Тръгва подписка срещу следенето в интернет

Тръгва подписка срещу следенето в интернет

© Красимир ЮскеселиевКампания "Не на директния достъп на МВР до трафични данни!" предприема Фондация "Програма достъп до информация". В подписката на сайта на фондацията могат да се подпишат всички, несъгласни с опитите на МВР да прокара законопроект за промени в Закона за електронните съобщения, които ще дадат неограничен достъп на службите до лични данни от мобилна и интернет комуникация.
На пресокнференция вчера Александър Кашъмов, юрист от фондацията, предупреди, че ако този законопроект мине в парламента, от "Програма достъп до информация" ще сезират Европейския съд по правата на човека. Допълни, че действията на МВР за безконтролно следене на информацията от интернет доставчиците и мобилните оператори, са в грубо нарушеине на гражданските права.


Текстът на проекта за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения беше приет на тайно гласуване от Комисията за транспорт и съобщения миналата седмица. В него влиза спорният "пряк достъп чрез компютърен терминал" на МВР до данни за електронните съобщения - разговори по мобилен телефон, СМС, електронна поща, скайп и др. Сега за това се изисква съдебно решение.


В подписката до този момент са се подписали повече от 180 човека, сред които журналисти, представители на неправителствени организации, студенти, граждани.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK