Наплив от чужденци да осиновяват българчета

Само за две години десет пъти се е увеличил броят на чужденците, които искат да осиновят българчета. Съветът по международните осиновявания към Министерството на правосъдието отчете, че миналата година е разгледал 1064 молби, докато през 2006 г. те са били едва 96. В крайна сметка през 2008 г. в чужбина са осиновени 184 деца.


Предстои приемането на нов Семеен кодекс, който следващата седмица ще бъде разгледан на второ четене от парламента, съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева. Според проекта дете, оставено в дом, след шест месеца ще има право да бъде записано в регистрите за осиновяване, без да е необходимо съгласието на родителите. Действащият в момента кодекс затруднява много осиновяванията, тъй като родителите трябва да дадат изрично съгласие и често отказват или не може да бъдат намерени. Само от началото на тази година в домове са изоставени над 200 деца, съобщиха наскоро социалните служби.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK