МВР пак поиска пасивен достъп до интернет данните

Социалистите вече събират подписи, за да внесат промяната в закона

МВР пак поиска пасивен достъп до интернет данните

© Антон ПоповПравилата от отменената през ноември м.г. от Върховния административен съд наредба, осигуряваща постоянен, безконтролен и неограничен достъп на МВР до данните от интернет и телефонните разпечатки, да бъдат въведени отново, този пък в закон. Такава поправка в Закона за електронните съобщения ще се опитат да прокарат депутатите от БСП. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков вече им е предоставил текстове, написани от министерството, с които "Дневник" разполага. В четвъртък социалистите вече започнаха да събират подписи в подкрепа на промяната. Сондажи показват, че в ДПС са склонни да одобрят разпоредбите. Някои депутати от НДСВ първоначално също обещали да се подпишат като вносители, но после заявиха, че са категорично против предложенията.


Новият, четвърти опит на МВР за получаване на достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки без разрешение на съдия идва само 20 дни, след като парламентът реши, че предоставянето на такава информация ще става само за тежки и компютърни престъпления, и то след съдебна санкция. Тогава Миков заяви, че ограниченията ще затруднят борбата с престъпления като сводничество, разпространение на детска порнография и други, които не са тежки според българското законодателство. Щяло да се затрудни и работата по "горещи следи". Макар да не наложи вето върху текстовете, президентът Георги Първанов подкрепи тезите на Миков, че законът връзвал ръцете на министерството.


Сега със същите мотиви се внасят и новите промени в закона. Те на практика дават т.нар. пасивен достъп на дирекция "Оперативни технически операции" при МВР до информацията от обществени електронни съобщителни мрежи. Това ще става при широката формулировка "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност", и то чрез интерфейс. На практика интернет доставчиците и мобилните оператори ще бъдат задължени да предоставят на МВР пароли за достъп до сървърите си. Разрешение от съд ще се иска единствено за крайното получаване на данните за нуждите на наказателното производство, но не и за самото следене на разговори и интернет дейности на граждани.
"Това е пълно безумие, промените дори не кореспондират с изказаните от МВР притеснения. Само доказват, че се цели безобразно и безконтролно следене, а не се търсят доказателства за осъдителни присъди", коментира Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Поправката показва, че МВР го е страх от съда, не мога да разбера защо, коментира и председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ).


Достъп чрез "компютърен терминал" предвиждаше и отменената миналата година наредба. Тогава от ВАС отбелязаха, че нормата не поставя никакви ограничения за събирането на данни, а изразът "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност" е много общ и не дава гаранции за спазване на конституционните права на гражданите.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Смърт на Михаил Миков!

  gradinko.bg
 2. 2 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Те мародерите по селата нямат нищо - една тояга само.
  Ей, няма да мирясат с това следене. Оправи си полицията, пък после ще видим.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 3. 3 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Мухата Миков кандиса вече и да е пасивен?

  Ще го уредим!
  Лятос, на изборите.

 4. 4 Профил на о-о
  *****
  Неутрално

  Комунист и пасивен,ами в българската история няма по-активни идиоти от комунистите,кой ще им повярва в тяхната пасивност,мамицата им мръсна.

 5. 5 Профил на Скандинавец
  Скандинавец
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Комунягите, освен че са доказани параноици, страдат и от някакъв обсесивен синдром. Нещо като "луд умора няма".

 6. 6 Профил на Агент Михк
  *****
  Неутрално

  Градинко, твоят адрес беше записан. След проверка на обстоятелствата ще бъдеш привикан да даваш показания. Твоята вина за подстрекаване към саморазправа най-вероятно ще бъде доказана и ще бъдеш осъден на 5 до 7 години затвор. Баща ти е металург, нали? Ще бъде уволнен и няма да си намери работа другаде. Сестра ти ще бъде изгонена от университета. Също и нейния годеник с къдравата коса. Освен, ако не пожелаеш да ни сътрудничиш и да кажеш кой друг участва в твоята "демократична" клетка.

 7. 7 Профил на bateto
  *****
  Неутрално

  Ей. не се отказва това момче!
  Колкото повече говорни дефекта има един човек - толкова е по нахален! То бива безочие, бива, ама ...

  По комунистическо (същите тия) не ни даваха - телефони, сателитни антени, литература. Казваха ни как да мислим и дали да мислим. Те не знаят друго - само трупат досиета за да ги размахват после. Виждал съм и познавам добре много такива боклуци - ще ти се подсмихват надменно в подтекста "аз какво знам за тебе е..." КАкво като знаеш? Аз знам повече за себе си! Мухльовци!

  Но те те мачкаха - не ти даваха да живееш спокойно! Сега - бизнеса си е мой ! Продавам акъл навън! Парите ми зелени , бузите ми червени! Нахранен съм, карам хубави коли, ... хубави жени! А тоя смешник ще ми рови нета! Е ? И? Ще гони идеите ми? Ми да му ги кажа - няма да ги разбере. Те са прости - свобода, равенство, брадство! Познато нали?

  Правете така че да ги елиминирате! Работете навън! Харчете повечето навън! Гласувайте против ! И не им мълчете!

 8. 8 Профил на нема по-прости от ушевите гейове
  *****
  Неутрално

  Не се ли сещат ушатите малоумници че след изборите БСП/ДПС (Партиите на МВР) ще са опозиция и тези мерки ще се използват срещу тях? Ще следат Запалката къде се е напил и изпикал например. Интелегинтнети хора (неченгета) позлват скайп и друго ,многократно криптирани връзки. Колкото и да се пиняш (Миковски селски диалект) никога не можеш да дешифрираш самия разговор.

 9. 9 Профил на Tropcho
  *****
  Неутрално

  Не може ли няколко програмиста да напишат една безплатна лична програмка, която да им пречи на тези да събират информация. Или не съм съвсем в час с материята ? Аз лично бих спонсорирал такова начинание, не защото имам да крия нещо, а защото комунистите се забравят вече.

 10. 10 Профил на нема по-прости от ушевите гейове
  *****
  Неутрално

  Как нема да го е страх от съдо бре? Амче то съдо ги съди и им пречи да си взимат подкупите на ушевите и да бият на воля. А они са силно комплекаре, за друго не стават и са се фанали на тая работа за да бият. Оно за друго требе ученье и модзък

 11. 11 Профил на До 9 от нема по-прости от ушевите гейове
  *****
  Неутрално

  Има маса такива програми пич. И повярвай аз лично ще се заяема няколко месеца да няма компютър в БГ незащитен от селяните

 12. 12 Профил на Желязко Желев jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Форумци заблуждавате се.Което и правителство да доиде на власт МВР ще си остане и пак ще искат да следят.А в Америка да не би комунистите да са на власт че има тотално следене.И наи много ме учудва факта че са толкова настоятелни,а на практика това няма да им реши никакъв проблем.И понеже явно имат доста пари за харчене настоявам за орязване на бюджета и щата на МВР.

 13. 13 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  Помислете си добре дали да "отидете за гъби" или да гласувате!!!

 14. 14 Профил на Serpico
  *****
  Неутрално

  Всякакви Малоумници се изказват по темата без да знаят за какво точно говорят. Колко от хората които прочетоха статията знаят какво означава "пасивен достъп"?!..
  Оставете какво ви говорят политиците... става дума за елементарни неща. Как ще коментирате същата тема утре, ако недай си боже, нападнат някой ваша позната/роднина...тя в уплахата си не може да даде описание и единственият начин да се стигне до извършителят е чрез такива проверки. Как се защитават правата тогава?
  Защо когато се говори за темата престъпност повече се интересуваме как да не ограничаваме правата на престъпниците от колкото да защитим тези на потърпевшите от престъпления?

 15. 15 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1249 Разстроено

  14
  То затова ли позволихте този разгул на престъпноста, та да искате това сега? Наплашени сме (благодарение на 45 години) от НЕПРАВОМЕРНОТО ползване на събраната информация. И на това отгоре пътя към ада е постлан с добри намерения. И няма да ви пречи да поисквате разрешения от дежурни прокурори или съдии. И не знам това дето го навират за щатите, но следенето там от полицията ли е или от ФБР?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 16. 16 Профил на чул
  *****
  Неутрално

  Един на улицата вика:
  "Луд умора няма! А.....и свръх тъп!
  ....
  Ама гледайте много да не се бутате у хорските работи на честните ..че честните могат да рекат да се разсърдят и току -как му икаха-а,да- хакнали това-онова..знаеш ли ги ?!"

  Па може и да е прав тоз уличник...

 17. 17 Профил на Hotring
  *****
  Неутрално

  Подслушването ще се използва за масово изнудване и събиране на компромати. МВР се занимава основно с търговия на информация. Грижата за гражданите - данъкоплатците, са до парадния вход на министерството. Всичко друго е пародия. Информация ще се търгува за всеки от вас на рекламни агенции, застрахователни компании, социологически агенции и какво ли още не. За какво мислите, че е този вой от МВР. Ако беше за да се разкриват престъпления, нямаше и пръста да си мръднат. Истеричното им поведение говори само за едно - чакат приходи от тази дейност. Само пълен тъпанар може да вярва на съшитите с конци лъжи на бившия председател на ПГ на БСП, настоят министър, по някаква ирония на съдбата.

 18. 18 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако искат да подслушват престъпници, следователите и сега го могат - със съдебно разрешение.

  Но за икономическо разузнаване, да крадат бизнес информация - служебни мейлове, VoIP-разговори на фирми-конкуренти... за това "безконтролния" достъп е безценен.

  Пък и избори идват - добре е да се знае какви са плановете на опозицията, на FrogNews, на студентските организации...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 19. 19 Профил на Макаров
  *****
  Неутрално

  Темата е актуална но границата между следене на престъпници по скайпа,детската порнография и свободата на словото е много тънка !!Интернета е световна мрежа а не българска нека се вземе опита на САЩ.Миков да не по умен от ФБР.Нека обществото научи как е там !!!

 20. 20 Профил на vasilev
  vasilev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  МВР, те пак си гледат интернет, без да питат

 21. 21 Профил на vasilev
  vasilev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  те там са само хакери

 22. 22 Профил на Гаус
  Гаус
  Рейтинг: Неутрално

  Нали данните се пазят 1 година. Какво им пречи да поискат разрешение от съдия. И не трябва ли ако не си обвинен да бъдеш информиран че са ти ровили в трафика?

 23. 23 Профил на завзек
  *****
  Неутрално

  какво стана със случаите: писков и чората? а какво стана с дебелия катаджия на раковска и дондуков дето си мисли, че е господар на кръстовището (частна форма на суверинитет)?
  айде да си видим кошарата, преди да търсим проблем във форумите-досега не съм поствал ММС новини с тоя дебелак-ама ще почна...

 24. 24 Профил на Гаус
  Гаус
  Рейтинг: Неутрално

  Да попитам как ще следят безжичните мрежи. Някои са безплатни, други са с карта без име. Престъпниците да не са глупаци.

 25. 25 Профил на Suglasen
  *****
  Неутрално

  За Мики Маус Миков
  Нима не се разбра от всички българи, че това е най-големият тъпанар, някога мяркал се в МВР. От най-слаб министър на вътрешните работи, този, говорещ на диалект съмнителен като интелект и невъзможен като юрист мишок се превръща постепенно в най-слабият министър въобще след 10 ноември! Такова чудо не е имало - Неев, Абрашев и Чилова са изкусни управленци в сравнение с този!

 26. 26 Профил на Serpico
  *****
  Неутрално

  А какво стана със случаят на Очите и хилядите като него със смешни присъди?!

 27. 27 Профил на завзек
  *****
  Неутрално

  с риска да оспамя темата-народа е прав-какво става с режима на "митьо очите", а миков не е тъп, ама явно се е поставил да е марионетка..поредната политическа жертва от свестни теоритици на правния факултет на софийския...бъдете мъже бе хора, не само пред колежките и сесиите

 28. 28 Профил на Подкрепям!
  *****
  Гневно

  "Правете така че да ги елиминирате! Работете навън! Харчете повечето навън! Гласувайте против ! И не им мълчете"

  Вариант - офшор компания, и ( малко ) данъци за който заслужава !

  Иначе това е признак на изродска агония.
  "Дванайсети път. гъсти орди лазят по урвата дива,. И тела я стелят , и кръв я залива"

  Fucker poleece

 29. 29 Профил на Честен гражданин , а не тъпанар фен на бандити и тъпи адвокати
  *****
  Неутрално

  С две -три изключения всичко друго е фундаментална глупост , неразбиране и тъпа омраза която с нищо няма да ви помогне когато ви оберат , пребият , наебат или заколят.Тъпанарите в полицията без съмнение са много , но тези в съда освен това са и значително по-корумпирани така ,че стига сте вили като преебани псета "съда та съда".Става въпрос за елементарни справки и разпечатки за разговори без да се разкрива съдържанието на самия разговор, което в Конституцията е регулирано като право на тайна на кореспонденцията.И за тези олигофрени които твърдят , че данните се запазват от операторите 1 година ще поясня само , че се запазват данните за трафика , а не за съдържанието на разговора.Просто технически не е възможно мобилните оператори освен трафика да осъществяват и записа на всеки един разговор между абонатите си ,защото това е незаконно .Но това е прекалено трудно за осмисляне от малоумници които пишат по тоя форум.

 30. 30 Профил на Теодор Захов
  *****
  Неутрално

  Не само, че не е фундаментална глупост, а е елементарно право за запазване на основни граждански права. Става дума за предотвратяване на безконтролно и безпрепятствено следене на трафика на хората. На МВР явно никак не им отърва да има някой, който да разрешава и да е информиран за тези действия. Те искат да си правят каквото им хрумне и никой да не ги контролира. В държава като нашата, в която с подслушването се злоупотребява ежедневно оставянето на такъв безконтролен достъп ще създаде още повече проблеми. Това е престъпление спрямо обществото и тези които го искат показват пълна безотговорност и липса на каквото и да било зачитане на основните принципи на демокрацията! Това, което продължавам да не мога да проумея е защо Михаил Миков, за когото имах доста добро мнение от минали години се държи като упорито малко дете и говори глупост след глупост по въпроса.
  За тези, които не са в час само ще спомена, че не са един и два случаите, в които са правени опити за издирване на хора написали мнение в този или онзи форум, само защото мнението им не харесва на този или онзи, който в момента е на власт. Е какво, харесва ви такава практика да се шири ли?

 31. 31 Профил на Ако откраднат телефона ви?
  *****
  Неутрално

  Откраднаха ми скъп телефон . той има ИМЕЙ код, който може да бъде засечен от мобилните оператори когато крадците или ползвателите му го ползват. но ченгетата сега ме будалкат, че не можели да им искат подобна информация, защото имало нов закон, който не им позволявал да искат подобни справки, освен ако не се касае за тежки престъпления. Това вярно ли е?

 32. 32 Профил на Ri
  *****
  Неутрално

  Лустрация - вън на агентите от властта - СТИГА КОМУНИЗЪМ СТИГА КОНТРОЛ

 33. 33 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  нашето мвр го вкарват в приключение от рода на филмите бразилия и матрицата целта е да се локализират нео и тринити
  населението ще бъде натъпкано в тунелите на метрото
  вижте каква гавра с пешеходците си прави анимацията с телефона за спешно повикване

 34. 34 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  воината се води между елити с цел налагане на сценариите за развитие на обществата написан от даден елитарен клуб деистваики локално мислеики глобално

 35. 35 Профил на РЗС
  *****
  Неутрално

  Ако одобрят закона, предлаган от Михаил Миков, всеки български гражданин, пребиваващ постоянно или временно на територията на България се счита за престъпник и може без негово знание да бъде послушван. Къде си мисли, че се намираме? В Африка ли? Или си спомня старите времена на комунизма?

  Може да се приеме средният път. Събрани доказателства без съдийско нареждане не се признават в съда.

 36. 36 Профил на admin
  *****
  Весело

  Ха Ха. Тоз сигурно още казва на монитора - телевизор, ще следи в интернет! Вземи са скрий някъде бе боклук! Най-много някой ламер от твойто министерство да проследиш

 37. 37 Профил на anonymous
  *****
  Неутрално

  mihov are spri se be kele6, tolkova li si tap 4e ne razbira6 4e njama da stane tvoita. sledi6 li kopele a??? duhai supata 4erven bokluk

 38. 38 Профил на The life of the others
  *****
  Любопитно

  sledja te otdavna - izperi si mrasnite 4orapi pod legloto...

 39. 39 Профил на kamenl
  kamenl
  Рейтинг: 497 Весело

  Тъп, ама за сметка на това упорит!

  Един приятел ми казваше, когато Р.Путката си тръгна - "тоя Миков е още по-големо лайно"

  Не му повярвах, не смятах че е възможно.

  Сега знам че беше прав и му дължа няколко бири

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 40. 40 Профил на Deep Blue
  *****
  Неутрално

  мвр са сьбрали сьответния матриал веце и цакат да приемат закона и понеже хората правят едно и сьщо пред компютрите само като си го вклюсиш ще доидат и ще ти предложат да им сьтруднициш или ще те подведат под отговорност ако не сьтруднициш

 41. 41 Профил на някой си
  *****
  Неутрално

  Упорството и наглостта, с които мвр иска безконтролно подслушване, показват, че целта не е да борят престъпността.
  За съжаление, каква е истинската цел ще разберем, когате вече ще бъде много късно.

 42. 42 Профил на Mihail Mikov
  *****
  Весело

  Пишете, пишете по форумите......... Моите момчета по улиците може да ви изглеждат тъпи, ама аз имам и други, много умни. И понеже на другаря Станишев му омръзна все срещу него да пишете, а той толкова се старае да направи живота ви по-лесен - нали знаете - колкото по-бедни сте, толкова по-малко грижи имате, по-лесно се живее. А вие - недоволни и по форумите......... Е, добре. Др. Шев каза:
  "Миков, виж там твойте да събират ИП-тата на тия мърморковци по форумите. Ако приемем закона - ще ги оправим. Ако не го приемем - пак ще ги оправим - нашите момчета с големите черни коли ще помогнат. Твоите да събират ИП-та сега!!"

 43. 43 Профил на ТГ
  *****
  Неутрално

  Абе, Миков те престъпниците няма да бият тъпана в Нета за това което смятат да свършат. Това си е чист държавен рекет и полицейщина. Да гледаш под чаршафите на хората и после да ги изнудваш. Те ченгетата само за това са учили - да живеят на гърба на обществото, като същевременно са в комбина с престъпниците. Пример - ченгето брокер

 44. 44 Профил на ИЗМАМЕН ОТ Т-МАРКЕТ
  *****
  Неутрално

  Пазете се от Т-маркет.Там ИЗМАМАТА е фирмена политика.Поставят жълти етикети с една цена а на касата калкулират друга по-висока.
  Т - МАРКЕТ = ИЗМАМА
  БОЙКОТ НА Т - МАРКЕТ.

 45. 45 Профил на ИЗМАМЕН ОТ Т-МАРКЕТ
  *****
  Неутрално

  Пазете се от Т-маркет.Там ИЗМАМАТА е фирмена политика.Поставят жълти етикети с една цена а на касата калкулират друга по-висока.
  Т - МАРКЕТ = ИЗМАМА
  БОЙКОТ НА Т - МАРКЕТ.

 46. 46 Профил на ..........
  *****
  Неутрално

  Истината е е там, че и в най голямата "демокрация" САЩ гоправят това.
  От какво трябва да се страхуваме при положение че сме чисти?
  А мислите ли че вашият доставчик не трупа логове за вас ?
  Неказвам че всичко трябва да се следи и записва като предаваната информация нужное само точките на комуникации !!!
  И помислете малко реално!!! Дететови си пише снякой и той мустори нещо после кой виновен властите защо не са сторили нещо по въпроса .!

 47. 47 Профил на vecchio
  *****
  Неутрално
 48. 48 Профил на богомил Шопов
  *****
  Неутрално

  Публикувайте предложението на МВР внесено в комисията

 49. 49 Профил на Ana
  *****
  Неутрално

  Как не го е срам! Вместо с това да се занимава, що не свърщи малко работа и не се заеме с очистването на мафията? А, дааа - защото МВР работи с мафията. Гласувайте лятото, да натирим комунистическите плъхове в миша дупка, където им е мястото!

 50. 50 Профил на До 46
  *****
  Неутрално

  Начи викаш, че у американско го праили тоже това... Ма верно ли? Ма там има насекаде бьесжичен интернет, а като си купиш машинката никой не ти записва мак-адреса (те и номерата на пушките не записват, та мак адрес че ми помнат, а за гаранция важи само касовата бележка, не ти изкат ЕГН-та и паспорти, па и те си немат горките). Та викаш - подслушват ги без съдията да тропне парафа.... Я обясни на наще ушев как мое да стане това, па и некой лев мое да изкараш, че май и ФБР-то не го знаят тоя терикатлък.
  Голем си експерт, ша знаиш 'начи.....
  А, сетих се - това ти го е казал он Пешо шмекеро, дето му го е казал на унук му на приятел на баща баджанак, а той го знае от един много важен старшина от секретното, дето го е видел га е бил на командировка от НАТО у Молдова....

  Хайде по сериозно ако обичате!

 51. 51 Профил на До .....
  *****
  Неутрално

  "От какво трябва да се страхуваме при положение че сме чисти? "
  Отговарям веднага:
  - Защо да ме подслушват, при положение че съм чист
  - Въпреки, че съм чист, има много неща, които не трябва да стават достояние на всеки - например банковите ми карти, с кого контактувам по бизнес, къде смятам да инвестирам
  - Чистият човек се страхува от нечистия - я ми кажи сега колко са чисти полицаите! Има ли шофьор изобщо, който да не е чувал "ми ко ша праим сега". При условие, че има дори един такъв в полицията на тази институция не може да се гласува никакво доверие
  - Какъв е процента на неразкритите престъпления? За колко от тях би помогнало за разкриването им възможността за незабавно проследяване на трафика без съдийска заповед. Има ли изобщо такива престъпления
  - Не на последно място - никакви (ама никакви) квалифицирани кадри в системата, както и никакъв (ама никакъв) шанс да имат някога квалифицирани кадри. Най-големият им експерт е на нивото на 14 годишно хлапе от игралните зали

  Не подслушването, а гражданската отговорност, нетърпимост, превенцията и информираността на родители и институции биха помогнали за решаване на проблеми свързани с деца и малолетни и заплахите в мрежата.

 52. 52 Профил на избирател
  *****
  Неутрално

  Столетницата е решила да се пенсионира след изборите.

 53. 53 Профил на Син
  *****
  Гневно

  Използвайте ТОР www.torproject.org
  А на Мик Брадър проекта няма да мине. Трябва даже да му благодарим, че го пуска пак в предизборен период.
  Нито един избирател, ползващ интернет да не гласува за Мик Брадър и съчервеите му, това е лозунгът.

 54. 54 Профил на ПлазменЛайномет
  *****
  Гневно

  ...под налягане в логовете...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK