Над 4 хил. ученици изучават ислям в училище

Над 4 хил. ученици изучават ислям в училище

© Асен ТоневПовече от 4 хил. ученици в 44 населени места на страната изучават през тази учебна година ислям, съобщи за БТА началникът на отдел "Образование" към Главното мюфтийство Хюсеин Карамола. Той заяви още, че от три години този брой не се променял. Предметът "религия ислям" се преподава веднъж седмично за един учебен час. И Министерството на образованието (МОН) съобщи, че обобщава данните за броя на учениците, които изучават ислям.


От 2000 г.децата могат да изберат да учат религия като извънкласна подготовка, като учебните програми и помагала са одобрени от МОН, уточни Карамола. Той отбеляза, че един от основните проблеми е недостигът на преподаватели, които сега са предимно млади кадри на Висшия ислямски институт в София.


Според министър Даниел Вълчев, училището не е място за преподаване на индоктриниращи предмети, или на предмети, които въвеждат във вярата. То е място, където може да има информационен предмет "Религия", смята той. Вълчев съобщи, че вече е назначил проверка в училището в село Рибново. Според него "в условията на нарастващо политическо напрежение, покрай изборите, е изключително неуместно да се намесват децата в религиозната тема".

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Друговерец
  *****
  Неутрално

  Сам по себе си ислямът не е по-опасен от кухненски нож - въпросът е в това как се използва...

 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Ако наистина е изборен и наистина учебниците са наред - защо не, има много деца, които отрастват във вярващи семейства и това само ще им помогне по-добре да разбират в какво вярват.

 3. 3 Профил на Попето
  *****
  Неутрално

  В кои училища?
  Напишете ги.

 4. 4 Профил на Isliamist
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Mr. Golden Nugget
  *****
  Неутрално

  Парите ми от данъците отиват за изучавяне на Вероучение - Ислям за четвърти клас?!?!?
  Аз като български данъкоплатец не съм съгласен за изучаване на Православие. Ислям ще изучават!

  Да промиват мозъците на децата още от тая възраст си е престъпление.

  И в тоя вид ли се появява "даскалът" в училището? Защо направо не въведат арабските порядки в цялата държава и да се приключва?

 6. 6 Профил на Непукист
  *****
  Весело

  Хора, не се косете. Кой почти затри религията в България? Помните ли - КОМУНИСТИТЕ! Те са атеисти, а до един тези, които забраниха религията в училище и в храмовете са учили насила, като тези дечица, религия... Няма по-добър метод децата да се отвратят от нея. Щом нещо стане задължително, то става противно! Поне за децата е така.

 7. 7 Профил на Осман
  *****
  Весело

  "Защо направо не въведат арабските порядки в цялата държава и да се приключва? "
  Спокойно,и това ще стане......

 8. 8 Профил на Free Thinker
  *****
  Неутрално

  po dokumenti moge da u4at i po 1 chas
  no na praktika v Deliormana stigat do 14-15
  toest po4ti nishto drugo i to v obshtinskite u4ilishta
  ama nali sa koalicionni partneri

 9. 9 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  Само в Рибново се разбра че са 400, а тия тук пишат за утеха 4000. Та само в 10-на села като Рибново ли се учи Ислям...

 10. 10 Профил на rabotnik
  *****
  Гневно

  Голяма демокрация,направо свободия.В България трябва да се учат само наши религии.В Турция дали учат православие,егати и турците .Както сме ги разпуснали след време ще стане задългителен и за българчетата.

 11. 11 Профил на 9876...
  *****
  Неутрално

  Вълчев да не се прави на ударен - предметът религия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да включва 4-5 най - разпространени религии, с равен брои часове. Това е за информация, а не за набиване на някоя от тях в глите на децата. Като пораснат - да си изберат...ако искат. Точка по въпроса.

 12. 12 Профил на Боби
  *****
  Любопитно

  А дали може да се изучава предметът "религия християнство"? И защо само "млади кадри на Висшия ислямски институт" ?!? Ако нещата са равнопоставени, би трябвало да се търсят кадри, преподаващи и другите религии - християнство - православие, католицизъм, протестанство; будизъм; агностицизъм; индуизъм; паганизъм... дори атеизъм. След като ще се информират, поне да се информират за всички възможности. Какво информиране ще бъде, ако избора се свежда до "можеш да изучаваш ислям или ислям"?!?

 13. 13 Профил на Кьорчо
  *****
  Неутрално

  По-интересното е колко деца изучават християнството.Само че такава статистика липсва.Май-това не е толкова важно.Иначе сме отлично осведомени за другите.

 14. 14 Профил на можге да ви се стори нетрадиционно, но
  *****
  Весело

  Да се напишат учебници от министерството на български или и на турски и само по тях да се учи. И да е сунитски, може и да се преведат турски учебници - там нещата са твърдо под контрол. Никакви араби (може араби - християни) не искам да виждам извън София, защото това е директна заплаха за националната сигурност! А още по-малко пък иранци и афганистанци, както и босненци! Тия са точно помаци и учат нашите помаци, че са отделна нация. Босненците-мъже в България трябва да се водят на строг отчет. И не разбирам защо Каракачанов напъва да направи горанците българи, след като те са още една помашка група. А както се вижда, помаците (българи, босненци, сърби) са по-податливи на фундаменталистки влияния от турците.

 15. 15 Профил на НеКьорчо
  *****
  Неутрално

  В училището на щерка ми трябваше да се съгласят 60% от родителите за да се изучава "вероизповедание", което включва христианство, ислям, юдеизъм, будизъм - прилики и разлики (а не само 1 религия). Събрахме със зор 25%. и съответно няма изучаване. За сравнение в Рибново - 100% родителско съгласие и както го чу онзи с влажния поглед (даскала по вероизповедание) той понеже бил преподавател по Коран- там се преподава само това...а и не само там

 16. 16 Профил на и още
  *****
  Весело

  И да се помисли как да не се допускат български граждани да учат в Йордания, Ливан, Египет, Пакистан, Иран и Саудитска Арабия. И без това със Саудитска Арабия нямаме отношения, не ни и трябват тия. Нали се откри мюсюлманско висше училище? Достатъчно е! В краен случай - да учат в Турция или Азербайджан, където светската власт държи изкъсо какво се учи и преподава

 17. 17 Профил на и още
  *****
  Весело

  В същото време 86 процента от населенитео се води християнско, а родителите не желаят децата им да изучават Библия и вероучение. Няма да е далече времето, когато ще се изучава Коран по тая логика.
  Защото светската система не заменя религиозното възпитание. Обучението по религии от светска гледна точка е подвъпросно за средното образование.

 18. 18 Профил на DumDum
  DumDum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Допуснеш ли да се изучава предмет "религия" веднага се появява проблема:Нужни са преподаватели за всяка религия -за всяко населено място,където ще се изучава предмета.
  Разбира се - в селата и малките градове - няма да има такива.
  Отделно - няма как да се следи разпределението на времето между отделните религии.

  Лично според мен - такъв предмет - само създава проблеми, негативни настроения, противопоставяне.

  Аз учих по времето,когато и в Църква не ни пускаха да ходим,камо ли да учим нещо за Християнството - и това не ми попречи да го приема,и да знам за него.
  Както знам и за мюсюлманството, будизма и т.н...

  Иформацията днес не е проблем.

 19. 19 Профил на Рибньо
  *****
  Любопитно

  Много ми е интересно да разбера колко деца в България изучават Християнство ?!?

 20. 20 Профил на и още
  *****
  Весело

  При това католическите, арменските и протестантските общини си имат вероучение, ако не в училище, в неделни училища. Само православното население е готово дори да се бие, но да не допусне децата си да учат традиционното си вероизповедание. Нищо не може да замести това, който има уши, да слуша.
  Да, според преброяването на населението, около 10 процента от турското малцинство в България е заявило, че е от някое християнско вероизповедание - православно, католическо и особено протестантско. А българите накъде отиват?

 21. 21 Профил на и още
  *****
  Весело

  Пардон, около 10 хиляди, не 10 процента, търся да намеря линка точно сега когато ми трябва не мога !

 22. 22 Профил на вярващ но нерелигиозен
  *****
  Гневно

  БЕЗОБРАЗИЕ! Китайчета и германчетата ги стимулират да учат генетика, физика и математика, ние ще тъпчем главите на децата с допотопни религии! В 21 век. Резил!

 23. 23 Профил на Генади от Москва
  *****
  Гневно

  Откъде на къде в България ще изучават ислам? България е православна държава, а който иска да изучава ислам - да го изучава или вкъщи, или в исламските държави! Някой в Турция да е разрешил, примерно, на българите да изучават по училищата православие? Религията не следва да се изучава в светско училище! Днес религия, а утре ще ни наложат джихад!

 24. 24 Профил на Niko
  *****
  Неутрално

  Нашата толерантност прекали!Стига вече това ще погуби България!

 25. 25 Профил на мюмюн
  *****
  Неутрално

  Хайде не се палете,следва ислямския център в София,тия деца за там се готвят.

 26. 26 Профил на bov
  *****
  Неутрално

  neka u4at, kakuv e problema!! az izu4avam islyama, izu4avam bibliyata!! i kakvo.....glupatci, bolni mozutci!!

 27. 27 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  "Нашата толерантност прекали!Стига вече това ще погуби България! "

  Не нашата толерантност ще погуби България , а нашата търпимост към комунистите ,които още властват над България и допускат турчетата да учат ислям,което по принцип не само,че не е лошо но ,е полезно ,а не допуска българчетата да учат за християнството.Отново са нанасят морални вреди на народа.До кога ще ги търпим?Не турците, а комунистите?

 28. 28 Профил на pisatel
  *****
  Неутрално

  Дарителска сметка: ОББ, клон „Фр.Нансен”, банков код 20078205; сметка в лева и валута 1026366518; Дан. Номер 222 116 27 17; БУЛСТАТ 13 05 50 905; МОЛ Михаил Вашкевич.
  Предстоят авторски вечери на съвремени български писатели- 278.
  Стани наш спонсор и дарител – помогни на българската култура!
  The oneness of Allah. Allah has no partner, son, daughter, helper, or competitor. There is nothing that even remotely resembles Him, for He is unique.Allah Akbar!
  ЛИТЕРАТУРНА АКАДЕМИЯ. /проект/. ПОСОЛСТВО НА МИРА-СОФИЯ.
  Изкуството като абсолютна ценност за мира.
  „Хуманизмът е неизбежен.Humanism is inevitable!”
  Ректори:д-р ф.н. Валери Рибаров,тел.02/9782780;Ангел Стефанов,тел.02/9832148. Замесници; Вълчо Камбуров, Йоло Денев, Ясен Кавада, Михаил Вашкевич.
  Председатели – Константин Георгиев, тел. 0877-000315, Михаил Неделчев.Членове - Митко Новков, Пенка Ватова, Пламен Дойнов и Румен Баросов.Секретари: Рада Панчовска – секретар “Поезия”, Палми Ранчев – секретар “Белетристика”, Николай Аретов – секретар “Критика и хуманитаристика”, Цветанка Еленкова – секретар “Международна дейност”.
  Факултети: Проза, Поезия, Драматургия, Изкуство, Сценаристика, Хореография, Музика, История, Изследвания, Религоведение, Живопис, Прогнозиране,Фолклор, Литературзнание, Езикознание, Краеведство.
  Лекции: всеки понеделник от 18 часа в Посолство на Мира; ул. Бенковски №25. За повече информация: тел. Михаил Вашкевич 02/8705542, GSM 0889-200141, проф. д-р Иван Венев 02/8701135, Борис Ташков-02/4894545: 02/8725822:Руси Стойков, Йоло Денев; 02/8896618, Веселин Стоянов 02/9577549, 0893-423422; Любомир Петрушев, 02/8513126; Никола Статков, 02/8733786.
  16 март, понеделник 18 ч.-Биляна Кавада.
  23 март,-Вълчо Камбуров.
  30 март,-Румяна Лякова.
  6 април,-проф. Радулов.

 29. 29 Профил на Аристотел
  *****
  Неутрално

  Хайде да не забъркваме децата в простотиите на "възрастните" индивиди, кичещи се с определения като "българин", "патриот", "християнин" и тн. Не, нямам предвид единствено лицето-агент Първанов.

  В училище не бива да се изучават никакви ИНДОКТРИНИРАЩИ предмети - в този смисъл християнството е абсолютно реципрочно на исляма. Училището трябва да остане светска територия, (а не съветска). Чест му прави на Даниел Вълчев, че осъзнава неприятностите, които носи едно натрапено, сбъркано и манипулирано религиозно образование.

  Не е лошо, че деца учат ислям, лошото е че тези, които ги манипулират, както и техните родители са УЧИЛИ само в школите на КГБ и то с преписване.

 30. 30 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 571 Неутрално

  А защо се изучава в 4ти клас? И кое дете наистина решава какъв да му е избираемия предмет на тая възраст?

  Нека има свобода на религиите, но нека тези религии да бъдат почитани от зрели хора, а не от деца, които още неизживяли детските си години трябва да се съобразяват с нечии норми!

  Плюс това Православието и Ислямът не трябва да бъдат изучавани като отделен предмет, а като част от предмета история (що се отнася до събитията, причинени от религията) и част от предмета Свят и личност (що се отнася до ценностите, проповядвани от религиите).

  Освен това ако е отделен предмет, нека е наречен "Религия". Нали и без това ценностите, които религиите би трябвало да ни предават, са еднакви. Още повече, че ако сме истинска демокрация, нищо не пречи да се изучава 1 срок Ислям и 1 срок Православие. Така учителят дори да поощрява тенденциозно едната религия, децата пак ще разберат, че не само в Исляма е истината.

  Друг въпрос е, че съвременото българско общество (било то съставено от българи, турци, цигани или помаци) няма нужда от попове и имами, които да си каканижат приказките, а от образовани и кадърни хора, които да изградят стабилна и сравнително заможна средна класа.

 31. 31 Профил на Аристотел
  *****
  Неутрално

  Поздравления за горното мнение на Felix, аз не можах да го кажа и формулирам така добре, и то основно защото съм абсолютно ядосан на непрокопсаници като Яне Янев. То бива кретенизъм, ама подплатен с наглост и ДС такикатлъци - това вече ми идва в повече. А съм ходил по 4-5 пъти през годините в Рибново, Сатовча, Гърмен, Сърница и тн.

  Та непрокопсаникът Янев трябва да бъдат със свален имунитет и клиент на прокуратурата в една, хипотетична, нормална държава

 32. 32 Профил на Българка
  *****
  Неутрално

  Само не разбрах колко деца изучават християнство...
  Нека си спим сладко! Това преди почти 7 столетия ни е коствало робство, от чиито последици още не можем да се отърсим... Май нещо не я разбираме правилно толерантността към друговерците... Всяко нещо си има граници и не знам кой ще посмее да ги наложи. Едва ли ще е баткото с големите мускули, дето вече се изживява като следващия ни премиер...

 33. 33 Профил на Светия синод
  *****
  Неутрално

  В училище християните трябва да изучават Вероучение, а другите - техните си религии. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
  Това няма да стане, докато не бъде уволнен министър Вълчев - медийна звезда, понеже е главен противник на Вероучението.
  История на религиите може да учи всеки, който иска, но нашата цел е възпитаването на човеци, а не да търсим работа на изкуфели комунистически фармасони и промивачи на мозъци.

 34. 34 Профил на eвЗЕНи
  eвЗЕНи
  Рейтинг: 521 Разстроено

  Няма как да не се забъркват децата. А и те са възрастните, които ще определят старините ни. Религията няма място в училищата. Особено, както някой писа, плащана от нас като дананкоплатци.
  Нека си правят училища към религиозните организации и институции. Дори в едни САЩ, където повечето хора са с промити от религията мозъци, религия в ОБЩЕСТВЕНИТЕ (т.е. държавни) училища няма. Има в частните училища, спонсорирани от определената религия (и за които родителите си плащат). И има неделни часове към църквите.
  Там са местата, където децата могат да научат в какво точно ги набутват родителите им на възраст, на която не могат сами да направят избора си.
  Това, което разбирам от статията е, че България прилича повече на някои държави в Близкия Изток по отношение на това възпитание.

 35. 35 Профил на Светите Братя
  *****
  Неутрално

  Комунистите доведоха до морална деградация няколко поколения българи. Най-поразена е божбожната ни комунистическа интелигенция. Ако нея я питаме, значи този път наистина да затрием нацията, което 2 хилядолетия никой не можа да направи.
  Този въпрос трябва да се реши от държавниците и мъдреците, а не от полуграмотните комуноиди.

 36. 36 Профил на Вазелин
  *****
  Неутрално

  Дрънкате си вие , но доста части от България бавно и сигурно се отдалечават от нея като култира , религия , образование , морал и светоглед за европейски начин на живот.Носенето на шалвари и забрадки категорично сочи в очите на европейците , че тези хора не са като тях.За съжаление покрай тях и ние ще изглеждаме в очите на същите европейци съмнителни хора верно облечени като тях , но с друг манталитет и това никога няма да се промени колкото и да ни обясняват , какви хуманисти живеят на Запад.Отидете в някоя западна държава , явете се там с фередже или шалвари като кандидати за каквато и да е работа в местна фирма ръководена от местен а не емигрант, кажете , че се казвате Ахмед и просто ще видите как ще ви отсвирят без въобще да ви обясняват защо.И никакви комисии по дискриминация няма да ви помогнат.

 37. 37 Профил на Дани Вълчев
  *****
  Неутрално

  Малко информация за въвеждането на Вероучение в училищата, за да видите, че не боли.
  "1200 деца ще учат вероучение в Бургас"
  http: //www. dveri. bg/content/view/8294/29/
  "Деца от 1 Клас в София учат Вероучение"
  http: //vbox7. com/play:b33c266b

 38. 38 Профил на Читател
  *****
  Гневно

  Този въпрос е повече от важен за нас и вярвам,че всеки българин е повече от чувствителен на тази тема.Какво означава да не намесваме децата?!Чий деца питам аз?Те един ден ще порастнат и тогава...Да им се дадат безплатни еднопосочни билети до Турция и там да си ги учат колкото си искат и на каквото си искат,като обезателно им се отнеме българското гражданство.Защо не се разходите из ЕС ,за да ги видите нашите турци какъв имидж ни постилат пред Европа?!Идете и ги вижте и ще ви стане мъчно за нас-Българите.Доживяхме и ДПС да ни управлява-ХАРЕСВА ЛИ ВИ?!

 39. 39 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  По важно е дали мюфтииството следи за проникването на радикали сред духовниците, защото й то няма полза от това.www.orientirbg.com

 40. 40 Профил на Чукча не читател
  *****
  Неутрално

  Как кои деца да не намесваме? Всеки да си гледа неговите първо, а след това да издава еднопосочни билети на чуждите. Заради пишман-патриотари и фашизирани, кръчмарски полуидиоти ще се забърка такава каша, че жална ни майка.

  Без експерименти на гърба на децата. Вън попчетата и имамите от училищата. Никаква религия като задължителен предмет!! Който иска да учи - в курсове, одобрени от МОН и експерти по религия.

  Такива ДС доносници като Светия Синод и Мюфтийството - далеч от децата.

  Даниел Вълчев може да греши за много неща, но е прав за религиозното ИНДОКТРИНИРАНЕ както стана дума тук.

  Пък и много религиозни се навъдиха, дето стъпват в църква 2 пъти годишно.

 41. 41 Профил на donkihoto
  *****
  Неутрално

  http://www.usweekly.com/ ( source )
  Living with Cancer, Living with Islam
  99 percent of Muslims are Muslims because their many times over great-grandfather was living in a village someplace when a group of men with swords marched in, and declared that they were all going to become Muslims now, or die horribly. Unless he was smart enough to get on board by being one of the men with the swords, and take home his share of the loot and slaves.

  Today these people would be known as Muslim extremists. Back then they were just known as Muslims.

  But there's a new Gold Rush in the West now as Western scholars, academics and politicians look around for something that isn't there-- a way to co-exist with Islam. Except it's not a Gold Rush but a Fool's Gold Rush, because when it comes to Islam, co-existence has never been on the table. Islam is a religion that from its earliest days was spread by the sword of Mohammed, and then by various Caliphs, Emirs, Sultans, assorted warlords and rulers.

  Religions that spread like that are no more interested in achieving co-existence, than telemarketers are interested in Do Not Call lists. It puts them out of business. Even the current boom due to "interest in Islam" can be traced back to 19 Muslims flying several planes into two major US cities with a death toll in the thousands. Minus the planes and with a much higher death toll, that is generally how people get "interested" in Islam in the first place.

  When Muslim leaders talk about co-existence, what they really mean is "Stop bombing us long enough to let us destroy you."

  This of course hasn't stopped well meaning Westerners from trying to find ways to get along with cancer. Like living with Cancer, living with Islam is a dead end proposition. You either go for Chemotherapy or sooner or later you wind up lying face up on a steel table with a toe tag on your foot. Except in this case the toe tag will be a Koran.

  Like Cancer, Islam is a devouring entity that exists to consume, leaving destruction and misery in its wake. You cannot live with it, your choices are to either die, or force it out of your body. The West has currently pushed Button 1 while assuming that any moment now, the Cancer will turn moderate, and become willing to talk about how it can be integrated with the rest of the body.

  France has banned Hijabs, Holland is looking at immigration, America has selected a leader from a Muslim background, and Cancer is laughing its ass off at the whole spectacle. It knows all this is nothing more than one of the Kubler-Ross stages of death, and that the West is still stuck on Bargaining.

  We'll give you complete equality, social services, a good deal of respect, a seat at the table, the privilege to censor anything that offends you and the right to beat and rape as many women as you want-- so long as you agree to be our friends. That kind of thing naturally doesn't work.

  Giving people who already view you as subhuman, carte blanche to do whatever they want, isn't going to endear them to you. Just ask the Jews sitting in ghettos during WW2 and hoping that cooperating with the Nazis would avoid the worst from happening. Submission to people who already place no value on your life is death. When you do that you might as well take an ad out in the Dhimmi Personals Section.

  There is of course such a thing as a Moderate Muslims, but moderate Muslims aren't a movement, they're just individuals who aren't very good Muslims-- much like Jews who eat Pork or Catholics who have abortions. There are plenty of both, particularly in well off countries where religion isn't a big deal anymore, but self-indulgence is. By no coincidence those are also the places you're likely to find moderate Muslims, whose moderation consists of not being very good Muslims.

  You can co-exist with Moderate Muslims because they really do want most of the same things you do, a house in the suburbs, a steady paycheck and Cable TV. Of course then their sons head to a Madrassa in Pakistan, and next thing you know they're on the plane back with a box cutter.

  And that's the problem with confusing self-indulgence with moderation. The pendulum on self-indulgence always swings back to the extreme sooner or later, just as it did in Iran, just as it will in Egypt. Prosperity always breeds discontent and disgust among the very sons of those who enjoy it. It certainly did in the West producing the likes of Lenin and Ayers.

  The problem is that Western anti-materialists are socialists. Muslim anti-materialists are Muslims. And so while Socialists and Muslims do their best to shake hands, the Muslim has a dagger palmed in his hand. The socialist has a copy of Das Kapital in his. It wasn't even an even match in the early 20th century. It certainly isn't an even match now, as even a casual observer of the European scene can't help but notice.

  While we think of Muslims as a cultural problem, they think of us as a demographic problem. We think the solution is teaching them to be moderate. They think the solution is teaching those of us who survive to be slaves. And guess who's currently ahead on points?

 42. 42 Профил на dome
  *****
  Неутрално

  едно уточнение за невежите форумисти - няма Православна религия, а има Християнска религия и Православна църква !
  понеже правите политика с вярата си, затова исляма ще ви измести от душите на хората. народа има друга религия, нека си го признаем. религията на телевизията, бигбрадър, мюзикайдъл, попфолк, синсити, хапка-пийка, секс с непозната и т.н. религия или вяра, означава всеки миг да си с твоя Бог ! а не по Коледа и Великден да идеш да запалиш свещичка. а кой е твоя Бог - путин, обама, мадона, роналдиньо, лепа брена, преслава, последния модел на бмв или почивка на карибите.....

 43. 43 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Вероучение и каквато и да било религия не трябва да се изучава в училище. Десетте заповеди са залегнали в един или друг смисъл в повечето религии, но не е ли по - добре децата да се запознаят с тях в семейството? Иначе какво, родителите ще чакат някой преподавател по съответната религия, вероучение или както там се казва, да учи децата им на тези общочовешки принципи. Не съм атеист, но смятам, че това е бягство от отговорност. Ако стане нещо, родителите ще кажат, че в училище на нищо не са ги научили тези деца.

 44. 44 Профил на Lili Kostova
  *****
  Неутрално

  Stylbite po pytya kym Bog sa mnogo. I koito ne priema tova - ne e na pyt kym Boga.

 45. 45 Профил на Превод на 42
  *****
  Любопитно

  Всекидневна с рака, живея с исляма
  99% от мюсюлманите са мюсюлмани, защото си много пъти над пра-дядо живееше в село някъде, когато група мъже с ножове marched, и заяви, че те всички бяха ще станат мюсюлмани сега, или ще умра ужасно. Освен ако не е бил достатъчно умен да отида на борда, като един от мъжете с мечове, и да вземат дома си дял от плячката и роби.

  Днес тези хора ще бъде известна като мюсюлмански екстремисти. Тогава те са били просто известен като мюсюлмани.

  Но има една нова Gold Rush на Запад сега като западните учени, представители на академичните среди и политиците, огледай се за нещо, което не е там - начин да съществуват съвместно с исляма. Освен това не е Gold Rush но Fool's Gold Rush, защото когато става въпрос за исляма, съвместно съществуване никога не е бил на масата. Ислямът е религия, че от ранните му дни се разпространява с меч на Мохамед, и то от различни Caliphs, Emirs, Sultans, асорти Warlords и владетели.

  Религии, които разпространиха като че не са по-заинтересовани от постигане на съвместно съществуване, отколкото telemarketers се интересуват не изискват списъци. Това ги поставя на бизнес. Дори сегашната бум поради "интерес към исляма", могат да бъдат проследени назад до 19 мюсюлмани, плаващи под няколко самолета на две основни САЩ града със смърт ТОЛ такса в хиляди. Минус равнини и с много по-висок броят на умрелите, който обикновено е как хората се "заинтересовани" в исляма на първо място.

  Когато мюсюлманските лидери говорят за съвместно съществуване, това, което наистина означава, е "Стоп бомбардировките нас достатъчно дълго, за да ни унищожат."

  Това разбира се не е спряно и смисъла от Westerners опитват да намерят начини да се разбираме с рака. Като живеят с рак, живеещи с исляма е мъртъв край предположение. Или отивам за химиотерапия или рано или късно вие приключване лъже лицето на стоманена маса с пръсти маркер на вашия крак. Освен в този случай палеца маркер ще бъде Коран.

  Като рак, ислям е пояждащ лице, което съществува, за да консумира, оставяйки унищожение и мизерията, в своята събуди. Вие не можете да живеете с нея, вашият избор или да умре, или сила я на вашето тяло. Западнобалканските е натиснат бутона в момента 1, докато се приема, че всеки момент сега, ракът ще превърне умерено, и да станат готови да говорим за това, как тя може да бъде интегриран с останалата част от тялото.

  Франция е забранена Hijabs, Холандия търси най имиграция, Америка избра лидер от мюсюлмански произход, и рак се смее му задник в целия спектакъл. Той знае всичко това е нищо повече от една от Kubler-Рос етапи на смърт, и че Западът все още е остана по договаряне.

  Ние ще ви даде пълна равнопоставеност, социални услуги, добра сделка на уважение, сяда на масата, привилегията да цензурирам нищо, което нарушава ти и правото да бие и изнасилването като много жени, колкото искаш - толкова дълго, колкото ви съгласни да бъдат наши приятели. Това нещо естествено не работи.

  Даване на хора, които вече оглед вас като нечовешки, картбланш да правя каквото искам, няма да ги правя мил с теб. Просто помоли евреи по време на заседанието в гетата WW2 и надявайки се, че сътрудничеството с нацистите ще избегне най-лошото от случва. Подаване на хора, които вече провежда не стойност на живота си е смърт. Когато направите това, че може да предприеме, както и реклама в Dhimmi Лични раздел.

  Има, разбира се, е такова нещо като Умерено мюсюлманите, но умерени мюсюлмани, които не са за движение, те са просто хора, които не са много добри мюсюлмани - много прилича евреи, които ядат свинско или католици, които са аборти. Има изобилие от двете, особено в страни, където също се религия не е голяма работа вече, но самостоятелно снизхождение е. Да не случайно тези са и местата, които биха могли да намерят умерени мюсюлмани, чиито умереността се състои от не са много добри мюсюлмани.

  Може да съществуват съвместно с умерени мюсюлмани, защото те наистина искат по-голяма част от същите неща, които правя, една къща в предградията, с постоянна заплата и кабелна телевизия. Разбира се тогава синовете си главата на Madrassa в Пакистан, както и следващото нещо, което знаят, че сте в самолета върна с кутия катер.

  И това е проблем с объркващи самостоятелно глезене с умереността. Махалото на самостоятелно снизхождение винаги люлки обратно в екстремни рано или късно, точно както го правеше в Иран, както и тя ще в Египет. Благоденствие винаги се породи недоволство и възмущение сред много потомци на онези, които го ползват. Той със сигурност направи на Запад, произвеждащи харесва на Ленин и Ayers.

  Проблемът е, че Западните анти-materialists се социалисти. Мюсюлманските анти-materialists са мюсюлмани. И така, докато социалисти и мюсюлманите да си най-добре да се разклаща ръце, мюсюлмани има скрили кинжал в ръката му. Социалистическата разполага с копие от Дас Капитал му. Той не беше дори още по мач в началото на 20-ти век. Той със сигурност не е съвпадение, дори сега, като дори случайни наблюдатели на Европейската сцена, не може да помогне, но предизвестие.

  Докато ние мислим на мюсюлманите като културен проблем, те мислят за нас като демографски проблем. Ние мислим, че разтворът е преподаването им да бъде умерен. Те си мислят, че разтворът е преподаването на тези от нас, които оцелеят да бъдат роби. И познай кой е в момента напред по точки?
  ЗА КАКВА ТОЛЕРАНТНОС ПЛЕДИРАТЕ СЯКАШ НЕ ВИЖДАТЕ ИСТИНСАТА ИМ ЦЕЛ!

 46. 46 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Ще се сетите за вероучение и християнство, ама ще е късно, когато ви нахлупят фереджетата и чалмите, тогава ще се усетите, атеистчета нещастни!

 47. 47 Профил на Inna
  Inna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тази година 4000, до година - 8000. И така, докато напълно изпълним изискванията на одобрената от МОН програма.

  Inna
 48. 48 Профил на религия
  *****
  Неутрално

  Ако в училищата до сега беше въведен задължителен предмет РЕЛИГИЯ-общи постановки и запознаване с основните религии, без други отклонения/избираеми,не избираеми и т.н./,може би нямаше да се стигне до парадокса в Рибново от 450 деца 380 да изучават ислям, а в българско училище да не може да се съберат желаещи за изучаване на християнството.Децата трябва да имат представа за религиите въобще, а оттам нататък който иска да задълбочава знанията или да практикува-има религиозни храмове за тази цел. Така нещата щяха да са поставени на друга основа.

 49. 49 Профил на мунчо
  *****
  Неутрално

  много народ има за бесене

 50. 50 Профил на Димитър
  *****
  Неутрално

  Пак ще Ви напомня: 1) по Конституция „образованието е светско”. Изучаването на религията като „религия”, индоктринално, като „веро-учение” – противоречи на основния закон. 2) Училището е място, в което се изучават науки – религията не е наука. Нямат място в българската образователна система подобни учебни дисциплини, разбирани индоктринално и изучавани само като православие или само като ислям. Няма и подобен опит в Европейските страни, част от които е и България. Не забравяйте това! Франция първа премахва от образователните си програми изучаването на вероучение през 1879 г. – Турция е последната . Къде сме ние? Училището – уважаеми г-н Даниел Вълчев – става място, в което започва да се насажда верска, религиозна непримиримост, да се формира етническо напрежение. У деца от 1 до 8 клас! Мисли ли някой за това? Обрщайки се към европейския опит никъде в светските училища не се преподава религията като вяра, догматично, като религия и то само определена религия – православие или ислям. Изучават се „Религии” като цикъл към философията, етиката и аксиологията, гражданското образование, историята на човешката култура и цивилизация и пр. Религиите изграждат фундамента на човешката култура и цивилизация и в българското училище могат да се изучават само така – културологично - като култури. Учебната програма, адресирана към деца – уважаеми г-н Даниел Вълчев - от 1 до 8 клас, е меко казано недомислие. Сам Иисус Христос казва на учениците си и равините:”Оставете децата сами да дойдат при мене...” (Мат. 19:14) – когато достигнат до онази възраст, в която могат да осмислят и изкажат собствено становище относно онова учебно съдържание, което им се предлага. В противен случай им се предлага една идеология. Лошото е и друго, че тя е лишена от каквато и да е организация по своето съдържание (в часовете учителите разказват митове и легенди - приказки), лишена от каквато и да е методика на преподаване и се преподавана от неспециалисти – учители с повърхностни педагогически умения, формирани в богословски факултети.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK