Едно плажно място трябва да е най-малко 8 кв. м

Едно плажно място трябва да има площ от поне 8 кв. м. Това предвижда методика за определяне размера на минималната наемна цена на морските плажове, приета от правителството в четвъртък. Ако плажът е с площ над 100 хил. кв. м, тогава мястото за един плажуващ трябва да е още по-голяма - 12 кв. м.


Наемателят на пясъчната ивица ще се определя според предложената най-висока цена. По закон плажната ивица в България е държавна собственост и може да се отдава на концесия. Критерият за избор на победител в концесионните търгове е предложена най-висока цена.


Първоначалната годишна наемна цена за плажовете ще се изчислява според броя места и базовия приход от тях. За миналата година базовият приход за едно мсто е от 150 лв. до 1312 лв. на различните плажни ивици. За всяка следваща година от срока на договора цената ще се индексира с официалната годишна инфлация, отчетена от Националния статистически институт.


Новите условия за концесиониране на плажовете, въведени след промени в Закона за черноморското крайбрежие, предизвикаха недоволството на концесионери на плажове. Според тях половината от ивицата трябва да е за свободно и безплатно ползване, а търговска дейност може да се извършва върху останалата. Преди това безплатната част беше 20%.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на също така...
  *****
  Неутрално

  .... също така, когато се дават разрешителни за строеж на хотели, управляващите следва да вземат предвид колко са местата на плажа ....

 2. 2 Профил на stars
  *****
  Неутрално

  Сега нормативът е 0.5 кв!

 3. 3 Профил на Приказен Свят
  *****
  Гневно

  И 80 кв.м. да осигурят на Българското Черноморие почивка не е възможна, нито пък изгодна.
  Бетонджийте сега в другата посока ли ще разчистват пространство.
  А, за култура на предлаганите туристически продукти, извън обичайния обирджийски български серсемлък на няколкостотин или хиляди километра търсете.

 4. 4 Профил на споко
  *****
  Неутрално

  Тая година норматива ще го покрием, че и отгоре.
  Който се запише предварително, няма да съжавява.

 5. 5
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 6. 6 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  Има едно единствено решение - да не се застроява повече, а това, което вече е построено и ненужно, да бъде разрушено и, доколкото е възможно, възстановено, за сметка на тези, които са строили. То сега какво се получава - ох, фалирах, верно, изкендзах едно недоразумение с гръмкото име "хотел", ей, халал да ви е. А кой ще изчисти същото това недоразумение? Ние, с данъците си... Съд за мутрите в туризма!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK