Половин милион глоба за "ЧЕЗ България" заради тримесечното отчитане

Половин милион глоба за "ЧЕЗ България" заради тримесечното отчитане

© Георги Кожухаров"ЧЕЗ Разпределение България" и "ЧЕЗ Електро България" ще платят общо 500 хил. лв. глоба за неизпълнение на решението на енергийния регулатор за връщане на едномесечното отчитане на тока. Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).


Вчера изтече срока, даден от комисията за въвеждане на стария начин на засичане на електромерите и плащане на сметките. През декември миналата година регулаторът отмени тримесечното отчитане с мотива, че има обществено настроение срещу него и даде срок до края на март на ЧЕЗ за окончателната му отмяна. Проверка установи, че решенията на ДКЕВР не се изпълняват, обясниха от пресцентъра на комисията.


Още през миналата година "ЧЕЗ България" поиска отмяна на решението и обяви, че няма готовност да се върне към едномесечно отчитане. Освен това старият начин ще доведе до допълнителни разходи на компания от около 11 млн. лв., които ще трябва да бъдат отразени в цените на тока, коментира неотдавна регионалният мениджър на ЧЕЗ Любош Павлас.


ДКЕВР удължи с още три месеца до юни срока за преминаване на стария начин на засичане на електромерите като изпълнява условията й, посочиха от комисията. ЧЕЗ се надява да може да разговоря с комисията за решението, коментираха от компанията. Тя все още не е получила решението на регулатора.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK