България е първа в Европа по изоставени деца

България е първа в Европа по изоставени деца

© Анелия НиколоваБългария е на първо място в Европа по изоставянето на деца до 3-годишна възраст, съобщиха от Фондация "За нашите деца". 2083 са новородените и децата до 3 години, които са постъпили в дом само за една година, сочи статистиката от 2007-ма година. Всяка година в социалните домове умират между 50 и 60 деца, повечето от които с тежки увреждания.


Според специалистите много често родителите изоставят децата си, след като разберат, че са с увреждания. Статистиката сочи още, че най- много са изоставените деца на самотни или безработни родители.


Родителите на близо 70 на сто от изоставените бебета изобщо не посещават децата си, а 20 на сто ходят в дома веднъж седмично. 10% от тези бебета са родени от непълнолетни майки, обяснява Елка Налбантова, директор на фондация "За нашите деца".
"Отглеждането в институции на деца до 3-годишна възраст влияе по един изключително непредвидим начин върху тяхното развитие. Възрастта на новороденото и кърмаческата възраст, което е до 1 година, е онази възраст, в която се изграждат основни човешки модели на поведение. Вторият фактор, който е много пагубен за децата, които растат в институции, това е колко време те ще престоят в една институция. За съжаление през последните години в България се наблюдава тенденция за увеличаване продължителността на престоя на децата в институции", добави още Налбантова.


Около 70 на сто от децата в домовете са от ромски произход и са нежелани за осиновяване. Повечето от българчетата пък са с неизяснен статут и това пречи да бъдат осиновени.


13 бебета не са отишли в дом, благодарение на кампанията "Не ме изоставяй" на фондация "За нашите деца".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK