Скандалът със здравните досиета загрубя

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще извърши проверка в министерството на държавната администрация, съобщи зам. градският прокурор на София Роман Василев. Проверката е по подозрения за безстопанственост и длъжностни престъпления. Прокурорът се срещна в четвъртък с депутатите Мария Капон и Елеонора Николова, които преди седмица обвиниха ведомството на Николай Василев в нарушения при създаването на електронния здравен портал за 40 хил. чиновници. Според двете с този проект се източват пари. Николова пресметна, че за реализацията му ще бъдат похарчени 1.6 млн. лв. В същото време здравната каса беше обявила обществена поръчка за изграждане на здравен портал и електронни досиета на всички българи, като най-ниската оферта беше 500 хил. лв. Това означава, че можеше да изградим портала за всички 6 млн. души за много по-малко пари, обясни Николова.


От министерството на държавната администрация съобщиха в четвъртък, че са готови да съдействат на ДАНС. Проверката е отличен начин да се докаже, че няма никакви нередности, заявяват от ведомството. Интересен е фактът, че Министерството на здравеопазването не се визира никъде, въпреки че е съвъзложител на проекта и участва с 50% от финансирането, заявяват от министерството на Николай Василев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK