Служителите в "Гьоте институт" стачкуват символично за заплати

Служителите в "Гьоте институт" стачкуват символично за заплати

© Красимир ЮскеселиевС искане за увеличение на заплатите двайсетината служители на "Гьоте институт България" протестират като носят значки с името си и надпис "символична стачка". Те възнамеряват да стачкуват ефективно от 1 април, ако исканията им не бъдат удовлетворени, а това означава институцията да спре да работи.


"От 2007 г. ръководството ни обещава увеличение на заплатите, но до момента няма такова. Не са изплатени и предвидените от закона надбавки за трудов стаж и професионален опит", съобщи членът на стачния комитет Борис Димитров. Той съобщи, че предишният директор е обещал увеличение от 20% за 2008 г., но то така и не е получено.


Сегашният директор на културния институт, финансиран от правителството в Берлин, Рудолф Барч отрече тази информация. "За 2008 г. беше направено неофициално увеличение от 5.5%. За 2007 г. увеличението беше от 7%", каза той.
Според Борис Димитров възнагражденията на служителите варират между 400 лв. и 1500 лв. и това са "най-ниските заплати в Югоизточна Европа". По думите на директора обаче "във всяка държава заплатите са различни, защото зависят от ценовите равнища в съответната страна".


Друг аргумент на стачкуващите е, че езиковите курсове в института поскъпват всяка година, докато заплатите им остават непроменени. "Това става, защото се налага да плащаме хонорари на нещатните преподаватели. За нас няма печалба", отговори на този упрек Рудолф Барч. Той съобщи, че ръководството е предложило да увеличи заплатите за 2009 г. с 21.56% като е включило в този процент и надбавката за стаж. Стачкуващите обаче настояли за увеличение с 25% и върху тази сума да се начислят надбавките. Само бонусите за стаж и опит обаче са около 20 на сто, изчислява ръководството. "Това е прекалено много и ние не можем да го направим наведнъж," заяви директорът. Борис Димитров потвърди, че е предложено увеличение, но само с 10%, което според него е обвързано с процентите за трудов стаж".


"Бих се съгласил с протестите в случай, че инфлацията е много висока, но в момента има дефлация", аргументира своята позиция директорът Барч. Той допълни, че решението за увеличение на заплатите не зависи изцяло от него, а от офиса за Югоизточна Европа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK