БСП и ДПС пак подеха акция в полза на безконтролното следене в интернет

МВР е правило годишно по 330 хиляди справки на телефонни разпечатки и данни от мрежата

В опит да удовлетворят исканията на МВР за безконтролен достъп до данни от интернет и телефонни разпечатки политици от БСП и ДПС изпаднаха в ситуация на ръба на абсурда. Докато депутати от вътрешната парламентарна комисия обясняваха на вътрешния министър Михаил Миков, че спецслужбите могат да изпълняват задълженията си и като искат данните след съдебна санкция, представителите на левицата и ДПС в транспортната комисия приеха текстове, които дават напълно свободен достъп на МВР до трафичните данни. Във вътрешната комисия политици говореха, че предоставянето на информацията се урежда с Наказателно-процесуалния кодекс и не трябва да се променя със Закона за електронните съобщения, а в това време транспортната комисия променяше закона според исканията на Миков.


Шефовете на вътрешната и на транспортната комисия - Минчо Спасов и Йордан Мирчев (НДСВ), отбелязаха, че поправката е направена в нарушение на правилника на парламента. Причината е, че не са минали шест месеца, откакто депутатите отхвърлиха идентично предложение за безконтролен достъп до данните. Мирчев съобщи, че той и колегите му от опозицията са отказали да участват в дискусиите и гласуването, но въпреки това представителите на БСП и ДПС са приели желаните от МВР промени. Те дават т.нар. пасивен достъп на спецслужбите до информацията, като мобилните и интернет операторите ще трябва да осигурят възможност на МВР да влиза в сървърите им, без да иска каквото и да било разрешение за това.


Измененията предстои да бъдат гласувани в пленарната зала. БСП и ДСП разполагат със 115 гласа. Групите, които дадоха знак, че ще гласуват "против" - НДСВ, СДС, ДСБ, БНД, движение "Напред" и независимите депутати, събират общо 114 гласа. Така на практика има шанс да бъде удовлетворен четвъртият поред опит на МВР за безконтролно следене на трафичните данни.
Вчера пред вътрешната комисия Миков съобщил, че годишно министерството му прави 330 хиляди справки за трафика - телефонни разпечатки, електронна поща и посещения в интернет, разказаха участници в заседанието. Тези проверки се отнасяли за около 40 хиляди души. Спасов заяви, че по-голяма част от данните са получавани по Закона за МВР, а не по НПК, т.е. без съдебна санкция. Министърът и депутати от БСП защитили тезата, че разпечатките на практика не представляват лични данни, затова към тях не трябва да се прилагат условията за специални разузнавателни средства. Спасов и политици от опозицията обаче репликираха, че правото на тайна кореспонденция е записано в конституцията и може да се нарушава само по специални правила, записани в НПК.


Вътрешната комисия: Конституционният съд да напомни на МВР да се отчита пред депутати


Главният прокурор Борис Велчев да бъде сезиран с искане да се обърне към Конституционния съд и той да даде указания как вътрешният министър и спецслужбите да спазват задълженията си да предоставят информация на Народното събрание. Това задължи вътрешната парламентарна комисия председателя си Минчо Спасов. Препоръката е в отчета на комисията за работата й през 2008 г. Тя е заради отказа на МВР да представи на депутатите данни за разработката "Лиани", за която се твърди, че е свързана с черни каси на ДПС, както и информация дали са следени телефоните на около 30 висши политици. Справките бяха поискани в средата на м.г., но до момента няма отговор от МВР. Участници разказаха, че отчетът е гласуван в края на заседанието, част от депутатите вече си били тръгнали, затова не е имало гласове против сезирането на главния прокурор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK