Висшисти без опит могат да кандидатстват за работа в публичната администрация

От днес бюрата по труда в страната приемат документи на младежи с висше образование без трудов стаж по специалността, които желаят да започнат работа в централните ведомства, областната или общинската администрация по програмата на социалното министерство "Старт в кариерата". Инициативата дава възможност на висшисти до 29 години в рамките на 9 месеца да натрупат опит в професията си.


За участието си в програмата те ще получават възнаграждение от 400 лева. В публичната администрация са заявени общо 750 места. Работни места са обявени в Министерския съвет, парламента, почти всички министерства, Национална агенция по приходите, Националния статистически институт, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда и Агенцията за социално подпомагане. Търсят се главно младежи, завършили право, медицина, филологии, икономически, компютърни и инженерни специалности, хуманитарни специалности като психология и връзки с обществеността.


В общинските администрации работните места са 223, а в областните – 49. Най-много от тях са за строителни инженери, архитекти, юристи, икономисти, еколози, филолози, педагози, специалисти в областта на компютърните системи и технологии.
Кандидатите трябва да са до 29 години и да са завършили висше образование в държавен или частен университет. Може да са следвали в редовна или задочна форма на обучение. Не се изисква задължителен среден успех от следването и дипломирането. Необходимо е да са завършили специалност, която отговаря на изискването за съответните работни места, към които са се насочили.


Желаещите могат да подават документи до 24 април включително в бюрото по труда, в което са регистрирани като търсещи работа лица. Пълният списък на обявените работни места по процедурата, условията и необходимите документи за кандидатстване могат да се намерят на интернет-страницата на Агенцията по заетостта на адрес www.az.government.bg,

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK