Юристи ще сезират съда в Страсбург, ако следенето в интернет мине в парламента

Юристи ще сезират съда в Страсбург, ако следенето в интернет мине в парламента

© Георги КожухаровПоредният опит на МВР да прокара законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения е грубо нарушение на гражданските права, съобщи Александър Кашъмов, юрист от Фондация "Програма достъп до информация". Ако този законопроект мине в парламента, ще сезираме Европейския съд по правата на човека, допълни той. На пресконференция днес представители на фондацията коментираха действията за получаване на безконтролен достъп до лични данни от интернет и мобилна комуникация от страна на МВР - възможност, която може да бъде узаконена с приемането на законопроекта в пленарната зала.


Начинът, по който беше внесен този законопроект, показва една арогантност и незачитане на решенията на съда, конституционните права на гражданите и международните договори, каза Гергана Жулева, изпълнителен директор на "Програма достъп до информация" . Фактът, че това се прави без обществено обсъждане, според нея, създавало усещането за едно "среднощно законодателство".


Текстът на проекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения беше приет на тайно гласуване от Комисията за транспорт и съобщения миналата седмица. В него влиза спорният "пряк достъп чрез компютърен терминал" на МВР до данни за електронните съобщения - разговори по мобилен телефон, СМС, електронна поща, скайп и др. В момента за това се изисква съдебно решение. Според юристите това е станало в нарушение на чл. 27 от правилника на Народното събрание, според който дневният ред се обявява поне един ден предварително от председателя на комисията. Друго драстично нарушение представлявало и внасянето на текстове, идентични с по-рано отхвърлените от Народното събрание. Според правилника отхвърлен законопроект не може да бъде внесен повторно в същата парламентарна сесия.
Същината на проблема е, че механизмът на достъп до информацията, която операторите са задължени да съхраняват, дава неограничено право на МВР да използва тази информация както си иска, допълниха юристите. Според Кашъмов самото съществуване на Дирекция "Оперативно издирвателска дейност" е опасно, защото тя фактически ще "стопанисва" информацията и ще дава справки на още около 16 институции, структури на силовите ведомства, включително на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Според него това наименование е лишено от правно съдържание и няма аналог в Европа.


Като друг проблем юристите посочват използването на информацията от страна на МВР за политически цели. Има случаи, в които разследващите органи са търсили данни за идентифицирането на потребител от интернет форум заради публикувани негови изказвания против конкретен политик, уточниха от фондацията. В предизборната ситуация, в която се намираме, опасността от злоупотреби е много голяма, предупредиха те. Според Кашъмов подобен дебат е явление в цяла Европа, но в никоя страна не се използвали директиви на ЕС като повод "за инсталирането на кабели между МВР и мобилните оператори".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Хм...
    *****
    Неутрално

    И след като Европейският съд осъди България Гоцко и СерГей ще направят една среща в София с представители на КГБ и с участието на Щази и ще пледира, че това решение на съда противоречи на устава и каноните им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK