Миков призова парламента спешно да разшири възможностите за следене в интернет

Миков призова парламента спешно да разшири възможностите за следене в интернет

© ДневникВътрешният министър Михаил Миков поиска от депутатите в кратки срокове да преработят последната промяна в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), според която МВР ще има достъп до данни за интернет трафика само за разкриване на тежки или компютърни престъпления.


Още вчера МВР официално оповести възраженията си срещу поправката в ЗЕС, отнасяща се до достъпа на МВР до трафични данни. Днес вътрешният министър се възползва от правото си да говори в Народното събрание в началото на парламентарния контрол, за да изрази отново несъгласие с нея и да предупреди, че тя ще има негативен ефект върху борбата с престъпността.


Още от миналата година МВР се опитва чрез промени в различни закони да прокара възможността да получава информацията за телефонните разговори, електронната поща, интернет трафика и други данни от мрежата при т.нар. "оперативна необходимост". След продължителни дебати, окончателният текст, гласуван в четвъртък от депутатите, обаче предвижда предоставянето на информацията от мрежата да става само за разкриване на тежки или компютърни престъпления и само според изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства и Наказателно-процесуалния кодекс. Трафичните данни ще се съхраняват само 12 месеца, а срокът няма да може да се удължава, дори и да има подобно искане от спецслужбите.
Парламентът разреши данните, събирани от мобилните и интернет оператори, да бъдат използвани само за тежки престъпления, което изключва компютърната престъпност, детската порнография, сводничеството, каза Михаил Миков. Другите му аргументи срещу поправката са, че ще се загуби оперативност и бързина за разкриване на престъпления, ефективността в работата по горещи следи ще бъде намалена и ще се даде възможност за заличаване и унищожаване на информация.


Мотивираните искания до съда за предоставяне на данни от операторите съдържат информация, която подлежи на класифициране, от което следва, че всички оператори ще трябва да изградят звена по сигурността на информацията, да разкрият съответни регистратури за класифицирана информация и служителите им да преминат преглед за достъп до класифицирана информация, каза министърът.


Той добави, че всички оператори, предоставящи електронни услуги, включително интернет доставчиците, ще трябва да създадат организация за непрекъсната 24-часова възможност за предоставяне на данни. По думите на Миков в противен случай
операторите ще възпрепятстват разкриването на престъпление, което е наказуемо.


Начинът, по който премина дискусията и бяха предложени текстовете от вносителя, не създадоха увереност и еднозначно
мнение в народното представителство, че предлаганите текстове не носят своите рискове, репликира го председателят на парламента Георги Пирински. Той допълни, че е готов да съдейства за контакт между МВР и съответните парламентарни комисии, за да бъдат отстранени възникналите според МВР трудностите.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Хайде сега да се обзаложим, че президентът ще върне оспорваните от Михи Маус текстове за повторно разглеждане и познайте от веднъж: парлам(а)ентът ще гласува този път "правилните" текстове!

  Post tenebras spero lucem
 2. 2 Профил на Присмял се Хърбел на Щърбел
  *****
  Весело

  Толкова зор и натискане за това следене в интернет, че чак става подозрително вече... какво толкова ги влече интернет-а , не знам
  И като ги изловят всичките "лоши", какво ще ги правят - ще си спретнат вечеринка за "ха, добре дошли, давайте да делим плячката" или ще им пуснат 2 куршума за по-сигурно да им държат устите затворени...
  Корумпирана сган. Всички до един.

 3. 3 Профил на гражданин
  *****
  Гневно

  Комунистите пак искат да ни поставят под тотален контрол и наблюдение.Да им покажем ЧЕРВЕНИЯТ картон през м.юни.

 4. 4 Профил на Шерлок Холмс
  *****
  Весело

  Те (МВР) така и така са си "синджир-марка" с мутрите и комуноидния бизнес.
  По-добре е да си направят паралелна интернет мрежа, да не могат и тях да ги следят.
  А, другите хора какво има да крият ?

 5. 5 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Комунистите о6те не са преживяли разделението на властите и отпадането на 4лен 1-ви.

  Другари, навсякъде по света се следи. Става дума изпълнителната власт да иска разре6ение от съдебната за да го прави!
  Един вид правила, от4етност - не6то което не ви е удобно на вас!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 6. 6 Профил на Гоцко
  *****
  Неутрално

  Червен картон, а правителството в затвора.

 7. 7 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Неутрално

  Дано до изборите не успеят да го поправят комунягите..

 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1690 Весело

  Колко пъти да ви го казвам - прекарайте го през Семейния кодекс. Ей, голяма работа това следене, голямо чудо. Но по сега приетия начен има контрол, а те искат хич да няма - като нямат работа, да погледнат справките, пък дано излезе някое непознато досега име.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на Полицай
  *****
  Неутрално

  Червен картон за Миков!
  Доказа, че не е министър, който е МВР за да прави реформи!
  Да си ходи!

 10. 10 Профил на ле ле
  *****
  Любопитно

  Полицай не си прав-не само Миков,а цялата червено-рязана(турска) шайка.То и на Румката все вълната му пречеше.

 11. 11 Профил на asdasdasd
  *****
  Неутрално

  Хахахах, смех. Мобилните оператори и интернет доставчиците щели да възпрепятстват разкриването на престъпление, защото ще искат съдебно разрешение за разкриване на трафичните данни. Ами направо целия интернет и мобилен трафик да минава през МВР, че сега както всеки доставчик си ползва собствени мрежи въпрепятства разкриването на престъпления. Още по-добре е всеки ден да се явяваме при кварталния за справка, че така както си ходим спокойно по улиците и не се отчитаме на никого възпрепятстваме разкриването на престъпления..

 12. 12 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Джордж Оруел е сбъркал с датата 1984 трябва да е 2009 и държавата не GB a BG

  Лумпен пролетарий
 13. 13 Профил на Лумпен пролетарий
  Лумпен пролетарий
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ще дам по-добра идея от #11 към министър Миков:
  ДО ВСЕКИ КОМПЮТЪР МИЛИЦИОНЕР ! ! !

  Аре бъдете живи

  Лумпен пролетарий
 14. 14 Профил на невинен
  *****
  Любопитно

  Е нека следят кво толкова.Нещо криете ли а????

 15. 15 Профил на виновен
  *****
  Неутрално

  до #14:

  ти като правиш секс с жена ти нещо криете ли? Да дойда да гледам?

 16. 16 Профил на пиуе със зеуе
  *****
  Неутрално

  Поредният анимационен герой в това министерство се изходи неподготвен. Миков, мисли малко преди да говориш пред публика! А уж си юрист ... леле мале, кой ти е дал дипломата ве пич?

 17. 17 Профил на невинен
  *****
  Неутрално

  Ела гледай!!Може и да научите нещо ню!!!!

 18. 18 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--Милиционерия--ай сектир бе цървул.

 19. 19 Профил на Кашъмов
  *****
  Неутрално

  Забележително е, че според горните изявления на министъра операторите трябвало да регистрират секретни деловодства, защото дадена информация подлежала на класифициране. Тя всъщност ще стане класифицирана едва след като е поставен гриф за сигурност, а той ще се постави след събирането й при издадено от съда разрешение, а не преди това. Тоест, казаното не отговаря на ЗЗКИ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK