Февруарската инфлация е 0.1%

Февруарската инфлация е 0.1%

© <a href="http://creativecommons.org">DRB62</a>Месечната инфлация за февруари е 0.1%, сочат данните от Националния статистически институт (НСИ). Годишното поскъпване (спрямо миналия февруари ) пък е 6.0%.


Макар да има поскъпване, то е в пъти по-ниско в сравнение със стойностите отчитани преди година. Тогава индексът на потребителските цени отбеляза годишен ръст от 13.2%, а на месечна база беше 1.1%.


Свиване в темпа на растеж отбелязва и хармонизираният индекс, обхващащ и потреблението на чужденците в България. Месечната му стойност през февруари е 0.4%, а годишната инфлация, мерена по него е 5.4%. Понижението е двойно и при този показател, след като в края на миналия февруари България беше сред рекордьорите на Европейския съюз.
Забавянето на ръста на цените е пряко следствие от икономическата криза и свитото потребление. Големият спад спрямо предходните 12 месеца обаче се дължи и на силното поскъпване на храните, което предизвика слабата реколта на 2007 година.


Високата инфлация започна да се свива едва в края на миналото лято. Тогава аграрният сектор възстанови физическият обем на продукцията си и това позволи цените да укротят своя растеж. В края на миналата година пък дори бе отчетена и дефлация на месечна база(през ноември и декември).


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

Още данни и графики - във видеорепортажа
Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: Неутрално

  Като сменят още веднъж директора на НСИ може и дефлация да докарат.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 237 Весело

  И все пак (въпреки че ми изтрихте коментара) мисля, че Костов е виновен за всичко

  Sileto et spera!
 5. 5 Профил на Vasil
  Vasil
  Рейтинг: Разстроено

  Нулева инфлация не е добре... Още по-зле е ако има дефлация, ще разберете защо...

 6. 6 Профил на Икономист
  Икономист
  Рейтинг: Неутрално

  ама големи разбирачи се навъдихте ... всеки втори - икономист стана в Булгаристан ... а всеки има диплома за икономика и си мисли, че разбира нещо ...

 7. 7 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: Неутрално

  Боклука вкусен ли е?
  Чисто ли е в Шопландия?
  Икономист прост ли е?

 8. 8 Профил на Икономист
  Икономист
  Рейтинг: Неутрално

  Ама аз честно казано вече няма смисъл да превъртам страницата до раздела с коментарите. Ако беше +1 % инфлация - "уу каква висока инфлация, умираме, потъваме, най-зле сме", ако беше -1% инфлация - "уу, най-зле сме, дефлация, рецесия, потъваме, умираме, най-зле сме";

  Аз обаче прочитам - 0.1% инфлация за зимния Февруари, което е нито дефлация, нито инфлация (съвсем слаба). .... И коментарите - все същите - умираме, загиваме, потъваме, свършихме се !!!

  Ами айде да се свършва ме ! Омръзна ми да го слушам това от не знам колко години вече ! Не знам как не ви омръзна да го говорите, ама не ми омръзна да го слушам !

 9. 9 Профил на Икономист
  Икономист
  Рейтинг: Неутрално

  Ама аз честно казано вече няма смисъл да превъртам страницата до раздела с коментарите. Ако беше +1 % инфлация - "уу каква висока инфлация, умираме, потъваме, най-зле сме", ако беше -1% инфлация - "уу, каква ниска инфлация, най-зле сме, дефлация, рецесия, потъваме, умираме, най-зле сме";

  Аз обаче прочитам +0.1% инфлация за зимния Февруари, което е нито дефлация, нито инфлация (съвсем слаба). .... И коментарите - все същите - умираме, загиваме, потъваме, свършихме се !!!

  Ами айде да се свършваме ! Омръзна ми да го слушам това от не знам колко години вече ! Не зная как не ви омръзна да го говорите, ама на мен ми омръзна да го слушам !

  Толкова много като искате да потънем и загинем - молете се, Бог (или Дявола) ще чуе молитвите Ви и ще ви направи щастливи ! Но, моля ви, стига една и съща песен по форумите !

 10. 10 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Виж минаващ, С.Станишев изхвърли на улицата предишния директор на НСИ защото отказа да докаже,че Стандартът на Българина се е повишил 7 пъти !!! след влизането ни в Европейския Съюз. Този е някакъв парашутист на БСП и въобще не му чета глупостите.
  Ориентирай се по снимката - ПРАЗНА КОШНИЦА !!!
  Какво да му коментираме колко е сладък живота ни ,след като Триглавата ламя ни изгори душите.

 11. 11 Профил на Rising Food Prices Hit Eastern Europe
  Rising Food Prices Hit Eastern Europe
  Рейтинг: Неутрално

  Долна инсинуация в днешния брой на Уол Стрийт, написана неизвестно защо, но без любов към България и Националния статистически институт

 12. 12 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с 5 - Vasil , но нашите коментатори кота чуят инфлация - давайте да даваме. В момента опасното е не инфрацията, а дефлацията. Тя е другото аз на хиперинфлацията и всяка икономика трябва да се пази от дефлация и хиперинфлация като дявол от тамян.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 13. 13 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  П.С. бъдете снизходителни към печатните ми грешки...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK