Първанов поиска парламентът да избърза с приемането на Семейния кодекс

Първанов поиска парламентът да избърза с приемането на Семейния кодекс

© Георги КожухаровПрезидентът Георги Първанов и социалният министър Емилия Масларова настояха за бързо приемане на новия Семеен кодекс, който улеснява процедурите за осиновяване на изоставени деца. "Недопустимо е този парламент да завърши работата си без да приеме нов Семеен кодекс, заяви Първанов и добави, че не може дискусията около това дали фактическото семейство ще измести брачната институция да спъва толкова важен закон.


Държавният глава говори на свиканата от него среща по проблемите на децата, лишени от родителска грижа, с представители на държавни органи и местни власти, неправителствени организации, специализирани институции за деца в неравностойно положение, представители на бизнеса и медийни партньори. Целта на днешния форум е да бъде извършен преглед на изпълнението на Плана за дейността на институциите, набелязан по време на дискусията на тема: "За децата на България – откровено и ангажирано", която беше проведена през март миналата година в Русе.


Първанов днес посочи, че ще настоява пред парламентарното ръководство, премиера и коалиционните лидери да придвижат по-бързо проектозатона и се аргументира с факта, че само от началото на 2009 г. са родени и оставени за осиновяване 200 деца. Като положителна тенденция той отбеляза намаляването на броя на децата, изоставени в домове и посочи, че близо 6 хил. деца са настанени в семейства на близки и роднини, а 7276 са в специализирани институции.
Президентът отбеляза, че след форума от преди година са отпуснати целево 8 млн. лв. за общините, на чиято територия трябва да бъдат разкрити 7 дневни центъра. В нито една от тях строителството не е започнало, а като причина се посочват сроковете за тръжните процедури и избора на изпълнители. Първанов изрази неудовлетворение от този факт, още повече че проектите са готови.


Социалният министър Масларова представи нов филм за дома в Могилино, заснет година по-късно след филма на Би Би Си, фокусирал общественото внимания в страната и в чужбина върху проблемите на изоставените деца. Преди време държавният глава нарече творбата на британската телевизия "щрих от антибългарска кампания". В продукцията, представена от Масларова, се показва как децата в дома, които са с ментални увреждания, са учени да общуват и постигат напредък в това, как показват умения да си служат с предмети от бита. От институцията са изведени 39 деца, останали са 30, съобщи Масларова.

Какво казаха президентът Първанов и социалният министър Масларова - във видеорепортажа

"Провокиран съм от този филм, защото Могилино стана символ на нашата забрава на тези проблеми, на недостатъчната мотивация на хората, работещи там, на проблемите в самата система за настаняване на децата, лишени от родителска грижа," каза Първанов по повод днешната прожекция. Той изрази надежда сега, година по-късно Могилино да стане символ на промяната, "защото там наистина много неща са променени".


По данни на социалното министерство от 2003 г. досега са закрити 23 дома. В началото на 2009 са закрити домовете в Трън и в Боровци, община Берковица. В същото време през 2008 г само са разкрити 38 дневни центъра, от началото на тази година се предлагат и две нови услуги - преходни и наблюдаващи жилища за младежи, напуснали социални домове.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK