Станишев и Борисов откриха предизборната кампания

Станишев и Борисов откриха предизборната кампания

© Надежда Чипева, КапиталДва часа продължи първият телевизионен дебат между лидерите на БСП и ГЕРБ Сергей Станишев и Бойко Борисов. Словесният двубой между водачите на двете партии, които социолозите сочат за фаворити в предстоящите избори, беше излъчван пряко от държавната телевизия и на практика даде началото на предизборната кампания.


Въпреки заявките за остър сблъсък, дошли след поредицата реплики, които двамата опоненти размениха през медиите в последните месеци и особено в последните три дни, дискусията премина в сравнително спокоен тон, без сериозна конфронтация. Трите обсъждани теми бяха борбата с безработицата, данъчната политика и ролята на държавата за изход от икономическата криза, включително усвояването на еврофондовете.


Станишев и Борисов бяха подкрепени в студиото на предаването "Референдум" в НДК от екипи от по трима експерти. Премиерът беше придружаван от финансовия министър Пламен Орешарски, зам.-министъра на икономиката Явор Куюмджиев и евродепутата Илиана Йотова, а столичният кмет - от Владислав Горанов, бивш ръководител на отдел "Социални разходи" в дирекция "Държавни разходи" на Министерство на финансите, Илияна Иванова, представена като бивш финансов експерт в банкови институции от САЩ и бившия шеф на териториална данъчна дирекция Тошко Тодоров. Сред публиката бяха представители на младежките организации на двете партии.
Лидерите на БСП и ГЕРБ си размениха познати обвинения. Станишев заяви, че формацията на опонента му е непредсказуема и затова опасна. Повтори и тезата, изложена в интервю за агенция Ройтерс преди ден, че в условията на тежка икономическа криза най-важното е да има отговорно и интелигентно управление, без непремерени ходове. На няколко пъти подчерта, че от ключово значение е политиката да се води от подготвени лидери, които имат познания и бързи реакции.


В отговор Борисов подчерта, че партията му е част от европейската десница, което прави несъстоятелно твърдението за непредсказуемост. Той припомни основните си критики към правителството - загубата на средства от еврофондовете, провалена битка с корупцията и престъпността и неадекватна икономическа политика. Заяви, че конкретните решения трябва да бъдат предлагани от експерти, тъй като те най-добре познават сферите, в които работят. Иначе с премиера трябва да сме най-добрите полицаи, енергетици и политици, подхвърли столичният кмет. Не мога да съм толкова добър полицай като г-н Борисов, върна репликата премиерът, намеквайки за предишния заеман от кмета пост - на главен секретар на МВР.


В последвалия дебат социалистите акцентираха на финансовата стабилност на България. Г-н Орешарски е един от най-добрите финансисти в Европа и затова страната ни се оказа подготвена за кризата и стабилна в тази ситуация, заяви Станишев. Той допълни, че кабинетът му е подготвил и постоянно актуализира антикризисен план, който спасявал работни места. Обеща, че управляващите ще продължат да се грижат за хората, които заради световната икономическа криза са загубили работата си и увери, че ще има ново увеличение на пенсиите, тъй като възрастните хора са уязвима група. Лидерът на социалистите даде за пример майка си - професор в Софийския университет, която също разчитала на помощ от него и брат му.


От ГЕРБ излязоха с позиция за намаляване на осигурителната тежест, запазване на сегашното ниво на данъчно облагане и облекчаване на режима за облагане на малките предприятия. "Ще въведем необлагаемия минимум и ще стимулираме работодателите, защото не сме социалисти", обеща Владислав Горанов. Като следваща мярка за борба с кризата той и колегите му предложиха административни облекчения за бизнеса, по-ниска осигурителна тежест и гъвкава процедура за плащане на осигуровките от работодатели. Бойко Борисов неколкократно изтъкна, че взима мерки, за да намали негативното отражение на кризата върху управляваната от него столица. "В София сме подготвили инвестиции за около 2 млрд.лв, които реално да влязат в икономиката. Целта ни е да оставим колкото може повече пари в хората и да запазим работните места", посочи той.


От БСП на два пъти провокираха опонентите си, намесвайки в дебата името на лидера на ДСБ Иван Костов. Станишев провокира Борисов с репликата, че защитава бившия пример, тъй като се готвят да си партнират на изборите. Иван Костов не ми е коалиционен партньор, отвърна водачът на ГЕРБ. От своя страна, той подразни премиера с думите, че лидер на БСП е президентът Георги Първанов.


Двамата завършиха дебата с призиви един към друг - Станишев каза на Борисов да "даде команда" на евродепутатите си да не говорят срещу България в Брюксел, а Борисов поиска от опонента си команда към представителите на БСП в европарламента "да спрат да подклаждат хората в Суходол" да протестират срещу сметището там.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK