Пирински: Исканият от МВР огромен брой телефонни разпечатки буди съмнение

Проектът за промени в Закона за електронните съобщения е поредния, четвърти опит на МВР да си осигури безконтролен достъп до данни от мобилни оператори и интернет доставчици<br />

© Красимир Юскеселиев

Проектът за промени в Закона за електронните съобщения е поредния, четвърти опит на МВР да си осигури безконтролен достъп до данни от мобилни оператори и интернет доставчициПромените в закона за електронните съобщения, свързани със следенето на данни в интернет и на телефонни разпечатки, да бъдат разгледани в пленарна зала едва след становища и на парламентарните комисии по вътрешен ред и по европейските въпроси, а не само на транспортната комисия. Това е било общото становище на председателския съвет на Народното събрание от заседанието му тази сутрин, съобщи от парламентарната трибуна председателят на парламента Георги Пирински. Измененията, внесени от депутати от БСП, ДПС и независими на практика ще осигурят безконтролен достъп на МВР до трафичните данни, тъй като мобилните и интернет-опираторите ще трябва да предоставят неограничен достъп чрез "интерфейс" до сървърите си на спецслужбите.


В края на миналата седмица текстовете предизвикаха остър спор в транспортната комисия. Обсъждането на промените беше вкарано от зам.-председателят на комисията Радослав Илиевски (БСП) извънредно в дневния ред. Депутатите от НДСВ и от дясната опозиция възразиха срещу това и напуснаха заседанието, но останалите народни представители одобриха измененията. Вчера царисти и представители на дясната опозиция внесоха и писмо до председателя на парламента, в което се искаше заседанието на транспортната комисия да не бъде признато за валидно и отбелязаха, че сериозният въпрос за следенето в интернет налага доста по-задълбочена дискусия.


Вчера от НДСВ казаха, че въпреки острите критики и спорове, представителите на БСП и ДПС в транспортната комисия са решили да прокарат набързо промените и през пленарна зала. По данни на царистите се предвиждало точката да е трета в дневния ред на Народното събрание.
Промените в закона обаче са едва девета точка в програмата на депутатите. Председателят на Народното събрание обясни, че въпорсът е бил поставен тази сутрин на председателски съвет и помоли транспортната комисия да изработи с другите две структури - по вътрешен ред и по евроинтеграция, общоприемливи разпоредби. По толкова важен и чувствителен въпрос трябва да се търси единно мнение, посочи Пирински. Той припомни, че по време на дебатите по промените в Закона за електронните съобщения преди около месец е подкрепил вътрешния министър Михаил Миков, че не трябва да се създават пречки за разкриването на престъпления и работата по "горещи следи". В същото време обаче трябва да има достатъчно гаранции за надеждна защита на правата на гражданите, допълни той.


Пирински отбеляза, че исканият огромен брой разпечатки създава съмнение, че с тази форма се злоупотребява. Миналата седмица пред вътрешната комисия Михаил Миков съобщи, че за една година МВР прави 330 000 справки за трафика, като проверяваните обекти са били 40 000.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Ооооо - червеният аристократ откри Америка! Боклук мръсен.

  И да не вземете да гласувате, ей - за гъби най-добре. И населението на България няма да намалее с 2.5 милиона до 2060 г. каквито са прогнозите, ами само след още четири. Под одобрителния поглед на агент Гоце Архароубиеца...

 2. 2 Профил на Стоян
  *****
  Неутрално

  От тези 40 000 проверявани обекти вероятно свързани с предполагаеми престъпления най-вероятно са около 50-60 ,останалите 2000-3000 са за набиране на информация за лични облаги от политиците и всички останали са за лично облагодетелстване на самите полицаи .Ега ти полицията !

 3. 3 Профил на Stoiank
  *****
  Неутрално

  Сети се че се злоупотребява. Най-малкото трябва да се дава публичност от колко броя разпечатки колко влизат в съда и т.н. Но в България всеки бяга от публичния контрол. Какво значи огромен брой разпечатки 1000, 10000 ... На МВР затова никога няма да им стигнат парите защото голяма част от тях са за МВР ООД.

 4. 4 Профил на МайорМихов
  *****
  Неутрално

  Ей не миряса тоа Михов-на три пъти му показват среден пръст,и той все гледа да мине през другата врата.То не беше дописване на законопроекти,не беше преписване,не беше промяна в други закони.Какво толкова иска да научи,като че ли има нещо дето не се знае-неговата партия краде като за последно.

 5. 5 Профил на Миков
  *****
  Неутрално

  Пак ме хванаха,сега ще пробвам през закона за образованието,през закона за движението по пътищата и ако пан не стане през закона за вероизповеданията.Все някъде ще пробия-тази информация ми трябва спешно-горещите следи станаха мнооого горещи.

 6. 6 Профил на агент
  *****
  Гневно

  Подслушват се всички държавни служители... и доста бизнесмени, нищо че произхождат самите те от службите и че с техни пари са стартирали... Така се получава бройката. Като си чуете ехо или пришракване в слушлаката следващия път като започмвате разговор, напсумвайте първо МВР и оперативния пис оф шит дето ви записва.

 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1215 Весело

  Я гле гле. По-големия по длъжност и стаж да направи приятелска забележка на другарчето: Може да подслушваш всички и безконтролно, но малко по-малко.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  Какво го споменавате Заяков сред "разумните"?
  Той е огласил решение на председателския съвет където явно БСП+ДПС са се оказали малцинство. Там са още НДСВ, СДС, ДСБ и другите от опозицията.
  Нали Заяков е от БСП - единият от вносителите.
  Да не мислите, че той се е изправил срещу собствената си партия или че преди това не е бил в курса на нещата? Нали досега си траеше?

  Мисля, че просто най-после са видели, че номерът лесно няма да мине. А ако мине - че ще ги повлекат по съдилищата точно по изборите.
  И дават заден биейки се в гърдите, че не били са силовото и по шумкарски пробутване на закона.

  Тази милиционерска изцепка не бива да се допуска!
  Погледнете назад и си припомнете, че веднъж минали подобни "благини" за управляващите после се затъмняват в медиите, хората забравят и веселбата на техен гръб продължава.

  Твърдо НЕ на милиционерщината!

 9. 9 Профил на Прищракал
  *****
  Неутрално

  Освен да препцувате като припука в слушалката, добавете подпис в e-mail-а.
  Моят е "По-добре чопли семки, не си губи времето да ме четеш, ушак!"

 10. 10 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1014 Весело

  iБраво на другаря Пирински! Прави градивна критика, така трябва да е във всяка партия. А че това не променя нищо, няма никакво значение!
  Милицията ще си подслушва и следи когото и когато поиска! Ей, това е милиция, а не некоя репа...Требе да има страх от МВР, ДС, пардон - ДАНС, Партията и ръководството! нещо много сте се разпищолили и много си позволявате....Ааааааа!

  PHILIP
 11. 11 Профил на ело
  *****
  Неутрално

  Какво подслушвани кви 5 лева, май всичките оглупяхте и се побъркахте.Това е само цифри. Няма текстово съдържание на разговори. Естествени процеси в разкриване на престъпления.Ама Ваште резултати са в главата Ви. Тва ще го разберете като пуснете една жалбица примерно за телефонен тормоз, телефонна измама, кражбица, грабежче и няма резултат. Ама кой се интерусува от резултати, никой, само престъпниците

 12. 12 Профил на west
  *****
  Неутрално

  Казус №3 - Суйка от гр.София на 15г много се кара с родителите си и в един слънчев ден решава , че ще избяга от тях . Взима си раничката , 20лв и телефончето . Суйка обича много ДрагУйчо с който се е запознала в чата , той и е пратил снимки , разказал и е колко е учен и , че живее в Търговище до пощата . Суйка решава да го навести , да се запознаят лично и да заживее с него дълго и щастливо . Тръгва Суйка , намира някакъв превоз и пътува . Майка и се прибира , намира една хвърчаща бележка на бюрото с текст :"Мамо и тате , аз обичам Драгуйчо и той вече ще се грижи за мен . Сбогом ! " . Майката тича и с насълзени очи пише една молба и иска дъщера и незабавно да бъде издирена .
  Проблем №1 - как да се засече движението на момето по трасето ????
  Проблем №2 - попада ли заявения случай в точките по ЗСРС . Каде е подготвяното , замисляното или извършеното тежко престъпление по НК ???
  Проблем№3 - Трябва ли да се ползват СРС за проверка на кореспонденцията по скайп , чат и тн . ????
  Проблем№4 - Драгуйчо се оказва , Драган на 55г , осъждан за блудство с малолетни , а към момента работи набирач на кадри за плочките пред бърдак в Италия .
  Проблем №5 - Кой ще носи отговорност ако нещо се е случило със Суйка ????

 13. 13 Профил на ПИЧА ОТ МАРОКО
  *****
  Неутрално

  АЛО , МВР-то !! стража на партията !! КОГО НАКАЗАХА МИНАЛАТА ГОДИНА , ЗАТОВА ,ЧЕ 2 ЧУВАЛА ПАСПОРТИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК ГИ ЗАНЕСОХТЕ В ПЛОВДИВСКИЯ ЗАТВОР ЗА ГОРЕНЕ ?? ПОСЛЕ ОТ КИТАЙ ГИ ВРЪЩАХА С БЕЛЕЗНИЦИ ?? ЦИРК , НЕ ПОЛИЦИЯ !! ВАС ТРЯБВА ДА СЛЕДЯТ , ШОПАРИ НЕДОКЛАТЕНИ !!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK