Законът за културното наследство все пак беше приет

След две години и половина подготовка и спорове опонентите на акта ще продължат отпора

След двегодишна работа на политици и експерти и още шестмесечни обсъждания в парламента законът за културното наследство в четвъртък окончателно беше приет. Депутатите одобриха на второ четене всички текстове, които бяха оспорвани от колекционери и експерти. И в четвъртък поддръжниците на закона отбелязаха, че съпротивата срещу него е подклаждана главно от големите и известни притежатели на антики. Колекционерът Димитър Иванов (шеф в бившата Държавна сигурност) каза пред "Дневник", че ще се търсят всички начини, за да не влезе законът в сила.


Въпреки официално дадените обещания от ръководствата на трите парламентарни групи на мнозинството доста депутати от БСП отказаха да гласуват. В залата останаха само 20-ина социалисти. Така разпоредбите минаха с гласовете на стотина народни представители. Опозицията също гласува "за".


Според новите норми до 10 октомври всички, които имат археологически ценности, ще трябва да ги регистрират. Притежателите на нерегистрирани находки след този срок може да бъдат наказани със затвор. До 10 октомври трябва да бъдат регистрирани и монетите, като това ще се прави от нумизматични дружества. Собствениците на културни ценности, които не са археология (наследствени пендари, картини, народни носии, традиционни музикални предмети), няма да са задължени да ги декларират, ако не искат да търгуват с тях.Археологическите обекти ще са публична държавна собственост. Ако антика бъде определена като национално богатство и притежателят й не може да представи официален документ за собственост, той става просто неин държател. Правото на собственост ще се удостоверява с решение на съд или митническа декларация за внос. Политици, запознати с възможностите на големите колекционери, коментираха, че те няма да са затруднени да си осигурят документи за покупка на ценностите в чужбина. Според други обаче хватката няма да може да се приложи за вече описани в каталози експонати, станали известни и на широката публика. Собствеността върху ценностите, които не са национално богатство, ще може да се удостоверява и с декларация.




Забранява се търговията с движими археологически ценности национално богатство. Находките, които не са национално богатство, вече ще се продават само на търг и в нумизматичните дружества, но не и в антиквариати. Записва се задължение на инвеститорите на обекти да финансират спасителни разкопки до пълното проучване на археологическия обект на територията на строежа. Собствениците на сгради - паметници на културата, ще трябва да ги поддържат, а ако не могат, държавата и общината ще поемат реставрацията, като учредят ипотека върху сградата в своя полза.


До 30 хил. лв. ще е глобата за фирми, които строят в защитени територии, за опазване на културното наследство без съгласуване с Националния институт за паметниците на културата. За търгуване с неидентифицирани и нерегистрирани движими културни ценности глобата е до 10 хил. лв., а за фирми - до 15 хил. лв. Ако антиката е национално богатство и за продажбата й не е уведомен министърът на културата, глобата е от 30 хил. до 50 хил. лв., а фирми - от 40 хил. до 60 хил. лв. В двата случая вещта, предмет на нарушението, се отнема в полза на държавата. Предвижда се недвижимите културните ценности да могат да се отдават на концесия. Това ще е възможно дори и за непроучени археологически резервати като Перперикон. Остава забранена концесията за паметници в списъка на ЮНЕСКО и археологически резервати като Плиска и Преслав, за музеи и религиозни храмове.


Димитър Иванов, колекционер: Ще се търсят всички възможни средства, за да не влезе в сила този закон, който поначало е неприемлив. Може президентът да наложи обосновано вето. Още повече е историк. След това остава Конституционният съд. В Европейския съюз няма такъв закон, той е много слаб. Не е въпросът дали ще навреди на някого, но изобщо няма да помогне. Законът не се занимава с фундамента на културно-историческото наследство, а засяга само една част - археологията и иманярството. Проблемът е, че България е в безалтернативна ситуация, в която и сегашният закон от 1969 г. е безобразно остарял, а току-що приетият не може да бъде поправен.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вето
  *****
  Неутрално

  Ветото е задължително.Този закон е написан специално за крадливия и алчен цар з да вземе посудата, медалите, и каляските по музеите.Кой иманяр ще си регистрира колекцията за да му я вземат че нещо не се сещам?

 2. 2 Профил на Васо Иманяра
  *****
  Неутрално

  Продавам гащите на пра-бабата на Нина Чилова.Цена по споразумение.Гащите са регистрирани съгласно закона и са придобити от пра-дядо ми.Приемам оферти.
  Р.С.До влизането на Закона в сила всички движими паметници на културата трябва да бъдат съхранени под земята.Едно от условията поставени на Новото правителство за което ще гласувате трябва да отмени този закон.
  Пожелавам Ви Лека и доходна във всички археологически обекти .И да не забравите:Аукционът в Мюнхен започва през м.Март.

 3. 3 Профил на НДСВ
  *****
  Неутрално

  Заради тези глупости които стори НДСВ ще бъде взривено от вътре.Колкото и пари да извадят колкото и агитация да правят ще ги бламираме по места, просто няма спасение.Дворците и горите а сега и културните ценности били на дядото на Симеон-глупости.Толкова за НДСВ.Никакъв шанс.Президента е длъжен на наложи вето на тоя закон-стига му толкова на Симеон Крадизлатски и еврейската тъпанарка Чилова.Ако иска Първанов да се мери по интелект нека да пусне този гнусен закон и да напълни гушата на царя.

 4. 4 Профил на Закона
  *****
  Неутрално

  Пазарлъка е БСП и ДПС да върнат златото на царя с този закон за културата.В замяна НДСВ подкрепи правителството.Нека президента Първанов да наложи вето на закона и да остави НДСВ с пръст в устата.

 5. 5 Профил на аз
  *****
  Неутрално

  това с ипотеката в полза на общината е крайно странно. какво стана с идеята за неприкосновеността на частната собственост. ако аз имам нещо нямам ли правото да го унищожавам? ако държавата иска да национализира - има си ред, който предвижда предварително финансово обещетение.

 6. 6 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  За да бъде плодоносна пшеницата,пшеничените семена трябва да преминат през фаза ЯРОВИЗАЦИЯ.
  Бъдещето ще покаже ,кого ще обслужат тези поправки.
  Постингът ми не е обиден и нямам вина ,ако бъде премахнат от модераторите.

 7. 7 Профил на Вида
  *****
  Неутрално

  С този закон следва да се заеме Яне Янев - да проучи конфликта на интереси на г-ца Чилова и Сакс Кобург Гота - колко им е платила Сотбис, както и връзките им с Божков.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK