Бизнесът ще влезе в професионалните гимназии

Бизнесът ще влезе в професионалните гимназии

© Асен ТоневБизнесът ще влезе в професионалното образование, като до края на годината по-голямата част от професионалните гимназии трябва да сключат договори с фирми от различни браншови организации. Така компаниите ще могат да приемат стажанти от гимназиите, да осигуряват апаратура и да участват в изготваянето на учебния план на професионалните училища.


Това са част от нещата, които предвижда рамковото споразумение между Министерството на образованието, Министерството на труда и социалната политика, Националната агенция за професионално образование и обучение, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците, Българска стопанска камара и още няколко организации.


Споразумението ще се изпълнява до 2015 г., като основната цел на документа е формиране на дългосрочна политика за реформиране на професионалното образование и обучение. Институциите се ангажират да увеличат инвестициите в професионалното образование чрез развитие на публично-частното партньорство.
Финансирането ще се осигурява чрез бюджетите на ведомствата или чрез европейски и международни проекти.


"Има остър недостиг на професионалисти и ние трябва веднага да започнем работа по споразумението. Това че срокът му е до 2015 г. е добър знак", заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова документът създава условие за сериозно бъдеще на професионалното образование и за надграждане на интелектуалния потенциал на страната.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK