с десетки проценти, както "Алфа Рисърч", тя пуска кепенците и служителите й бързо се преквалифицират в пазачи, градинари и келнери. Но у нас, където всичко е парадоксално, това не става. Напротив, агенцията залива с данни и анализи медийното пространство.
  Интересни са интерпертациите на последното изпълнение на агенцията. Почти всички вестници с глуповат възторг съобщиха, че само "30% искат предсрочни избори", което звучи като "Да живее царко-турско-комунистическата коалиция!" Вестниците отбелязват още, че на Станишев му паднал рейтингът, че плътно зад него бил Каракачанов, а ГЕРБ бил най-харесваната политическа сила, после било Бесепето, но и то било най-харесвано.

  Но нека да видим самите данни на Алфа рисърч и да кажем нашето мнение по тях.
  Първо: Отношение към правителството: "Да се запази без промени" - 14%; "Да се сменят министри" - 50%; "Оставка и предсрочни избори" - 30%. Според мен ясно се вижда, че цели 86% (!) от всички българи (като никога досега от Жанвиденово време) не са доволни от настоящия кабинет на Станишев-Доган и искат ремонта или оставката му. Това прави 43 души на всеки 50 български избиратели. Само 14% го поддържат. Това би следвало да са само около 250 хиляди души от 30-те процента български електорат (6,1 млн.), които ще отидат да гласуват на тези избори. Знаем ги кои са - семействата и близките на управляващите и закараните под строй от Депесето. При такава унищожително негативна обществена оценка в нормалните държави тутакси насрочват без колебание избори.
  Според изследването положителното отношение към политическите партии е: ГЕРБ - 40%; БСП - 39%; АТАКА - 16%; ДПС - 15%; НДСВ - 15%; СДС - 12% и др. Вижда се, че "герберите" изпреварват комунистите, но това става по много срамежлив начин - с едва един процент. С точно толкова - пак един процент - АТАКА изпреварва Догановата партия. Само че, според мен, не тя би трябвало да е изпреварена и не тя би следвало да е на 4-то място. То се полага на НДСВ, тъй като царистите имат по-малко негативни оценки (75% срещу 77% на ДПС). А ДПС за пръв път от създаването си е едва петата политическа сила.
  Какво е отношението на електората към дейността на правителството: Положително - 38%; Отрицателно - 60%. Оп-п-а! Много странно се получава, другари. Ако съпоставим тези "социологически" данни с данните (виж по-горе) пак за отношението към правителството, ще трябва някой умник да ни обясни как става така, че 24% (38 - 14 = 24) от харесващите дейността на правителството искат то да се ремонтира или да се смени чрез предсрочни избори. Би трябвало тези, които харесват кабинета на Станишев (38%), да са приблизително равни на тези 14%, които искат правителството да си остане такова, каквото е. Когато някой харесва нещо, обикновено не иска да го променя или да го изоставя. Например, този, който си харесва жената (или къщата, колата и др.), нито иска да я ремонтира, нито да я смени с друга. Нали така?

  В рейтинга на министрите пръв е Стефан Данаилов, следван от Калфин.... Предпоследна е Емилия Масларова, а последен - Румен Овчаров. Според мен тази класация е като подредба на министрите по килограми живо тегло. А за динамиката на рейтингите ще кажа само това, че спад от 5% за един месец на рейтинга на действащ политик, както е при премиера Станишев, в целия свят е равносилен на скоропостижна политическа смърт.
  Въобще, да живее българската социология!

 32. 32 Профил на vatman
  vatman
  Рейтинг: Неутрално

  Алфа рисърч пак бърка,по принцип си е сбъркана

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK