Кабинетът се готви да обяви криза в София заради боклука

Кабинетът се готви да  обяви криза в София заради боклука

© Юлия ЛазароваПравителството ще обсъжда на утрешното си заседание обявяването на криза на територията на Столична община и създаване на национален кризисен щаб заради сметосъбирането.


Мярката е препоръчана в подробен доклад за ситуацията с отпадъците в столицата, изготвен от министерствата на здравеопазването, на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи правителствената информационна служба. Ще се обсъжда и обявяването на сметището на София в Суходол за обект от национално значение
без да се промяна собствеността му. Друго предложение е националният кризисен щаб да предложи алтернативно депо.


С обявяването на кризисно положение правителството може да възложи на други фирми, а не на избраните от общината, да чистят София. Пресслужбата на кабинета се позовава на текстове от Закона за управление на кризи, които регламентират процедурите в такива случаи.
"Криза с боклука в столицата няма" - така кметът на София Бойко Борисов коментира пред агенция "Фокус" съобщението на пресслужбата на кабинета. "Няма да позволим на Станишев да върне концесията на Вълка", добави той. Кметът заяви, че разбира желанието на правителството да отклони общественото внимание, но това няма да върне безвъзвратно изгубените европейски пари, нито ще промени докладите на Брюксел в положителна посока.


Премиерът разпореди изготвянето на доклада във връзка със "зачестилите оплаквания на граждани и заради реалните опасности за здравето на столичани, както и заради опасността от нанасяне на сериозни екологичните щети, обясняват от пресллужбата на кабинета. Според анализа на министерствата "Столичната община извършва неадекватно дейностите по събирането, извозването и депонирането на битови отпадъци", се посочва в съобщението.


Аргументите на ведомствата са, че столицата няма адекватно депо за депониране на отпадъците, не разполага с адекватни технологии за разделно сметосъбиране, сметоизвозване и сметопреработване и няма стратегия за решаването на тези проблеми. "Сключен е договор с концесионер, в който не са гарантирани интересите на концендента и на жителите на общината - по него се получава ниско качествена услуга срещу стотици милиони лева от публичните средства", се казва в доклада.


Според анализа на министерствата "Столичната община е създала ситуация на сериозна заплаха за общественото здраве и за нанасяне на все по-големи екологични щети и това се превръща във въпрос на национална сигурност". Затова "държавата трябва да се намеси, тъй като става очевидно, че общината няма капацитет да се справи самостоятелно с кризата със софийските отпадъци в рамките на продължителен период от време, въпреки че е изисквала и получавала и досега съдействие от правителството за решаване на проблема", пише още в документа.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg и утре във в. "Дневник"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK