Политици и експерти: МВР иска да следи интернет форумите около изборите

Политици и експерти: МВР иска да следи интернет форумите около изборите

© Красимир ЮскеселиевНастойчивото желание на МВР за безпроблемен и безконтролен достъп до данни от интернет и до телефонни разпечатки може да се обясни лесно с наближаващите кампании за европейски и национален парламент. Така политици от опозицията и експерти коментираха поредния, четвърти опит на министерството да следи трафичните данни без съдебно разрешение. Депутати от БСП и ДПС внесоха в петък промени в Закона за електронните съобщения, подготвени от МВР, които ще задължат операторите да предоставят на спецслужбите неограничен достъп до сървърите си.


Интернет става все по-важно място за политически дебати, агитация, насрочване на протести и корупционни сигнали, а контролирането на тези процеси в предизборна обстановка е много важно, затова и МВР не се отказва от опитите си да получи законово разрешение за тази дейност, заявиха десни депутати. "Много от досегашните действия на МВР водят до заключение, че службите се възползват от възможността си да проучват политически позиция и да разследват хора, заради техни мнения", каза и Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Разказа, че при тях има сигнали, че МВР е отправяло искания да се разкриват IP адреси на участници в политически дискусии или на граждани, сигнализирали за участие на прокурори в корупционни схеми. Не е ясно на какво основание се иска следенето, тъй като няма извършено престъпление, посочи Кашъмов.


Справка от полицейските аташета на 17 страни, поискана от председателя на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов, показва, че само в пет от тях не се иска разрешение от правораздавателен орган за достъп до трафичните данни. Без санкция данните се взимат в Испания, Англия, Словакия, Полша и Унгария. Такава информация не може да се събира без съдебно решение в Италия, САЩ, Холандия, Австрия, Норвегия, Франция, Германия, Кипър, Литва, Чехия, Гърция и Белгия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK