Дебатите по вота: Опозицията обеща управленски алтернативи

Мнозинството ще демонстрира единство и стабилност

Целта е да посочим каква е перспективата и пътищата, по които трябва да поеме страната. Така Веселин Методиев от ДСБ обобщи намеренията на опозицията за дебатите в сряда по вота на недоверие към кабинета "Станишев".


Представители на десните партии, движение "Напред" и БНД заявиха пред "Дневник", че в изказванията си не само ще описват провала на тройната коалиция, но и алтернативите, които те предлагат. Трябва да е ясно каква трябва да бъде политиката на страната във всички области - вътрешна сигурност, земеделие, медицина, енергетика и култура, обясни и Любен Дилов от "Напред".


Седмият вот на недоверие срещу този кабинет е заради "провала в цялостната политика на управление". Искането за оставка на правителството беше внесено миналата седмица с подписите на 73 депутати от опозицията. Сред аргументите им са провалът на еврочленството, финансовата, енергийната и икономическата криза, корупционните практики и полицейското насилие.
Премиерът Станишев вече заяви, че очаква с нетърпение дебатите, защото мотивите на вота били написани "повърхностно и аматьорски".


Всяка от опозиционните парламентарни групи вече е определила поне трима свои представители, които ще говорят по различни секторни политики - икономика, енергетика, европейски фондове, земеделие, корупция, вътрешна сигурност. Лидерите на СДС Мартин Димитров и на ДСБ Иван Костов ще покажат провала на правителството във всички сфери, ще говорят и за необходимите мерки срещу икономическата криза. За първи път при тези дебати опозицията има желание да се държи като единна формация, беше коментарът на Любен Дилов за стройната подготовка за дебатите.


Вчера и лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че депутатите му ще се върнат в парламента и ще участват в дебатите. Преди повече от месец те напуснаха Народното събрание в знак на протест срещу управляващите. Сидеров заяви пред "Дневник", че "има какво да каже и на дясната, и на лявата страна в парламентарната зала". Повтори, че искането за оставка на кабинета е закъсняло и е демагогия.


Представителите на БСП, НДСВ и ДПС отново демонстрираха единство и увереност, че ще преодолеят вота. Председателят на групата на НДСВ Пламен Моллов обяви, че деструктивните действия на опозицията ще получат отпор "чрез предложения на работещия консенсус в името на стабилността и на важните реформи, които трябва да се направят до лятото".


Гласуването на искането за оставка на правителството ще бъде в четвъртък. За да падне кабинетът, искането трябва да е подкрепено от поне 121 народни представители. СДС, ДСБ, БНД, движение "Напред", "Атака" и всички независими депутати имат общо 90 гласа.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ъ
  *****
  Весело

  Ма как няма да се върне Сидерчов! Авантата си е чиста печалба! Кой ще му даде такава безплатна реклама по Таллавизията!!! Ако не броим за телевизия и Скат!

 2. 2 Профил на До#1
  *****
  Неутрално

  Сидеров бе поканен от други опозиционни лидери да се върне и да гласува НЕдоверие на правителството!

 3. 3 Профил на ъ
  *****
  Неутрално

  И той, както винаги се съобрази с тяхната покана!
  Хайде по- сериозно бе 2-ри!!!

 4. 4 Профил на ГСТ
  *****
  Неутрално

  Сидеров не е никаква опозиция.

 5. 5 Профил на dejo
  *****
  Неутрално

  Кому е нужна цялата тази медийна бутафория?

 6. 6 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Хубаво ' вот на недоверие ', но тя държавата е фалирала вече тотално във всеки смисъл. Алтернативите са борба с вятърни мелници, докато старите 'муцуни' са в парламента.

 7. 7 Профил на въпрос
  *****
  Весело

  "Късно е либе за китка".

 8. 8 Профил на МЕСИЯ
  *****
  Неутрално

  А вие какво предлагате ? Ако четете това , най-вероятно ви пука какво става в милата ни татковина .На протести неформални не ходите , не искате да чуете какви алтернативи предлага опозицията , най-вероятно няма и да гласувате . Който и да предложи нещо все мрънкате .
  Е , как да се промени нещо ? Ако знаете кажете . Да циврят могат и новородените .

 9. 9 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  Прав си Месия , ако има някой предложение , да го аргументира и защити . Другото са плювки .

 10. 10 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Разстроено

  ВСИЧКО ЩЕ СЕ РЕШИ НА ИЗБОРИ '09 ! НО АКО 85% ГЛАСУВАТ..
  НЕ ВИЖДАМ КАК ЩЕ СТАНЕ ???? ВЕРОЯТНО НИ ОЧАКВА НАСТОЯЩЕТО ДА ПРОДЪЛЖИ!!1 ЖАЛКО , МНОГО ЖАЛКО !!!1

 11. 11 Профил на Вот на недоверие
  *****
  Неутрално

  Според мене този вот на недоверие изразява становището на 80% от населението на България. Управляващите, започвайки от Гоце през Сергея, Миков, Доган, Димитров, Гагаузов, Масларова, Орешарски, както и техните поддържници Герговци, Божковци, батковци-братковци - висчки ги знаем - които като кърлежи изсмукват последните сокове на порутената държава, се подиграват на народа и му се хилят от телевизионните екрани. Та заслужават не само вот на недоверие, а да бъдат не само пометени от управленските кресла, а за сметка на бюджета да им бъдат връчени по една кирка и една лопата - и да отработват откраднатото и пропиляното народно имущество. Дано мижавата опозиция от трибуната на парламента успее да формулира това народно изискване. За това народът я е избрал - дано си свърши работата! И всеки, който го направи, е полезен за България. Не всички са "маскари", в България винаги е имало а и сега има достойни хора. Дори и в българския парламент. Затова да ги подкрепим, вместо да бъдем сеирджии. Това е единствения начин да се отървем от боклуците, които доказано са злоупотребили с народното доверие и както е видно, имат намерение да го правят и за напред.

 12. 12 Профил на ??!!
  *****
  Неутрално

  Премиерът Станишев вече заяви, че очаква с нетърпение дебатите, защото мотивите на вота били написани "повърхностно и аматьорски".

  Много е нагло това руско копеле!

 13. 13 Профил на до българин в уса.
  *****
  Неутрално

  Изборите решават проблема за управлението в страни с нормална демокрация. При бутафорната демокрация, каквато сме ние нищо не решават, защото резултата се знае предварително. Питай кубинците ако не вярваш, там ги има много.

 14. 14 Профил на !!??
  *****
  Неутрално

  Копелето не е руско ,а украинско-еврейско!!!
  И много добре се гаври с такива като нас!
  Защото кои сме упълномощили с "демократичния" си избор да ни управляват?
  Украински евреин, турчин от цигански произход и германец с италианска кръв!
  А в действителност:педал,наркоман и комарджия!
  Да виждате тук някъде българското и ценностното?
  Ето до това водят "демократичните" избори!!!
  Гласувайте, ама после си гризете ноктите сами, и не пишете тук агитации...

 15. 15 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Много се съмнявам, че в България вече са останали и има достойни хора, както твърди номер 11. Поне не по смисъла, който Европа влага в думата достойнство. Иначе според нашите "идентични" представи за достойнство - да - даже много сме такива - достойните.
  Кога ще прогледнем и ще си кажем някои твърде нелицеприятни за нас истини?

 16. 16 Профил на Zlatarova
  Zlatarova
  Рейтинг: Неутрално

  Имам предложение :
  1.през кое гражданско сдружение да обсъдим внесения вот на недоверие и да обобщим резултата по същество и целесъобразност;
  2.всяка институция има правила за организиране на дейността си.Защо не се направи оценка на правилниците им за организация на работа и действително извършваното по Директивите на ЕК ?
  3.Въпреки,че има отказ от участие в избори ,управляващите са длъжни да проявяват проницателност и далновидност и за негласувалите ,за да ги приобщят или отдалечат от политическите си идеи и действия .Щом гражданите на Републиката не желаят да участват да се анализират причините,защото въвеждането на задължително гласуване не е решение на въпроса.При спад на доверието в управлението на страната единствения морален жест е да си подадеш оставката и да допуснеш опонента да действа ,без клевети и лъжи.
  Сивриева-Златарова

  Sivrieva-Zlatarova
 17. 17 Профил на Дидо
  *****
  Весело

  Каква алтернатива ще предлага тази недостойна опозиция не ме разсмивайте.Управляващите ще отхвърлят вота на недоверие категорично и ще управляват и следващия мандат може би не втози състав но БСП със сигурност ще е в управлението.

 18. 18 Профил на Андрешко
  *****
  Гневно

  Ура !!! Фарсът с дебатите свърши. Вотът няма да мине . Два безвъзвратно загубени парламентарни дни. Апотеоз на успехите на правителството. Какво друго остана : от една страна гледката на незряла, разединена и безпомощна опозиция, от друга - саркастично усмихващи се самодоволно нагли управляващи. И надеждата за промяна след изборите. Но на фона на липсващо гражданско общество и пълно безразличие към собствената ни съдба и бъдеще все повече се убеждавам, че Бойко Борисов / не съм негов привърженик / допусна голяма грешка в изказването си - не част, а цялата ни нация май ще се окаже от сбъркан генен материал. Жалки сме на фона на случващото се в Гърция, Украйна, Франция. Дано не се налага да се лутаме 40 години като евреите в пустинята и да чакаме постоянно да " ни поведе " някакъв нов Мойсей.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK