Хора с увреждания вече могат да кандидатстват за експерти в държавната администрация

От днес до 8 март могат да се подават документи за първия централизиран конкурс за хора с трайни увреждания за експерти в държавната администрация. Регистрацията става само чрез интернет с попълване на онлайн профил на следния адрес: http://212.122.185.37/psn/. Всеки кандидат трябва да попълни лични данни, образование, информация за професионалния си опит и за специфичните си потребности според вида на увреждане, както и предпочитания за населени места за работа.


Желаещите трябва да имат висше образование с бакалавърска или магистърска степен или да са завършили колеж със степен професионален бакалавър. Задължително условие е да имат актуално решение от ТЕЛК/НЕЛК с установена намалена степен на работоспособност или намалена възможност за социална адаптация 50 и над 50 на сто.


Конкурсът ще се състои от 23 до 27 март в тестови центрове в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Монтана. Изпитът ще бъде тест от 60 въпроса. Чрез тях ще се провери доколко кандидатите познават и разбират основните нормативни актове, регламентиращи функционирането на администрацията в България. Част от въпросите са свързани с функциите, правомощията и отговорностите на административните органи, както и с институциите на ЕС. Ще се проверява и езиковата култура на кандидатите. Всеки верен отговор дава по 1 точка, а за успешно преминаване на теста са необходими минимум 36 точки. Кандидатите могат да предварително да проверят знанията си чрез демо-версия на изпита на адрес: http://212.122.185.37/test/demotest.php.


Издържалите конкурса ще бъдат включени в националната база данни, от която всяка администрация може да избира подходящи кандидат за конкретна свободна позиция, определена за заемане от човек с увреждане. С промените в Закона за държавния служител администрациите с над 50 служители се задължиха да определят поне 2% от длъжностите си за хора с трайни увреждания. За по-малките администрации (от 26 до 50 служители) задължението е да наемат поне 1 служител с трайно увреждане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK