Синодът събира православните църкви срещу съда в Страсбург

Синодът събира православните църкви срещу съда в Страсбург

© Надежда ЧипеваТази сутрин започва срещата на Светия синод с представители на останалите православни църкви за разкола и решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, че България е нарушила права на т.нар. алтернативен синод на Инокентий. Архиереите не се събират както обикновено в манастир, а ще се консултират в резиденция "Бояна". При откриването на срещата са поканени и официални лица като президентът, премиерът и председателят на парламента.


Очаква се да участват пълномощниците на църквите при европейските структури в Брюксел - митрополитът за Франция Емануил от Цариградската вселенска патриаршия, виенският епископ Иларион от Руската православна църква и ахайският епископ Атанасий от Гръцката православна църква, както и експерти по църковно и международно право. Руската православна църква се е ангажирала да помогне на българската църква, след като първо патриарх Максим, а после и президентът Георги Първанов отправиха такава молба към новоизбрания руски патриарх Кирил.

На 6 февруари при посещението си в Москва президентът Георги Първанов се срещна с руския патриарх Кирил и го помоли за съдействие по казуса с решението на съда в Страсбург<br /><br />

© Дневник

На 6 февруари при посещението си в Москва президентът Георги Първанов се срещна с руския патриарх Кирил и го помоли за съдействие по казуса с решението на съда в СтрасбургВ края на януари съдът в Страсбург постанови, че България е нарушила свободата на вероизповедание, а държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква. Съдът даде три месеца срок на държавата и на синода на Инокентий да се разберат по спорния въпрос за собствеността на над 100 имота. В противен случай магистратите в Страсбург ще се произнесат и по този казус. Срокът изтича през април.
"Българската православна църква посреща с недоумение и крайно неудовлетворение решението", заявиха тогава от синода на Максим. Висшите духовници изразиха несъгласие с "несправедливите, едностранни, пристрастни мотиви на решението". Декларираха още, че не може да се сключва споразумение, както препоръчва съдът, по канонични въпроси, засягащи единството на църквата. Според тях решението е намеса в делата на независимата българска църква.


След обявяването на решението на съда в Страсбург, в правосъдното министерство беше сформирана работна група, която да реши как да се действа. Запознати с темата обаче твърдят, че всъшност ангажимент в защита на интересите на синода са поети на най-високо държавно ниво, а ситуацията се следи и движи от експерти под ръководството на президента и премиера. Становище на тази група се чакало в края на март.


Очаква се резултатите от срещата на синода да бъдат оповестени на пресконференция утре.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lyuboZAR
  lyuboZAR
  Рейтинг: 418 Неутрално

  кога ли Синодът ще събере православните църкви по повод проблемите на хората и обществото - вместо вечно да се занимават със самите себе си, подобно на някаква пезпредметна тоталитарна администрация

  here be dragons...
 2. 2 Профил на КГБ
  *****
  Неутрално

  КГБ-совершенно секретно особой важности
  Всички наши агенти и кадрови офицери от България и Русия да окажат помощ на Максим да се оправи с лошия съд в Страсбург.Особено старание да положат агентите свещеници и агентите от медиите,които сме изпратили там.Да се публикува само нашата позиция и да се плюе по съда и ЕС.

 3. 3 Профил на Black Dragon
  Black Dragon
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всички от синода са обзети от най-долни човешки грехове!
  Алчност, мерзост, лъжа и други!
  Ако наистина бяха служители на Господ, той би ги убил на минутата!

  https://www.facebook.com/Mlekarite
 4. 4 Профил на kkk
  *****
  Неутрално

  Горкия съд в Страсбург - сега Русия ще прати някоя армия и ще го превземе. След това - Народен съд за изедниците - съдии!!! Само ни тормозят, разни права на човека защитавали, не ги е срам!!! Правата на човека в Русия и България се определят от Путин, Гоце и КГБ, долу измислените буржуазни предразсъдъци!!!

 5. 5 Профил на DumDum
  DumDum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да,
  Време е вече Синода да започне да работи за проблемите на обществото и на хората.
  Но докато държавата се отнася с него като с Държавен синод няма да стане това.
  Крайно време е да бъде поставен на съвсем пазарни начала - както са евангелистите примерно и тогава може би Православната Църква ще се научи как се набират последователи.
  И да работи За Хората.

 6. 6 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  "Архиереите не се събират както обикновено в манастир, а ще се консултират в резиденция "Бояна"." - срам и позор! Вие свещеници ли сте, или поп звезди бе, милиционерчета долни? Що направо в "Синсити" не се съберете, на ядене, пиене и още нещо? Само имотите са им в главата. А и е крайно време да разберат, че какво е православие не определя комуноидът-доносник Гоце Архароубиецът. Ето това се опита да им каже Съдът в Страсбург...

 7. 7 Профил на Онуфрий
  *****
  Неутрално

  Вижте ги тези двамата хубавци на снимката! не ви ли приличат на изчадия адови?! И те ще решават съдбата на Българската църква?!!! От кого ще дирят съвет - от Сатаната? Какво ли в тая разсипана от комунягите държава е в ред, та и Църквата й во главе с измисления й патриарх Марксим . . .

 8. 8 Профил на православен
  *****
  Неутрално

  "Крайно време е да бъде поставен на съвсем пазарни начала - както са евангелистите". Пази, Боже! Само това остава - 11-вековната Българска църква да стане като сектантите - вярващите да дават десятък на пасторите, а евангелистките пастори да се развяват с копринени костюми и лимузини, ръсейки цитати от Библията.
  .
  Разколът беше създаден от политиците, но за съжаление Българската църква прибягна до насилие, за да го преодолее. Старите безсилни владици трябваше да слязат от сцената и мъчениците при комунизма трябваше да се канонизират, след което двете крила на църквата спокойно щяха да се обединят.
  .
  http://www.knigabg.com/index.php?page=book&id=14686

 9. 9 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Айде и тия ще започнат анти-европейска акция и ще кълнат католическо-протестантска Европа. Тая Европа на всички им пречи комунисти, депесари, ченгесари, попове...
  Вместо те да търсят начини да се сближаваме в името на нашето бъдеще нашата БГ Православна църква са едни разколници, които отново нищо няма да направят за запазването на България и българщината сега, когато отново сме заплашени от "Отоманска" инвазия.

 10. 10 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  БСП защитава отрочето си - казионния Свети синод. Не се ли оказа, че там е имало доста ченгета?!

 11. 11 Профил на DumDum
  DumDum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  на @ 8

  Ние и сега даваме пари на Църквата. Всъщност с нашите пари тя изгради хотелите, купи новите си коли и копринения костюм не е финансов проблем.

  Ние и Ще продължим да даваме. Защото искаме Църквата да не е обременена с битови проблеми ,а Спокойно да Ни Помага.

  Но тя не ни помага.

 12. 12 Профил на z
  *****
  Неутрално

  Какво ли ще каже КГБ офицер-патриарх Кирил на тази среща?

 13. 13 Профил на Замълчете!
  *****
  Неутрално

  Млъкнете неразмни малодушци! Църквата е директен наместник на Бог, и защо вие си позволявате да я съдите? Нима вие самите, жалки, дребни душици, пишешти тука и въобще атеисти, не сте алчни и грешни? Който е безгрешен, нека той хвърли камък, е казано, а само Господ е безгрешен и има право да съди. Църквата НЕ е институция която може да се оправлява от миряните или политиците. Тя идва от Бог и не се е променила от 2000г. А всеки, който дори през ум му мине Дан Браун или някой друг фалшификатор, то нека си даде сметка, че вярва в гнусни лъжи.

 14. 14 Профил на бойчиновски поп
  *****
  Неутрално

  Анатема за Страсбург!

 15. 15 Профил на eй #13
  *****
  Неутрално

  Я по-кротко с тона, Вярващи. Да покаже Църквата пълномощното от Господ, че е упълномощена да го представя тук.

  Аман от мошеници облечен в раса!

 16. 16 Профил на eй
  *****
  Гневно

  Работата е много забатачена!

  Нужна е нова Реформация и нов Мартин Лутер (с или без Кинг) !

 17. 17 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 624 Весело

  Агента Гоце (БСП) подкрепя агента Максим (назначен от БКП) - защо не съм учуден?

  Хайде да идват изборите, аман от комунисти.

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 18. 18 Профил на pero pipero
  *****
  Весело

  По Йосиф Петров: "Събраха се духовните таланти в Боянските ни приказни дворци.." вероятно под патронажа на агента доносник Гоце. Очакваме, да бъде заклеймен буржоазно-империалистичесият съд в Хага и да се възпеее комуно-КГБ-славието, като най прогресивната религия в Света. Путин да се провъзгласи за Вселенски Папа!

 19. 19 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Един чичко казваше,че религията била опиум за народите.Следователно като такъв трябва да се допусне обвързване на клира със специални хора от един специални служби.И тъй като става дума за православиие, източният Рим в лицето на други чичковци прави поръчките

 20. 20 Профил на Hasko
  *****
  Неутрално

  Поповете само за имоти и кинти мислят. Сега обаче от Страсбург ги върнаха назад с материала.

  И откъде накъде Първанката и Сергейчо ще се занимават с делата на една религиозна организацийка като БПЦ. Аз не им ли плащам заплати за да вършат държавни дела, а не от частен характер. И не бяха ли те доскоро комунисти-атеисти отхвърлили "опиума на народите".

 21. 21 Профил на Открийте разликите
  *****
  Весело

  Дмитрий Медведев встанет во главе церковных дел

  Сегодня в Туле пройдет совместное заседание президиума Госсовета и совета по взаимодействию с религиозными объединениями при президенте РФ. В таком формате — под председательством президента Дмитрия Медведева — встреча пройдет впервые. Если раньше работу религиозного совета координировала администрация президента, то теперь им лично займется глава государства. Эксперты считают новый формат церковно-государственных отношений победой Русской православной церкви: патриарх Кирилл, по их мнению, становится сильной политической фигурой.

  http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=1136162

 22. 22 Профил на o. Павел
  *****
  Неутрално

  Номер 13 - ти не си ли отец Павел ? А ? хе хе хе

  пак се подвизаваш тук ама се криеш под друго име когато те избие религиозната глупост, а?

 23. 23 Профил на до Аз
  *****
  Неутрално

  Там е имало доста ченгета?-Там всички са ченгета,проверявани са много пъти и това е извода-всички са изпратени.Според комунистите църквата е опиум за народа и когато всички трябва да вярват в партията и нейната винаги права линия,не може да се допусне някой друг да вярва в друго-затова всички от синода са контролирани.

 24. 24 Профил на обикновен мирянин
  *****
  Неутрално

  Ето няколко разпоредби от Устава на БПЦ от 2008 г.:

  Чл. 140. (1) Църквата е обединение на православните християни от една или повече енории, където се намира храмът.
  (2) Църквата е юридическо лице, което е местно поделение на Българската православна църква -Българска Патриаршия и на съответната митрополия.

  Чл. 181. На църковните съдилища са подведомствени:
  1. църковно-наказателните дела;
  2. делата по църковни спорове;
  3. жалбите против актове и решения на църковно-административнит органи на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

  Следователно останалите дела не са подсъдни на църковен съд. България е светска държава, която е ратифицирала ЕКЗПЧ и трябва да изпълява решенията на Европейския съд за правата на човека.
  Четох доста коментари и ако може да попитам: Някой чел ли е решението на съда и открил е конкретните канонични противоречия (с конкретно позоваване)?
  Всичко останало създава впечатление за преекспониране на тема свързана с имуществени, а не с канонични проблеми.

 25. 25 Профил на TR
  *****
  Неутрално

  изоб?о не се у4удвам от толкова голям брой атеисти в сайта но ми прави впе4атлени 4е обвиняват църквата с комунизъм но забравят 4е голямото бол?инство атеисти в Бг е последствие на комунисти4еската диктатура.

 26. 26 Профил на дякон Васил
  *****
  Неутрално

  Спрете безбожници! Поддържам долния коментар:

  Млъкнете неразмни малодушци! Църквата е директен наместник на Бог, и защо вие си позволявате да я съдите? Нима вие самите, жалки, дребни душици, пишешти тука и въобще атеисти, не сте алчни и грешни? Който е безгрешен, нека той хвърли камък, е казано, а само Господ е безгрешен и има право да съди. Църквата НЕ е институция която може да се оправлява от миряните или политиците. Тя идва от Бог и не се е променила от 2000г. А всеки, който дори през ум му мине Дан Браун или някой друг фалшификатор, то нека си даде сметка, че вярва в гнусни лъжи.

  Страсбург не може да съди по религиозни въпроси! Изобщо миряни не са подавали жалба в Страсбург! Подалите са "юди искариотски", на които не им пука за църквата! Гледат имотчетата, паричките! Ако искат църкви да си построят и да са независими! Никой няма да им пречи за това. Но да искат построените вече църкви и манастири от народа е кощунство! Бог няма да им прости! Анатема за нахалните безбожници! Анатема!

  Как ще реагира италианската държава, ако няколко католически свещеници си изберат "алтернативен" папа? И си "вземат" няколко католически църкви в Рим? Как ще отсъди Страсбург в този казус? Дали ще се допусне разглеждане на жалба?
  Горните въпроси са реторични! Не чакам отговор!

 27. 27 Профил на Попето
  *****
  Неутрално

  Нито църквата, нито ченгетата в нея са над законите!
  А Гоце е един от тях, та не мой да се чудите.

 28. 28 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Обещавам да стана вярващ християнин като чичко Путин.

 29. 29 Профил на антикомунисти българи
  *****
  Гневно

  На снимката горе --руското ченгето Кирил+българският доносник Гоце! Каква прелест!

  Руските и българските ченгета и доносници се гънат като червеи като ги натиснаха цивилизованите държави!

  Само Европа е спасението на Българя, далеч от руската мечка и от смъртоносната й прегръдка!

 30. 30 Профил на dpop
  dpop
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ДС срещу съда в Страсбург !!!

  какво ли не опитват ченгетата само и само да не се съобразяват с ценностите на Европейската общност !!!

 31. 31 Профил на дрън-дрън
  *****
  Неутрално

  абе квото повикало - такова се обадило
  не знам защо всички забравиха как през 90-те хората на Пимен и Инокентий просто "превземаха" всички по-апетитни църкви, имоти и манастири, а държавата начело с финансовия министър Костов, по-късно премиер и шефа на вероизповеданията Спасов оказваха неимоверен натиск над Синода.
  После, когато палачинката се обърна, и държавата взе обратната позиция Бараков и Инокентий ревнаха...?
  Ами кат им беше толкоз зор да бяха се нанесл в някой порутен манастир или църкви - такиво колкот щеш, а не в проспериащи финонсово места като Свещоливницата, Поморийския, Роженския манастир и други.
  Ам нали всички бяха седесари и си мълчаха...

 32. 32 Профил на kamenl
  *****
  Весело

  Да подкрепим Вселенският Полицариарх Кирил Кагебейски и балканския Патриарх С Пищов Максим в тяхната справедлива борба срещу силите на светското зло!

  Ей го, даже и Резидент Триперванов ги подкрепи!

 33. 33 Профил на ml
  *****
  Неутрално

  ясно е че бг синода на Макс няма подръжката на народа.

 34. 34 Профил на ДС
  *****
  Неутрално

  Господа атеисти,
  добре се отплащате за "грижите" на Партията до 1989 година.
  Вложете усилия са намерили благодатна почва във вашите души!

  Ех да беше жив тато да ви се порадва!

 35. 35 Профил на Leon40
  *****
  Неутрално

  По минусите на пост номер 13 може да видите колко са вярващите в бога! 13 минуса и нито един плюс! За вас няма святи неща, дори и някои богохулци викат протестантите!
  Омерзихте и православната Църква!

 36. 36 Профил на Майко мила!
  *****
  Неутрално

  Този, който така фриволно се е самозакичил с името на Дякона, е типичен пример за нивото на застъпниците на акцията на Максим и Гоце срещу решението.

  Да оставим настрана правиписа, както и въпиющата ограниченост показана от "примера" с Рим, "непроменената" 2000 години църква и тем подобни.

  Типопредставителни са две други неща.

  Пълната каша и несъстоятелността на "аргументите" в съчетание и произтичащи от неразбирането на понятията.
  Скандират се клишета които са пълен нонсенс и издават само реалната липса на сериозни доводи.

  "Църквата НЕ е институция която може да се оправлява от миряните или политиците."
  Доколкото знам БПЦ има висш форум наречен Църковно - НАРОДЕН събор?
  И доколкото народът се явяват миряните, а политиците са също и миряни, горното клише е не само смешно, но и жалко.
  Знаем и че завелите и спечелили делото "юди искариотски" не са били подкрепени от политици, но БПЦ в момента събира точно политици за да иска съдействие срещу решението на съда в Страсбург.

  Също така е талибанщина в днешно време тези, които не са към твоя синод, да се заклеймяват за юди, а не миряни.

  И ако миряните, т.е. народа, нямат право да се бъркат на БПЦ за имотите то как така изведнъж стана кощунство юдите "да искат построените вече църкви и манастири от народа"?

  От всичко изговорено и изписано по медиите и от двете страни излиза, че става дума единствено и само за имотеца. Който синода на Максим прилапа точно под патронажа и със съдействието на политиците когато старите другарчета от ДС се докопаха отново официално до властовите лостове.
  По този начин лишиха силово със съдействието на политиците и светската държавна машина "алтернативните", но също свещеници и миряни, от правото им да се ползуват реално и в пълнота от свободата на вероизповеданията.
  И срещу което съдът в Страсбург издаде осъдителна присъда.

 37. 37 Профил на Майко мила!
  *****
  Неутрално

  дрън-дрън,
  това е така. С една малка, но съществена разлика.

  Тогава не превземаха църквите с прокурорско постановление и полиция начело.
  Скубеха си брадите един другиму, но държавата поне официално не се намесваше.

  Аз лично винаги ще помня позорния бой за свещоливницата.
  Илф и Петров с техния отец Фьодор репички да ядат. Образът е блед, непълен.

  Тогава полицията ги разтърваваше, а не предвождаше една от фракциите.

 38. 38 Профил на :(
  *****
  Разстроено

  Еи християнството в България все повече заприличва на борса наи-богатата институция в света е много далеч от казаното в библията и затова и губи позиции на всякъде а в България добре че са бабичките че отдавна да сме всякъкви други но не и християни.Някои в БГ да е вигдал поп да помогне за нещо защото другите религии го правят ?!

 39. 39 Профил на дякон Васил
  *****
  Неутрално

  Да оставим настрана правиписа, както и въпиющата ограниченост показана от "примера" с Рим, "непроменената" 2000 години църква и тем подобни.


  А бе сулю, като имаш претенции, твоят "правипис" е много добър!
  Да ти имам скапаното самочувствие, ходи се щибак смотаняк!

 40. 40 Профил на BIG AL .. :::))))))))))))))
  *****
  Весело

  И това доживяхме..Комуноиди ,да ни 'обясняват "ВЯРАТА !!???
  НЕ ЗНАЯ, ПАПАТА в Рим ,да е НАЗНАЧАВАН от италианската комунистическа партия или от ..Берлускони ..) Не зна яи да али е бил АГЕНТ на ДСиталианското , де..) Очевидно е "объркал " светските дела -доносничество на ДС , с ..духовните ..0 Не зная и дали си е траял Папата, когато УБИВАТ , изселват и лишават от ПРАВА- католически свещенници ..НО зная , чв МАКСИМ- ,като верен ДС- другар , си е ТРАЯЛ.., возейки се в 'чайката'..НЕ зная и да сме го ИЗБИРАЛИ , другаря от ДС..Зная , БКП- си го "избра "..) ..И го НАЛОЖИ , и го настани- за пред света, и добер си изпълняваше ролята Максим-показвайки "свободата : на православието , в НРБ..Камуфлаж , като всичко друго ..0 И сега, другари, вече яростно " убедени " християни , вие - АНТИХРИСТИТЕ , какво ни 'обяснявате " ???..)) Че е "свято " името на ДС-БКП ??..
  Следват дълги , богати , звучни, разнообразни,цветисти ..псувни ..по бандата на Максим.
  .Разбира се , ГОСПОД ще ви съди, но ние ИМАМЕ ПРАВО..на цветистите псувни , другари от ДС..) Някога чували ли сте за РАЗКАЯНИЕ ????, а , слуги на ДЯВОЛА ??? И НЕ се отъждествявайте с ..Господ и християнството...Нямате нищо общо..На друг "господ" сте служили и сега , служите ...:)

 41. 41 Профил на Leon40
  *****
  Неутрално

  Някой "правиписци" си мислят,че в църквата има демокрация като тази в бантустана България. Църквата е на Господ Бог! Той е над всичко! "Шефът" на "алтернативния синод" Господ си го прибра, да не изкушава чада си!!!! И ще се пърже в ада во веки веков!!! Господ е велик, и си прибра верисията "алтернативен патриарх"!!!А Патриарх Максим си е жив и ще надживее някои от тук пишещите атеисти и демократикари!!!!

 42. 42 Профил на Leon40
  *****
  Неутрално

  BIG AL .. ::)))))))))))))
  Весело

  * 40
  * 12:27
  * 11 мар, 2009  И това доживяхме..Комуноиди ,да ни 'обясняват "ВЯРАТА !!???
  НЕ ЗНАЯ, ПАПАТА в Рим ,да е НАЗНАЧАВАН от италианската комунистическа партия или от ..Берлускони ..) Не зна яи да али е бил АГЕНТ на ДСиталианското , де..


  Ходи да се лекуващ някъде! Огледай всички възможни постове. Ако намериш още един пишещ като теб, с объркани мисли, без някаква мисъл, аз ще спра да пиша!
  Ти си единствен психар в цялото пост пространство!

 43. 43 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  БИГ АЛ , ма ти човече и аз исках да ти го кажа. Ти извънземен ли си, копеле? Искам да ти прочета "творенията", брато ама на вторият ред се отказвам. Какво те мъчи, не можеш да напишеш каквото мислиш или не можеш да мислиш, пък пишеш такъв буламач!

 44. 44 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  БИГ АЛ , ма ти човече и аз исках да ти го кажа. Ти извънземен ли си, копеле? Искам да ти прочета "творенията", брато ама на вторият ред се отказвам. Какво те мъчи, не можеш да напишеш каквото мислиш или не можеш да мислиш, пък пишеш такъв буламач!

 45. 45 Профил на USA
  *****
  Неутрално

  БИГ АЛ трябва да е Кепабчиев, д.ф.н.! Само той може така да пише!

 46. 46 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Аз виждам тук доста не толкова атеисти,а незнаещи и чуждопоклонници.Атеистите са хора невярващи ,но не и неверници.Те спазват морала на християнската религия и традициите на народа си.Незнаещи и чуждопоклонници са тези,които съветват другите да променят вярата си по политически причини или предлагат ценностите на други религии или секти,най често поради незнание..Чуждопоклонниците са най-вредни,поради липса на морал,вписващ се в традициите на родината си.При тях незнанието не е основно.Основното е сбъркан ген и склонност към отрицание на традициите.Това са обикновенно извратени типове,които може и парад да направят зад фасадата на "демократичните ценности".Най-опасното при чуждопоклонниците е това,че агитират агресивно за ползата от неспособността им да живеят в общество,което се самовъзпроизвежда, за разлика от тяхното скотско извратено самозадоволяване.Това е разликата между НЕВЯРВАЩ и НЕВЕРНИК.При всички положения невярващия-атеист,живее близо до БОГа с традициите на обкръжението му-семейство и род.А неверника,където и да е( България,Германия,Англия ,Русия,Китай,Индия,САЩ),живее далеч от БОГа,защото има повреден ген и не признава друго освен своята извратена природа.То не е чип да го смениш,това е ген,за който "бронебойни куршуми няма открити".

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 47. 47 Профил на Kerberos
  *****
  Неутрално

  Култово мислене от пострадал протестант, по скоро са го изпуснали от някое "здравно" заведение. >


  Анонимен потребител
  BIG AL .. ::)))))))))))))
  Весело

  * 40
  * 12:27
  * 11 мар, 2009  И това доживяхме..Комуноиди ,да ни 'обясняват "ВЯРАТА !!???
  НЕ ЗНАЯ, ПАПАТА в Рим ,да е НАЗНАЧАВАН от италианската комунистическа партия или от ..Берлускони ..) Не зна яи да али е бил АГЕНТ на ДСиталианското , де..) Очевидно е "объркал " светските дела -доносничество на ДС , с ..духовните ..0 Не зная и дали си е траял Папата, когато УБИВАТ , изселват и лишават от ПРАВА- католически свещенници ..НО зная , чв МАКСИМ- ,като верен ДС- другар , си е ТРАЯЛ.., возейки се в 'чайката'..НЕ зная и да сме го ИЗБИРАЛИ , другаря от ДС..Зная , БКП- си го "избра "..) ..И го НАЛОЖИ , и го настани- за пред света, и добер си изпълняваше ролята Максим-показвайки "свободата : на православието , в НРБ..Камуфлаж , като всичко друго ..0 И сега, другари, вече яростно " убедени " християни , вие - АНТИХРИСТИТЕ , какво ни 'обяснявате " ???..)) Че е "свято " името на ДС-БКП ??..
  Следват дълги , богати , звучни, разнообразни,цветисти ..псувни ..по бандата на Максим.
  .Разбира се , ГОСПОД ще ви съди, но ние ИМАМЕ ПРАВО..на цветистите псувни , другари от ДС..) Някога чували ли сте за РАЗКАЯНИЕ ????, а , слуги на ДЯВОЛА ??? И НЕ се отъждествявайте с ..Господ и християнството...Нямате нищо общо..На друг "господ" сте служили и сега , служите ...

 48. 48 Профил на дякон Васил
  *****
  Неутрално

  Господ отдавна е взел страна, прибра Пимена в ада, там ще си плаща за земните грехове. Пък на светият Патриарх Български дядо Максим Господ е дал Божието Благоволение да бъде пастир, наместник на Бога, на българите.
  Хайде чада мой! Покайте се , Господ ще ви прости всички грехове, стига да се покаете навреме!

 49. 49 Профил на Lili Kostova
  *****
  Разстроено

  А утре Русия ще реши, че трябва да защити правословието в България и... замина коня у ряката.

 50. 50 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Макар и да го прави по по-особен начин BIG AL пише много хубави неща. Докато родните сбъркани комуноиди бълват само словестни полюции. Между другото, не знам някой да е обявил който и да било патриарх за "наместник на Бога". Подобна профанщина само показва колко са жалки червените дегенерати (дяконът и Леонча) в опитите си да се пребоядисат в панславистки православни екстремисти. Дебили бяха дядовците ви шумкари, дебили бяха бащите ви - партийни секретари, дебили си останахте и вие - за разлика от тях обаче, вие вече сте само дебили...

  П.П. Ако никът "дякон Васил" е опит за идентифициране с Васил Левски, не е успешен. Монашеското име на Васил Иванов Кунчев е било Игнатий...

 51. 51 Профил на до замълчете
  *****
  Неутрално

  Алоооу другарю,никой не плюе църквата,говорим си за Максимчо и другите агенти.Май беше от един филм-"Те го плюеш лично и персонално,
  а той ти вика Ти що плюеш партията бе?"
  Между Максимчо и Българската православна църква има разлика колкото от небето до земята.Не може полковник от ДС назначен за патриарх от ДС да е свещеник и да се приравнява с църквата.

 52. 52 Профил на дякон Васил
  *****
  Неутрално

  Алиен "Юдоискариотски", аз да съм дискутирал твоят чуждоземски ник?

 53. 53 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Гневно

  Доживяхме комунисти, агенти на ДС и ФСБ, агенти на Москва да ни съветват по религиозните въпроси.

  За 60 и колко години не съм видял комунист да се хване да оправя нещо и народа да не се отврати от него. Жалки мекерета!

  Къде в Библията пише, че патриарха е наместник на бога на земята? Я ми кажете какво Исус е направил с фарисеите?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 54. 54 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До всички пишещи,

  Уважаеми, Църквата е дала много да това, което сте днес. Много повече, отколкото дори си представяте. Дори ако само се оградим в рамките на Българската автокефална църква - това са все просветители и национални герои. Които никой не ги е давал по това време.

  Симпатяги, на които атеистичното възпитание ви диктува да сте против Църквата. Ами кажете си аргументите пред Климент Охридски, Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Захарий Стоянов, митрополит Климент (Васил Друмев), екзарсите Антим, Йосиф и Стефан....

  Странна дискусия ще се получи, а?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 55. 55 Профил на kamenl до Гилгамеш
  *****
  Неутрално

  Иважаеми Гилгамеш, не сме против църквата. Просто някои от нас са виждали ролята на църквата и свещениците и в други страни.

  Аз мога убедено да заявя, че в сравнение с това хоето се нарича 'църква' в западния свят - независимо от коя християнска деноминация! - БПЦ представлява нещо средно между профсъюз и "управление материално снабдяване"

  Във Америка, например - колкото и да я плюят някои другари - ако свещеник мине покрай беден човек и не му подаде ръка (както материално, така и духовно/емоционално), миряните го гледат с неодобрение.

  А у нас средностатистическият свещеник живее по канона на член седми, алиниея десета до петнайсета от закона за държавния социалистически труженик.

 56. 56 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  55

  На мен ми е ясно, че мнозина от управляващите БПЦ, не са дойстойни хора. Издразних се заради това, че в един момент негативизмът беше пренесен към Църквата изобщо. А и днес в БПЦ има доттатъчно умни и можещи хора, които не е рездно да бъдат поставяни под един знаменател с ченгетата от Синода.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 57. 57 Профил на Lili kostova
  *****
  Гневно

  Аз съм участвала в почистване на двора на Светия Синод - онзи до Невски. Бяхме само млади хора, нито един от служителите на Синода не участваше в операцията. За сметка на това когато си тръгвахме, един от свещениците ни гледаше много неодобрително и едва ли не ни изпъди като овце, защото пречехме на сребрист мерцедес последен модел да паркира точно пред входа. Изпъди и окото му не мигна, макар че с нас имаше малки деца.
  Толкова за морала на прекрасните хора Светия Синод.

 58. 58 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  http://www.svetinikolai.org/ Ето това е църквата

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 59. 59 Профил на камелия
  *****
  Неутрално

  Стига църковни простотии - да се хванат на работа тез попове вместо да се чудят на коя кълка да се опънат.

 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Гилгамеш, 54, извинявам се ако не съм бил разбран правилно. Коментарът ми беше за това, че вярващ може да бъде всеки християнин. В която и християнска църква да членува. Библията няма ограничения. Всички християнски църкви се позовават на Библията.

  Църквата не е място за прокарване на национализъм. Църквата е място за смирение. Църквата не е място където държавата трябва да се бърка. Църквата не е място където нашия треперлив президент трябва да прокарва интересите на чужда държава.

  Колкото и да искам сегашния ни патриарх не се казва Антим I или Стефан. Казва се Максим и е бил агент на комунистическите тайни служби. Лично за мен това е неморално. Все едно турския султан да назначи патриарх, който е мусюлманин.

  Най- лошото е, че Гоце и компания се опитват да ни правят креатура на могъщия ни северен брат.

  Иначе свалям шапка на тези бългаски свещенници, герои, които независимо от покварата в БПЦ се опитват да решават проблемите на миряните. И да бъдат истински свешенници.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61 Профил на Ъ
  *****
  Неутрално

  "магистратите в Страсбург ще се произнесат"
  Май БПЦ се раздели Протестанти и Католици ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK