Войната за боклука на София влезе в нова решителна фаза

Общината прекратява договорите с "Новера" и дава боклука на общинско дружество

Извиканите на помощ шофьори на сметосъбиращи камиони на компанията "Титан-АС" от страната не познават столицата и затова към тях като бяха прикрепени служители на Столичния инспекторат

© Юлия Лазарова

Извиканите на помощ шофьори на сметосъбиращи камиони на компанията "Титан-АС" от страната не познават столицата и затова към тях като бяха прикрепени служители на Столичния инспекторатАко нищо не се е променило в плановете на столичния кмет Бойко Борисов за управление на боклука през последната нощ, в понеделник той сигурно ще обяви, че общината най-после печели войната за сметопочистването. Поводът ще е "скъсването" на договорите с "Новера" и процедурата за създаване на общинско предприятие. Детайлите в тези решения обаче предизвикват много въпроси, крият опасности от нови боклучени кризи и оставят съмненията кой в крайна сметка ще бъде печеливш - общината или концесионера. Войната за извозването на сметта, ще продължи, а през следващите дни ще се водят няколко битки.


На извънредна сесия днес Столичният общински съвет ще гласува предложението на Борисов да бъде прекратени договорите за чистенето на 19 района в София, които изтичат през 2014 г. Ще бъде направена и крачка към осъществяването на идеята на кмета боклукът в столицата да се събира от общинско предприятие, но не е ясно кога то ще стане факт.


Решението на Борисов за предсрочно прекратяване на споразуменията с дружествата "Чистота-София" и ДИТЦ вероятно ще бъде прието от съветниците, тъй като мнозинството на ГЕРБ твърдо застава зад лидера си, а в подкрепа се обявиха и колегите им от ДСБ. До започването на процедурата се стигна след като от управляващата чистачите компания "Новера" решиха да спрат работа в петък, защото общината се забави да им плати за извършените дейности през януари.
Според общинарите договорът няма да бъде прекратен веднага, а с предизвестие. В преходния период, който не е ясно колко дълъг ще бъде, "Новера" ще е задължена да си върши работата, за което ще й се плаща, обясни съветникът Николай Стойнев (ГЕРБ) след среща със зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска. Въпреки че скъсването на отношенията с досегашните чистачи няма да стане веднага, още в събота кметът раздели обслужваните от тях райони между други фирми.


По неговите планове в 9 от изоставените от "Новера" квартали ще влязат "Титан-АС", която сега чисти "Младост" и "Витоша", в 7 района боклукът ще се събира от общинското дружество "Чистота - Искър" с подизпълнители, а "Заубермахер" и "Алара" ще имат по един район. Не е ясно обаче дали фирмите, които спасяват София от поредната криза с боклука, ще се съгласят да чистят с временни договори. "Не можем да си позволим да направим такава инвестиция, ако се върви към създаването на общинско предприятие", заяви управителят на "Титан-АС" Ивайло Даковски пред "Дневник".


Кризата с почистването на София се превърна и в поредния политически сблъсък между кмета и премиера. Бойко Борисов заяви, че зад действията на "Новера" "стои мандатоносителят", т.е. ДПС. Сергей Станишев пък обвини общинското ръководство, че "не се справя с нормалните си задължения", и допусна възможността държавата да се намеси в разрешаването на кризата с отпадъците. Според премиера отстраняването на "Новера" приличало повече на "нахранване и плащане на значителни средства от бюджета на Столичната община, които ще бъдат за сметка на данъкоплатците".


Основанието за прекратяването на концесионните договори с фирмите на "Новера" е спирането на работата по обслужването на поверените им райони в петък. Това изправи града пред екологична криза и опасност за разпространение на зарази и болести, обясни Борисов. Заради заплахата за околната среда прокуратурата е започнала и проверка срещу ръководството на компанията.


В договорите на "Чистота - София" и ДИТЦ е записано, че при опасност от екологична криза споразуменията могат да бъдат прекратени едностранно с предизвестие. Същият текст съществува и в Закона за концесиите, по който са подписвани договорите. Според Борисов концесията за чистенето трябва да се прекрати и заради препоръка на Европейската комисия, дошла в писмо от Брюксел през октомври миналата година.


Няма основания за прекратяване на договора, заявиха категорично от "Новера". Оттам намекнаха, че ако общината изпълни заканата си, ще потърсят правата си в съда. Можело да се стигне и до плащане на неустойки от страна на София, но размерът им щял да се уточнява допълнително. От общината умишлено ни водят към фалит, като ни бавят парите, категорични бяха от "Новера".


Според източници на "Дневник" почистващата компания има около 120 млн. лв. задължения към доставчици. Според експертите "Новера" може нарочно да е предизвикала гнева на кмета и решението му за прекратяването на концесията, тъй като компанията търпи загуби, откакто пое бизнеса през 2007 г. Възможните огромни неустойки за предсрочното скъсване на договорите щели да покрият натрупаните задължения на фирмата и тя да излезе от бизнеса без огромни загуби.


Заедно с прекратяването на договорите за събиране на сметта се очаква общинският съвет да даде мандат на Борисов да преговаря с банките кредитори на "Новера" за изкупуването на дълговете на компанията. По последна информация "Новера" дължи 34 млн. евро на две австрийски банки. Според Борисов финансовите институции са истинските собственици на техниката на дружеството и с откупуването на заемите общината ще има възможност да се сдобие с камиони за бъдещото си предприятие.


Няма да влизаме в преговори, докато не се направи оценка на активите на фирмата, заяви обаче Борисов пред "Дневник". Причината е, че може да се окаже, че тя е прекалено стара или пък стойността й е по-малка от дължимите заеми. Възможно било общината да отдели пари за купуването на техника, но не е ясно дали това може да се случи през тази година, когато изпълнението на приходната част на общинския бюджет е застрашено от финансовата криза.


За да купи дълговете, общината също планира да тегли кредит. Целта на този ход е да се улесни създаването на общинско предприятие, на което в бъдеще да бъде поверено чистенето на 19-те района, обясниха съветници от ГЕРБ. Според ръководствата на "Московска" 33 законът позволява дейностите по чистотата да се възлагат без конкурс на общинско предприятие. Изискването за обявяване на обществени поръчки важало само за търговските дружества. Според юристи обаче за дейностите по чистотата Законът за обществените поръчки изисква обявяването на конкурс.


Междувременно от администрацията вече подготвят правилника за работата на бъдещото си дружество. Краен срок за създаването му засега няма.


Идеята събирането на сметта да се даде в ръцете на общинско дружество беше представена официално от Борисов още преди година. Преди няколко месеца кметът заяви, че води преговори с "Екуест" за купуването на "Новера", но от фонда отричаха да разговарят с общината. Идеята на общинското ръководство беше да превърнат частното дружество в общинско, то да работи до 2014 г., а дотогава общинското предприятие да е учредено и да поеме събирането на сметта.


От общината обаче се отказали от идеята да придобият акциите на "Новера". Този ход става безсмислен, след като бъдат прекратени концесионните договори, тъй като след това трябва отново да се прави обществена поръчка, на която вероятно ще се явят едни от най-големите компании в Европа.


на www.dnevnik.bg следете развитието на темата в понеделник


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Войни, ама сметката я плащат столичани - високи данък сгради и такса смет, които всяка година растат и то с доста над инфлацията, изключително мръсен град. Генералите си водят войната, а жертвите ги дават войничетата. Проклети да са!

 2. 2 Профил на Богомил
  *****
  Неутрално

  В договора на Новера има ли клауза, че може да спре сметосъбирането, когато прецени? Защото когато спрат нанасят голяма щета на гражданите.

 3. 3 Профил на 5
  *****
  Неутрално

  Картината е ясна - прехвърлят се едни стотици милиони от касата на една престъпна партия в касата на друга престъпна партия, точно преди изборите. А всички ние го духаме... и плащаме като идиоти... и газим в боклуците от разпилените и разтечени кофи... Ало, престъпниците с власт, дано да ви отстрелят скоро, ви пожелавам!

 4. 4 Профил на y.yon
  *****
  Неутрално

  Предизборно, твърде рано гръмна тази бомба, заложена от "другарите" мафиоти.

 5. 5 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  Граждани
  Елементарно
  Разбьркваите
  Боклука

 6. 6 Профил на Балони Балони
  *****
  Любопитно

  ЦИРК!

  Два пъти четох статията и все се натъкнах на противоречие в твърденията!

 7. 7 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  На голите патриотари, тези цигани които чистят улиците и събират боклука, и те ли са ви виновни за некъдърните политици! (предлагам да поразсъждавате над снимката)

 8. 8 Профил на Богомил
  *****
  Неутрално

  Да, y.yon, много ми харесва как Бойко им детонира фишеците по-далеч от изборите. Изтегли им и козовете, с които могат да се похвалят и точно преди изборите ще увехнат като припикано мушкато.

 9. 9 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Трябва ни някой голям европейски оператор - без значение дали той ще чисти или ще менаджира общинско предприятие ...

  А градовете ни никога няма да са чисти ако ние самите не ги направим такива ...

 10. 10 Профил на Кметот
  *****
  Неутрално

  ха ха - не били чисти градовете .Идете да видите Хасково - свети. Ама кмета им не е некадърник като пожарникарчето. Не се реди пред телевизиите , ами бачка. Жална ни майка , ако мутрьо стане министър- председател.

 11. 11 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Не се сърдете на ББ.
  Какво е виновен човека, че стана кмет след като почти всички дейности в града бяха приватизирани (респективно, комисионните бяха взети)?
  Човека няма друго решение, освен да вземе нещо от частниците (например, сметосъбирането), за да може после пак да го приватизира.

 12. 12 Профил на БАТЕ БОРИСОВ
  *****
  Неутрално

  Вярно Богомиле им изтегли козовете на комунетата рано-рано, за капак другия месец Бат'Бойко ще прави първа копка на завода за преработване на боклука.

  Станишев вече прави първа копка на АЕЦ Белене, ама там всичко се провали

  Тука Бойко пипна яко.

 13. 13 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Човек ако прочете само заглавието, ще остане с впечатлението, че статията е за "Позитано" 20.

 14. 14 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Бойко Борисов заяви, че зад действията на "Новера" "стои мандатоносителят", т.е. ДПС."

  Аз пък си мислех, че зад "Новера" стои БСП и кризата с боклука я правят нарочно. Дали ДПС е замесена???

 15. 15 Профил на Профето
  *****
  Неутрално

  На комунистите, които имат партийно поръчение да се правят на дясна партия, май им се привижда НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ...

 16. 16 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Борисов У!АСТВУВА в борбата за келепира от ДАЛАВЕРАТА!
  Парите ще преминат от единия джоб на НАСЛЕДНИЦИТЕ на
  БКП в ДРУГИЯ / Борисовия/.

  Всичко това малко ме засяга!
  И ПРЕДИ И СЕГА
  САМО ЦСКА!
  / а защо пък "Титан" да не почиства София? Все някой трябва да го прави!

  Далавери е имало, има ги и ще ги има!

 17. 17 Профил на !
  *****
  Неутрално

  ...Борисов УЧАСТВУВА .....

 18. 18 Профил на Robinson
  *****
  Любопитно

  Любопитно защо Борисов сдаде кнцесията на "Новера" без търг и при пълна непрозрачност...

 19. 19 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Който поне малко е щъкал из Европата, знае, че така нареченото сметопочистване у нас няма нищо общо с онова там. Като почнем от това какво се прави с боклука, и стигнем до начина по който изглеждат боклукчийските камиони и самите боклукчии. Нация от хвалипръцковци и надути бездарници сме и това е. Освен да преебем другарчето в името на келепира, за друго не ставаме. И логично ще станем на сапун за историята. Или боклук.

 20. 20 Профил на Косе Босе
  *****
  Неутрално

  Мутрата Бойко успя да превърне София в кочина! Гласувайте за него, за да превърне и България в също такава кочина (на нея малко й трябва с това тъпо племе, което е населява, заразено безнадеждно от болшевишкия вирус!)

 21. 21 Профил на Ядосан
  *****
  Неутрално

  Мамка им на червените! Заради властта са готови всичко да омърлят. Ама кво се чудя. Те това си го правят от край време.

 22. 22 Профил на stars
  *****
  Неутрално

  В една боклучива държава само за боклук се говори!С години......

 23. 23 Профил на lp
  lp
  Рейтинг: 0 Гневно

  до 18, Robinson

  Концесията за събиране на отпадъците на София с "Новера" е подписана при предишният кмет на София Стефан Софиянски и за рекордният срок от 10 години!!! Който след това беше обвинен за корупция и ОНЕВИНЕН!!! От кривосправедливият съд!!!

 24. 24 Профил на Пар
  *****
  Неутрално

  Видя се Гумената Глава каква може да я свърши. Кмет -слънце-ей ви го Сега стене като вдовица - кой и с какво му бил виновен.Нали ги "оправяше" всички наред бе разпищоления...Селянин без колело даже !

 25. 25 Профил на р2
  *****
  Весело

  От всички коментари, най-злостните и на ниско интелектуално равнище са на плюещите срещу Б.Б. Ама гледайте да не се удавите в собствената си плюнка!!! А онзи пък №10 ми дал Хасково за пример. Затънали сте до гуша в корупция и шуробаджанащина в Хасково - и в общината и в съда!!!

 26. 26 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Капацитетът на ГЕРБ и ББ за вършене на работа се видя в конкурса за концесията на другите райони. Не можаха да проведат качествен конкурс, провали се тотално и накрая чистенето се раздаде на шуробаджанашки принцип.

  Създаването на общинска компания да чисти пък е най-голямата глупост. Общината няма знанията и уменията да работи на пазарен принцип и да управлява фирми. Това се вижда от паркинги и гаражи, от градския транспорт и т.н. Така е и в цял свят, където общината е само контрольор и регулатор, а дейностите се извършват от частни фирми, защото те могат да постигнат най-добро съотношение цена-качество. Общинската фирма не работи за печалба, а за кауза, което означава не толкова добре мотивирани служители, разхищение на средства, лошо извършена дейност и най-вече - корупция и кражба. Във всички големи общински дружества това е факт - Паркинги и гаражи правят видими големи харчове, а не са провели една обществена поръчка. Трамкар - вече арестуваха шефът им за милиони присвоени. Вальо Топлото. Озеленяване - и там май вече има арестувани. Така ще е и с чистенето, ако стане общинска дейност.

 27. 27 Профил на ОБЕКТИВЕН
  *****
  Неутрално

  Можеби ще ви изненадам, или разочаровам, или дори ядосам, но най-чистите сталици не са нито в Западна Европа, нито в САЩ, където се чисти от частни компании, често свързани - предимно в Щатите, - с Мафията. Двете най-чисти стлици в Европа са Минск и Киев...И понеже предвиждам, как ще реагират будните ви тъмносини съвести, ще оставя настрана диктатурата Беларус и ще ви кажа за Киев. Този град е нарсатнал 3 пъти от 1989 година и наброява 4-4,5 милиона души. Броят на автомобилите нараства с часове. Корупция има колкото не можете да си представите, подкупите са винаги за милиони... Но е безупречно чисто! Безупречно! И градинките са по конец, подстригани, с подредени цветни фигури...Паважът е изрядно подреден, без пропадания, улиците се мият през няколко дни... Всичко това, в абсолютно пазарна цена, се върши от общински фирми. Защо да не може? Може!

 28. 28 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Прав си, в условията на диктатура може. То и ние при комунизма си бяхме "избрали" няколко неща , в които да сме номер едно в света. Цигари и консерви домати на човек от населението бяхме абсолютни лидери Но все пак тези времена отминаха за щастие и дано имаме все по-малко общо с Беларус за в бъдеще!

  Иначе аз нямам нищо против да ми е "мръсно" като в Холандия, Белгия, Англия и т.н. Не случайно чужденците ни се дивят как чинно се събуваме вкъщи - в тези държави навън е толкоз чисто, че можеш спокойно да си ходиш с едни обувки вкъщи и навън. Дори в огромен град с милиони чужденци като Лондон!

 29. 29 Профил на още малко
  *****
  Неутрално

  Като си замине СерГей и компания и всичко ще се оправи.

 30. 30 Профил на епа
  *****
  Неутрално

  Със сигурност договорите с НОВЕРА са така подписани че общината сирец Софянци да са винаги набутани.

  Тия дето подписват такива договори, да ги приковем за една кофа лятото и да забравим да е изхвърляме месец два. То и господина ще може да се препитава от нея, ще трябва да се бори с кучета, пенсионери и клошари ама нали точно той ги е докарал до това дередже.

 31. 31 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Не знам на кого не му стана ясно, че ББ иска да прибере парите на Софиянци в черната каса на Чистота Искър, и да финансира ГЕРБ и болната си идея за Премиер на страната та да направи по голям боклучарник от цялятя страна. Надявам се да се намерят малко здравомислещи избиратели и ББ да престане да се взима на сериозно. Ясно е че не му достига много умствен багаж а и акъл за умни съветници да си вземе не му достига.... смешник

 32. 32 Профил на Зедикус Зорандер
  Зедикус Зорандер
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Лицето" на НОВЕРА е Георги Крумов. Завършил ВМЕИ през 1987 г, като малко хора от випуска ще си го спомнят. 5-6 г. по-късно се моташе ис София с черни колички и охрана около себе си. Пуснете му името в нет-а и ... общо взето нищо.
  ...
  Тука е заровено кучето!
  Който му се търси, нека ровичка тука.

  Тихон
 33. 33 Профил на резил голям
  *****
  Неутрално

  Още малко им остана на комунистите и агите да дерибействат и да саботират всичко хубаво в държавата..
  Скоро ще им дойде реда по наровете..

 34. 34 Профил на студент
  *****
  Неутрално

  "Борисов - боклук"
  Асоциацията е много силна стигаща до синонимност.

 35. 35 Профил на студент
  *****
  Неутрално

  На "лошия материал" вече като на кучето на Павлов - показването на Борисов води до асоциация с боклук
  Борисов => Боклук
  Боклук => Борисов

  Кмет Борисов => София в боклуци
  Премиер Борисов => ???

 36. 36 Профил на Р.ОВЧ.
  *****
  Неутрално

  Не знам защо на теб асоциацията за боклуци е такава...моята е комунист-боклук,социалист-оклук,социалист-крадец,комунист-крадец...
  Вижте какво става в тази държава-спрените фондове и поголовното крадене...
  Хората вече имат повече мозък от кучето на Павлов и ще теглят един здрав шут на Станишката отзад..
  Може пък това и да му хареса))

 37. 38 Профил на mitko
  *****
  Гневно

  Вижте на www.sofiadnes.info за какво става въпрос. Срам и ужас за София

 38. 39 Профил на Възмутена
  *****
  Гневно

  А не трябва ли и ние да се погрижим за по чиста столица?Обвиняваме кого ли не само ние сме ощетените и невинните.Да бе - как ли не.Ти - софиянецо защо си хвърляш боклука пез прозореца,или до контейнера?Защо чакаш някой друг да ти свърши работата?Държавата това сме ние.Не се ли погрижим сами няма кой да го направи.Пазете , чистете и ще ви бъде чисто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK