Над 2.2 млн. евро са усвоени по програмата за борба с туберкулозата

Министър Желев отчете дейностите, извършени по програмата за борба с туберкулозата

© Анелия Николова

Министър Желев отчете дейностите, извършени по програмата за борба с туберкулозатаМинистерството на здравеопазването вече изпълнява Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България, която беше приета през 2007 г. За осъществяването й България получи 4.3 млн. евро от Глобалния фонд за борба със СПИН и туберкулоза, като 2.2 млн. евро от тях вече са усвоени. Това съобщи на Националната среща по повод Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март здравният министър Евгений Желев.


Той припомни, че миналата година правителството е отделило над 800 хил. лева за лечение на това социално значимо заболяване. Желев отчете, че вече е започнало изграждането на единна система за епидемиологичен контрол на заболяването. По думите му двойно е нараснал броят на обхванатите лица, заразени с туберкулоза. Изследват се редовно и затворниците, защото те са рискова група за развитие на болестта. Министерството е сключило договори за сътрудничество с 23 неправителствени организации, които за месец са анкетирали над 2000 души и са насочили 200 към болниците за лечение.


Районите с най-висока заболеваемост от туберкулоза в България са Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник, каза д-р Тонка Върлева, директор на Програмата за подобряване на контрола на туберкулозата в България. В България разпространението на заболяването е с честота 25 до 48 на 100 хил. души. В Европа заболеваемостта е 48 на 100 хил. души. Д-р Върлева обясни, че у нас се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта. През миналата година са регистрирани 3164 заболели от туберкулоза в България. От всички болни 310 са деца до 17 години.


Българя дава много добър пример по отношение на сътрудничеството между лечебните заведения, неправителствените организации и работата на регионално ниво в борбата с туберкулозата, каза на Никол Дилейни, порфолио мениджър за България на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Тя спълни, че по линия на Глобалния фонд страната ни за 7 години е получила около 25 млн. долара в подкрепа на програмата по туберкулоза. Отпускането на средствата става само при доказани резултати, подчерта Дилейни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK