Депутатите няма да могат да са лобисти година след мандата си

Депутатите няма да могат да са лобисти година след мандата си

© ДневникДепутатите няма да могат да осъществяват лобистка дейност в продължение на една година след напускането на парламента. Това предвижда проектозаконът за лобистката дейност, чието обсъждане започна в комисията по гражданско общество в парламента. Забраната важи за всички, които заемат или са заемали изборна длъжност или са настоящи или бивши служители на административни органи.


Според документа лобистка е дейността по осъществяване на контакти в полза на опеределени интереси с цел да се окаже въздействие при приемане или промяна на нормативни уредби. Всеки лобист трябва да бъде регистриран, като регистърът ще бъде поддържан в Народното събрание. Всяка година лобистите ще трябва да представят отчет за дейността си. Предвижда се нерегистрираните лобисти да бъдат наказвани с глоби от 2 хил. до 20 хил. лв. и имуществени санкции от 20 хил. до 200 хил. лв.


За момента депутатите все още нямат единно мнение дали като задължително условие за упражняване на лобизма трябва да присъства възнаграждението. "Ако то бъде изрично упоменато, е възможно някои хора да лобират, но да прикрият дейността си с обяснението, че не са взели пари за нея," коментира председателят на комисията Иво Атанасов (БСП).
Проектът забранява лобирането да е насочено срещу суверенитета, териториалната цялост на страната, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите или нарушаване на нормите на обществения морал. Опазването на обществената етика от лобистката дейност беше записано по настояване на Владимир Дончев (БНД). Според него в противен случай представители на гей организации ще получат правна възможност да се регистрират и публично да лобират за узаконяване на еднополовите връзки.


Обсъждането на проектозакона ще продължи и следващата седмица.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK