Русе ще покаже пред чужденци опита си при работа с деца със специални потребности

Международна среща за споделяне на добри практики и опит, свързани с интегрирането на деца със специални нужди, е предвидена за периода 11 – 13 март. Тя ще се проведе в Русе в рамките на проект "Ранен старт за по-добър живот на децата със специални потребности" по програма "Коменски" на Европейския съюз. Това съобщи Даниела Бонева от Асоциация "Дислексия". В срещата ще участват представители от Румъния, Португалия и Латвия – партньори по проекта. Домакини са основно училище "А. Константинов" в Русе и Асоциация "Дислексия" – България.


Проектът "Ранен старт за по-добър живот на децата със специални потребности" има за задача да подпомогне учителите от училищата – партньори, да се запознаят с образователните системи в другите страни, с опита на колегите си в усилията им да подобрят качеството на живота на децата със специфични потребности. Това се осъществява, като се търсят подходящи методи и подходи при обучението им, чрез прилагане на ранна диагностика и интервенция.


В хода на проекта партньорите се запознаха и сравниха системата за диагностициране на децата със СОП в раличните страни. При посещенията си във всяко от училищата до момента /в Турция, Швеция, Румъния, Латвия/ педагози и специалисти имаха възможност да наблюдават как колегите им прилагат различни терапевтични и обучителни методи при работата с деца със специфични образователни потребности. Предвижда се в края на проекта да се издаде брошура, в която ще са описани добрите практики и подходи, използвани в училищата, които участват в него.

ОУ "А. Канстантинов" е основано през 1960 г. В него се обучават 400 ученици, 52 от които са със специфични потребности.
Асоциация "Дислексия" – България е първата в страната неправителствена организация в обществена полза, която работи по проблемите на дислексията. Учредена е през септември 2005 г. в Русе. Притежава лиценз от Държавната агенция за закрила на детето за работа с деца и младежи с дислексия, както и разрешение от Министерството на образованието и науката за тестване на деца в училищата. От 2006 г. организацията работи по проекти на Европейския съюз, свързани с проблематиката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK