"Новера" пак спря да чисти София

Общината води пожарни преговори с фирми да извозват боклука

Ситуацията с чистенето на София вчера се усложни и от падналия сняг. Наложи се &quot;Титан-АС&quot; и &quot;Чистота-Искър&quot; да влязат в районите на &quot;Новера&quot;. Вчера вечерта общината отново нареди на двете дружества да се погрижат за улиците, за да не се заледят<br />
<br />
<br />

© Георги Кожухаров

Ситуацията с чистенето на София вчера се усложни и от падналия сняг. Наложи се "Титан-АС" и "Чистота-Искър" да влязат в районите на "Новера". Вчера вечерта общината отново нареди на двете дружества да се погрижат за улиците, за да не се заледят
По-голямата част от София във вторник беше зарината в боклуци, след като от понеделник вечерта отговорните за почистването на 19 от 24-те района фирми отново спряха работа. Това се случва за втори път в последните пет дни и само няколко часа след като Столичният общински съвет реши, че договорите с "Новера" ще бъдат прекратени при положителен правен анализ.


От компанията обясниха, че спрели да чистят, тъй като служителите им отказали да работят. Хората били демотивирани от решението на общината да започне процедура по прекратяване на договорите и защото нямали сигурност за доходите си. Работниците са разочаровани, че общината не оценява работата им, пише в официалното съобщение на "Новера".


От компанията не могат да кажат кога отново ще започнат работа и поканиха кмета Бойко Борисов да се срещне със служителите им. Миналия петък дружествата на "Новера" - ДИТЦ и "Чистота-София", спряха да събират отпадъците заради забавяне на плащанията от общината. Дължимите суми бяха преведени още същия ден, но фирмите поеха отново районите чак в неделя вечерта след нареждане от собствениците на "Новера" - фонда "Екуест".
В него заедно с италианската компания "Кейрос" 52.7% държи Държавният фонд на султаната Оман. Същият фонд купи наскоро дял от Корпоративна търговска банка. Шефът на надзорния съвет на банката Цветан Василев е съдружник с Ирена Кръстева, собственик на в. "Монитор", "Политика", "Телеграф", "Експрес".


"Новера" явно има могъщ покровител, който гарантира, че нищо не може да се случи, коментира кметът Борисов. За всички софиянци стана ясно, че сме подложени на изнудване и трябва да отидем до край, каза кметът. Той твърди, че хора от общината са били заплашвани заради чистенето. От БСП обявиха, че ще изпратят сигнал до прокуратурата заради кризата с отпадъците. От ГЕРБ ги обвиниха в политическо лицемерие.


Още не е ясно кой ще чисти вместо "Новера". В общината вчера се водиха пожарни преговори с различни фирми, но официална информация не беше съобщена. При предишното спиране на работата десет от районите бяха дадени на "Титан-АС", седем - на общинската "Чистота-Искър" с подизпълнители, а по един чистеха "Заубермахер" и "Алара 2000". По неофициална информация тези дружества, както и "А.С.А. Шеле България" са били поканени на преговорите вчера, като последната фирма не беше открита за коментар. Другите компании отказаха официално да обяснят дали ще приемат да чистят спешно след "Новера", но намекнаха, че има проблеми.


Междувременно Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата на "Волф-96" - третата фирма на "Новера", срещу обществената поръчка за чистенето на пет района в София. Тя беше обявена миналата година и провалена заради обжалване от "Титан-АС". Сега "Титан-АС" заедно с "Чистота-Искър" обслужва районите, от които беше отстранена "Волф". Съдиите са установили, че няма доказателства в полза на "Волф" и тя трябва да плати 4 хил. лв. на общината за разходите по делото.


Има целенасочени и организирани действия да се провали или да се отложи сключването на договор за петте района, заявиха експертите от фондация "Аксес". От организацията твърдят, че общината има възможност да вземе кофите и техниката на "Новера", защото инвестициите в тях заместват концесионната такса, която дружеството не плаща.ДАНС проверява "Новера"
Проверка за престъпление срещу народното здраве, до което може да доведе продължителната липса на сметоизвозване в София, е възложена на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов. Разпитани са управителите на "Новера", ДИТЦ и "Чистота - София". Проверява се и каква е връзката между трите фирми, каза Кокинов.


Прокуратурата е изискала становище от районните здравни инспекции възможно ли е боклуците по улиците да доведат до епидемиологични заболявания. Екоинспекторите пък ще трябва да кажат дали има данни за замърсяване на водите, почвата и въздуха и оплаквания за неразположение на хора и животни. Изискани са данни от големите болници в София за специфични оплаквания на гражданите, свързани със замърсяването на 7 и 8 март. Проверката трябва да приключи до 30 дни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Емо
  *****
  Неутрално

  Правят номера на бат Бойко

 2. 2 Профил на muph
  muph
  Рейтинг: 8 Гневно

  Време е да си ходят! Трябва тази работа да се върши срещу съответно заплащане както трябва да се върши. На мен ми писна да живея в мръсотия и да чистя около блока, защото боклучарите не са събрали целия боклук около кофите, които от своя страна са амортизирани и позволяват отвяването на боклук от тях.

  Друга тема е и културата по опазване на чистотата на самите граждани - да се изхвърля на определение места, да се връзва боклука в торби, да няма клошари, които да ровят и изравят навън боклука от кофите.

 3. 3 Профил на Ironhorse
  *****
  Неутрално

  Ами да кажат стачкуват ли кво ли.
  Щом имаш задължения трябва да ги изпълняваш.
  С тези номера само вдигат рейтинга на Бойко.
  Ако до изборите премахне тези от "Новера", ще отнесе БСП и ДПС с убийствен резултат.
  Пожелавам му успех.

 4. 4 Профил на американише
  *****
  Неутрално

  майтап....
  много избирателно се поднасят пак информациите...

  кво платил бойко, кво не платил, пък с кого замества новера, която самия той докара, бе ние да не рупаме доматите с колците?

  спрели са да си плащат на бойко и бойко иска да ги махне - простичко е, другото е дандания за пред седерастите.....

 5. 5 Профил на беатлес
  *****
  Неутрално

  въпроса е дали ще успее да отнесе и ДС, начело с костов?

 6. 6 Профил на клмн
  *****
  Гневно

  За изсипването на боклуците и за умишлено замърсване на столицата с цел рекет, ББ трябваше от името на общината да им натресе за всяка кофа поне по10,000 лв глоба. Колкото до това, че няма кофи няма нищо страшно. Монреал по територия е по-голям от София. Там няма кофи и контейнери за боклуците. През ден събират битовите отпадъци в торби. Веднъж седмично също в торби, събират отпадъците, които могат да се рециклират. За целта са съставени графици за всеки квартал и улица за извозването им, които се спазват много стриктно. Също така местата, на които се оставят отпадъците е индивидуално за всеки дом, кооперция или блок. Така гражданите се ангажират лично и се стараят да е чисто пред домовете им. А колкото до това, че не желаят да чистят, т.е. служителите да работят като се оправдават с прекъсването на концесията, има законови срокове, които са задължителни за двете страни и виновния понася наказание.

 7. 7 Профил на а
  *****
  Неутрално

  да спрат да си мятат боклуците през балконите и да си ги събират в наилонови чували и в петък като си тръгнат гражданите от селски произход да ги спират на изходите на София които не си е взел боклука обратно да си го вземе и да си го хвърли в родното му място там където си плаща данъците и такса смет а не ние Софианци да плащаме и заради тях и да мизерстваме заради тях

 8. 8 Профил на клмн
  *****
  Неутрално

  Малко допълнение. Боклуците се изнасят на местата, от които се извозват, в деня на тяхното транспортиране до сметището.

 9. 9 Профил на Смешници
  *****
  Неутрално

  Га си смешнато фирма!? Бачкаторите не щат да бачкат, щото не били мотивирани?!? И софетата на тия разчитат да свършат работа? ВЪН.

  Строежите спряха, работници има. Време е сериозна фирма да започне да чисти.

  Браво на Бат Гойко тоя път. Да им нарита дирника докрай и тва е .

 10. 10 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  Абе трябва барети да влязат в офисите на Новера.Да пльоснат всички на земята и да изкарат цялата документация на показ.Да се види кой какмо е подписвал във времето.
  Така в Украйна решиха проблема преди дни с фирмата,която не плащаше доставките на газ и заплашваше с нова газова криза.Като влязоха баретите там,веднага всичко беше платено.

 11. 11 Профил на SOF
  *****
  Неутрално

  Е това как става една фирма от годинин работеща в тая свера да няма достатъчно оборотни средства?

  а/ малоумно управление
  б/ крадеш и переш
  в/ идат избори и си напълнил червената париина каса
  г/ дават 110% от парите си за заплати и техника
  д/ След първия милион в джоба ти се извръщава психиката ипочваш гаври
  е/ знае е се че главния прокурор е пионка
  ж/ опекли са си работата при подписването на договора

  з/ финансовата криза е виновна

  и/ всичко по горе без точка "з"

 12. 12 Профил на Донка Жечева
  *****
  Неутрално

  Новера е фантом !! Проверете им мозъците !!!

 13. 13 Профил на Гоце Съргейков Доган Борисов 2-ри
  *****
  Неутрално

  Той твърди, че хора от общината са били заплашвани заради чистенето

  ами нали си честен, бре ??? кажи кой , кого, кога ???

 14. 14 Профил на EEE
  *****
  Неутрално

  Боклука Станишев пак крои номера...работниците спрели да работят...Станишев ти си боклук

 15. 15 Профил на Конспиратор
  *****
  Неутрално

  БСП има лагер за трениране на:
  - Бездомни кучета, Червени баби, роми с каучки и клошари
  Там те се инструктират как да вадят боклука от кофите и да го
  разхвърлят.

  Това е от години, но и за това е виновен Бойко.

  Преди 30 години, кучетата ги обстрелваха на стадиона пред бившия сервиз "Жигули" в Княжево. Колкото и да не е хуманно това, живеещие кучета в града трябват да имат същите права като гражданите. Ако лаят на балкона цяла нощ да ги прибира полицията, ако цапат глоби от общината, ако не ги платят арест.

  Ако аз почна да вия по луната цяла нощ какво ще последва?
  Ако аз разхвърлям кофите след колко време ще ми потропат на вратата?

  Време е каручките да се разкарат, да се забрани простията, изравняване правата на кучетата с тези на хората.

 16. 16 Профил на Ники
  *****
  Неутрално

  Не се увивайте като мокра връв ами вижте истината в очите.
  ОТ СЕЛЯНИН ПОЖАРНИКАР /ЗАБЕЛЕЖЕТЕ-НЕ ВСИЧКИ ПОЖАРНИКАРИ СА ТАКИВА/ КМЕТ НЕ СТАВА !

 17. 17 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  Знам със сигурност, едно! От перманентно негласуващ на всички избори до сега, сега ще гласувам! За който и да е, само не за червения некадърник, другаря Борисов.

 18. 18 Профил на Станилов
  *****
  Неутрално

  В Лондон също няма кофи. Сметта се събира РАЗДЕЛНО в торби. По график, сутрин в определен за квартала ден от седмицата, торбите се изнасят на тротоара , минават коли и ги прибират. Май че и прибирането е разделно - има си ден за хартия, друг ден за други отпадъци. В Испания, поне там където съм бил, имаше контейнери, но торбите се оставят в тях задължително завързани.

 19. 19 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  От Шопето по Убаво НЕМА!
  Станилов какъв Лондон бе пич, то там няма улични кошчета за боклук ти ми говориш за кофи. Много лесно звучи в торби и по график - тук не е нито Германив нито САЩ. Бездомниците на всеки 30-60мин, проверяват боклука и ако не е в кофи ще го разпилеят навсякъде, да не говорим за уличните кучета. Тез торби дето ша ги връзваме кой ще ги плаща, щото всичко опира до пари.
  На нащо село боклука го хвърляме на края на селото.

 20. 20 Профил на Цветко-Петко
  *****
  Неутрално

  На всички редакции на вестници, тъпи телевизии, дрънкащи по цял ден глупости със садистичен вид и глас, на всички боклукчии, които не спряха да реват за този боклук, да се кефят от него и да го хвърлят наляво и надясно, искам да кажа: БОЙКО НЕ Е БОКЛУКЧИЯ, НИТО РИНАЧ НА СНЯГ, НИТО ОПРАВАЧ НА ПЪТИЩА. ЦЕЛИЯТ ТОЗИ БОКЛУК, КОЙТО СЕ СИПЕ ОТВСЯКЪДЕ, ГО ВЗЕМЕТЕ И ГО ИЗСИПЕТЕ НА ГЛАВИТЕ СИ! ПИСНА НИ ОТ БОКЛУЦИ, ПИСНА НИИИИИИИ!!!!!! Докога, бе, бесепари невменяеми, ще тормозите софиянци с този боклук????!!!!!! Тъпи сте, гадни сте, нечестни сте, крадци сте, грозни сте!!! Нито един свестен министър нямате, всичките сте мошеници и тъпанари!!!

 21. 21 Профил на alo
  *****
  Неутрално

  Системата на събиране на боклука в София е толкова архаична и нехигиенична, че се затруднявам да я определя като исторически период. Може би средновековието май най-много подхожда. Също такъж е и манталитетът на преобладаващате част от населението, а и на управниците на София, а и на фамозните контейнери, с която сте разкрасили града. Боже пази, такова чудо и про комунизма не е било...

 22. 22 Профил на Pitanko
  *****
  Неутрално

  Не съзирате ли Доган в тази схема- Омански фонд, Корпоративна, Ирена Кръстева...

 23. 23 Профил на Онуфрий
  *****
  Неутрално

  Колкото оправи боклуците на София, толкова и ще оправи България - сиреч, ще я зарине с боклук, както зарина столицата. Гласувайте за боклука Бойко Борисов тъй, както някога гласувахте за Мадридския крадец! Или въобще не гласувайте.

 24. 24 Профил на Просто и ясно
  *****
  Неутрално

  Столицата има некачествен кмет!

 25. 25 Профил на Малко история
  *****
  Неутрално

  Спомнете си архитекта на тези концесии - Стефан Софиянски. Софийска вода също е идея на Софиянски - единственото приватизирано вик в българия.

 26. 26 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  В Шопето май матриала е в повечко!

 27. 27 Профил на Драшански
  *****
  Неутрално

  А бе работата е много проста. Имаш договор и договорни отношения. Неможе да пускаш писмо, че прекратяваш договора и да искаш същата фирма да чисти. Ако не чисти има неустойки.
  Как можеш като кмет да се изправиш пред общинския съвет, да поискаш да подкретят разтрогването на договора и да незнаеш какви правни последици ще има за ощината. И защо другите големи градове (Варна, Пловдив) нямат проблеми с боклуците-защото хората си избра ха кадърни кметове.

 28. 28 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Бойко го избраха КОРЕНЯК СОФИЯНЦИ, не селяните дето нямат адресна регистрация у шопето.

 29. 29 Профил на por
  *****
  Неутрално

  столичани си миришеха и преди

 30. 30 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  Как така не се плаща концесионна такса?

 31. 31 Профил на Пич
  *****
  Неутрално

  Хората не ги интересува, кой точно ще чисти града. Важното е София да е чиста и приветлива, но при сегашното положение излиза, че някой не си е свършил работата.

 32. 32 Профил на минаващ
  *****
  Неутрално

  кметът на София е най-некачествения материал!

 33. 33 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Мен никак не ме интересува кой на кого какво и защо, нито кой е кум, кой е сват и кой е на булката брат. Единственото, което ме интересува е боклукът да се извозва редовно, а не да лавираме по тротоарите и платната сред камари боклук. Освен че е грозно, е нехигиенично и опасно за здравето.
  Преди години бях в Неапол и се ужасих от невероятната мръсотия там. Но май ще станем бетер Неапол.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2901 Неутрално

  Не се каня да гласувам за Б.Б. Тук, обаче има твърде много мнения срещу него. Някой да каже кой е идеалният кмет за София, или за кого е най добре да гласуваме на изборите. Като отричате нещо - или някого, дайте веднага алтернатива. Ако няма алтернатива триглавата ламя БСП, ДПС и др. ще ни управлява още 4 години и ще ни довърши, а ние пак ще си бълваме отрицателни емоции по форумите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Платили 15-20лв. такса смет и вече взеха да си търсят правата! Защо проблемите са винаги в София,а не някъде другаде. Защо постоянно трябва да се занимават 4/5 от българското население с проблемите на административния център на Санджак област. Чак се чудя на тез тъпаци турците как могат да обесят Левски в туй простото село с 10,000 души население.

 36. 36 Профил на Голяма грешка!
  *****
  Неутрално

  Голяма грешка е да се мисли, че кмета са го избрали кореняк-софиянци. Аз съм такъв, от 70 години. Избраха го пришълците, комунистите и опростачените лумпени. Вижте коментара на № 20 и си направете изводите, кои и какви го поддържат!

 37. 37 Профил на инж. Филип
  *****
  Неутрално

  Ако нямаш адресна регистрация в София нямаш право да гласуваш май.
  Аз не съм го избрал със сигурност, не че нашия Божо го избрах, но явно мнозинството го избра и ще го преживея.

 38. 38 Профил на Varna city
  *****
  Неутрално

  мръсните комунисти начело с гея станишев да спрат да лъжат за боклука... подобни проблеми имаше и в италия - това за късопаметните популисти: http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2008/05/06/492499_brjuksel_dade_italiia_pod_sud_zaradi_bokluka_na_neapol/

 39. 39 Профил на SWB
  *****
  Неутрално


  Оф , вие , наивни люде , пак нищо не сте разбрали и пак обвинявате Бойката , а той е голям човек . Що не се чисти снегът ? Отговорът е очевиден за по - досетливите - в името на една по - красива столица . София е уникална по рода си - може би най - коледната столица в света . Значи , като навали пухкав , мекичък снежец , той затрупва несъбраните боклуци и това променя изцяло облика на града! Уникално ,нали? Само по дръвченцата като гирлянди се нижат разноцветни пликчета. Направо от УНЕСКО требе да ни обявЪт за културна столица , държава и нация на века!

 40. 40 Профил на Ренегат
  *****
  Неутрално

  Мишо, братко напълно съм съгласен с тебе, дай да гласуваме за Тити , ама не и за тоя.Между другото Цветелинка продала част от дела си в СИ банк за 29 млн. как дневник я пропуска тая информация.и що не се повдига , ама нито веднъж въпроса как се е сдобела с дела си.Това лято бях в Стойките до Пампорово.Ако знаете какво правят там с приридата ще ви се завие свят.Зелените киснат по жълтите павета и мърдат само когато някой им кихне, или не мърдат по същата причина.

 41. 41 Профил на Ana
  *****
  Неутрално

  Всички български фирми изброени в статията, Титан, Новера, Чистота, и др. принадлежат на различни мафиоти свързани с една или друга партия на власт в момента. Не е учудващо, че има проблеми със спечелването на концесии, след като има толкова интереси свързани с боклуджийския сектор. Мафията залага на сигурните приходи като боклука - той винаги ще съществува и ще е проблем.
  Това, че Борисов сключва договори с мафията е ясен знак, че и той играе с тях. Тези договори пак ще са за сметка на данъкоплатеца: или високи такси за смет, или измами за количеството събран боклук, или пък несъбирането му. Защо пак, без да ни пита Борисов ни прави зависими от мафията??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK