България е трета по аборти в Източна Европа

Официалната статистика на НСИ показва, че ражданията вече са двойно повече от абортите, но според лекарите половината от прекъснатите бременности остават неотчетени

© Анелия Николова

Официалната статистика на НСИ показва, че ражданията вече са двойно повече от абортите, но според лекарите половината от прекъснатите бременности остават неотчетениНезависимо, че броят на абортите през последните няколко години намалява, те продължават да държат високо ниво, като на 1000 раждания достигат 1370 броя. Това съощиха днес от Българското дружество по акушерство и гинекология. Според лекарите България е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по аборти при девойки между 15 и 16 години. Нараства и броят на ранните раждания на момичета на възраст между 12 и 13 години.


Независимо, че като цяло момичетата, девойките и жените познават все по-добре начините на предпазване от нежелана бременност, някои от тях остават незаслужено пренебрегвани, казаха медиците. Установено е, че у нас близо 50 на сто от жените във фертилна възраст се страхуват от хормоналната контрацепция, смятат че е вредна и не я използват.


Експертите препоръчаха да се провеждат повече кампании за повишаване на сексуалната култура на младите хора. Необходимо е също жените да знаят какви са последиците от прекъсването на бременността. Затова лекарите предлагат в училищата да се въведе задължително програма за сексуално образование.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на М да-а-а!
  *****
  Неутрално

  Трета по аборти, но ПОСЛЕДНА по раждаемост!

 2. 2 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Това, всъщност, е по-скоро добре отколкото зле.

  Ако една млада жена няма условията да отгледа дете, то по-добре за всички е да не го и отглежда. Макар че ще има изключения, разбира се, масовият резултат ще бъде лошо възпитани деца с ниско образование.

  Така поне твърди Стивън Дъбнер, авторът на Freakonomcs и теорията обясняваща ръста и спада на престъпността в Америка през 70-те и 80-те години.

  Аз съм съгласен с него. Една жена знае най-добре дали има условия да изгледа детето си.

 3. 3 Профил на жена
  *****
  Неутрално

  Боби Колев, една жена, ако няма възможност да отгледа дете, на първо място трябва да се предпазва от нежелана бременност. Така че, не мисля, че тази статистика говори за разумни решения на жените. По-скоро сочи ниска сексуална култура.

 4. 4 Профил на до Боби Колев
  *****
  Гневно

  Ей, нещастник, ти чуваш ли се какво говориш! Какво би казал, ако майка ти беше взела решение да те изкорми от утробата си преди да се родиш? Сега нямаше да седиш пред компютъра и да плещиш глупости!

 5. 5 Профил на факт
  *****
  Неутрално

  1000 живота срещу 1370 убийства които са в следствие на простащината на "културата от кръста надолу"

 6. 6 Профил на без име
  *****
  Разстроено

  След като държавата ни не предлага да отгледаш детето си в нормални човешки условия, нормално и логично е и броят на абортите да е висок, а на раждаемостта - нисък! А относно раждаемостта в България - до голяма степен циганската раса допринася за числеността и.

 7. 7 Профил на до 6
  *****
  Неутрално

  Е понеже за циганите са нормални човешки условията - раждат по 3-4. Твоито звучи като "да ама да-да, ама не...", нещо такова.

 8. 8 Профил на Eni
  *****
  Любопитно

  Абортът е убийство на човек. Защо убиваме децата на България?
  Нямаме морални ценности. Това е за съжаление.

 9. 9 Профил на Анонимен
  *****
  Разстроено

  Който има нерви, нека гледа! И после да защитава правото да убиваш деца!
  http://www.pravoslavie.bg/content/view/6503/317/

 10. 10 Профил на GegoGego
  GegoGego
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Абортът не е убийство, всеки сам взима решение за себе си, няма нужда от високопарни приказки! Изобщо раждането не трябва да е самоцел, а следствие на желанието да имаш деца и да ги отглеждаш с любов. Ако няма такова желание, определено аборта е правилния избор

 11. 11 Профил на Стамболов
  *****
  Неутрално

  е има напредак.......през 1996 -1997 г. бяха на 1-во място в света по този "анти" показател.

 12. 12 Профил на до 10
  *****
  Гневно

  А как да вземат решение децата, които биват убивани бе, ненормалник? Нали някой друг взема решение вместо тях - да умрат!

  Добре, понеже ти ми пречиш, аз ще взема за себе си решение да те очистя. Какво ще кажеш, а? Тъпанар!

 13. 13 Профил на без име
  *****
  Неутрално

  Да, да .. а по-нормално ли е да родиш и отгледаш дете на възраст, на която все още не знаеш как да се грижиш за самия себе си, не си завършил дори гимназия още, а камо ли да имаш доходи, достатачно добри, че да покрият издръжката на дете. (Уточнявам, че говоря за абортите, правени от непълнолетни и невръстни деца!)

 14. 14 Профил на без име
  *****
  Неутрално

  както е споменато в статията - "България е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по аборти при девойки между 15 и 16 години. "

 15. 15 Профил на СГ
  *****
  Неутрално

  Това също е в пряка връзка с атеизма и погазването на християнските ценности по нашите земи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK