НСИ: 9 хил. младежи са емигрирали за половин година

Средно голям град се е разселил из страната

Около 400 български емигранти са се завърнали в страната през последните шест месеца на миналата година въпреки прогнозите за по-масова вълна заради финансовата криза. В същото време над 9 хил. души са заминали да работят или учат в чужбина, показва изследване на Националния статистически институт (НСИ), направено чрез допитване на граничните пунктове. Връщат се българи от Франция, Канада, Украйна, Германия и САЩ, а заминават предимно за Германия, Испания и Италия. За цялата минала година около 1200 души са сменили настоящия си адрес в чужбина с такъв в България, но няма данни колко от тях са сънародници.


Емигрантите са предимно на възраст между 20 и 29 години, а завръщащите се от чужбина са над 50-годишни, каза директорът на отдел "Статистика на населението" в НСИ Йордан Калчев. "Все още не може да се каже колко хора се връщат заради финансовата криза. Данни за това ще има към средата на тази година", каза председателят на НСИ Мариана Коцева. Общият брой на забелелите се в България от юни до декември 2008 г. е 4000 души, от които повечето са чужденци. Основната причина за емиграцията остава търсенето на работа, следвано от образованието.

През последната година продължава да намалява населението в селата. Хората, които живеят там, вече са с 10 хил. по-малко за сметка на увеличението на жителите на градовете. Общо около 123 хил. души са сменили мястото, в което живеят.


Заради продължаващата емиграция и отрицателния естествен прираст през миналата година българите са намалели с 34 хил. души и вече са малко над 7.6 млн. Според прогнозите на НСИ през 2060 г. в страната ще живеят не повече от 6 млн. души.


Раждаемост


Раждаемостта се увеличава, като броят на родените през миналата година близо 78 хил. деца е най-голям за последните 14 години. България вече изпреварва по този показател Германия и Италия. Над половината новородени са извънбрачни. Увеличава се възрастта, при която жените раждат първото си дете, като за миналата година тя е 26.8 години, по-висока е в градовете. През последната година са се родили и най-много близнаци от 1975 г. досега.


Смъртност


По смъртност България остава първа в Европа с 14.5 починали на 1000 души население. Средната продължителност на живота е 73 години, като жените живеят по-дълго от мъжете. Продължава да намалява коефициентът на детската смъртност, който за миналата година е бил 17.5 промила. Той обаче остава по-висок в сравнение с останалите страни в ЕС.


Естествен прираст


От 1990 г. насам естественият прираст на населението в България е отрицателен. През 2008 г. той е бил минус 4.88 промила, което е най-ниското ниво от 1995 г. насам. По-бързо намалява населението в селата, отколкото в градовете.


Бракове и разводи


Броят на браковете продължава да намалява. За миналата година те са около 28 хил., като на всеки два брака се пада по един развод. Мъжете се женят на около 29 години и се развеждат на 41-42 години. Жените сключват първи брак на около 25-26 години и се развеждат на 38 години.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Децата не искат цял живот да бъдат в "преход" като родителите си.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на Хм...
  *****
  Неутрално

  9 000 за половин година си е по два класа на ден.
  Общо 360 паралелки, грубо сметнато.
  Или половин випуск.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Ми за какво гласуване говорите изобщо?!

  Ей-така гласуват хората за бъдещето си!

  Друга свястна алтернатива просто нямат.

  Успешно ще е не онова правителство, което увеличи най-много пенсиите, нито пък онова, което успее да пребори най-накрая Вълка в Софя, а онова, което ще задържи следващите 9000 тук по тяхно собствено желание.

  И понеже това няма как да стане децата ще продължат да бягат.

  Браво деца, мислете за себе си!

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на Управляващ
  *****
  Любопитно

  Стойте бе, що напускате? Кат са пенсионирате ще ви пратим на море !

 6. 6 Профил на броящ
  *****
  Неутрално

  хахахаха..като е луд данъкоплатеца да ви пълни гушите в разни един билюк институти и центрове..!! Смехотворна работа и смехотворни данни! Да ти умре коня от смях! Всеки случаен минувач ще ви даде 100 пъти по-верни данни...Но така дадени от тоз "институт" са ...никакви!

 7. 7 Профил на 212
  *****
  Неутрално

  Нали политиката на правителството беше да връща млади специалисти в България?!? Алооооу?
  Що се получава така[email protected]!
  Правителството ли е некадърно????
  Станишев ли не ги съблазнява правилно-достатъчно ????
  Орешарски ли ги умопомрачава с интелекта си ????
  Черепа ли е шахматно плашило ????
  Пешо Димитров ли ги отблъсква със съжденията си ????
  Р.Овч. ли е кадровик от класа безупречна ????
  Доган ли ги плаши с обръчите си от летящи чинии ????
  Призракът-Цар ли ги застрашава с магиите си ????
  Главата на нацията Първанов ли ги утрепва с безпътицата си ????
  Fuck that shit. I'm out.
  Да живее Васил Левски !!!

 8. 8 Профил на емигрант
  *****
  Неутрално

  А само как лъжеше дебелата свиня масларова доскоро, че българите масово се завръщали, а то били само 400 човека има няма 7 автобуса от тези на двата етажа.

 9. 9 Профил на СКАКАЛЕЦ
  *****
  Неутрално

  Около 400 български емигранти са се завърнали в страната през последните шест месеца на миналата година въпреки прогнозите за по-масова вълна заради финансовата криза.

  А бе ДНЕВНИК, откъде ги взимате тези данни,бре ??????
  Лично аз знам за завърнали се 4 автобуса от МАДРИД само за миналата седмица 16.03-22.03.2009
  Това прави 200 човека за една седмица.
  А вие 400 човека за 6 месеца....
  Алоооооууу редактора , ами проверявайте си статиите !!!
  НСИ - това пък какво е , и какъв му е бюджета за изследвания та му вервате !!!

 10. 11 Профил на p.valkova
  p.valkova
  Рейтинг: Неутрално

  Е какво - да стоят тук и да работят за крадливи правителства?!? Ми разбира се, че ще напускат страната младите хора. А политическия "елит" да вземе да се позамисли малко - няма да останат хора, които да пълнят хазната и да им слушат наглите лъжи.

 11. 12 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  Как няма да емигрират. Предпочитат вместо да търпят безобразия и беззаконие в България още преди 30 годишна възраст да се измъкнат от бъркотията тук и да имат време докато са млади да си стъпят на краката и да си гледат живота в НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.

  за себе си са прави. а българските политици и управници отново да обясняват че в България всичко било цветя и рози и как сме имали икономическа и финансова стабилност , а от Брюксел ги натискали излишно. щом младите емигрират - значи не е розово и не виждат переспектива за себе си в България.

 12. 13 Профил на бъдеще
  *****
  Неутрално

  тъжно е даже да си го помисли човек но реалностите са безпощадни.С тази тенденция в недалечно бъдеще Бг ще не ще ще потърси унион с някой от съседките си,поради простата причина,че няма да може да създава достатъчно висок БНП или (ВНП както се употребява сега..).Така,че "момчетата"изредени по-горе не са си направили сметката добре- влака пак ще го карат други а те ще подтичват от страни.....

 13. 14 Профил на КОНЦЕПТ
  *****
  Неутрално

  ето как Българинът ще надживее "държавата" си! Като си прати децата на Запад (що пък не и на Изток). Всъщност ние сме имали държава за много кратко време (1933-1939) тогава левът е бил златен и децата на българите са се завръщали от Европата да работят в Родината си .... никой не го разказва това - най малко Пръднишев и съпартииците му които загробиха България .... ако бяха Българи тия нещастници от БСП/БКП щяха да си кажат истината .... не им изнася явно!

 14. 15 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  НСИ му се иска да са 9 хиляди.
  9 хиляди са официално тия които са искали да се откажат от гражданството си, за да вземат такова от друга страна.
  Реално не са по-малко от 20,000 само за миналата година и това е оптимистичната прогноза.

  Чакам и аз до тия избори да видя как ще гласува остатъчното малцинство тук и вдигам гълъбите че много се заседях и аз тук.

  Хайде, късмет и успех в новите си родини.

  The biggest risk in life is not taking one.
 15. 16 Профил на emigrant
  *****
  Неутрално

  Това е истината ,за младите и интелигентните в България няма място.Много правилно са се ориентирали хората.Успех на всички емигрирали .

 16. 17 Профил на imigrant
  *****
  Неутрално

  emigrantе, как сте с кризата там при вас. Тръгва ли си вече щото при нас още не е дошла.

 17. 18 Профил на c
  *****
  Неутрално

  Teaa 9000 iliado ot koi matral sa????,abe ima oshte chitavi BULGARCHETA

 18. 19 Профил на /
  *****
  Неутрално

  Интересно, един е получил минусчетата (СКАКАЛЕЦ, ном.9) и то защото смята, че хора се връщат.
  Все пак, тези, които смятат да заминават, трябва да знаят истината.
  Тя е много проста:
  Ако си без професия, ако нямаш достатъчно квалификация и си зле с езика, НЯМАШ ШАНС да се реализираш на запад. Поради абсолютно същата причина, поради която не си се реализирал в БГ.
  Е, знам че много няма да повярват ...

 19. 20 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  @19 бъркаш в едно много съществено нещо - дори без професия, квалификация и без език на запад имаш ШАНС да се реализираш.

  Вярно, едва ли човек без професия, квалификация и език много би се възползвал от този шанс, щото ако беше от възползващите се вероятно е щял да дойде поне с едно от трите.

  и все пак...шегата настрана , познавам човек дошъл именно без професия, диплома и език - спортист от ВИФ, преподавател по лека атлетика.

  Гърчи се зверски няколко години, обаче най-накрая си стъпи на краката. Да се каже , че е преуспял ще бъде силно, обаче твърди, че е щастлив с постигнатото и че не би се върнал в България дори и пари да му дават.

  Таванът тук, в САЩ е все още необозримо високо спрямо този в България.

  Вярно, на по-разглезените им идва нанагорно в момента, обаче факт е, че още никой не се е замислил да емигрира в България.

  (всъщност лъжа - познавам друг българин, който пък се върна, въпреки, че дойде с професия, образование и език и стоя близо 10 години; и все пак това е изолиран случай, масата определено не смята да бяга към България)

 20. 21 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Раждаемостта на циганите се увеличава.
  А българите не раждат и бягат.
  Това направиха "рубладжиите", червени мекерета - крадат и лъжат и за управление на държава ги не бива.

 21. 22 Профил на dalechen
  *****
  Неутрално

  Не само че няма да се върна в тая комунистическа държава, но дори вече не ми и пука за нея...да и на и на тези които се оплакват от правителството си мога да кажа, че всяко стадо си заслужава овчаря.

 22. 23 Профил на ot star beglec do bobi
  *****
  Неутрално

  V BG se zavarnaha samo nekadarnicite ,kadarnite ne iskat i da chuiat za BG,ta te sa si milioneri i tuk(govoria za hora s obrazovanie,ikonomisti,doktori ,advokati i tn.)A tezi nekadarnici koito se varnaha v BG stanaha politici i napraviha poveche pari.
  A kolkoto za mladite da begat dokato ne e kasno,to znae li nekoi kakvo sha izmislat utre politicite,moje kato nekoga koga ni streliaha na pusia kato dobitak.

 23. 24 Профил на Dubai
  *****
  Неутрално

  Zashto ne se obedini naroda sreshu tezi kradlivi politizi,taka shte prodaljavat mladite da byagat ot stranata,vijdat v Bilgaria bezizhodizata i nyama za kakvo da si gubyat hubavite godini v ma4enie.Obedinete se !Koito i da doide pak shte kradat.

 24. 25 Профил на ВВ
  *****
  Неутрално

  Всичко е розово в България,според МЕДИ МАСЛАРОВА и аз питам - АДЖЕБА МЛАДЕЖИ,защо напускате ,като това правителство на комунистите ВИ обеща светло бъдеще в розови сънища,стойте си тука да работите за жълти стотинки на комунистите и очаквайте кариерна реализация в бъдещно неопределено време.
  ПОЖЕЛАВАМ ВИ УСПЕХ,ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТЕ В ЧУЖБИНА И НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ГОЛЕМИТЕ ЛЪЖИ ОТ ОБЕЩАНИЯ НА КОМУНИСТИТЕ,ТОВА ГО МОГАТ НАЙ ДОБРЕ КОМУНЯГИТЕ.

 25. 26 Профил на go away
  *****
  Неутрално

  Защто тогава не намалява пропорционално и броя на депутатите се питам!!!!!!?????

 26. 27 Профил на Gecha
  Gecha
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря на "Един" (№10)
  Алън Фостер Дълес - Първия шеф на ЦРУ (1947 г)
  “Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат. Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ".
  .......
  Без коментар

 27. 28 Профил на Ламби
  *****
  Неутрално

  Ето - това са имената на "светилата" написали програмата за унищожаването на българската нация известна под името "Ран-Ът"

  Към 34-те американски специалисти, се присъединява и екип от 29 души български специалисти. Поименно това са: проф. Иван Ангелов; Венцислав Антонов; Румен Аврамов; Валери Борисов; д-р Венцеслав Димитров; д-р Генчо Димов; Стою Дулев; д-р Румен Георгиев; Димитър Костов; д-р Иван Костов; Емил Хърсев; Татяна Хубенова; д-р Димитър Иванов; проф. Лилия Каракашева; д-р Найден Найденов; д-р Невяна Кръстева; Георги Панков; проф. Огнян Панов; Атанас Папаризов; д-р Огнян Пишев; д-р Иван Пушкаров; проф. Димитър Шопов; Боян Славенков; проф. Стефан Стоилов; проф. Милчо Стоименов; проф. Тодор Вълчев и Христина Вучева.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK