Нова идея: Отпада наказателната отговорност за неверни данни за конфликт на интереси

Татяна Дончева

© Дневник

Татяна ДончеваВ декларациите за конфликт на интереси да отпадне текстът, че деклараторът носи наказателна отговорност за неверни данни. Това предлагат депутатите, които подготвят промените в закона. Аргументът им - според Наказателния кодекс и сега се носи наказателна отговорност за потвърждение на неистина или затаяване на истина в декларация, която се дава пред орган на властта.


Партиите от управляващата коалиция и в четвъртък не се разбраха какви да са поправките, затова пак отложиха внасянето им. НДСВ ще обсъдят идеите в петък, но вече разкритикуваха някои от тях. Министърът по европейските въпроси Гергана Паси, която в сряда отиде при депутатите, за да ги предупреди за възможни критики от Брюксел, в четвъртък изрази задоволство, че са спрени напъните за "революционни промени". Татяна Дончева (БСП) пък заяви, че в петък ще внесе проекта, независимо каква ще е позицията на НДСВ.


Решихме да унифицираме образеца на декларацията за частен интерес с тези, които се подават пред Сметната палата, и да отпадне изречението "известно ми е, че нося наказателна отговорност по реда на чл.313 от НК", каза независимата Елеонора Николова, която е в работната група. Същото предупреждение за носене на отговорност отпадна от декларациите пред Сметната палата през 2004 г. Темата стана актуална миналата година, когато лидерът на ДПС Ахмед Доган декларира имоти със закъснение. Тогава от прокуратурата обясниха, че няма как да му бъде търсена отговорност за неверни данни, тъй като информацията до Сметната палата е с уведомителен, а не с удостоверителен характер заради отпадналия текст.
Попитани дали промяната в декларацията няма да доведе до повторение на казуса с Доган, Елеонора Николова, Татяна Дончева, Яни Янев (НДСВ) и Атанас Атанасов (ДСБ) заявиха, че не виждат проблем. Единствено Елиана Масева (ДСБ) каза, че предупреждението трябва да остане.


Сред другите идеи е да отпадне задължението за отнемане на заплата, получена през периода, в който конфликтът на интереси е бил укрит. От НДСВ настояват текстът да остане.


Предлага се, вместо в декларацията да се изброяват "договори с еднолични търговци или юридически лица, които биха се оказали облагодетелствани от актовете или действията на лицето", да се посочват "консултантски договори с лица, които извършват дейности в области, свързани с вземаните от тях решения в кръга на техните правомощия или задължения по служба". Според НДСВ промяната стеснява приложението на закона.


Царистите настояват в закона да се направи разграничение между хората, които са били в неправителствени организации, преди да влязат във властта, и тези, които създават фондации, след като са заели ръководен пост. Във втория случай имало основания да се мисли, че фондациите могат с користни цели.


Работната група предлага и подалите вече декларация да могат да я оттеглят и да подадат нова заради предвижданите изменения. Според Гергана Паси това ще създаде хаос, защото 90% от декларациите вече са подадени.


БСП и НДСВ се скараха и за проверяващата комисия


Постоянна парламентарна комисия вместо подкомисия да прави проверки за конфликт на интереси при президента, вицепрезидента, в изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Това предлага работната група за промените в закона за конфликт на интереси. Участници в заседанието казаха, че предложението с темата да се заеме друга комисия е направила Татяна Дончева (БСП). НДСВ категорично се възпротиви на идеята. Според царистите това е атака срещу съпартиеца им Олимпи Кътев, който сега оглавява ресорната подкомисия, създадена със закона. Искат да му отнемат поста, защото беше най-върлият противник на промените, които блокират закона, коментираха царисти. "Това е сериозна дейност - проверяват се депутати и хора на високи длъжности, редно е да се прави от комисията по държавната администрация", отговори Елеонора Николова. Ако искахме да резнем крилцата на Олимпи Кътев, има по-елегантен начин, допълни депутат от БСП. Татяна Дончева отказа коментар.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ъ
  *****
  Любопитно

  За какво да се подава такава декларация в такъв случай?

 2. 2 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Това е като да искаш от крадеца на метали да гласува да бъдат затворени пунктовете за изкупуване на метали. Естествено, че
  тези декларации не струват и хартията на която са написани.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 3. 3 Профил на Батко
  *****
  Неутрално

  Най-отговорно предлагам текстът "известно ми е, че нося наказателна отговорност по реда на чл.313 от НК" да отпадне от данъчните декларации!

 4. 4 Профил на троянски
  *****
  Неутрално

  Всички закони се правят така, че да бъдат сменени от ГЕРБ като дойдат на власт!!! Прави се така че и новите депутати да се занимават с глупости поне до 2-3 години от мандата си а те поне 3/4 от законите да си ги ползват докато не ги отменят и така ще печелят време и по времето на ГЕРБ!!! Според мен тези които ще управляват страната трябва да се захванат с това кои ще са приоритетните закони които да се променят - дали тези които уреждат мандатите на шефовете на разни службички създадени да прикриват престъпления или да осигуряват медиен конфорт или тези които служат за източване на ДДС или участие в обществени поръчки.Господа бъдещи депутати подредете си приоритетите и дано сте справедливи и морални защото Ви чака много работа ако наистина желаете да направите нещо за БГ, а не като тези сега да подкрепяте само и само лобистки интереси на бизнеса от избирателните Ви райони!

 5. 5 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  ТАТЯНА ДОНчЕВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СЪДЕНА ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА
  толкова много глупости не е сътворил нито един държавник за 1300 години

 6. 6 Профил на petkowa
  *****
  Неутрално

  Щом като текстът има само уведомителен характер , няма от какво да се притесняват деклараторите. Тогава е по-добре да остане, пък и само за да напомня, за последствията от невярни данни.

 7. 7 Профил на читател
  *****
  Весело

  Като гледам този крокодил на снимката,който е с юридическо образование, си казвам-прави са отЕС да ни критикуват за правосъдната ни система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK