Първанов заплаши с референдум и вето за изборния закон

Първанов

Първанов заплаши с референдум и вето за изборния закон

© Асен ТоневВ едночасово изявление президентът Георги Първанов предупреди, че ако не бъде въведен мажоритарен избор на депутати в смесена избирателна система, е готов да инициира референдум по този въпрос и заплаши, че ако бъде вдигната 4-процентната бариера за коалициите, може да наложи вето на промените в изборния закон. Разчете като "позитивен знак дебата между премиера и столичния кмет", особено след отношенията им в последните месеци, и отправи "другарски критики" към Сергей Станишев за искането му за евронаблюдатели и действията на ДАНС. Съобщи, че е насрочил изборите за евродепутати за 7 юни.Първанов бил готов да свие с 10% разходите на администрацията си
Имаме план, без никой да ни го е искал, да свием с 10% разходите на администрацията ни, обяви държавният глава. По думите му става въпрос не за съкращаване на хора, а за реални съкращения на бюджета, който е около 7 млн. лв. Мярката е с оглед на финансовата криза.

В случай, че парламентът не подкрепи избора на личности чрез въвеждането на мажоритарност в смесена избирателна система, имам готовност още в рамките на следващата седмица да направя предложение до Народното събрание за провеждането на референдум по въпроса, каза Първанов. Уточни, че това решение ще се отнася за следващите избори. Ако нещата се развият по този сценарий и мажоритарният вот не бъде въведен, в неофициален порядък мога да кажа, че на 5 юли може да имаме избори "2 в 1" - за национален парламент и референдум за смесена избирателна система, закани се президентът. Отбеляза, че ще реагира негативно на евентуалните опити за вдигане на изборната бариера за коалиции, каквито заявки и коментари имаше в последните седмици. "Казвам го сега, да не се наложи да връщам закона и да сме пред тежкото изпитание да отложим за по-късно парламентарните избори", предупреди той. Отново изрази недоволство от промяна на изборните закони в последния момент и посочи, че е нужен изборен кодекс, който да реши въпроса.
Нямам илюзията, че елемент на мажоритарност в избирателната система ще бъде универсално лекарство, каза Първанов. То няма да доведе до реабилитирането на политиката, а това ще стане, когато чрез политиката започнат да се решават реално проблемите на хората, когато се прекъсне връзката на политиката със сивата икономика, посочи държавният глава. Напомни, че според социологически проучвания около 80-85 % от гражданите са за такава промяна, защото искат да избират личности. Отбеляза, че не може да приеме тезата само за партийно издигнати мажоритарни кандидати. Всеки би трябвало да може - и бизнесът, ако иска да участва в политиката, и експертите и подготвените хора, добави той. Помолен за коментар на подозренията в партиите, дори и в БСП, че той настоява за мажоритарно избрани депутати, за да вкара свои хора в парламента, Първанов посочи, че възнамерява да работи с почти всички парламентарни сили и не вижда смисъл да има "скромно представителство в парламента"."Абсурд е да предлагам своя кандидатура", добави той.Дебатът между премиера и столичния кмет е един позитивен знак, особено след всичко онова, което се случи в последните месеци, след разменените думи и оценки, коментира държавният глава. "Няма да коментирам кой екип как се представи, но факт е, че се спори за политика, този дебат върна политиката -това не се беше случвало от години", добави той. По думите му от тук трябва да започне дебатът - да се видят екипите, бъдещите министри, кой ще прави законите, какви са антикризисните мерки на партиите, а не само дебат между лидерите.


Давам си сметка, че при тези данни от социологическите проучвания и очакванията за блокиране на лявото и дясното, могат да ни изправят пред невъзможност за конституиране на правителство, каза Първанов на въпрос дали според него изборите ще доведат до стабилно управление, от каквото по думите му страната има нужда в условия на икономическа криза. Политическият процес обаче е динамичен, защото се променят отношенията, отбеляза той и добави, че има редица знаци за диалогичност. Посочи като пример как в световен мащаб се събират трудно съвместими величини и попита какво пречи да преодолеем различията в името на програма за национално съгласие, подобно на 1997 г., и когато се формира правителството то да разполага с този комфорт от национални приоритети.


Трябва да се направи опит за постигане на еднопосочно ориентирани програми, ако не програма за национално съгласие, каза Първанов . Добави, че би съдействал за сваляне на напрежението между лидерите, между партиите. Недоумявам как може дясната коалиция да запише като една от основните си договорености да блокира стратегическите енергийни проекти на България, само защото са подписани договорите с Русия от друго управление, а благата ще ползват всички, коментира Първанов. "Това е недалновидно, да не кажа, че звучи малко детински. От идеологията енергия не можем да произвеждаме", каза той.


За готовността на премиера Сергей Станишев да бъдат поканени европейски експерти Първанов каза, че "не иска друг да ни върши работата". Не само защото това накърнявало националното ни достойнство, а защото въпреки недостатъчния ни капацитет, имаме възможност да свършим тази работа, добави той. Идеята може би е друга - да покажем пълна прозрачност пред ЕС, добави Първанов. И продължи: "да видят, че това се прави без користни интереси, без лобиране в името на сивата икономика, да докажем, че работим искрено за онова, което се очаква от нас с оглед на предстоящия доклад от ЕК". Ако е за това, не виждам защо и Еврокомисията да отказва изпращането на малък брой наблюдатели във ведомствата, обект на най-голямо внимание, посочи президентът.


"Смятам, че беше изхвърляне даването на такива високи заплати в ДАНС преди още да имаме резултатите от тяхната дейност. Това катализира напрежение, което трябваше да се предвиди", разкритикува Първанов. Съзнавам колко отговорна е ролята на ДАНС и подкрепям почти всяко нейно действие, но това без съмнение рефлектира върху настроението в МВР, посочи държавният глава по повод недоволството сред полицаите. Отбеляза обаче, че има още една бележка към дейността на ДАНС - "Не мога да се съглася, че ДАНС може да уволнява и да произнася присъди. ДАНС да си свърши работата по събиране на информацията, от там нататък има думата прокуратура и съд, конституционните органи". Първанов посочи, че казва това сега, защото не иска да се стига до ситуация, в която някой, някога може да реши да използва тези органи за политическа, икономическа или личностна разправа.


За последното изявление на военния министър Николай Цонев, че страната се нуждае от "надпартиен авторитет", визирайки вероятно президента, Първанов отклони предложената му роля, особено преди изборите. "На България й трябва силен ум, трябват ни идеи, хора, екипи, отбори, в това число и национален отбор, които да реализират тези идеи", напомни президентът тезата си за "силната ръка". Нека не подхранваме илюзията, че един човек може да се оправи сам, добави той.Първанов бил готов да свие с 10% разходите на администрацията си
Имаме план, без никой да ни го е искал, да свием с 10% разходите на администрацията ни, обяви държавният глава. По думите му става въпрос не за съкращаване на хора, а за реални съкращения на бюджета, който е около 7 млн. лв. Мярката е с оглед на финансовата криза.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK