Вътрешната комисия в парламента отхвърли промените за следене в Интернет

Вътрешната комисия в парламента отхвърли промените за следене в Интернет

© Красимир ЮскеселиевПарламентарната вътрешна комисия в крайна сметка отхвърли спорните промени в Закона за електронните съобщения, които осигуряват на МВР безконтролен достъп до интернет данни и телефонни разпечатки. В отсъствието на част от опозицията първоначално БСП и ДПС успяха да наложат мнението си текстовете изобщо да не се разглеждат в комисията, тъй като по тях вече дискусия в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение с мотив, че не е присъствал на обсъждането му.


В присъствието вече на по-голямата част от опозиционните депутати НДСВ и десните са приели да разгледат измененията, а след напускане на депутатите от БСП и ДПС с 9 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се" са отхвърлили исканите от МВР поправки. Най-вероятно измененията ще бъдат гласувани утре в пленарната зала, а от НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети.  


С измененията ще бъде въведен безконтролен достъп на МВР до данните в Интернет и телефонните разпечатки. Преди месец парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки от мобилните оператори и от интернет доставчиците само "при съмнения за тежки и компютърни престъпления" и то след съдебна санкция. 
Веднага след приемането на закона вътрешния министър Михаил Миков обяви, че ще настоява за промяната му, защото разпоредбата затруднявала борбата с престъпността. Дни след това депутати от БСП и ДПС внесоха в парламента проект за промяна на закона, подготвен от МВР. Според проекта операторите ще бъдат задължени да предоставят на спецслужбите неограничен достъп до сървърите си.


Исканите от МВР промени бяха одобрени от част от депутатите от транспортната комисия - от БСП и ДПС. Миналата седмица от НДСВ и опозицията възразиха срещу това гласуване и поискаха от председателя на парламента Георги Пирински да не включва поправките като точка в дневния ред. Председателският съвет на парламента реши тогава, че промените могат да влязат в пленарната зала, едва след като ги обсъдят и комисиите по вътрешна сигурност и по европейските въпроси.  


По-рано днес почти в края на пленарното заседание депутатите стигнаха до обсъждането на въпроса за следенето в Интернет. Точката беше включена в дневния ред от социалистите под номер 5 и така беше ясно, че най-вероятно ще се стигне до обсъжданията още преди вътрешната комисия да се събере по въпроса. От НДСВ възразиха срещу дискусията по текстовете в зала, като припомниха становището на председателя на парламента по промените да се произнесат две комисии – па европейски въпроси и вътрешната.


Лидерът на парламентарната група на БНД Борислав Ралчев пък отбеляза, че е нарушен правилникът, тъй като аналогичен текст бил отхвърлен вече в пленарна зала и не може да бъде внасян отново в рамките на 6 месеца. Единият от инициаторите на промените Радослав Илиевски (БСП), който и прокара текста в транспортната комисия обаче каза, че разпоредбата не е отхвърлена на първо четене, само на второ, тъй като текстовете са били вкарани между първо и второ четене и следователно този текст от правилника не важи в случая.


Царистите поискаха 30-минутна почивка. След нея обаче председателстващият заседанието Любен Корнезов (БСП) продължи дискусията по промените без да се съобрази с настояванията на НДСВ, че се наруава правилника и не се спазва инструкцията на Пирински за становища на останалите комисии. Отдавам на първоаприлска шега това че точката беше допусната за разглеждане, коментира председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов.


Транспортната комисия няма да заседава по текстовете, защото става безсмислено, заяви пък председателят й Йордан Мирчев. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alien
  Alien
  Рейтинг: 1134 Весело

  Ще ми се следващият парламент та гласува като първи закон забраната на БСП и ДПС, лишаването на всички техни висши функционери участвали в поне един парламент, кметове, общински съветници от българско гражданство и конфискация на имуществото им. Също така да бъдат - те и семействата им - следени от органите по какъвто си искат начин, просто защото са доказани боклуци и отрепки.
  А да - и да мият кенефи (руско-турски) до края на мизерното си съществуване. А пък на Миков - избиване на зъбите при всяка грешно произнесена дума (като интЕУнет например).

 2. 2 Профил на Д.Беров
  *****
  Неутрално

  .. така завърши епизод 674 на сериала "Българскиг парламентарен цирк"..

 3. 3 Профил на The HunteR
  The HunteR
  Рейтинг: 413 Любопитно

  Е най-накрая ясно се вижда кой желае да следи безконтролно - БСП и ДПС.

 4. 4 Профил на tostos
  tostos
  Рейтинг: Неутрално

  Братя БЪЛГАРИ , никога не допускайте повече тези изедници на власт.

 5. 5 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Има едно нещо дето се вика проект Тор. Казва се прокси сървър. А нека ме следят през прокси-то щом искат, ще им се радвам на физиономиите

 6. 6 Профил на Gen.Augusto Pinochet
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на Друшлявица Петрович
  *****
  Неутрално

  Не може да има конкуренция на хакерчетата!

 8. 8 Профил на следен
  *****
  Неутрално

  Мевере и сега подслушват, следят по уриците и в интернет.Само , че го правят неэаконно , беэ раэрешение от съд и прокуратра. Сега , ще уэаконят таэи си дейност, эа да им върви шоу биэнеса .

 9. 9 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  До Gen.Augusto Pinochet - VENSEREMOS Генерале.
  Михаил Миков какво е седнал да рине Авгиевите обори на МВР. Да не би да е Херкулес, че да успее да отклони водите на най дълбоката река в света - р.Искър и да изчисти всички мръсотии които МВР причини на Българския народ под Политическия чадър на БСП политиците - скоро ще станат 65 години политически лайна.
  Да слуша там и да им продава 1960 -те имота които му искат политиците докато не са го обявили в несъстоятелност - онзи ден имаше публикация в Дневник по този въпрос

 10. 10 Профил на следен от ДС
  *****
  Неутрално

  До седми: Не иэяждай хляба на ДС . Не се прави на по голям хакер от тях. Те имат дълги години стож ,эа да съсипват живот на който си пожелаят или по поръчка стига да има келипир. Така ли е ! Така.

 11. 11 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А бе, следен от ДС : Точната формула е :
  Така ли е ! Така е ! Това е !

 12. 12 Профил на следене
  *****
  Неутрално

  http://proxy.bg

  Ето ви едно от възможните проксита. Разбира се след като клонът мна престъпността наречен МВР приеме закона трябва да използвате прокдсита чийто сървъри са в нормална държава.
  За фирмите , които ще станат основна мишена на министерството на бандитите (което си е пряк канал към организираните мутри ) системните администратори ще трябва да помислят за повече сигурност. По отношение на мобилните тел там само с мегакриптирани връзки към скайп иначе служебната ви информация става налична за конкуренти и бандити, на които мин на бандитите ще продава информацията

 13. 13 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Следене - Що така грубо приятел : Министерство на бандитите - много грозно звучи.Кажи го по изтънчено, например:
  Министерство на Официалната организирана от държавата престъпност !
  Нали , по друго е !

 14. 14 Профил на bg
  *****
  Неутрално
 15. 15 Профил на следене
  *****
  Неутрално

  1:0 за България. Дано българия да спечели и на парламентарните избори и да отмени комунистическо-турския ЗЕС целящ БГ да стане ДС държава

 16. 16 Профил на следене
  *****
  Неутрално

  Всъщност като се замисля по-добре да приемат промените, моята партия ще спечели най-вероятно и точно с този закон ще почнем да рзаследваме обръчите на фирми на двете мафии - дпс и бсп. Ще им слушаме всичко.

 17. 17 Профил на следен от ДС
  *****
  Неутрално

  Евгений Толев, эащо да следят мирни и нищо неподоэиращи граждани , да си следят престъниците . Но как да стане сам себеси да слеиш? Голяма дилема . П.П Това се чете в момена от ликета на ДС , эа което им се плака .Така ли е ? така . Това е.

 18. 18 Профил на Друшлявица Петрович
  *****
  Неутрално

  Крайно време е да започнат със следствия срещу хакерите и киберстолкърите. Може да се явя за свидетел.

 19. 19 Профил на следен от ДС
  *****
  Неутрално

  Майтап няма. Следен съм и подслушван .Трябва ми дедектор эа скрити камери и микрофони эа да намеря тия бръмбари в допът ми . А ко невярвате : справка иэпълнител на поръчка ПАЦАТА : Поръчител Огнян Георгиев ф-ма ММТ Инжениринг V

 20. 20 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А проследиха ли престъпниците, отвлекли Киров? А онзи преди него, на който му бяха отрязали пръста?

  А подслушват ли телефоните на президентските спонсори, откраднали 200 милиона евро помощи?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 21. 21 Профил на па Я
  *****
  Неутрално

  Друшлявица Петрович: Ти да не си от партия ДС, или си Тоя с фенерите ,а ? Май е второто .Така нали?

 22. 22 Профил на 20
  *****
  Неутрално

  E 20 за това им се плащат заплати, съвсем друго си е да следиш ингформация която можеш да продаваш. А и в тези отвличания нали знаеш кой участва - вчера един човечец си го каза по Нова - същите тези део сега ще следят

 23. 23 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Гнусната коалиция тепърва ще активизира дейността по довършването на подобни кагебейски изродщини, щото клиентите отдавна са си платили, а крайният срок (изборите) наближава.

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 24. 24 Профил на Gosho
  *****
  Неутрално

  И понеже в България се падат по 1 полицай на 4х глави от населението - на едно от първите места в света !
  И понеже тази огромна структура от хора не може защото не иска да пребори престъпността ,
  Познайте срещу кой ще се обърне с тези нови възможности Б

 25. 25 Профил на Леле мале
  *****
  Неутрално

  Добре, че поне от НДСВ са здраво мислещи и защитават правата ни, че до сега 100 пъти щяха да са вакрали този закон и кой знае какви други извращения.
  Какво друго да очакваш от комуницти и турци?????

 26. 26 Профил на 1989 мина
  *****
  Гневно

  Е до кога ще ги търпим ти комуняги да си налагат закони тип Байтошово време?!?!?!
  Драги Българи? Заради такива като вас дето не гласуват тази измет наречена политици си прави долните реформички...
  Е поне НДСВ ги спират от такъв род безхаберия, ама малко ли мизерии пиюричиниха?

 27. 27 Профил на СТИГА
  *****
  Гневно

  СТИГА ТОЛКОВА!!!!!
  ДОЛНИ КОМУНИСТИ !!!!!!!!!!

 28. 28 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 233 Весело
 29. 29 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 233 Разстроено

  България е демократична държава, но да явно на част от властта им се иска все още да живеем в тоталитарен режим...

 30. 30 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 233 Весело

  Съгласен съм, даже ще допълня, че някои не са излизали от този режим

 31. 31 Профил на anelectric
  anelectric
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Е така е, ама на тия някои не смятам, че им е мястото във властта.
  Крайно време е за промени! Не стига, че цяла Европа все още ни брои за белязани от комунизма, милите - ако знаеха колко по-зле е положението...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK