БСП и ДПС пак подеха акция в полза на безконтролното следене в интернет

МВР е правило годишно по 330 хиляди справки на телефонни разпечатки и данни от мрежата

В опит да удовлетворят исканията на МВР за безконтролен достъп до данни от интернет и телефонни разпечатки политици от БСП и ДПС изпаднаха в ситуация на ръба на абсурда. Докато депутати от вътрешната парламентарна комисия обясняваха на вътрешния министър Михаил Миков, че спецслужбите могат да изпълняват задълженията си и като искат данните след съдебна санкция, представителите на левицата и ДПС в транспортната комисия приеха текстове, които дават напълно свободен достъп на МВР до трафичните данни. Във вътрешната комисия политици говореха, че предоставянето на информацията се урежда с Наказателно-процесуалния кодекс и не трябва да се променя със Закона за електронните съобщения, а в това време транспортната комисия променяше закона според исканията на Миков.


Шефовете на вътрешната и на транспортната комисия - Минчо Спасов и Йордан Мирчев (НДСВ), отбелязаха, че поправката е направена в нарушение на правилника на парламента. Причината е, че не са минали шест месеца, откакто депутатите отхвърлиха идентично предложение за безконтролен достъп до данните. Мирчев съобщи, че той и колегите му от опозицията са отказали да участват в дискусиите и гласуването, но въпреки това представителите на БСП и ДПС са приели желаните от МВР промени. Те дават т.нар. пасивен достъп на спецслужбите до информацията, като мобилните и интернет операторите ще трябва да осигурят възможност на МВР да влиза в сървърите им, без да иска каквото и да било разрешение за това.


Измененията предстои да бъдат гласувани в пленарната зала. БСП и ДСП разполагат със 115 гласа. Групите, които дадоха знак, че ще гласуват "против" - НДСВ, СДС, ДСБ, БНД, движение "Напред" и независимите депутати, събират общо 114 гласа. Така на практика има шанс да бъде удовлетворен четвъртият поред опит на МВР за безконтролно следене на трафичните данни.
Вчера пред вътрешната комисия Миков съобщил, че годишно министерството му прави 330 хиляди справки за трафика - телефонни разпечатки, електронна поща и посещения в интернет, разказаха участници в заседанието. Тези проверки се отнасяли за около 40 хиляди души. Спасов заяви, че по-голяма част от данните са получавани по Закона за МВР, а не по НПК, т.е. без съдебна санкция. Министърът и депутати от БСП защитили тезата, че разпечатките на практика не представляват лични данни, затова към тях не трябва да се прилагат условията за специални разузнавателни средства. Спасов и политици от опозицията обаче репликираха, че правото на тайна кореспонденция е записано в конституцията и може да се нарушава само по специални правила, записани в НПК.


Вътрешната комисия: Конституционният съд да напомни на МВР да се отчита пред депутати


Главният прокурор Борис Велчев да бъде сезиран с искане да се обърне към Конституционния съд и той да даде указания как вътрешният министър и спецслужбите да спазват задълженията си да предоставят информация на Народното събрание. Това задължи вътрешната парламентарна комисия председателя си Минчо Спасов. Препоръката е в отчета на комисията за работата й през 2008 г. Тя е заради отказа на МВР да представи на депутатите данни за разработката "Лиани", за която се твърди, че е свързана с черни каси на ДПС, както и информация дали са следени телефоните на около 30 висши политици. Справките бяха поискани в средата на м.г., но до момента няма отговор от МВР. Участници разказаха, че отчетът е гласуван в края на заседанието, част от депутатите вече си били тръгнали, затова не е имало гласове против сезирането на главния прокурор.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  като ще го гласуват това абсурдно предложение да гласуват и бюджет на Миков за да купи на полицаите лаптопи, с които да 'следят' по улиците. А..да и да иска пари от ЕС от програма 'административен капацитет ' за да обучи полицаите .

  Явно за МВР по партийна задача им е жизнено важно да знае кой плюе БСП и ДПС във виртуала предизборно .

 2. 2 Профил на Вася
  *****
  Неутрално

  Разберете, тия, които ни управляват са пагубни за България. Час по скоро трябва да се изметат от управлението.

 3. 3 Профил на ????
  *****
  Неутрално

  Политиците умишлено раздухват проблема за да баламосват хората и да не ги контролират за безразборно харчене на средства!
  300 000 срещу ?0 000 неудобни на политиците хора. МВР злоупотребява с правата си и иска да може пак да злоупотребява, защото извъшилите злоупотребите не са напуснали МВР
  Защо не се дават отговори на:
  Ще се нареди ли на полицаите да уведомяват след като не са събрани факти лицата обект на подслушване и следене на трафика?
  Ще се въведе ли срок 2 седмици до 1 година за уведомяване?
  Ще бъдат ли уволнявани за злоупотреби?
  Ще има ли възможност всеки да провери дали е подслушван?/

  Депутатите и министрите да почнат да смятат.
  Колко трябва да получава един учитрел? Успеха на учениците им е 80%. Успеха на разследвания на полицаите е 20%.
  Трябва ли един учител да иска Увеличение на заплатата 400%?

 4. 4 Профил на Мафиози
  *****
  Неутрално

  На тия им трябват това безконтролно следене, за да могат да следят не просто престъпници, но всеки, който им пречи на бизнеса, на партията, на мизериите, мафиотщините, за изнудване. И като се знае, колко е близко МВРто с Мафията - представете си само, кой ще един голям потребител на тая информация.
  Че те и в момента следят и събират данни, кой какви сметки има, какви доходи има и т.н. и тия уж тайни данни, дали не попадат в ръцете на престъпниците, ммм, че да им е по-лесно да си харесат, кой да изнудят, отвлекат и т.н.

 5. 5 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да сложат по едно фотооко в тоалетните ни чинии, че да мирясат най-накрая.

  Има ли живот след демокрацията ?
 6. 6 Профил на Хм...
  *****
  Гневно

  Аз съм научил едно - мине ли веднъж такава "благинка" после никой няма да я оправи, ще се замълчи за нея по медиите, хората ще забравят и ще си остане да "добрува" на гърба на всички.

  Затова - твърдо НЕ на милиционерщината!

  Апропо, защо сметките са 115 на 114 гласа?
  Къде е разликата до 240?

 7. 7 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Откъде телефонните измамници знаят толкова много за нас, техните жертви? Имена, роднини, кой къде пътува, как точно звучат гласовете за да ги имитират?

  Помислете - офицери от коя институция може безконтролно да разберат всичко това?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 8. 8 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Не съм такъв човек по начало, за мен животът е свещен, но мисля че на Миков трябва да бъде приложена евтаназия. Такъв дебил досега не бях виждал. Когато някои навремето каза, че Р. Петков ще ни изглежда свестен пред този, си казах "тоя не е добре". Сега го разбирам човека - прав беше.

  П.П. Евтаназията се отнася и за всички депутати от БСП и ДПС.

 9. 9 Профил на todor_kochev
  *****
  Неутрално

  До *8*: Мммиков ббил деебил??Мммооля,не ни обииждайте!!Той не е от насссссс!Той е пппо-зле!

 10. 10 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Естествено, че БСП и ДПС ще подемат акцията - нали всички "куки" от ДС работят в тези партии.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 11. 11 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  София. Законът за електронните съобщения (ЗЕС) е граждански закон и в неговата структура не могат да бъдат включвани норми, които трябва да се уреждат в Наказателно процесуалния кодекс и министърът на вътрешните работи се съгласи с това. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, след заседанието на комисията, в което участие взе и вътрешният министър, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Министърът на вътрешните работи поиска да бъде променен текстът от ЗЕС, според който проследяване на трафик-информация от мобилни телефони и по Интернет става само за нуждите и разследване на тежки криминални престъпления. Основният довод на министъра е в това, че с определението „тежки престъпления” значително се ограничава кръгът за предотвратяване и на други, не по-леки престъпления. Минчо Спасов каза, че според Правилника за работа на парламента, промени в един и същи текст от закон не могат да се правят преди изтичането на шест месеца от последните промени.
  Вътрешната комисия не счита, че с приетия текст Народното събрание е блокирало дейността на Министерството на вътрешните работи, тъй като тези текстове противоречат на действащи текстове от НПК, каза още Спасов.
  По думите му, извадените около 330 хил. разпечатки от интернет трафик и телефонни разговори са направени за около 40 хил. обекта, което означава, че за един обект са вадени по няколко разпечатки. На заседанието е станало ясно още, че част от тези разпечатки са били правени без съдебно разрешение. Според Спасов става въпрос за неяснота от органите на МВР, които са извършвали дейността по този установен с годините начин. С промените в ЗЕС в 24-часов срок трябва да бъде поискано такова съдебно разрешение.
  На днешното си заседание комисията по транспорт и съобщения прие предложените промени в текстовете от ЗЕС. Именно поради нарушаването на Правилника на Народното събрание, по късно на заседанието нейният председател Йордан Мирчев е отменил решението на комисията.
  Юлиан ХРИСТОВ

  Ето информация от ФОКУС. Истината е че ушев педераст, долен наркоман се провали и днес

 12. 12 Профил на buharistan
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  Тия нямат ли спирка?!?

 14. 14 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  1,

  мерси за наистина важната информация.

 15. 15 Профил на Полицай
  *****
  Весело

  Така действат миционерите.А полицаите като гледат какви ги вършат започват да си късат пагоните.

 16. 16 Профил на Въпрос
  *****
  Неутрално

  Последно ще влизат ли за гласуване тези поправки или не?
  Защото тук Дневник пише, че вече са прието и ще се гласуват в зала, а Фокус и Нюза, пишат че били отменени заради нарушението на правилника - кое е вярното?

 17. 17 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Интересно, явно от АТАКА подкрепят БСП и ДПС. Колко мило

 18. 18 Профил на циник с брадва
  *****
  Разстроено

  и като остареят къде ще живеят ? ...проблема ни е че сме късопаметни и самоунищожителни конформисти=== масово !
  Който има разум и елементарен морал да се маха от МВР !!! та да се знае кой кой е ... нека (БСП (БКП)+ДПС)=ДС уравнението да си добавят и МВР+ДАНС и да ни оставят намира , да си водят електораjavascript:void(0);та принудително на голф и по гадните морски курорти, щом се чувстват собственици на всичко в РБ...
  да оставят някакви резервати където да оставят намира, нас, сбърканите вярващи все още в основни човешки ценности...
  и мълчи приведен и псува и храчи и гледа тъпо и мечтае за някаква твърда ръка да го оправи ... не е истина че си траем . Народ ? граждани ? това са чужди думи за редовия Българин ... срам и позор !!

 19. 19 Профил на ГЪБАР
  *****
  Разстроено

  Най осраните най го искат.Още малко им остана на тия мекерета.А ходете пак за гъби ....После колко време ще трябва да им се оправят бакиите?

 20. 20 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Безобразие!Безобразие!Безобразие!
  Вън комуноидните доносници и милиционери от изпълнителната власт!
  Ако има депутати на място, моля да обяснят на политическата милиция,че годината е 2009 , а не 1949,България не е член на болшевишкия СССР , а на ЕС.
  И като са подслушали и проверили 330 000 разговори, от тях събрали ли са доказателства срещу поне 33-ма души?

 21. 21 Профил на  Желязко Желев  jelev1@abv.bg
  *****
  Неутрално

  Тая тема ми омръзна.Да им го начукам в устата на тия с дългите уши.!!!!!

 22. 22 Профил на въпрос
  *****
  Неутрално

  Като са направили справки за 40 хиляди души, колко от тях са се оказали престъпници и са ги завели в съда?

 23. 23 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Като са направили справки за 40 хиляди души, колко от тях са се оказали престъпници и са ги завели в съда?"

  По-добре питай колко от тях са бизнесмени и конкуренти на...

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 24. 24 Профил на pu6a4
  *****
  Весело

  Никои не допуска че с този закон ,полицаите искат да следят жените си и с кого се задяват.Това изглежда са наи разкрепостените жени и трябва да се държат още по изкъсо.

 25. 25 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1189 Гневно

  Не искат да мирясат и това е. Наглеци. Още малко и през всеки закон ще тръгнат да го прекарват това подслушване. То аслъ за друго не ги бива, само да слухтят.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 26. 26 Профил на dejo
  *****
  Неутрално

  Сега, ако има онлайн общество, ще е добре да се организира срещу това безконтролно следене. Ако има хора, които държат на свободата си, трябва да сме готови за ответна реакция.

  Първата идея, която ми идва на ум, е натиск върху интернет доставчиците. Те трябва да поемат също своята морална отговорност. Не може да печелиш милиони от потребители и в същото време да нарушаваш основни техни права, каквото е правото на лична тайна кореспонденция.

 27. 27 Профил на до 20
  *****
  Неутрално

  Читател,ти си прав,но само отчасти, бандитите -комунисти се приспособяват към всички видове организации,стига да са на топло и никой да не им пречи,те биха станали и членове на Хамас,или на Комунистическата партия на Северна Корея. Сега ако се разпусне НАТО,те веднга ще отидат при русите и белорусите,ти какво мислиш,че ще останат без членство,те не могат да живеят без да си показват тъпите мутри ,където им се удаде възможност. Никой не може да разгадае какво има в главата на един комунист,както и да го наричаме,те са извънземни,надземни и затова са ни яхнали толкова години.

 28. 28 Профил на завзек
  *****
  Весело

  много неграмотнии неуки депутати имаме-чл. 159 от НПК е приет във връзка са Межународната конвенция за борба с престъпленията в кибер пространството (приета е по времето на мандата на НДСВ на власт) и няма нищо общо с тайната на оренспонденцията и другите съобщения по смисъла на чл. 32 и 34 от Конституцията на Република България.
  Че сте крадливи, грозни и т.н. е ясно-но поне си четете правилата и парламентарната ви практика г-да и дами хрантутници. Тия трафични данни си ги измисляте заради деформирания Ви политически език.
  "Златен скунск" за Михов.

 29. 29 Профил на kenetclarck
  kenetclarck
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хубаво е че г-н Спасов е там иначе жална ни майка. Това май е единствения свестен от цялата сган в Народното събрание.

 30. 30 Профил на подслушван
  *****
  Неутрално

  Това със следенето и подслушването е от 60 г и кусур Сега си съчиняват истории които те поэорят и иэлагат навсякъде все едно си някой топ идиот и мръсник Всичко се прови от твое име Тия от МВР са шоу мени и режисьори Отедин такъв режисьор с прякор ПАЦАТА си патя вече три години по поръчка от един работодател Огнян Георгиев беэ да энам эа какво Следят ме със СРС с охранителните камери по улици и фирми Постоянно са покрай пен От осрешния проэорец периодично ме осветяват с двойна лампа Пречат да намеря помощ и да се эашитя от тях Всичко това е неэаконно и МВР иска да го уэакони эа да си прикрие досегашните престъпления и да си РАЭВЪРЖЕ ПОДСЛУШВАТЕЛНАТА ДЕИНОСТ ТОТАЛКО НОН СТОП

 31. 31 Профил на astrospliff
  *****
  Неутрално

  Но защо всички мислите, че тва е някаква бг-инициатива?

  Лакеите само изпълняват, каквото им се нареди отгоре, те не решават. Тяхната вина е каквато и нашата - че се оставяме да ни водят за юздите.
  Така е в Сащ, където лешпери като ББ ходят на инструктаж.
  Такива закони се прокарват почти без разискване ..

  Стига сте гледали само в България, престъпната мрежа е много по-сериозна.

  Оруел, да. Обама, NWO in full effect

 32. 32 Профил на роско
  *****
  Неутрално

  В допълнение към написаното от астросплиф нещо от най-свободната страна на света, разбираш ли..:

  http://www.youtube.com/watch?v=i8PCmLPPVnAЗа да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK