"Слънчев бряг" привлича повече туристи от Северното Черноморие

Записванията за летуване по Южното Черноморие са повече, отколкото за Северното Черноморие, въпреки че цените на "Слънчев бряг" са по-високи от офертите на север. Това каза за "Дневник" председателят на браншовата асоциация "Хотелиери и ресторантьори" за Североизточна България Димитър Димитров. Обяснението му е в по-активната реклама на търсените бази, както и че ивицата от Кранево до Дуранкулак в момента е строителна площадка, докато в южните части строителството е приключило.


Хотелиери в морските курорти обмислят варианти за сваляне на цените. Идеята обаче не е много примамлива за хората от бранша, тъй като ще се наложи редуциране заплатите на персонала и има риск квалифицираните кадри да отидат в чужбина, каза още Димитров.


Засега няма индикации хотели да останат затворени заради липса на туристи. Нагласите на собствениците са да подобрят обслужването и да предлагат повече атракции. Димитров признава, нивото на обслужване в българските курорти е доста ниско, въпреки новите и луксозни хотели. Обяснението му е, че някои от собствениците случайно са влезли в бранша.
Капацитетът на ваканционните комплекси това лято ще е запълнен 50-60%, са прогнозите на Димитров на база предварителни записвания. По думите му заради кризата хората вероятно ще резервират почивките си в последния момент, избирайки най-приемливите дестинации. Вече се наблюдава отлив на руския пазар. Спадът сред румънците е незначителен, но лошите пътища могат да повлияят негативно. Туристите от Румъния идват в България с автомобилите си и се оплакват от инфраструктурата, каза Димитров.


Очакванията ми са за жестока конкуренция между хотелиери от България, Турция и Гърция. Собственици на бази в турски курорти вече предлагат чартърите в едната посока да са за тяхна сметка, а ще спечелят и от по-евтината лира.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK