Парламентът решава в четвъртък за следенето в интернет

Депутатите се надцакват с процедури заради опитите на БСП и ДПС да прокарат безконтролния достъп до данните

С поредица процедурни хватки се надцакваха в сряда привържениците и опонентите на промените в Закона за електронните съобщения, които осигуряват на МВР безконтролен достъп до интернет данни и телефонни разпечатки. В опит да прокарат по-бързо поправката БСП и ДПС не изчакаха да се изпълни инструкцията на председателя на Народното събрание Георги Пирински по текстовете да се постигне общо становище на транспортната, вътрешната и евроинтеграционните комисии и едва тогава да има обсъждане в зала.


Въпреки този призив социалистите и хората на Ахмед Доган наложиха волята си и започнаха дискусиите. Няколко часа по-късно пък НДСВ и дясната опозиция с няколко финта успяха да се наложат във вътрешната комисия и да отхвърлят промените.


Гласуването на първо четене в пленарната зала се очаква да бъде в четвъртък. От НДСВ и опозицията прогнозираха, че въпреки всичко с гласовете на БСП и ДПС текстовете ще бъдат приети.
В сряда почти в края на пленарното заседание депутатите стигнаха до обсъждането на въпроса за следенето в интернет. От НДСВ възразиха да се води дискусия по текстовете в зала и припомниха становището на председателя на парламента. Царистите поискаха 30-минутна почивка. След нея обаче председателстващият заседанието Любен Корнезов (БСП) продължи дискусията по промените, без да се съобрази с настояванията на НДСВ. Отдавам на първоаприлска шега това, че точката беше допусната за разглеждане, коментира председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ).


Час по-късно в отсъствието на по-голяма част от опозицията БСП и ДПС успяха да наложат мнението си текстовете изобщо да не се разглеждат във вътрешната комисия, тъй като по тях вече тече дискусия в пленарната зала. В края на заседанието обаче депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска прегласуване на това решение с мотив, че не е присъствал на обсъждането му. В присъствието вече на по-голямата част от опозиционните депутати НДСВ и десните обърнаха решението и започнаха дискусия по измененията. Тогава пък комисията напуснаха депутатите от БСП и ДПС. В крайна сметка с 9 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се" комисията отхвърлили исканите от МВР поправки.


Надиграването с процедурни хватки започна още от внасянето на промените, внесени дни след като парламентът реши МВР да получава достъп до трафичните данни и телефонни разпечатки само със съдебна санкция и само "при съмнения за тежки и компютърни престъпления". От БСП, ДПС и някои независими обаче предложиха преди десетина дни поправка, даваща пасивен достъп чрез интерфейс на МВР до данните в сървърите. Измененията бяха одобрени от част от депутатите от транспортната комисия - от БСП и ДПС, а от НДСВ и опозицията възразиха срещу това гласуване, което според тях е станало в противоречие на правилника на парламента.


Транспортната комисия имаше редовно заседание, някои от колегите напуснаха, опитвайки се да демонстрират момчешки навици, които аз не разбирам, заяви в сряда от парламентарната трибуна Камен Костадинов от ДПС. Според него НДСВ е против промяната заради личното отношение на Минчо Спасов към МВР.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK