НАП проверява собствениците на яхти

НАП проверява собствениците на яхти

© Антон ПоповНационалната агенция за приходите (НАП) започва проверки на собствениците на 230 луксозни яхти в България. Те са част от програмата с извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, обявени от НАП преди месец.Освен собствениците на яхти ще бъдат проверени и притежателите на скъпи автомобили, казва в интервю за в. "24 часа" шефът на НАП Красимир Стефанов.

Агенцията е получила имената на притежателите на луксозните яхти от морската администрация.
Органите по приходите ще установяват източниците на средства за покупката на плавателните съдове, начина на плащане, осчетоводяването и начисляването на данъци. Ако се установи разминаване между имуществото състояние и декларираните доходи, на притежателите на луксозните яхти ще бъдат назначени ревизии, предупреждават от НАП.


Най-големите яхтени пристанища у нсас се намират в Балчик, курортите "Златни пясъци" и "Св. Константин", във Варна, Свети Влас, Несебър и Созопол. В Царево и Ахтопол също започна изграждането на големи яхтени марини.


Акцията вече е в ход в Бургас. Тя ще обхване 17 фирми и 3 физически лица, собственици на общо 28 луксозни яхти, съобщи БТА. Съдовете са регистрирани в 4 пристанища по Южното Черноморие - Несебър, Бургас, Созопол и Ахтопол.


В началото на май миналата година в медиите се появиха публикации, че една от най-скъпите яхти у нас тип Sunseeker, модел "Манхатън 66" е станала притжание на известен партиен лидер. Няколко журналистически разследвания тогава посочиха като евентуален собствник на яхтата лидерът на ДПС Ахмед Доган. От пресцентъра на ДПС обаче категорично отрекоха да разполагат с подобна информация за лидера си. Sunseeker "Манхатън 66" е дълга 22 метра като на борда й има 4 луксозни каюти. Яхтата бе купна от една от най-голмите компании за продажба на плавателни съдове у нас ЛЗ "Яхтинг". Собственикът й Лъчезар Братоев потвърди информацията за сделкатка на стойност 5,2 млн. лв., но заяви, че тя е осъществена от туристическата компания "Ида турс ".


Започва и подготовка за ревизии на физически лица заемодатели и наемодатели. По данни на НАП в последните 5 години заемите между физически лица са в общ размер 2.7 млрд. лв.


Според НАП голяма част от тези заеми са фиктивни. Вече са избрани 52-ма души, предоставили заеми за милиони левове на други физически или юридически лица, се казва в съобщението. Списъкът е разпределен по териториалните дирекции на НАП в зависимост от постоянния адрес на заемодателите.


Инспекторите по приходите ще установяват имущественото състояние на заемодателите, включително и източниците за придобиването му. Ще се изследва още дали е започнало погасяване на заемите, които някои от тях са предоставили на фирми, в които имат участие или са собственици.


Анализ на НАП сочи, че през 2006 и 2007 г. укритите доходи от наем в България възлизат на близо 74 млн. лв., като 39 млн. лв. от тях са укрити от наемодатели от София. Съвсем скоро ще бъдат ясни и хората, които ще попаднат в селекцията на НАП за проверка на физически лица - наемодатели, предупреждават от институцията.Освен собствениците на яхти ще бъдат проверени и притежателите на скъпи автомобили, казва в интервю за в. "24 часа" шефът на НАП Красимир Стефанов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK