Доктори се страхуват да са вещи лица по дела срещу касата

От здравната каса също се оплакват от забавянето на делата<br />

© Асен Тонев

От здравната каса също се оплакват от забавянето на делатаЛекари от Пловдив и региона отказват да се явяват като вещи лица по дела, по които страна е Националната здравноосигурителна каса, съобщи председателят на Административния съд Георги Петров, цитиран от Дарик радио. Това създава сериозен проблем, тъй като делата за оспорване на наложени на болници и индивидуални практики финансови санкции буксуват с години.


На някои от процесите не може да бъде даден ход цяла година, тъй като посочените експерти отказват да правят експертизи с мотив, че са и договорни партньори на касата и в това си качество са зависими от нея. По други дела – например на болница "Св. Пантелеймон", която обжалва административен акт на регионалната каса, в продължение на близо 2 години са се сменили четири вещи лица. Едва преди ден делото беше обявено за решаване, обясни председателят на Административния съд, който е и докладчик по него. Проблемът се изостря допълнително и когато са необходими експерти с по-редки лекарски специалности. Имали сме случаи, когато дори предупрежденията за принудително довеждане в съда не помагат и докторите го обясняват с притеснение самите те да не бъдат глобени впоследствие, ако заключението им не е в полза на касата, коментира съдия Петров.


Неморално е да се твърди, че имаме особено отношение към такива договорни партньори, заяви пред Дарик директорът на Регионалната здравно-осигурителна каса д-р Борис Джурджев. Той обаче се съгласи, че заради проблеми с вещи лица има дела, които се точат с години. Ние също бихме предпочели да се наемат експерти от други области в страната с оглед на тяхната обективност, но по никакъв начин не сме притеснявали вещи лица в качеството им на проверявани от нас изпълнители на медицински дейности, добави Джурджев.


Председателят на Административният съд обаче бе категоричен, че магистратите имат проблем единствено с намирането на експерти по делата, в които страна е здравната каса и това не е факт при процеси срещу административните актове на никоя от останалите институции.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK