БАН: Ниската раждаемост заплашва икономиката

"Демографската криза в България ще повлияе негативно върху заетостта, защото все по-малко ще са хората в трудоспособна възраст. Освен това заради засилената емиграция през 90-те години страната е загубила част от "човешкия си потенциал" - тези, които са били в репродуктивна възраст. Това все по-силно ще се отразява на икономиката", заяви доц. д-р Геновева Михова от Центъра за изследване на населението към Българската академия на науките (БАН). Според нея и през следващите 25 години раждаемостта ще продължи да е ниска, а смъртността - висока.


Социално-икономическите условия са едни от основните причини жените да отлагат раждането на първото си дете за по-късно или да решат да нямат наследници, каза още Михова. В бъдеще се очаква отказ от традиционното брачно семейство и възприемане на нови форми на съжителство, смята тя. Според нейни данни около 5% от жените, които могат да родят, са направили аборт, за да запазят работните си места.


Въпреки че в последните години се говореше за увеличение на раждаемостта, тенденцията тя да е в пъти по-ниска спрямо смъртността се запазва, смята д-р Мария Белчева от БАН. В доклада си "Раждаемостта в България - тенденция, влияния и проблеми" тя посочва, че нараства средната възраст за раждане на първо дете - ако през 1997 г. тя е била 22 години, сега е 26 за жените в градовете. Заетите жени са с по-ниска плодовитост от безработните независимо от семейното им положение, сочи докладът. През 2007 г. над 50% от новородените са били извънбрачни.


Според последните прогнози на ООН българите ще се стопят с 3 млн. души през 2050 г., което означава, че населението тогава ще е около 4 млн.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на питанка
  *****
  Неутрално

  Има ли нормален брак и деца др. Станишев?

 2. 2 Профил на Момо
  *****
  Неутрално

  Вече не мога да им помогна.

 3. 3 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  голям праз!
  ние няма да сме живи... а като гледаме .. на управниците не им пука... няма да сме първата самозатрила се държава... а историята познава случаи за възкресени такива
  ... я си спомнете за израел... 1500 години ги нямаше на картата

 4. 4 Профил на Тати
  *****
  Неутрално

  Моля, моля! Забравяте циганите. Те ще станат професори, директори и т.н. А пък в Америка скоро официален език ще е испанския и негритянския, ако има такъв.

 5. 5 Профил на Неутрално
  *****
  Неутрално

  "БАН: Ниската раждаемост заплашва икономиката"

  икономиката би била доста по-добре без БАН

 6. 6 Профил на ст.н.с. Марта Сугарева д.с.н.
  *****
  Неутрално

  Твърде непрофесионален коментар от страна на журналистката, - не се отчитат съвременните теории и тенденции.
  Не може на базата на отделни откъслечни факти и мнения да се изказват оценки и прогнози за населението. При демографските анализи всяка дума е важна, не се позволяват "свободни интерпретации интерпретации", каквито има не малко в тази статия.
  Самите демографи много често не са съгласни един с друг, така че е по-добре да се публикува мнението на ЕДИН професионален демограф, за да има почва за дискусия.
  "БАН" не е на единно мнение по тези въпроси! (Няма я вече "официалната линия на Партията"!) Ако някой от БАН "смята" едно или друго нещо за раждаемостта и смъртността, то не е нужно това да се преразказва от журналисти, защото със сигурност ще сбъркат. (Демографската наука е доста сложна, както са имали възможност да се убедят студентите и тези, които се занимават професионално с нея.)
  "Прогнозите на ООН" в никакъв случай, не сочат, че "българите ще се стопят с 3 млн. души през 2050 г.", нито пък това означава, че "населението тогава ще е около 4 млн".
  Просто не сте наясно какво означава "прогноза" в демографията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK